Αθήνα

13 oC

ελαφρές νεφώσεις

Το κρίσιμο τετ-α-τετ Μέρκελ με Λαγκάρντ για το ελληνικό χρέος και τον ρόλο του ΔΝΤ

Κόντρες κορυφής στη Βουλή εντός της εβδομάδας

Τα πλέον κρίσιμα 24ωρα σε έναν τελευταίο μαραθώνιο με τους δανειστές για την ελάφρυνση του χρέους και το μοντέλο της μεταμνημονιακής περιόδου προσπαθεί να αξιοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση με φόντο το φινάλε των διαπραγματεύσεων και για το Μακεδονικό.

Γράφει η Φώφη Γιωτάκη

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σύνθετη περίοδο με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και απαιτήσεις από την «αντίπερα όχθη». Η δε εβδομάδα που ξεκινά εκτιμάται ότι θα σημαδέψει τις εξελίξεις, καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία πρέπει με ψηφισμένα μέτρα (προαπαιτούμενα και μεσοπρόθεσμο) να ολοκληρώσει όλο το πακέτο των κινήσεων εν όψει του Eurogroup της 21ης Ιούνη. Από τη μια είναι η πολιτική μάχη στην βουλή και από την άλλη η στενή παρακολούθηση της κορυφαίας συζήτησης μεταξύ των δανειστών και το είδος της θωράκισης της ελληνικής οικονομίας για την περίοδο μετά την λήξη του τρίτου μνημονίου.

Σήμερα λοιπόν -τις ώρες δηλαδή που θα παίρνει «φωτιά» στις αρμόδιες επιτροπές στην βουλή η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο και το μεσοπρόθεσμο- θα εξελίσσεται μια καθοριστικής σημασίας συνάντηση στο Βερολίνο, μεταξύ της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και της Διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δύο κυριών θα γίνει στο πλαίσιο των συναντήσεων που έχει η Άνγκελα Μέρκλε με τους επικεφαλής πέντε μεγάλων οικονομικών θεσμών – ΟΟΣΑ, ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.

Στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο ισχυρών κυριών αναμένεται να βρεθεί και το θέμα του ελληνικού χρέους. Από την πλευρά του το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει πως «τα χρονικά περιθώρια στενεύουν» για την επίτευξη συμφωνίας, ενώ και μερίδα του γερμανικού Τύπου θεωρεί ότι το Ταμείο αφήνει μόνη της την Ευρώπη ως προς τα προγράμματα διάσωσης πλέον.

Ωστόσο οι καλά γνωρίζοντες, όπως σημειώνουν ξένα ΜΜΕ, πιστεύουν ότι Μέρκελ και Λαγκάρντ θα καταβάλουν μια τελευταία ίσως προσπάθεια ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές ανάμεσα στους Ευρωπαίους και το Ταμείο για το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους- λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τους ότι ο χρόνος έχει αρχίσει ήδη να μετρά αντίστροφα για το κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Φυσικά η συζήτηση θα ξεκινήσει από το σημείο που αφορά στην ενεργοποίηση ή όχι της χρηματοδοτικής συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο μνημόνιο. Τα προειδοποιητικά μηνύματα της μίας προς την άλλη πλευρά δείχνουν ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για να μπει το ΔΝΤ έστω και την τελευταία στιγμή στο πρόγραμμα. Το Βερολίνο επιμένει σε μικρότερη ελάφρυνση του χρέους και αναμένει από το ΔΝΤ μια έκθεση για την βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους πολύ κοντά σε αυτήν των Ευρωπαίων. Ο δε υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς έχει καταδείξει με τις δημόσιες παρεμβάσεις του τον πυρήνα του σχεδιασμού της καγκελαρίας όσον αφορά στο ελληνικό ζήτημα. Και ο γερμανικός Τύπος από την μεριά του επισημαίνει όλο το τελευταίο διάστημα ότι δεν είναι απαραίτητο το ΔΝΤ.

Και όμως αρκετοί αναλυτές δεν σπεύδουν να προδικάσουν το αποτέλεσμα της συνάντησης που θα έχουν σήμερα οι κυρίες Μέρκελ και Λαγκάρντ- υπογραμμίζουν μάλιστα ότι η Κριστίν Λαγκάρντ θα παραβρεθεί στο Eurogroup της 21ης Ιούνη, όπου η χώρα μας διεκδικεί μια συμφωνία για το κλείδωμα της τέταρτης αξιολόγησης και όλα τα άλλα ανοιχτά ζητήματα.

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι θα είναι εκ των πραγμάτων σημαντικός ο ρόλος της Γαλλίας αλλά και της Ισπανίας, μετά την αλλαγή σκυτάλης στην πρωθυπουργία και την μετάβαση του Πέδρο Σάντσεθ από την αντιπολίτευση στην πρωθυπουργική έδρα. Θα επιμείνουν για μια γερή ελάφρυνση του χρέους οι κορυφαίοι της Ευρώπης μαζί με το ΔΝΤ και θα πιέσουν έτσι το Βερολίνο προς αυτήν την κατεύθυνση;

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ ζήτησε το περασμένο Σάββατο από τις ισχυρές χώρες της Ευρώπης να δείξουν περισσότερη αλληλεγγύη προς τις πιο αδύναμες και να εστιάσουν σε μια ατζέντα για την ανάπτυξή τους, στέλνοντας έτσι «μήνυμα» και προς το Βερολίνο για την ανάγκη αλλαγής του μείγματος της πολιτικής που μέχρι τώρα εστιαζόταν στη λιτότητα.

Στην Βουλή αναμένεται σύγκρουση κορυφής, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Φώφη Γεννηματά και οι άλλοι αρχηγοί της αντιπολίτευσης εστιάζουν στην αποδόμηση του κυβερνητικού αφηγήματος για την μεταμνημονιακή εποχή. Θα επαναλάβουν το αίτημα για εκλογές, θα στηρίξουν όμως την προσπάθεια εξασφάλισης του κωδικού για μια γενναία ελάφρυνση του χρέους, προβάλλοντας ταυτόχρονα την ανάγκη εφαρμογής ενός αξιόπιστου αναπτυξιακού σχεδίου.

Send this to a friend