Αθήνα

13 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Παπαχελάς για Δένδια-Τσαβούσογλου: Δεν πήγε καλά – Θα μπορούσε να χειροτερέψει η κατάσταση με μονομερή ενέργεια της Τουρκίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρούσματα και μεταλλάξεις προβληματίζουν τους ειδικούς – Κρίσιμες ώρες για τις τελικές αποφάσεις για σχολεία-αγορά

Η πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων – με δεδομένη την αύξηση των κρουσμάτων τα τελευταία 24ωρα – και οι μεταλλάξεις του ιού εντείνουν τον προβληματισμό και δεν αποκλείεται να φέρουν αποφάσεις για νέα μέτρα από την κυβέρνηση, εάν αυτές είναι οι εισηγήσεις των ειδικών.

Ιδιαίτερα δε στην Αττική, τα πράγματα είναι σε οριακό σημείο, καθώς εντοπίστηκαν για ένα ακόμη 24ωρο χθες τα μισά από τα κρούσματα σε όλη την επικράτεια.

Αυτό σημαίνει ότι οι τελικές εισηγήσεις των ειδικών αύριο Παρασκευή θα κρίνουν και τις αποφάσεις της κυβέρνησης, με το ενδεχόμενο ακόμη και να μην τηρηθεί το αρχικό σχέδιο για άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων από τη Δευτέρα να θεωρείται πιθανό. Στο τραπέζι φαίνεται πως έχουν πέσει ακόμη και σενάρια για επιστροφή στο μοντέλο click away στην αγορά και όπως έλεγαν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά και εξαρτώνται άμεσα από την πορεία των κρουσμάτων.

Η αύξηση των κρουσμάτων, βέβαια, ήταν κάτι παραπάνω από δεδομένη μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου και μέχρι στιγμής δεν θεωρείται επιθετική, αλλά απομένει να φανεί αν και πόσο επηρεάζουν οι μεταλλάξεις και πόσο μπορεί να επηρεάσει τους επιδημιολογικούς δείκτες το άνοιγμα των σχολείων.

Πάνω από 200.000 εμβολιασμοί

Χθες πάντως επετεύχθη ο στόχος των 200.000 εμβολιασμών που είχε τεθεί για το μήνα Ιανουάριο. Έτσι, οι εμβολιασμοί έχουν φτάσει τους 214.000, ενώ στρατηγική της κυβέρνησης παραμένει η εξασφάλιση και της δεύτερης δόσης για όσους εμβολιάζονται. Σημειώνεται πως έχει εμβολιαστεί έως αυτή τη στιγμή το 2% του πληθυσμού, δηλαδή αντίστοιχο ποσοστό με αυτό στη Γερμανία.

Με ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα και η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου σχετικά με την πανδημία και τους εμβολιασμούς. Στη συνεδρίαση θα συζητηθούν νομοσχέδια των υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Μεταφορών, Δικαιοσύνης και Αθλητισμού, μεταξύ των οποίων νέα μέτρα στήριξης για την πανδημία και ο νέος εκλογικός νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το παρασκήνιο της έντασης Δένδια-Τσαβούσογλου – Τα μηνύματα στην Άγκυρα
Εύσημα Μητσοτάκη σε Δένδια: Μπράβο για το πώς χειρίστηκες τη δύσκολη συζήτηση με Ερντογάν-Τσαβούσογλου
Συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου: Πως αντέδρασαν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης
Μαρκόπουλος – Πλεύρης κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή για εκπομπή της ΕΡΤ «εξύμνησης κουκουλοφόρων»
Τσίπρας στο Σισμανόγλειο: Να σταματήσουν οι κυβερνητικές παλινωδίες – Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι δραματική
Ο Τσίπρας αποφεύγει τις λακκούβες κι επιλέγει τον “άλλο δρόμο”