Αθήνα

 

21 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

beethoven bust statue by hagen crop
Λούντβιχ βαν Μπετόβεν: Τα προβλήματα υγείας που στιγμάτισαν την κορυφαία μουσική ιδιοφυΐα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξαναγράφουν την ιστορία με το βιβλίο- «πλυντήριο» του Παπαθανασίου για να ηρωοποιήσουν τον Καραμανλή! Ποιοι πήγαν στην παρουσίαση

Στον 6ο όροφο του κτιρίου του ΕΒΕΑ παρουσιάστηκε την Τετάρτη το απόγευμα το βιβλίο «8 μήνες» του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου...

Στον 6ο όροφο του κτιρίου του ΕΒΕΑ παρουσιάστηκε την Τετάρτη το απόγευμα το βιβλίο «8 μήνες» του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου, με… τιμώμενο πρόσωπο τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο οποίος όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες χειροκροτήθηκε κιόλας από τους παρευρισκόμενους.

Το βιβλίο του πολιτικού, που έμεινε γνωστός ως ο «υπουργός της χαρτοπετσέτας», επειδή είχε γράψει σε μία… λαδωμένη χαρτοπετσέτα το Σεπτέμβριο του 2009 τα μέτρα που θα έπαιρνε η Ελλάδα για να βγει από την κρίση, παρουσιάζοντάς τα στην Κριστίν Λαγκάρντ, είναι μια προσπάθεια, σύμφωνα με τον ίδιο τον συγγραφέα «να απαντηθούν κατηγορίες και ψεύδη» για το 2009.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που προκάλεσε την αντίδραση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, που αποδόμησε σημείο προς σημείο το βιβλίο του προκατόχου του στην ηγεσία του ΥΠΟΙΚ, σχολιάζοντας σχετικά πως «…προσπαθεί απεγνωσμένα να μας πει ότι τα στοιχεία που κατέθεσε μπορεί να ήταν ανακριβή αλλά όχι πλαστά, και φτάνει στο σημείο να ισχυριστεί πως ο λόγος για τον οποίο δεν δημοσίευε τα στατιστικά στοιχεία ήταν «για να προστατεύσουμε τη χώρα από κερδοσκόπους»! Ωραία προστασία το να ανάψεις το φυτίλι μίας βόμβας για να σκάσει στους επόμενους…».

Την Τετάρτη το απόγευμα, για το βιβλίο μίλησαν ο πρώην Υπουργός της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας, ο πρώην Διοικητής Τράπεζας Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος και ο διευθυντής της «Καθημερινής» Αλέξης Παπαχελάς. Την εκδήλωση συντόνισε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «όποια άποψη και να έχει ο καθένας, είναι άδικο να λεχθεί ότι ο Κώστας Καραμανλής δεν είπε στην ελληνική κοινωνία την αλήθεια». Υπενθύμισε μάλιστα την τοποθέτηση Καραμανλή στην προεκλογική ΔΕΘ του 2009 περί παγώματος μισθών και συντάξεων και σχολίασε: «Αναζητήστε, από σύστασης ελληνικού κράτους, αρχηγό κόμματος που κατέβηκε στις εκλογές με τέτοιο πρόγραμμα». «Η χώρα είχε μια ιστορική ευκαιρία και την έχασε όταν ο Κώστας Καραμανλής κάλεσε τον Γιώργο Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου και του εξήγησε τι πρέπει να γίνει για να σωθεί η χώρα. Η άρνησή του σε αυτό που του πρότεινε σφράγισε τις τύχες μας και μας οδήγησε στο Μνημόνιο», πρόσθεσε, εκφράζοντας μάλιστα λύπη όταν βλέπει ανθρώπους «που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο να επανέρχονται τώρα σε ρόλο εισαγγελέως».

Ο τ. διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος διατύπωσε την άποψη ότι το οικονομικό πρόβλημα της χώρας είχε πρωτίστως πτυχές/αιτίες πολιτισμικές, θεσμικές, πολιτικές και υπογράμμισε ότι δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να ψέξει τον Γιάννη Παπαθανασίου ότι δεν απέτρεψε το επερχόμενο «τσουνάμι» σε μόλις 8 μήνες. «Θα μπορούσε ωστόσο κάποιος να τον επικρίνει γιατί δεν προχώρησε σε πολύ πιο τολμηρά και γενναία μέτρα από αυτά που τότε υιοθετήθηκαν», πρόσθεσε. Ο κ. Προβόπουλος αναφέρθηκε και σε συμπεράσματα που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με το ότι καμία μνημονιακή κυβέρνηση δεν ετοίμασε δικό της σχέδιο εξόδου από την κρίση. «Και όχι μόνο δεν υπήρχε δική μας πρόταση αλλά και των δανειστών ποτέ δεν υιοθετήθηκε πλήρως. Ποτέ δεν αναλάβαμε την κυριότητα», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Διαβάζοντας το βιβλίο του Παπαθανασίου, μου προκλήθηκε και μια μελαγχολία. Υπάρχουν στιγμές που είναι χαμένες ευκαιρίες» σημείωσε ο κ. Παπαχελάς και θυμήθηκε ότι το 2009 ο κ. Καραμανλής είχε καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς αλλά ως αποτέλεσμα ήρθε το περιβόητο εκλογές τώρα. Ο κ. Παπαχελάς τόνισε ότι θα ήθελε περισσότερη αυτοκριτική από τον συγγραφέα αλλά από την άλλη πλευρά ανέφερε ότι εκείνη την περίοδο έγιναν λάθη και αναπτύχθηκαν θεωρίες συνωμοσίας που τις έχουν πληρώσει άδικα άνθρωποι, όπως ο Θοδωρής Ρουσόπουλος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κων/νος Μίχαλος υπογράμμισε τα εξής: «Το 2009 η κυβέρνηση Καραμανλή είπε την αλήθεια, έλαβε περιοριστικά μέτρα, ζήτησε την ψήφο των Ελλήνων για να λάβει δύσκολες αποφάσεις που θα απέτρεπαν τα χειρότερα. Δυστυχώς ο λαϊκισμός και η σκανδαλολογία κέρδισαν για μια ακόμα φορά. Το 2009 όμως απέδειξε ότι ο λαϊκισμός  έχει κοντά ποδάρια. Μπορεί κάποιος να κερδίσει την εξουσία δίνοντας ψεύτικες υποσχέσεις, είναι όμως σχεδόν αδύνατο να την διατηρήσει.  Ιδιαίτερα όταν αυτές οι υποσχέσεις γίνονται σε μια περίοδο παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που έχει φέρει στην επιφάνεια όλες τις διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας.  Δεν μπορεί κανείς να κτίζει στην άμμο παλάτια. Η Ελλάδα έπρεπε να λάβει άμεσα μέτρα και δεν έλαβε. Η συνέχεια είναι γνωστή».

Ο Γιάννης Παπαθανασίου εξήγησε ότι αποφάσισε να γράψει τώρα αυτό το βιβλίο «γιατί ακόμη και σήμερα το τι συνέβη το 2009 είτε αποσιωπάται είτε διαστρεβλώνεται» και χρειάζεται «να απαντηθούν κατηγορίες και ψεύδη που, ελλείψει αντιλόγου, πέρασαν στην κοινωνία».

«Η Ελλάδα βρέθηκε στη δίνη της παγκόσμιας  οικονομικής θύελλας  χωρίς τα περιθώρια, που είχαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες,  για δημοσιονομική χαλάρωση. Και αυτό κυρίως εξαιτίας της βαριάς κληρονομιάς του δημόσιου χρέους το οποίο από το ’80 έως το 2004 είχε τριπλασιαστεί. Η ευθύνη όλων μας και κυρίως η δική μου ήταν να μην μετατραπεί η κρίση ελλείμματος σε κρίση δανεισμού. Ήταν η πρώτη φορά, από την μεταπολίτευση και μετά, που μια κυβέρνηση ελάμβανε σε προεκλογική χρονιά, περιοριστικά μέτρα. Η κυβέρνηση έλεγε την αλήθεια, λάμβανε περιοριστικά μέτρα, αναζητούσε την εθνική συνεννόηση την ίδια ώρα όπου οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις μας ζητούσαν να κάνουμε παροχές και η πλειοψηφία των ΜΜΕ μας καλούσαν να δώσουμε εξηγήσεις για δήθεν σκάνδαλα. Η κυβέρνηση Καραμανλή πήγε σε εκλογές ζητώντας την ψήφο των συμπολιτών μας για να λάβει ακόμα πιο πολλά περιοριστικά μέτρα .Για να μην μετατραπεί η κρίση ελλείμματος σε κρίση δανεισμού , για να αποφύγουμε τη μέγγενη της επιτήρησης και των μνημονίων. Οι άφρονες χειρισμοί, οι αμετροεπείς δημόσιες δηλώσεις τους, η άρνησή τους να λάβουν μέτρα, οδήγησαν στην εκτόξευση των spreads, στην κρίση δανεισμού. Ένας από τους λόγους που έγραψα αυτό το βιβλίο είναι για να κλείσω το κεφάλαιο του χθες. Και να εστιάσω αποκλειστικά στο τώρα και το αύριο. Η επανεκκίνηση της οικονομίας προϋποθέτει την εκπόνηση και την εφαρμογή ενός φιλόδοξου αλλά και εφαρμόσιμου σχεδίου μεταρρυθμίσεων, που θα θέτει ως πρώτο στόχο του την έκρηξη των ιδιωτικών επενδύσεων. Η Παράταξή μας ενωμένη διαθέτει το σχέδιο που έχει ανάγκη  η χώρα για να βγει οριστικά από την κρίση. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη βούληση να το εφαρμόσει», ανέφερε ο πρώην υπουργός.

Στη χθεσινή παρουσίαση ήταν παρόντα στελέχη, πρώην Υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ όπως οι Θεόδωρος Ρουσόπουλος, Ευριπίδης Στυλιανίδης,  Μαριέτα Γιαννάκου, Φάνη Πάλλη Πετραλία, Ευάγγελος Αντώναρος, Γιάννης Πλακιωτάκης, Γιώργος Κουμουτσάκος, Γιώργος Βλάχος, Πέτρος Δούκας, Λευτέρης Ζαγορίτης, Γιάνης Ανδριανός, Χρήστος Φώλιας, Ζέτα Μακρή, Βύρων Πολύδωρας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Μανώλης Κόνσολας, Νίκος Καραχάλιος, Γιώργος Καλαντζής κ.ά..

Παρόντες ήταν επίσης στενοί συνεργάτες του νυν προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη όπως ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης και ο Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Κώστας Τσιάρας.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν επίσης ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης,  ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, ο πρώην Υπουργός Μάκης Βορίδης, ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Γιώργος Μουρούτης, και πλήθος προσωπικοτήτων από το χώρο της πολιτικής και της οικονομίας.

Με πληροφορίες από «Ελεύθερο Τύπο» και «Πρώτο Θέμα»

Ροή Ειδήσεων

27/03/2023 | 13:04

Κρυφός και διακαής πόθος Τσίπρα – ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ με τον Μητσοτάκη

27/03/2023 | 12:58

Τσίπρας στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων: «Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει απαντήσεις για την κραυγαλέα υπόθεση παρακολούθησης της Άρτεμις Σίφορντ»

27/03/2023 | 12:56

Ματούλα: «Με έδιωξαν από το σπίτι παρόλο που πλήρωνα κανονικά- Ένα σπίτι θέλω ρε παιδιά!»
230327124950

27/03/2023 | 12:50

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους δρόμους της Αθήνας για το μετρό – Όλες οι αλλαγές από σήμερα 27 Μαρτίου 

27/03/2023 | 12:39

Το Twitter έχει χάσει πάνω από το 50% της αξίας του σύμφωνα με τον Ίλον Μασκ

27/03/2023 | 12:27

Απαρηγόρητος ο σύντροφος της 22χρονης Πένυς: «Έχασα τη γυναίκα μου – Δεν μπορώ να το πιστέψω»
syllipsi xeiropedes

27/03/2023 | 12:25

Ακαδημία Πλάτωνος: Συνελήφθη 59χρονος που φωτογράφιζε ανήλικα κορίτσια

27/03/2023 | 12:05

Μύκονος: Σε κακούργημα αναβαθμίστηκε ο ξυλοδαρμός του αρχαιολόγου

27/03/2023 | 12:00

Χαμός στον αέρα με Γιώργο Λιάγκα και Άρια Καλύβα – «Στην εκπομπή μου θα μου πεις τι θα λέω;»
kinisi teli eurokinisi

27/03/2023 | 11:47

Ο θόρυβος του δρόμου αυξάνει την αρτηριακή πίεση

27/03/2023 | 11:41

Περιοδεία Μητσοτάκη στη Φθιώτιδα – Επιθεώρησε τις εργασίες στο λιμάνι του Αγίου Κωνσταντίνου

27/03/2023 | 11:27

Γνωστός τράπερ έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού – Του έβγαλαν και τα ρούχα – Δείτε το βίντεο

27/03/2023 | 11:19

Ο οίκος Moody’s αναβάθμισε την οικονομική προοπτική του Δήμου Αθηναίων από σταθερό σε θετικό

27/03/2023 | 11:14

Μαρία Ιωαννίδου: «Η Ναταλία Γερμανού δεν με αγαπάει όσο την αγαπάω εγώ, δεν νοιάζεται»

27/03/2023 | 11:01

Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου
230327123100
Περιοδεία Μητσοτάκη στη Φθιώτιδα – Επιθεώρησε τις εργασίες στο λιμάνι του Αγίου Κωνσταντίνου
221220154743 220216114130 kiriakos mitsotakis
Μητσοτάκης: «Οι πολίτες περιμένουν λύσεις και έργα και όχι ανούσιους καυγάδες και τοξικότητα» – Τι είπε για Σιδηρόδρομο και Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας
Ολομέτωπη «επίθεση φιλίας» από την Τουρκία – Η αποτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης
Παπαθανάσης για τις καταγγελίες: «Έχω πληρωμένα ένσημα 35 χρόνων- Βαξεβάνης και ΣΥΡΙΖΑ δολοφονούν χαρακτήρες και κανιβαλίζουν»
Μάντζος: Η Δημοκρατική Παράταξη δεν θα ανανεώσει τη θητεία μιας κυβέρνησης που προσέβαλε τη Δημοκρατία
androulakis pasok 2603
Ανδρουλάκης: Ο πρωθυπουργός που θα προτείνουμε θα υπηρετεί τις προγραμματικές συγκλίσεις – Δεν υπάρχει «άγνωστος Χ»