
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κατά την ανοικτή συζήτηση υψηλού επιπέδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη θαλάσσια ασφάλεια, o Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε τη στρατηγική σημασία της θαλάσσιας ασφάλειας και επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Ελλάδας στη διεθνή συνεργασία για την προώθηση της παγκόσμιας σταθερότητας.
Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες και επαίνεσε τα Ηνωμένα Έθνη ως «το κατάλληλο φόρουμ για να διεξαχθεί η συζήτηση αυτή», αναγνωρίζοντας τον ρόλο τους ως «θεματοφύλακα της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και επίκεντρο της διεθνούς συνεργασίας».
«Αντιμετωπίζουμε ολοένα και περισσότερο ασύμμετρες θαλάσσιες απειλές, όπως το λαθρεμπόριο, η τρομοκρατία, η πειρατεία, αλλά και υβριδικές επιθέσεις που επηρεάζουν τόσο τα πλοία όσο και τα λιμάνια. Την ίδια στιγμή, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και οι ακραίες καιρικές συνθήκες μπορούν να διαταράξουν τις λιμενικές διαδικασίες και τις θαλάσσιες οδούς» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Υπογραμμίζοντας τον παγκόσμιο χαρακτήρα των απειλών, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «περισσότερο από το 80% του όγκου του παγκοσμίου εμπορίου μεταφέρεται δια θαλάσσης», τονίζοντας πως η θαλάσσια ασφάλεια στηρίζει «την πολιτική σταθερότητα, την οικονομική σταθερότητα -συμπεριλαμβανομένης της σταθερότητας των τιμών- τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ευημερία όλων των ανθρώπων». Οι απειλές, ανέφερε, περιλαμβάνουν «λαθρεμπόριο, τρομοκρατία, πειρατεία και υβριδικές επιθέσεις», καθώς και περιβαλλοντικές προκλήσεις.
«Τα παγκόσμια προβλήματα απαιτούν παγκόσμιες λύσεις και οι απειλές κατά της θαλάσσιας ασφάλειας δεν αποτελούν εξαίρεση. Μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε μόνο μέσω αποτελεσματικής διεθνούς συνεργασίας – σε διακρατικό επίπεδο, μέσω διεθνών οργανισμών, αλλά και του ιδιωτικού τομέα» τόνισε ο πρωθυπουργός ενώ παρουσίασε έξι βασικές προτεραιότητες:
1. Επίγνωση και Τεχνολογία: Τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της κατανόησης του θαλάσσιου τομέα και υιοθέτησης νέων τεχνολογιών όπως «η τεχνητή νοημοσύνη, υπό την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν υπόψη και οι κίνδυνοι που αυτή ενέχει».
2. Καταπολέμηση Παράνομων Πρακτικών: Προειδοποίησε για «δόλιες δραστηριότητες σχετικά με τη νηολόγηση πλοίων, μη αξιόπλοα πλοία, παραβιάσεις κυρώσεων, αλλά και φαινόμενα όπως οι ”σκιώδεις στόλοι”» τονίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν επιδεικνύει καμία ανοχή».
3. Ανάπτυξη Ικανοτήτων: Αναφερόμενος στην κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα, σημείωσε τη «χαρακτηριστική περίπτωση σοβαρής απειλής που μπορεί εύλογα να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών βασικών αγαθών», καλώντας σε «συλλογική δράση». Υπενθύμισε τη συμμετοχή της Ελλάδας στις επιχειρήσεις «Ασπίδες», «Αταλάντα» και «Ειρήνη» της ΕΕ. Έμφαση έδωσε στην «κυβερνοασφάλεια, την ανθεκτικότητα των λιμένων και την ηλεκτρική διασυνδεσιμότητα μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων» σημειώνοντας ότι αυτό «πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτο».
4. Ενίσχυση Νομικού Πλαισίου: Η Σύμβαση UNCLOS, ανέφερε αποτελεί «τη βάση της παγκόσμιας διακυβέρνησης στη θάλασσα» και πρέπει να «γίνεται καθολικά σεβαστή». Υποστήριξε την ενίσχυση του ρόλου του ΙΜΟ και καλύτερο συντονισμό των οργάνων του ΟΗΕ.
5. Περιβαλλοντική Διάσταση: Ο πρωθυπουργός συνέδεσε την «κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική υποβάθμιση» με την ενίσχυση των θαλάσσιων απειλών. Η διάσωση του δεξαμενόπλοιου Sounion στην Ερυθρά Θάλασσα «απέτρεψε μια μεγάλη περιβαλλοντική και ανθρωπιστική καταστροφή».
6. Προστασία Ναυτικών: Με 2 εκατομμύρια ναυτικούς να διασφαλίζουν την εμπορική ροή, υπενθύμισε τη ναυτική ρήση «χωρίς αυτούς, ο μισός κόσμος θα πάγωνε και ο άλλος μισός θα λιμοκτονούσε», ζητώντας καλύτερη εκπαίδευση και προστασία τους.
Κλείνοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η θαλάσσια ασφάλεια «συνδέεται άρρηκτα με τις θεμελιώδεις αξίες του ελεύθερου κόσμου» και πως «κανείς δεν μπορεί να απολαύσει την ελευθερία των θαλασσών […] χωρίς το προαπαιτούμενο της ασφάλειας».
Ως «ναυτικό έθνος με τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο» η Ελλάδα, ανέφερε, δεσμεύεται να παραμείνει «θεματοφύλακας της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας» σε συνεργασία με όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ.
«Η Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο. Είναι ναυτικό έθνος με βαθιά ιστορία, χιλιάδες νησιά, μία από τις μεγαλύτερες ακτογραμμές του πλανήτη και αποτελεί σταυροδρόμι εμπορίου, συνδέοντας και υποστηρίζοντας την εφοδιαστική αλυσίδα πολλών τρίτων χωρών. H Ελλάδα, την οποία έχω την τιμή να εκπροσωπώ, θα παραμείνει θεματοφύλακας της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, από κοινού με όλα τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών που θα συνεργαστούν για αυτό τον κρίσιμο σκοπό κατά τη διάρκεια της θητείας μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας και πέραν αυτής». τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης καθώς και η σύζυγος του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη και ο γιος του Κωνσταντίνος.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.
Ροή Ειδήσεων

24/06/2025 | 23:20
Χρήστος Μάστορας: «Συγκράτησα κάποιες φορές τον αυθορμητισμό μου χάριν της δημόσιας εικόνας μου»
24/06/2025 | 23:10
Γάζα: 870 Παλαιστίνιοι νεκροί στις 12 ημέρες που διήρκησε η σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν
24/06/2025 | 23:02
CNN: Πρώιμη αξιολόγηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών δείχνουν ότι τα πλήγματα στο Ιράν δεν κατέστρεψαν πυρηνικές εγκαταστάσεις

24/06/2025 | 22:59
Χανιά – Σύλληψη Αζέρου για κατασκοπεία: Είχε νοικιάσει για ένα μήνα δωμάτιο ξενοδοχείου πληρώνοντας σε μετρητά 1.500 ευρώ
24/06/2025 | 22:50
Συγκινεί η Δέσποινα Μοιραράκη για τον αείμνηστο σύζυγό της: «Συνεχίζεις να με προστατεύεις και να με καθοδηγείς»

24/06/2025 | 22:37
Μέση Ανατολή: Το Ιράν ανακοίνωσε το τέλος του πολέμου των 12 ημερών – Οι πανηγυρισμοί Τραμπ
24/06/2025 | 22:34
Χατζηβασιλείου από το Μόναχο: Η Ελλάδα, υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποτελεί παράδειγμα προόδου και ανάκαμψης – Κάλεσμα για επενδύσεις
24/06/2025 | 22:30
Φρουζής για υπόθεση Novartis: «Πρόθυμα πιστόλια» οι δύο πρώην προστατευόμενοι μάρτυρες – «Με εκβίασαν για να ψευδομαρτυρήσω»
24/06/2025 | 22:00
Συρία: Μια άσημη τζιχαντιστική ομάδα ανέλαβε την ευθύνη για τη φονική επίθεση αυτοκτονίας στην ορθόδοξη εκκλησία στη Δαμασκό

24/06/2025 | 21:40
Δωρεά των 4 συστημικών τραπεζών για αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου στη Θεσσαλία

24/06/2025 | 08:00
Τάκης Ζαχαράτος: «Η πρώτη μου μεγάλη καψούρα δεν έχει ξεπεραστεί και από τις δύο πλευρές»
24/06/2025 | 07:30
Γρηγόρης Αρναούτογλου: «Στην αρχή της καριέρας μου είχα σκεφτεί να αλλάξω επίθετο»

24/06/2025 | 08:30
Θάνος Καληώρας για Τζέσυ Παπουτσή: «Μέχρι το τέλος της ζωής της ήμουν πολύ δίπλα της»
24/06/2025 | 09:30
Κατερίνα Παναγοπούλου: «Έμεινε ανάπηρος, του χτυπούσαν το κεφάλι στην καγκελόπορτα του σχολείου»
24/06/2025 | 08:40
ΤτΕ: Περισσότερα από 4 εκατ. τουρίστες ήρθαν στην Ελλάδα μεταξύ Ιανουαρίου – Απριλίου, ποια χώρα έδωσε «σταυρό προτίμησης»
24/06/2025 | 10:00
Δούκισσα Νομικού: «Το influencing έχει τεράστια ευθύνη αλλά μεταξύ μας δεν είναι και καμιά τρομερή κατάκτηση»

24/06/2025 | 10:30
Συγκινεί ο Κώστας Φραγκολιάς: «Δεν έκανα όσα ονειρεύτηκα, με φρέναρε ο θάνατος του πατέρα μου»
24/06/2025 | 11:50
Μισθώσεις ακίνητης περιουσίας: Εκπέουν οι προθεσμίες για την υποβολή των δηλώσεων – Η απόφαση της ΑΑΔΕ
24/06/2025 | 08:52