Αθήνα

11 oC

αίθριος καιρός

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ & ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΤΟ ΠΑΖΛ

Κρίσιμες αποφάσεις μέσα στο 2018: Το μπρα ντε φερ, τα σενάρια στα κομματικά επιτελεία και το φόντο των εκλογών

Ιδιαίτερα γριφώδης, δύσβατη και απαιτητική αποδεικνύεται για την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση η “επόμενη μέρα” των μνημονίων, καθώς μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2018 αναμένεται καταιγίδα εξελίξεων σε όλα τα “καυτά” πεδία.

Γράφει η Φώφη Γιωτάκη

Την στιγμή που τα κομματικά επιτελεία ανεβάζουν στροφές εν' όψει εκλογών και ετοιμάζουν τα ψηφοδέλτια για τις κρίσιμες αναμετρήσεις, οι εξελίξεις λόγω δημοψηφίσματος στα Σκόπια την προσεχή Κυριακή και η καθοριστική για το πολιτικό κλίμα έκβαση του ιδιότυπου μπρα ντε φερ με τους δανειστές για το ζήτημα των περικοπών των συντάξεων, αναγκάζουν τις ηγεσίες να σχεδιάζουν με διαφορετικά κάθε φορά σενάρια στο τραπέζι. Με υπαρκτό το σκηνικό τη άγριας πόλωσης που προσφάτως συμπληρώθηκε και με την απόφαση της ΝΔ για εμπάργκο στη ΕΡΤ, ακόμη και εμπειρότατα στελέχη δυσκολεύονται να κάνουν σχετικά ασφαλείς προβλέψεις. Ο χρόνος των εθνικών εκλογών παραμένει άγνωστος αλλά αυτό έχει εξήγηση. Αν δεν αρχίσουν να μπαίνουν τα κουτάκια που απουσιάζουν στο γενικότερο παζλ δεν πρόκειται να φανεί καθαρά το εύρος και η κατεύθυνση των εξελίξεων.

Η αναφορά του πρωθυπουργού από την ΔΕΘ περί του χρόνου των εκλογών δεν ήταν τυχαία. Επέλεξε, όπως φαίνεται, να εστιάσει στις εξελίξεις και στην επίδρασή τους σε συνδυασμό με την πρόθεσή του για την εξάντληση της τετραετίας. Το μπαράζ των φθινοπωρινών δημοσκοπήσεων, που παρά τις μεταξύ τους διαφορές δείχνουν κλείσιμο της ψαλίδας αποτελεί δε, έναν ακόμη κρίσιμο παράγοντα για τον στρατηγικό σχεδιασμό και τις οριστικές αποφάσεις, όπως εκτιμούν κορυφαία στελέχη στα ηγετικά επιτελεία.

Η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να αξιοποιήσει τον χρόνο και να προωθήσει την εφαρμογή των εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ- δείγμα γραφής ήταν η κατάθεση στην βουλή της ρύθμισης για την αύξηση του κατώτατου μισθού που στήριξαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο οι δημοσκοπήσεις φανερώνουν ότι βασικό κλειδί των εξελίξεων και της διαμόρφωσης του πολιτικού κλίματος είναι το φινάλε των πιέσεων που ασκούνται από τους πιστωτές και την Αθήνα για την εφαρμογή ή όχι των περικοπών των συντάξεων. Το μαρτύριο της σταγόνας επανέρχεται: το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποστηρίζει δημοσίως δια του Τζέρι Ράϊς ότι πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, το Βερολίνο κοντοστέκεται, η Κομισιόν δεν απορρίπτει τα ευέλικτα σενάρια και η Αθήνα αναμένει τις αποφάσεις ευελπιστώντας ότι δεν θα καθυστερήσουν. Σε ποιο Eurogroup θα ξεκαθαρίσει το τοπίο; Του Νοέμβρη ή η παράταση της αγωνίας μπορεί να ξύσει την 3η Δεκέμβρη, οπότε και θα συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup;Ναι, αλλά μέχρι τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει καταθέσει όχι μόνο το προσχέδιο αλλά και το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού. Που σημαίνει ότι πρέπει να γνωρίζει ποιες παραγράφους θα συμπεριλάβει ή θα αφαιρέσει χωρίς όμως να ταράζουν τις προβλέψεις του δημοσιονομικού χάρτη.

Το σίγουρο είναι ότι απομένει το Βερολίνο να ανοίξει τα χαρτιά του, να πάρει θέση και αμέσως μετά να σταθμίσουν όλα τα δεδομένα της συναπόφασης και οι άλλοι κορυφαίοι παράγοντες- οι επικεφαλής των θεσμών έχουν πλήρη εικόνα από την πρόσφατη επίσκεψή τους στην Αθήνα για την στάση της κυβέρνησης και της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης που ζητούν την μη εφαρμογή του μέτρου. Μπορεί οι διαβουλεύσεις που θα ακολουθήσουν να πείσουν το Βερολίνο να ασκήσει πιέσεις προς το ΔΝΤ για μια πιο ευέλικτη αντιμετώπιση; Προς το παρόν αναφέρονται στον θετικό απολογισμό από την ολοκλήρωση των μνημονίων- ενδεικτική είναι η μηνιαία έκθεση του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών που παρουσιάζει η Deutsche Welle και τονίζει μεταξύ άλλων ότι στο επίκεντρο της στενής εποπτείας θα βρίσκονται η τήρηση των δημοσιονομικών στόχων (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ως το 2022) και ακολούθως τήρηση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων, όπως και η συνέχιση της εφαρμογής των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση των δυνατοτήτων οικονομικής ανάπτυξης. Η ενδυνάμωση αυτών των δυνατοτήτων συνιστά «τη σημαντικότερη πρόκληση της Ελλάδας μετά το τέλος των προγραμμάτων» εκτιμούν οι συντάκτες της έκθεσης που καταλήγουν λέγοντας ότι: “Υπό την επιτήρηση της Κομισιόν, του ΕΜΣ και της ΕΚΤ, η Ελλάδα θα βρίσκεται έως ότου αποσβεστεί «τουλάχιστον» το 75% των ευρωπαϊκών δανείων”.

Το δεύτερο “καυτό” πεδίο αφορά στο δημοψήφισμα για την συμφωνία των Πρεσπών, όπου το Βερολίνο δίνει ιδιαίτερο βάρος- το σχετικό κλίμα μεταφέρθηκε από τον Χάϊκο Μάους κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα και στα Σκόπια. Αλλά και οι ΗΠΑ επιμένουν να τονίζουν την σημασία κύρωσης της συμφωνίας- το είπε χθες ο κ. Πενς στον Ζόραν Ζάεφ. Εάν την προσεχή Κυριακή επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη πολλών για το “ναι” στη συμφωνία τότε θα αυξηθεί η ταχύτητα και το πακέτο των πρωτοβουλιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος στην γειτονική χώρα. Μετά θα είναι η Αθήνα που θα κληθεί να κυρώσει την συμφωνία την βουλή...

Send this to a friend