Κουβέλης: Στο ΚΙΝΑΛ να καταλάβουν ποιος είναι ο αντίπαλος – Ομαλοποίηση σχέσεων και διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ | TheCaller Κουβέλης: Στο ΚΙΝΑΛ να καταλάβουν ποιος είναι ο αντίπαλος – Ομαλοποίηση σχέσεων και διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ - TheCaller

Αθήνα

29 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Γλυκά Νερά: «Θα περάσουμε το υπόλοιπο της ζωής μας διασφαλίζοντας ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη» – Ο πατέρας της Κάρολαϊν «σπάει» τη σιωπή του

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουβέλης: Στο ΚΙΝΑΛ να καταλάβουν ποιος είναι ο αντίπαλος – Ομαλοποίηση σχέσεων και διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξή του στο «Παρασκήνιο» ανέφερε πως «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διέρρηξε, σ’ έναν βαθμό, τη συμμαχία με τμήματα των μεσαίων στρωμάτων με τη φορολογική και ασφαλιστική πολιτική, καθώς η πολιτική της ετεροκαθορίσθηκε, σε κρίσιμα στοιχεία, από τον οικονομικά και κοινωνικά αρνητικό χαρακτήρα των μνημονικών δεσμεύσεων».

Δείτε επίσης

Ρόδος: Η μοιραία βουτιά στην πισίνα που άφησε τον Νίκο παράλυτο και η ιστορία αγάπης που συγκλονίζει
ΑΣΟΕΕ: Κλείνει το πανεπιστήμιο έπειτα από την επίθεση στον Πρύτανη με απόφαση της Συγκλήτου

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ. Κουβέλης, «ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σήμερα, συγκροτεί την αριστερή παράταξη που θα εκφράζει τη μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας». Η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εξελίσσεται θετικά και στηρίζεται στην εκπεφρασμένη πολιτική θέληση να προχωρήσει δυναμικά και πειστικά, ως στρατηγική επιλογή, η οποία ούτε αμφισβητείται ούτε περιορίζεται σε διαδικασίες κεκλεισμένων των θυρών για την κοινωνία.

Απευθυνόμενος προς το ΚΙΝΑΛ, ο κ. Κουβέλης επισημαίνει πως «κρατά τις πόρτες του κλειστές για τον πολιτικό διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στον οποίο και πολιτικά αναίτια επιτίθεται», ενώ πρέπει να καταλάβει ότι «αντίπαλος είναι ο νεοφιλελευθερισμός, η αντικοινωνική και βαθιά συντηρητική πολιτική της ΝΔ».

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα της συνέντευξης στο «Π»:

Αν κάνετε έναν πολιτικό απολογισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –και δη έναν και πλέον χρόνο μετά την ήττα στις εκλογές–, πού θα καταλήγατε;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει τον απολογισμό του τον Φεβρουάριο του 2020. Απολογισμό δημόσιο, αναγνωρίζοντας με παρρησία κενά, ολιγωρίες και σφάλματα. Η Αριστερά δεν έχει τίποτε να κρύψει. Η αναγνώριση των δικών της ελλειμμάτων είναι σημαντικό μέρος της δύναμής της. Πρέπει να επισημανθεί ότι διέρρηξε, σ’ έναν βαθμό, τη συμμαχία με τμήματα των μεσαίων στρωμάτων με τη φορολογική και ασφαλιστική πολιτική, γιατί δεν μπορούσε να διευρύνει την πολιτική της με το «παράλληλο πρόγραμμα», που αφορούσε κυρίως τους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες. Δεν μπόρεσε να εξηγήσει την αποσπασματική επιδοματική πολιτική της και ότι οι παρεμβάσεις αυτού του χαρακτήρα ενισχύουν την κοινωνική συνοχή. Δόθηκε έτσι η δυνατότητα στη Δεξιά να οικειοποιηθεί την έννοια της «μεσαίας τάξης». Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε στην πολιτική της μια συνεκτική θέση για το τι είναι σήμερα η «μεσαία τάξη» και ποια η θέση της στον κοινωνικό σχηματισμό. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να λησμονείται ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ετεροκαθορίσθηκε, σε κρίσιμα στοιχεία, από τον οικονομικά και κοινωνικά αρνητικό χαρακτήρα των «μνημονικών δεσμεύσεων».

Εσείς, αγωνιστής της Αριστεράς, πού θα κατατάσσατε τον ΣΥΡΙΖΑ, στην Αριστερά ή στην ευρύτερη Κεντροαριστερά;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία οικοδομεί τη σύγχρονη Αριστερά. Την Αριστερά της εποχής μας. Συγκροτεί την αριστερή παράταξη που θα εκφράζει τη μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία. Αυτή μπορεί να γίνει ηγεμονική δύναμη και να αλλάξει την Ελλάδα στην κατεύθυνση της ισότητας και της αλληλεγγύης, στην κατεύθυνση του σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία. Είναι Αριστερά και όχι Κεντροαριστερά, γιατί γνωρίζει ότι ριζοσπαστικό είναι να θέλεις και να μπορείς να μετασχηματίζεις την κοινωνία με σταθερό κριτήριο το συμφέρον της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Αυτό διεκδικεί».

Το εγχείρημα ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι σωστή πολιτική επιλογή; «Κολλάει» κάπου ή προχωράει κανονικά;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει. Η πορεία που επιλέγει προϋποθέτει την ευρεία κοινωνική συμμετοχή, στο πλαίσιο ενός πολιτικού φορέα ανοικτού σε όλους τους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες, που θα τους εκπροσωπεί και θα εκφράζει τις διεκδικήσεις τους για την αλλαγή του οικονομικού, κρατικού και κοινωνικού μοντέλου. Έναν πολιτικό φορέα δημοκρατικό και με συλλογική δράση, με δημιουργική παρουσία στους κοινωνικούς χώρους. Ένα κόμμα που αντιμάχεται τον νεοφιλελευθερισμό. Η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εξελίσσεται θετικά και στηρίζεται στην εκπεφρασμένη πολιτική θέληση να προχωρήσει δυναμικά και πειστικά. Αποτελεί συλλογική στρατηγική επιλογή, η οποία ούτε αμφισβητείται ούτε περιορίζεται σε διαδικασίες κεκλεισμένων των θυρών για την κοινωνία».

Με την εμπειρία ενός και πλέον χρόνου διακυβέρνησης από τη ΝΔ, τι είναι αυτό που πρέπει να κάνει η σημερινή αντιπολίτευση, για να πείσει την κοινωνία και να διεκδικήσει με αξιώσεις τη διακυβέρνηση;

«Να αποκρούει συστηματικά και επίμονα τη νεοφιλελεύθερη και βαθιά συντηρητική πολιτική που εφαρμόζει και υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ, διευρύνοντας τις κοινωνικές ανισότητες, υπηρετώντας τα συμφέροντα των ολίγων, των οικονομικά ισχυρών και όχι των πολλών. Συγκροτεί η ΝΔ το δικό της κλειστό και αυταρχικό κράτος, περιφρονώντας τα κοινωνικά δικαιώματα. Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να καταθέτει και να αναδεικνύει μέσα στην κοινωνία το δικό του πρόγραμμα, τις δικές του θέσεις, τις δικές του διεκδικήσεις για την κοινωνία και τη δίκαιη ανάπτυξη της χώρας».

Πιστεύετε πως θα ήταν δυνατή μια μετεκλογική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ σε ένα ευρύτερο κυβερνητικό σχήμα;

«Το ΚΙΝΑΛ δείχνει ότι θέλει να απομακρυνθεί από νεοφιλελεύθερες πολιτικές και προσεγγίσεις, παρά το γεγονός ότι καταγράφεται με αντιφατικές πολιτικές συμπεριφορές. Κρατά τις πόρτες του κλειστές για τον πολιτικό διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στον οποίο και πολιτικά αναίτια επιτίθεται. Η ομαλοποίηση των σχέσεών του και ο διάλογός του με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν αντιστρατεύονται τον αυτοπροσδιορισμό του και ούτε οδηγούν στον ετεροκαθορισμό του από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα υπαγορεύει τις κοινωνικές και πολιτικές προοδευτικές συνεργασίες και συμπλεύσεις. Αυτό οφείλει πολιτικά να αξιολογήσει το ΚΙΝΑΛ. Ο αντίπαλος είναι ο νεοφιλελευθερισμός, η αντικοινωνική και βαθειά συντηρητική πολιτική της ΝΔ».

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Πέθανε μόλις στα 43 της από κορονοϊό – Έπασχε μόνο από παχυσαρκία και νοσηλευόταν στο Θριάσιο από τις 4 Οκτωβρίου

Oργισμένος ο Λευτέρης Λαζάρου για τα νέα μέτρα: «Δεν είμαστε διασκεδαστές – Πολλά από αυτά τα εστιατόρια δεν θα ξανανοίξουν» (vid)

Tζένη Μπαλατσινού: Γιόρτασε το Halloween και ανέβασε φωτογραφία με το δικό της μήνυμα (ΕΙΚΟΝΑ)

Ροή Ειδήσεων

23/06/2021 | 23:47

Μονή Πετράκη: Ο Μητροπολίτης Κηφισιάς κινδυνεύει να χάσει το μάτι του

23/06/2021 | 23:25

Μονή Πετράκη: Επίθεση με βιτριόλι – Ράσα με αίματα στο πάτωμα (ΕΙΚΟΝΕΣ)

23/06/2021 | 23:06

Μητσοτάκης: Επικοινωνία με Ιερώνυμο για την επίθεση που δέχθηκαν μητροπολίτες στη Μονή Πετράκη

23/06/2021 | 22:45

Η τελευταία «λαοθάλασσα» του Ανδρέα και ο συγκλονιστικός επικήδειος του Γιώργου Παπανδρέου (vid)

23/06/2021 | 22:43

Καιρός – Καύσωνας: Στους 41 βαθμούς αύριο η θερμοκρασία – Ποιες περιοχές θα «βράσουν»

23/06/2021 | 22:23

Δήμητρα Σφήκα: Η μικρή Λυδία χρειάζεται ασφάλεια και θαλπωρή – Θα χρειαστεί ψυχολόγο για το στίγμα του πατέρα-δολοφόνου

23/06/2021 | 22:20

Βαρύ πλήγμα για τον Alpha – Ποιος αποχωρεί από το κανάλι

23/06/2021 | 22:02

Μονή Πετράκη: Έκρυβε κοκαΐνη μέσα από το ράσο – Η υπόθεση για την οποία είχε συλληφθεί ο ιερέας με το βιτριόλι

23/06/2021 | 21:50

Μονή Πετράκη: Αυτός είναι ο ιερέας-δράστης της επίθεσης με βιτριόλι (ΦΩΤΟ)

23/06/2021 | 21:45

Γλυκά Νερά: Κατερινόπουλος -«Υπήρχε συνεργός έξω από το σπίτι- Φώναζα από την αρχή ότι αυτός είναι» (ΒΙΝΤΕΟ)

23/06/2021 | 21:22

Euro 2020: Οι Ισπανοί… ξανάρχονται και με 5άρες! (ΒΙΝΤΕΟ)

23/06/2021 | 21:18

«Πόλεμος» κατά των crypto από την Κίνα – «Βυθίζεται» το bitcoin

23/06/2021 | 21:10

Ο Τσίπρας και οι αποστάσεις από τον Πολάκη για τα εμβόλια

23/06/2021 | 21:07

Euro 2020: Η Σουηδία πήρε την ματσάρα (3-2) με την Πολωνία και προκρίθηκε (ΒΙΝΤΕΟ)

23/06/2021 | 20:49

Μονή Πετράκη: Καθαιρέθηκε για ναρκωτικά ο ιερέας-δράστης της επίθεσης – Μαινόμενος πέταξε βιτριόλι σε 10 άτομα
Παρασκευόπουλος για Πετράλωνα: Ο καταζητούμενος απολύθηκε το 2020 – Τα φερέφωνα της ΝΔ επιμένουν να λερώνουν τη δημοκρατία
Έρχεται η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα εργασιακά
Κωστής Χατζηδάκης: Πειθαρχικός έλεγχος στον ΕΦΚΑ για 10 περιπτώσεις ακραίας ταλαιπωρίας ασφαλισμένων
Δημοσκόπηση Alco: 12,9 μονάδες μπροστά η ΝΔ – Εγκληματικότητα και Εργασιακό «αγκάθια» για την κυβέρνηση
Εξώδικο Παρασκευόπουλου σε Ρωμανό για τα περί αποφυλάκισης του 35χρονου βιαστή στα Πετράλωνα
«Πέφτουν»… οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους – Τα επόμενα βήματα στη στρατηγική των εμβολιασμών