Η ισχυρή στήριξη, η μαζική συμμετοχή και οι… ψηφοφόροι Καμίνη – Θεοδωράκη | TheCaller Η ισχυρή στήριξη, η μαζική συμμετοχή και οι… ψηφοφόροι Καμίνη - Θεοδωράκη - TheCaller

Αθήνα

31 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Γλυκά Νερά: Συγκλονίζει ο μαραγκός που επισκεύασε τη σπασμένη πόρτα της μεζονέτας – «Είχε σπάσει από κάποιον που είχε πάρει φόρα»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ισχυρή στήριξη, η μαζική συμμετοχή και οι… ψηφοφόροι Καμίνη – Θεοδωράκη

Στο πλευρό της Φώφης Γεννηματά και του Νίκου Ανδρουλάκη για την μάχη της δεύτερης Κυριακής τάσσονται ο Γιώργος Καμίνης και ο Σταύρος Θεοδωράκης
  • Ισχυρή στήριξη σε Φώφη, Ανδρουλάκη δίνουν οι υποψήφιοι αρχηγοί ως συνιδρυτές της κεντροαριστεράς
  • Στόχος τους: η μαζική συμμετοχή και την δεύτερη Κυριακή
  • Προς τα που κλείνουν το μάτι οι ψηφοφόροι του Καμίνη και του Θεοδωράκη

Γράφει η Φώφη Γιωτάκη

Στο πλευρό της Φώφης Γεννηματά και του Νίκου Ανδρουλάκη για την μάχη της δεύτερης Κυριακής, παρότι εκείνοι την παρακολουθούν πλέον από τις κερκίδες, τάσσονται ο Γιώργος Καμίνης και ο Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ και οι άλλοι υποψήφιοι αρχηγοί της κεντροαριστεράς ετοιμάζονται να συμπληρώσουν με τις δηλώσεις τους το «μανιφέστο» της συμμετοχής.

Από τον πρώτο μέχρι τον δεύτερο γύρο μεσολαβούν άλλωστε επτά μέρες αναμονής – αρκούντως άχαρες αλλά και καθοριστικές για το τελικό αποτέλεσμα. Οι υποψήφιοι αρχηγοί από εννιά έγιναν δύο. Φώφη Γεννηματά και Νίκος Ανδρουλάκης εν τω μεταξύ συνεχίζουν την μάχη της επικράτησης, τα επιτελεία τους τρέχουν να προλάβουν να στείλουν το μήνυμα σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο και οι «πολλαπλασιαστές» τους  αναζητούν φίλους και μόνο φίλους ανά την επικράτεια! Και οι άλλοι επτά υποψήφιοι; Με μεγαλύτερο, μικρότερο ή μηδενικό ποσοστό έσπευσαν, και οι επτά από το βράδυ της Κυριακής 12 Νοέμβρη, να στηρίξουν τον αγώνα των δύο μονομάχων και να επισημάνουν την ανάγκη να σηκωθούν και οι 210 χιλιάδες ψηφοφόροι και αυτήν την Κυριακή από τους καναπέδες τους. Ο αριθμός που θα προσέλθει στην κάλπη για δεύτερη φορά θα κρίνει – τονίζουν οι γνωρίζοντες – την επιτυχία του εγχειρήματος για την ενοποίηση της κεντροαριστεράς και της ενίσχυσης του αυτόνομου ρόλου της στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Υπό αυτή την έννοια η μάχη που δίνουν πλέον από τις κερκίδες οι συνυποψήφιοί τους θα συμβάλει αποφασιστικά στο κλίμα και την εικόνα που θα διαμορφωθεί τα τελευταία 24ωρα – με ή χωρίς ντιμπέϊτ για τους δύο μονομάχους.

Έτσι οι δύο υποψήφιοι για την ηγεσία του νέου προοδευτικού φορέα, η Φώφη Γεννηματά και ο Νίκος Ανδρουλάκης σπεύδουν να πιάσουν το νήμα της μαζικής συμμετοχής από τον πρώτο γύρο και να εντάξουν στην πρώτη γραμμή για τον τελικό καταρχάς τον Γιώργο Καμίνη και τον Σταύρο Θεοδωράκη. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες, οι στενοί συνεργάτες τους αναλαμβάνουν να «περικυκλώσουν» με προσεκτικές και αθόρυβες κινήσεις τις βασικές δεξαμενές των ψηφοφόρων τους και τους ανθρώπους -κλειδιά για την ασφαλή μετακίνησή τους στο λεκανοπέδιο και τις περιφέρειες.

Οι μεν συνεργάτες της κυρίας Γεννηματά επιχειρούν να αξιοποιήσουν το ισχυρό προβάδισμα και να δώσουν την μάχη της προσέλευσης από θέση ισχύος για την επόμενη μέρα – οι δε συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη θέλουν πρώτον να εξασφαλίσουν την συμμετοχή του συνόλου των ψηφοφόρων του πρώτου γύρου και δεύτερον να προσθέσουν σε αυτό δυναμικά γκρουπάκια από τους κ.κ Καμινη και Θεοδωράκη με το σύνθημα περί ανανέωσης. Στο στόχαστρο μπαίνουν Δήμαρχοι, αυτοδιοικητικοί γενικώς, συνδικαλιστές, οργανωμένοι και μη, οπαδοί κομμάτων και κινήσεων αλλά και – κυρίως – τηλεθεατές. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η τακτική που ακολουθούν μεταξύ των δύο Κυριακών: αντί περιοδειών οργώνουν τα κανάλια και τα ραδιόφωνα για να περάσουν το μήνυμα γρήγορα και αποτελεσματικά στα σπίτια όσο το δυνατόν περισσότερων κεντροαριστερών.

Χθες εν τω μεταξύ ξεκίνησαν οι επίσημες συναντήσεις των πρώην με τους νυν υποψηφίους. Ο Δήμαρχος Αθηναίων με το υπερικομματικό προφίλ πέρασε την πόρτα της Χαριλάου Τρικούπη για να συναντηθεί με την Φώφη Γεννηματά την οποία συνεχάρη βέβαια για τη νίκη της από το βράδυ της περασμένης Κυριακής. Ο κ. Καμίνης με την δήλωσή του – μετά το τετ α τετ – εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συνάντηση που είχε με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και υπογράμμισε το κίνητρο της αποστολής του: «Ήρθα να δώσω κι από κοντά τα συγχαρητήριά μου στην κυρία Γεννηματά. Ήταν μια πολύ καλή συνάντηση. Είναι σημαντικό και την ερχόμενη Κυριακή να επαναληφθεί – κι εγώ θα κάνω ό,τι μπορώ γι’ αυτό – η μαζική συμμετοχή που σημειώθηκε στον πρώτο γύρο». Μάλιστα κατά την διάρκεια της συνάντησης ο δήμαρχος Αθηναίων έθεσε στην επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης το ζήτημα της πορείας προς ένα ενιαίο κόμμα, με ενιαία μορφή και εκπροσώπηση εντός και εκτός Βουλής.

Απευθυνόμενος δε στους ψηφοφόρους του, ο κ. Καμίνης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θέλω να απευθυνθώ και στον κόσμο που με στήριξε προσωπικά: Να τους πω ότι αποτελούμε πια μια ευδιάκριτη τάση στην κοινωνία, που θα προσλάβει συγκεκριμένα πολιτικά και οργανωτικά χαρακτηριστικά, το γρηγορότερο δυνατόν. Η πρώτη έκφραση αυτής της τάσης θα είναι η διαμόρφωση αρχών και θέσεων για το επικείμενο ιδρυτικό μας συνέδριο. Πάμε όλοι μαζί, πάμε για μία εκπροσώπηση όλων στα όργανα, τα οποία θα μας οδηγήσουν στο συνέδριο του νέου κόμματος». Θα στηρίξει όμως την Φώφη Γεννηματά στον δεύτερο γύρο;  «Εκπροσωπώ αξίες, δεν καθοδηγώ ανθρώπους», ήταν η απάντηση που επέλεξε να δώσει ο Δήμαρχος Αθηναίων, αποφεύγοντας να στρέψει προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων του. Ωστόσο έμπειρα στελέχη της παράταξης τονίζουν ότι αρκετοί εκ των υποστηρικτών του Γιώργου Καμίνη για την αρχηγία που στο παρελθόν στήριξαν σθεναρά τον Γιώργο Παπανδρέου έχουν ήδη προσανατολιστεί προς την υποψηφιότητα της κυρίας Γεννηματά. Αντιθέτως ένα κομμάτι ψηφοφόρων του Δημάρχου Αθηναίων με εκσυγχρονιστικές – σημιτικές ρίζες στρέφεται προς την υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη. Καθοριστικής σημασίας είναι η «γραμμή» που θα ακολουθήσουν οι Δήμαρχοι που στήριξαν τον συνάδελφό τους Γ. Καμίνη στον πρώτο γύρο – κάποιοι λένε ότι συνεργάτες της κυρίας Γεννηματα έχουν ήδη προσεγγίσει τους περισσότερους.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης από την άλλη πλευρά συγκάλεσε τα όργανα του Ποταμιού για να αποφασίσουν για την στάση τους – βέβαια ισχύει αυτό που είχε συζητήσει και συμφωνήσει με την κυρία Γεννηματά. Θα παραμείνουν οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες στην βουλή με αυτόνομο ρόλο μέχρι τις εθνικές εκλογές αλλά ο νέος αρχηγός θα έχει την μπαγκέτα για τον συντονισμό και των δύο και φυσικά για την συγκρότηση των ψηφοδελτίων. Ο κ. Θεοδωράκης θεωρεί αναγκαίο καταρχάς βήμα να κινητοποιηθεί ξανά ο κόσμος και να ρίξει την ψήφο του στις κάλπες και αυτή την Κυριακή. Το Ποτάμι τονίζει επίσης σε ανακοίνωσή του ότι «η χώρα έχει ανάγκη από μια τολμηρή πρόταση αλλαγής από ένα νέο φορέα που θα καλύπτει και θα εκπροσωπεί φιλελεύθερους, προοδευτικούς, σοσιαλδημοκράτες, κεντροαριστερούς, οικολόγους. O νικητής των εκλογών πρέπει να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τη δυναμική που αναπτύχθηκε στον προοδευτικό χώρο. Μια δυναμική που πρέπει να θεωρηθεί και ως απάντηση στην ανερμάτιστη λαϊκίστικη πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

Σε συζητήσεις παρότι έχουν αποφύγει μέχρι στιγμής τις δημόσιες παρεμβάσεις βρίσκονται και οι κ.κ. Μανιάτης και Ραγκούσης, ενώ ο αρχηγός της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητας της κυρίας Γεννηματά, όπως και άλλα στελέχη της ΔΗΜΑΡ όπως οι κ.κ. Μαργαρίτης, Χατζησωκράτης και άλλοι. Υπέρ του κ. Ανδρουλάκη τάχθηκε ο κ. Σιακαντάρης και άλλα στελέχη της ΔΗΜΑΡ.

Την υποψηφιότητα της Φώφης Γεννηματά στηρίζει εμμέσως πλην σαφώς ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των υποστηρικτών – συνεργατών του Β. Βενιζέλου ψηφίζει Νίκο Ανδρουλάκη.

Ροή Ειδήσεων

24/06/2021 | 09:10

Άγιος Παντελεήμονας: Έγκυος, με νοητική υστέρηση, χωρισμένη και με δυο παιδιά η 25χρονη που βίασαν – Τη βίασαν δυο φορές

24/06/2021 | 09:01

Καιρός: Καύσωνας και αφρικανική σκόνη – Έως 41 βαθμούς το θερμόμετρο

24/06/2021 | 08:52

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 24 Ιουνίου

24/06/2021 | 08:47

Μονή Πετράκη: «Ο εντολέας μου χρήζει ψυχιατρικής φροντίδας, είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας πριν 1,5 μήνα», λέει ο δικηγόρος του

24/06/2021 | 08:32

Λευτέρης Λαζάρου: Η πρώην σύζυγός μου είναι η νονά της κόρης μου από τον δεύτερο γάμο (vid)

24/06/2021 | 08:22

Μανώλης Λιδάκης: Μετά από 35 χρόνια τα παράτησε και έφυγε από την Αθήνα!

24/06/2021 | 08:07

Survivor: Απίθανο φινάλε στο αγώνισμα ασυλίας – Με VAR πέρασε στον τελικό ο Σάκης Κατσούλης (vid)

24/06/2021 | 07:54

Μονή Πετράκη: «Ράντισε» με βιτριόλι και τον δικηγόρο του ο μαινόμενος ιερέας – Κάηκαν όλα, γυαλιά, πουκάμισα, ράσα (vid)

24/06/2021 | 07:33

Εuro 2020: Τα σπουδαία ραντεβού των «16» που… κρύβουν τρεις τελικούς!

24/06/2021 | 07:29

Χωρίς μάσκες από σήμερα – Τι αλλάζει από τη Δευτέρα 28/6, τι γίνεται με μεταλλάξεις και εμβόλια

24/06/2021 | 07:23

Τα ζώδια σήμερα, Πέμπτη 24 Ιουνίου

24/06/2021 | 00:06

Euro 2020: Δεν «Χ»αλάστηκε κανείς από το 2-2 της Γαλλίας με την Πορτογαλία (ΒΙΝΤΕΟ)

24/06/2021 | 00:02

Euro 2020: Γλύτωσε στο 84′ το έμφραγμα η Γερμανία (ΒΙΝΤΕΟ)

23/06/2021 | 23:56

Κριστιάνο Ρονάλντο: Έγραψε ιστορία στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο

23/06/2021 | 23:47

Μονή Πετράκη: Ο Μητροπολίτης Κηφισιάς κινδυνεύει να χάσει το μάτι του
«Πέφτουν»… οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους – Τα επόμενα βήματα στη στρατηγική των εμβολιασμών
Τσίπρας: Τώρα κρίνονται οι συσχετισμοί της επόμενης κάλπης
Γεννηματά για Παπανδρέου: «Ο Ανδρέας και το ΠΑΣΟΚ παραμένουν βαθιά μέσα στην καρδιά του ελληνικού λαού»
Ανακαλεί η Ομάδα Αλήθειας: Κάναμε λάθος – Δεν αποφυλακίστηκε με το νόμο Παρασκευόπουλου ο βιαστής στα Πετράλωνα
Πλεύρης: Δεν είναι ταμπού να πούμε ότι υπάρχουν και περιπτώσεις εγκληματιών που δεν πρέπει να βγαίνουν από τις φυλακές
Υπερψηφίστηκε η έκθεση του Γιώργου Παπανδρέου για τη δημοκρατία και την κλιματική αλλαγή στο Συμβούλιο της Ευρώπης