Αθήνα

26 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Σήμερα η κρίσιμη Σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ για την Τουρκία – Συνάντηση Δένδια-Πομπέο στη Βιέννη, διπλωματικός πυρετός στην Αθήνα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουμουτσάκος: Να απαντήσει ο Κατρούγκαλος για τις δηλώσεις του περί δικαιωμάτων της Τουρκίας

Τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ότι η Τουρκία έχει χιλιόμετρα ακτής στη Μεσόγειο και ότι έχει δικαιώματα στα ενεργειακά, σχολίασε ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Δείτε επίσης

Ηλεία: Κανένα ελαφρυντικό στην παπαδιά για τη δολοφονία του ιερέα
Εργαζόμενοι της ΕΡΤ: Γινόμαστε περίγελος της κοινωνίας- Τι καταγγέλλουν

Συγκεκριμένα, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, μιλώντας στο ραδιόφωνο Θέμα 104,6, εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό που έχει δημιουργηθεί από τον τρόπο με τον οποίο κινείται η Τουρκία, ενώ ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ θα ζητήσει εξηγήσεις για τα όσα υπονοεί με τις δηλώσεις του ο Γιώργος Κατρούγκαλος. «Είμαστε σε πολιτική αποδρομή, με μια κυβέρνηση που ξέρουμε ότι θα χάσει σίγουρα τις εκλογές.  Θα απαιτήσουμε απαντήσεις για να μάθουμε τι κρύβεται πίσω από όλο αυτό», υπογράμμισε και συνέχισε λέγοντας:

«Δεν πρέπει να τα δικαιολογούμε όλα, πρέπει να ζητήσουμε αναστολή αυτής της ρητορείας της Τουρκίας, έστω και σε επίπεδο δημοσίων τοποθετήσεων. Η Τουρκία έχει σοβαρά ανοιχτά μέτωπα με το σύνολο του συστήματος. Έχει τριβές με τις ΗΠΑ λόγω της πολιτικής της με τα S-400, έχει ανοιχτό μέτωπο με το Ισραήλ και προβληματική συμπεριφορά με την Ελλάδα».

«Υπάρχει μια επίμονη πολιτική πρόκληση από τη γείτονα χώρα.  Η Τουρκία απομόνωσε τον εαυτό της από τις εξελίξεις γιατί δεν αποδέχεται το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτές οι αρνήσεις την έχουν βάλει στο περιθώριο. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφύγει να πάρει μείζονες αποφάσεις, σε προεκλογική περίοδο. Δεν διαμορφώνονται υγιείς εξελίξεις σε ένα περιβάλλον που καταδικάζεται από δυσπιστία. Η Τουρκία καταδίκασε τον εαυτό της και αρνείται να συμμετέχει από μόνη της στο παιχνίδι».

Κατέληξε, αναφέροντας: «Δεν πρέπει να αγνοείται η σταθερή τάση αποδυτικοποίησης της Τουρκίας και πού μπορεί να φτάσει αυτή η συμπεριφορά της».

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος είχε σειρά σημαντικών επαφών στις ΗΠΑ  με υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Ουάσινγκτον για να παραβρεθεί στην ετήσια δεξίωση για τον εορτασμό της επετείου της ελληνικής ανεξαρτησίας στον Λευκό Οίκο.

Σήμερα η κρίσιμη Σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ για την Τουρκία – Συνάντηση Δένδια-Πομπέο στη Βιέννη, διπλωματικός πυρετός στην Αθήνα
Τσίπρας: Το έλλειμμα στρατηγικής και η υποταγή της εξωτερικής πολιτικής στο πρόσκαιρο πολιτικό όφελος εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους
Βαρβιτσιώτης για ελληνοτουρκικά: Δε συζητάμε με Τουρκία, αν δεν αποσύρει τα πλοία της από τη Μεσόγειo
Μητσοτάκης: Έκκληση στους νέους για τον κορονοϊό- «Να προστατέψουν, όχι μόνο τους εαυτούς τους, αλλά κυρίως τους αγαπημένους τους»
Στήριξη μεν, αλλά για κυρώσεις στην Τουρκία… βλέπουμε! Τι έγινε στο έκτακτο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε.
Πομπέο για Τουρκία: Επείγουσα ανάγκη να μειωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο