Αθήνα

 

27 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

mpriam 140624
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Μπριάμ
kalpiekloges 1

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριαρχία της ΝΔ δείχνουν οι τέσσερις τελευταίες δημοσκοπήσεις – Έως 34,3% το ποσοστό της

Την κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας στην αυλαία της προεκλογικής περιόδου καταγράφουν οι τέσσερις τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το βράδυ της Παρασκευής.

Alco, MRB, Pulse και Μetron Analysis δίνουν ξεκάθαρο προβάδισμα στο κυβερνών κόμμα με την Metron να υπολογίζει το ταβάνι της Νέας Δημοκρατίας στο 34,3%. Πολύ κοντά σε αυτήν την εκτίμηση είναι επίσης η MRB (34%) αλλά και η Pulse που υπολογίζει το ανώτατο όριό της στο 33,9%.

Η Alco υπολογίζει το εύρος της Νέας Δημοκρατίας στο 29,2% έως 33,6%, ωστόσο στα αξιοσημείωτα της συγκεκριμένης έρευνας είναι ότι καταγράφει μικρή μείωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ μετά την παρουσίαση του Excel από τον Στέφανο Κασσελάκη. Οι απώλειες των τελευταίων δύο ημερών για τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι ευνοούν την Πλέυση Ελευθερίας αλλά και τη Νέα Αριστερά που παλεύει πλέον με αξιώσεις να πιάσει το εκλογικό όριο του 3%. Σε ότι αφορά τον αντίκτυπο της υπόθεσης Πόθεν Έσχες, από την έρευνα της Pulse προκύπτει ότι διακόπηκε η ανοδική πορεία που κατέγραφε ο ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Η Metron Analysis υπολογίζει τη διαφορά Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στις 16,5 μονάδες η οποία είναι μεγαλύτερη από το ποσοστό που φέρεται να εξασφαλίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου (15,5%).

Δημοσκόπηση Alco: Ως 16,2% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, «μάχη» 5 κομμάτων για το όριο του 3%

Ακόμα μία δημοσκόπηση βλέπει το φως της δημοσιότητας, δύο μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Η νέα έρευνα είναι της ALCO για λογαριασμό του Alpha, έγινε σε δείγμα 1.300 ατόμων και ολοκληρώθηκε χθες Πέμπτη (06/06). To κυβερνών κόμμα είναι πιθανό να ξεπεράσει τον εκλογικό στόχο που είχε θέσει, καθώς το ταβάνι της ΝΔ υπολογίζεται στο 33,6% ενώ το κατώτατο όριο της ΝΔ είναι στο 29,2%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται από από 14% έως 17,2% και καταγράφει οριακές απώλειες στην πρόθεση ψήφου σε σχέση με την μέτρηση της εταιρείας μετά την παρουσίαση του περιβόητου Excel στη Θεσσαλονίκη από τον Στέφανο Κασσελάκη.

Ειδικότερα, λαμβάνει 12,6% στην πρόθεση ψήφου έναντι 13% που είχε την Τετάρτη 5/6. Σύμφωνα με τον Δ/ντα Σύμβουλο της εταιρείας Κώστα Παναγόπουλο το «Πόθεν Έσχες» Κασσελάκη δεν βοήθησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έσπρωξε ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ σε Πλεύση Ελευθερίας και Νέα Αριστερά.

Το ΚΚΕ κινείται από 6,7% έως 8,7%, η Ελληνική Λύση λαμβάνει 7,1% έως 9,1% και η Νίκη από 3,8% έως 5,8%. Η Πλεύση Ελευθερίας όπως και η Νίκη κερδίζουν περίπου μισή μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση. Το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου αναμένεται να κυμανθεί από 2,5 έως 4,1% και το ΜέΡΑ25 από 2,2% έως 3,6%. Τέλος , η ΝΕΑΡ εμφανίζεται και αυτή να τσιμπάει 0,3% τις τελευταίες ημέρες και να κινείται ανάμεσα στο 2,5% έως το 4,1% στην εκτίμηση ψήφου της ALCO.

Δημοσκόπηση Pulse: Διατηρεί τη μεγάλη διαφορά η ΝΔ, δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ – Τα ποσοστά συσπείρωσης των κομμάτων

Την τελευταία δημοσκόπηση πριν το άνοιγμα των κάλπεων για τις ευρωεκλογές παρουσίασε το κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με την έρευνα της Pulse, η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να συγκεντρώσει πσοοστό άνω του 30%, διατηρώντας τη μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ..

Τρίτο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ και ακολουθούν η Ελληνική Λύση και ΚΚΕ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η «μάχη» τουλάχιστον τεσσάρων κομμάτων να πιάσουν το 3%.

Συσπείρωση κομμάτων και μετακινήσεις ψηφοφόρων

Σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα διαδραματίσει η συσπείρωση των ψηφοφόρων και οι μετακινήσεις από κόμμα σε κόμμα. Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης είναι ενδεεικτικά:

Ο Μητσοτάκης καταλληλότερος για πρωθυπουργός

Όσον αφορά στον καταλληλότερο πολιτικό αρχηγό για πρωθυποργό, στην πρώτη θέση βρίσκεται με διαφορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ουσιαστικά ο… κανένας και τρίτος ο Στέφαμος Κασσελάκης.

Ποσοστά συσπείρωσης

Ένας ακόμη παράγοντας που θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμορφωση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, είναι το ποσοστό των ψηφοφόρων που δεν θα αλλάξουν την απόφασή τους. Τα στοιχεία της Pulse δίνουν μία τάξη μεγέθους, εξειδικεύοντας παράλληλα και τα πιθανά ποσοστά αποχής ανά κόμμα.

Δημοσκόπηση MRB: Στις 15,5 μονάδες η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Σταθερό παραμένει το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δύο μέρες πριν από τις ευρωεκλογές της Κυριακής, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της MRB που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open το απόγευμα της Παρασκευής (7.6.24).

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές με 12,9 μονάδες, διαφορά η οποία αυξάνεται στις 15,5 μονάδες στην εκτίμηση ψήφου.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ λαμβάνει 26,3% , ο ΣΥΡΙΖΑ 13,4%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 10,4%, το ΚΚΕ , η Ελληνική Λύση , η Νίκη , η Πλεύση Ελευθερίας , η Νέα Αριστερά 2,6% και 16,5% η αδιευκρίνιστη ψήφος

Στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 31,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 16%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 12,5%, το ΚΚΕ 8%, η Ελληνική Λύση 8,5%, η Νίκη 4%, η Πλεύση Ελευθερίας 2,5%, η Νέα Αριστερά 3,1%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει στην πρώτη θέση στο ερώτημα «ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός» με 27,5%.

Μάχη για το όριο του 3% και άνετο προβάδισμα για ΝΔ

Τα ποσοστά των κομμάτων με την αναγωγή στο σύνολο έχουν ως εξής:

ΝΔ: Από 29% έως 34% με μέση τιμή το 31,5%
ΣΥΡΙΖΑ: Από 14% έως 18% με μέση τιμή το 16%
ΠΑΣΟΚ: από 10,5% έως 14,5% με μέση τιμή το 12,5%
Ελληνική Λύση: Από 7% έως 10% με μέση τιμή το 8,5%
ΚΚΕ: Από 6,5% έως 9,5% με μέση τιμή το 8%
Νίκη: Από 3% έως 5% με μέση τιμή το 4%
Πλεύση Ελευθερίας: Από 2,5% έως 4,5% με μέση τιμή το 3,5%
Νέα Αριστερά: Από 2,1% έως 4,1% με μέση τιμή το 3,1%
Φωνή Λογικής: Από 1,8% έως 3,8% με μέση τιμή το 2,8%
Δημοκράτες: Από 1% έως 3% με μέση τιμ ή το 2%

Στην πρόθεση ψήφου, τα ποσοστά των κομμάτων έχουν ως εξής:

ΝΔ: 26,3%
ΣΥΡΙΖΑ: 13,4%
ΠΑΣΟΚ: 10,4%
Ελληνική Λύση: 7,1%
ΚΚΕ: 6,7%
Νίκη: 3,3%
Πλεύση Ελευθερίας: 2,9%
Νέα Αριστερά: 2,6%
ΜέΡΑ25: 2,5%
Φωνή Λογικής: 2,3%
Δημοκράτες: 1,7%
Άλλο κόμμα: 4,3%
Αδιευκρίνιστη ψήφος: 16,5%

Πώς κατανέμονται οι έδρες

Αναφορικά με τις έδρες στην επόμενη ευρωβουλή, με βάση τα ποσοστά:

Η ΝΔ λαμβάνει από 7 έως 8
Ο ΣΥΡΙΖΑ από 3 έως 4
Το ΠΑΣΟΚ από 2 έως 3
Το ΚΚΕ από 1 έως 2
Η Ελληνική Λύση 2
Η Νίκη από 0 έως 1
Η Πλεύση Ελευθερίας από 0 έως 1
Η Νέα Αριστερά από 0 έως 1
Το ΜέΡΑ25 από 0 έως 1
Η Φωνή Λογικής από 0 έως 1
Οι Δημοκράτες από 0 έως 1

Ψήφος σταθερότητας ή δυσαρέσκειας;

Το 62,8% απαντά πως στις ευρωεκλογές θα πρέπει να σταλεί μήνυμα δυσαρέσκειας για την πολιτική της ΝΔ, ενώ το 31,8% απαντά πως η χώρα χρειάζεται σταθερότητα γιατί η κυβέρνηση έχει πετύχει πολλά.

Το 88,1% θα στείλει μήνυμα δυσαρέσκειας ψηφίζοντας στις ευρωεκλογές ένα κόμμα που το εκφράζει, ενώ το 11,9% θα στείλει μήνυμα δυσαρέσκειας με αποχή, άκυρο ή λευκό.

Ποιος είναι ικανότερος

Το 42,8% απαντά πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ενώ το 11,3% θεωρεί πως ικανότερος είναι ο Στέφανος Κασσελάκης και το 5,9% πως ικανότερος είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Το 30,1% απαντά πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα θέματα οικονομίας, ενώ το 15,5% θεωρεί πως ικανότερος είναι ο Στέφανος Κασσελάκης και το 9,5% πως ικανότερος είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Το 26,1% απαντά πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα θέματα καθημερινότητας, το 17,1% πως ικανότερος είναι ο Στέφανος Κασσελάκης και το 11,1% πως ικανότερος είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Το 20,7% απαντά πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα θέματα δικαιοσύνης, το 17,4% πως ικανότερος είναι ο Στέφανος Κασσελάκης και το 10,5% πως ικανότερος είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ποιες λέξεις ταιριάζουν περισσότερο σε Μητσοτάκη, Κασσελάκη και Ανδρουλάκη

Οι λέξεις που ταιριάζουν περισσότερο στον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι:

Δυσαρέσκεια: 56,3%
Αδιαφορία: 29,5%
Προσδοκία: 21,7%
Σιγουριά: 17,4%
Ρίσκο: 14,6%
Ικανοποίηση: 13,1%.

Οι λέξεις που ταιριάζουν περισσότερο στον Στέφανο Κασσελάκη είναι:

Αδιαφορία: 43%
Ρίσκο: 35%
Δυσαρέσκεια: 32,8%
Προσδοκία: 24,5%
Ικανοποίηση: 5,3%

Οι λέξεις που ταιριάζουν περισσότερο στο Νίκο Ανδρουλάκη είναι:

Αδιαφορία: 52,7%
Δυσαρέσκεια: 29,2%
Προσδοκία: 21,6%
Ρίσκο: 19,6%
Ικανοποίηση: 7%
Σιγουριά: 4,4%

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητστοτάκης με 27,5% και ακολουθούν ο Στέφανος Κασσελάκης με 10,6% , ο Νίκος Ανδρουλάκης με 5,5%, ο Κυριάκος Βελόπουλος με 4,9%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 4,4%, η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 3,5% και ο Δημήτρης Νατσιός με 2,5%.

Τι λένε για τη δημοσιοποίηση της περιουσιακής κατάστασης του Κασσελάκη

Το 42,4% βλέπει αρνητικά τη δημοσιοποίηση από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη τη λίστα με τα περιουσιακά του στοιχεία της Δευτέρα, ενώ το 30,3% τη βλέπει θετικά.

Αντίστοιχα, το 60% ζητεί και από τον πρωθυπουργό να δημοσιοποιήσει την περιουσιακή του κατάσταση για να ενημερωθούν οι πολίτες, ενώ το 33,2% απαντά πως δεν χρειάζεται γιατί η περιουσία του κ. Μητσοτάκη είναι γνωστή από τη διαδικασία που ακολουθείται στη Βουλή.

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στο 32% η ΝΔ στις ευρωεκλογές, 16,5 μονάδες μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ

 

Δύο μέρες πριν τις εκλογές και η τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA αποτυπώνει ένα προεκλογικό τοπίο που αντανακλά την αντιφατική πολιτική και ιδεολογική συνθήκη της ελληνικής κοινωνίας.

Η Νέα Δημοκρατία ανεβάζει τη συσπείρωσή της, όμως δεν είναι βέβαιο ότι θα κατορθώσει να πιάσει το συμβολικό όριο του 33%, που ήταν το ποσοστό της στις προηγούμενες ευρωεκλογές, επιβεβαιώνοντας ότι παραμένει ο πιο συμπαγής πολιτικός χώρος, όχι όμως ένα ηγεμονικό «πλειοψηφικό» ρεύμα.

Την ίδια στιγμή η ελληνική κοινωνία παραμένει ιδιαίτερα δυσαρεστημένη και όχι ιδιαίτερα αισιόδοξη, όπως έχει φανεί και από τις άλλες δημοσκοπήσεις, με σχετικά ισχυρά ποσοστά δυσαρέσκειας και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, αυτή η δυσαρέσκεια δεν παίρνει μια ενιαία μορφή, αλλά διασπείρεται σε ένα ευρύ φάσμα κομμάτων, την ώρα – και αυτή είναι σίγουρα μια σημαντική παράμετρος – ένα σημαντικό μέρος των δυσαρεστημένων βρίσκονται στο φάσμα της αδιευκρίνιστης ψήφου. Καθοριστική παράμετρος θα είναι και η αποχή, με τις ενδείξεις να παραπέμπουν σε χαμηλότερη συμμετοχή σε σχέση με το 2019, παρά την άνοδο του ενδιαφέροντος σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

Ως προς τα άλλα κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ σταθεροποιείται στη δεύτερη θέση και το ΠΑΣΟΚ στην τρίτη, ενώ ως προς την τέταρτη η Ελληνική λύση αυτή τη στιγμή δείχνει να ξεπερνά στην εκτίμηση ψήφου το ΚΚΕ, την ώρα που τόσο η Νίκη όσο και Πλεύρη Ελευθερίας δείχνουν να έχουν δυναμική άνω του 4%.

Από την άλλη στη ζώνη του 3%, που είναι και το κρίσιμο εκλογικό κατώφλι για τη διεκδίκηση έδρας, βρίσκονται τρία κόμματα, δύο από το χώρο της Αριστεράς, το ΜέΡα25 και η Νέα Αριστερά και από τον χώρο της Ακροδεξιάς η «Φωνή της Λογικής» της Αφροδίτης Λατινοπούλου.

Αυξάνεται το ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές αλλά παραμένει κάτω από αυτό του 2019

Ως προς το ενδιαφέρον των πολιτών για τις ευρωεκλογές, στοιχείο καθοριστικό και για το ποσοστό συμμετοχής, αυτό συνεχίζει μια αυξητική πορεία σε σχέση με προηγούμενες μετρήσεις, αλλά εξακολουθεί να είναι ελαφρά πιο κάτω από το επίπεδο του 2019.

Ως προς τη γνώμη των πολιτών για την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει ενδιαφέρον ότι παρότι αυτή τη φορά καταγράφεται το πιο υψηλό ποσοστό θετικών γνωμών των τελευταίων μηνών (53%), εντούτοις το 40% των αρνητικών εκτιμήσεων δείχνει ότι ένα μεγάλο μέρος των πολιτών εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν στέκονται στο ύψος των περιστάσεων.

Αντίστοιχα και για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουμε μια μικρή αύξηση στις θετικές γνώμες όπως και πάλι υπάρχει ένα ποσοστό 40% που έχει αρνητική γνώμη.

Χαμηλότερη πρόθεση συμμετοχής στις ευρωεκλογές

Ως προς τη πρόθεση συμμετοχής στις εκλογές οι απαντήσεις «σίγουρα ναι» παρέμειναν στο 68%, ένα ποσοστό χαμηλότερο από από αυτό του Μαΐου 2019 όταν ήταν στο 81%. Όπως έχει φανεί και σε προηγούμενες έρευνες, η πιο δύσπιστη γειοά, αυτή με τη μικρότερη βεβαιότητα ότι θα ψηφίσει είναι η Gen Z, οι ηλικίες 17-24, όπου η απάντηση «σίγουρα ναι» είναι μόλις στο 41%. Ενδιαφέρον με την εισαγωγή της επιστολικής ψήφου, πλέον καταγράφεται σε έρευνα και το «έχω ήδη ψηφίσει».

Πάντως για συγκριτικούς λόγους αξίζει να έχουμε υπόψη μας και το πώς ιστορικά έχει διαμορφωθεί η συμμετοχή στις ευρωεκλογές.

Ως προς το μήνυμα των ευρωεκλογών για την Ευρώπη η πλειοψηφία πιστεύει ότι θα είναι μήνυμα υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως υπάρχει ένα ισχυρό ποσοστό 37% που πιστεύει ότι θα βγάλουν μήνυμα αποδοκιμασίας.

Κατά τα άλλα όπως και σε προηγούμενες έρευνες οι ψηφοφόροι προτιμούν να δουν καινούρια πρόσωπα και νέες ιδέες στην Ευρωβουλή, με μόνη εξαίρεση του ψηφοφόρους 79 και άνω που προτιμούν τα δοκιμασμένα πρόσωπα με γνώσεις.

Εκλογές στο φόντο έντονης δυσαρέσκειας

Η δυσαρέσκεια αποτυπώνεται και σε αυτή τη δημοσκόπηση. Η κυβέρνηση έχει 29% θετικές γνώμες και 63% αρνητικές. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι όσοι κατατάσσονται στην αδιευκρίνιστη ψήφο έχουν υψηλότερο ποσοστό αρνητικής γνώμης (66%) και χαμηλότερο ποσοστό θετικής γνώμης (18%) για την κυβέρνηση.

Βεβαίως, την ίδια στιγμή καταγράφεται ακόμη μεγαλύτερη αρνητική γνώμη και για την αξιωματική αντιπολίτευση, πράγμα που εξηγεί γιατί δεν είναι ένας χώρος μαζικής υποδοχής της δυσαρέσκειας.

Γι’ αυτό τον λόγο και εκτίμηση των ερωτώμενων είναι ότι οι εκλογές κατά βάση θα στείλουν μήνυμα αποδοκιμασίας της κυβέρνησης, αφού αυτό πιστεύει το 60% ενώ μόνο το 32% εκτιμά ότι θα είναι μήνυμα στήριξης της κυβέρνησης. Ενδιαφέρον ότι το μικρότερο ποσοστό εκτίμησης ότι θα υπάρξει μήνυμα υποστήριξης το έχει ακριβώς το κομμάτι της αδιευκρίνιστης ψήφου.

Η κοινωνική δυσαρέσκεια αποτυπώνεται ιδίως σε σχέση με την οικονομία. Εκεί οι αρνητικές αξιολογήσεις φτάνουν το 65% (73% στους αναποφάσιστους και συνολικά την αδιευκρίνιστη ψήφο)και οι θετικές αξιολογήσεις περιορίζονται στο 15% (μόνο 8% για την αδιευκρίνιστη ψήφο.).

Ως προς τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο 39%, έχοντας πολύ κοντά τον Δημήτρη Κουτσούμπα και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να ακολουθεί, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με τον Μάιο.

Πώς διαμορφώνονται οι κομματικοί συσχετισμοί

Ως προς την πρόθεση ψήφου, η ΝΔ έχει μια μικρή άνοδο κατά 0,9% σε σχέση με τον Μάιο, ο ΣΥΡΙΖΑ μια μικρή υποχώρηση κατά 0,3% αλλά παραμένει δεύτερο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ μια υποχώρηση κατά 0,9%, το ΚΚΕ κατά 1,2%, ενώ ανεβαίνει στην τέταρτη θέση η Ελληνική Λύση με 6,9%. Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας ανεβάζουν ελαφρά τα ποσοστά τους, το ΜέΡΑ25 και η Νέα Αριστερά έχουν σταθερή πρόθεση ψήφου στο 2.5%, ενώ άνοδο έχει η «Φωνή της Λογικής».

Η αδιευκρίνιστη ψήφος, δηλαδή το άθροισμα των αναποφάσιστων και όσων επιλέγουν να μην απαντήσουν είναι στο 11.3% και η ανάλυσή της δείχνει ότι το μεγαλύτερο τμήμα της είναι από όσους είτε δεν ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές είτε δεν απάντησαν και ακολουθεί με 14% της αδιευκρίνιστης ψήφου η ΝΔ, ένα ποσοστό που αναλογικά μπορεί να κάνει τη διαφορά σε σχέση με τον στόχο του 33%.

Σε αυτή τη βάση είναι που διαμορφώνεται η εκτίμηση ψήφου της Metron Analysis. Η εκτίμηση για ΝΔ είναι στο 32% δηλαδή άνοδος αλλά όχι ικανότητα επίτευξης του στόχου του 32%. Ο ΣΥΡΙΖΑ στο 15,5% σαφώς μπροστά από το 12% του ΠΑΣΟΚ. Η Ελληνική Λύση στην τέταρτη θέση με 8,5% και το ΚΚΕ στο 7.5%. Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας στο 4,5% και από εκεί πέρα η εκτίμηση δίνει 3% σε τρία κόμματα: το ΜέΡΑ25, τη Νέα Αριστερά και τη Φωνή της Λογικής. Αυτού του είδους η κατανομή σημαίνει ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το άθροισμα των κομμάτων που δεν θα περάσουν το 3% καθώς αυτό επηρεάζει το πώς λειτουργεί το μέτρο και διαμορφώνει το ενδεχόμενο ακόμη και να υπάρξει κόμμα που να πάρει 3% και να μην εκλέξει έδρα.

Η ταυτότητα της έρευνας

<>
<>
<>

<>
<>

Ροή Ειδήσεων

6252113 1

15/06/2024 | 00:58

Πρωταθλητής ο Παναθηναϊκός, επέστρεψε στο θρόνο του

14/06/2024 | 23:59

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Κυρώσεις κατά εξτρεμιστών Ισραηλινών – Κατηγορούνται ότι παρεμποδίζουν την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

14/06/2024 | 23:50

Κομισιόν: Θετική αντιμετώπιση ελληνικού αιτήματος για πληρωμή δόσεων δανείων στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας
marantinis228

14/06/2024 | 23:40

Θοδωρής Μαραντίνης: “Μου ήρθαν μαζεμένες όλες οι νέες συνθήκες, το διαζύγιο και το θέμα υγείας και με προβλημάτισαν”

14/06/2024 | 23:32

Πρωταθλητής Ελλάδας ο Παναθηναϊκός

14/06/2024 | 23:30

Η Κάρμεν Ρουγγέρη μοιράζεται το μυστικό της νεότητας λίγο πριν κλείσει τα 80
admie

14/06/2024 | 23:20

ΑΔΜΗΕ: Προχωρά η υλοποίηση της διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

14/06/2024 | 23:10

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω του «Athens Pride 2024» στο κέντρο της Αθήνας αύριο Σάββατο

14/06/2024 | 23:00

Αφροδίτη Γραμμέλη: “Είμαστε σε συζητήσεις για τη νέα σεζόν” – Κατερίνα Καινούργιου: “Νομίζω ότι θα σε δούμε κάπου, είσαι εξαιρετική”
jxza45bjsrpchhmqyr2pj2sv6e 1

14/06/2024 | 22:56

Βλαντιμίρ Πούτιν: Σχεδόν 700.000 στρατιώτες συμμετέχουν στο πόλεμο στην Ουκρανία

14/06/2024 | 22:50

Ο Ερντογάν ειδικός προσκεκλημένος της Μελόνι στη Σύνοδο των G7 – Σύντομη συνομιλία με τον Μπάιντεν

14/06/2024 | 22:46

Η Βουλή φωταγωγήθηκε με μια κόκκινη σταγόνα για την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη
xasapopoulos990

14/06/2024 | 22:40

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: “Τη νέα χρονιά θα το ξαναχτίσουμε όλο από την αρχή”

14/06/2024 | 22:31

Ο Παναγιώτης Στάθης μαθαίνει on air για τη φημολογούμενη μεταγραφή της Φαίης Μαυραγάνη: «Πάει στον ΣΚΑΪ;»

14/06/2024 | 22:30

Δημήτρη Σταρόβας: Επανήλθε η ομιλία του
kyvernisi ypourgiko 140624
Ανασχηματισμός: Αυτή είναι η νέα σύνθεση της κυβέρνησης – Όλα τα ονόματα, σήμερα στις 18.00 η ορκωμοσία
nantia giannakopoulou 140624
Νάντια Γιαννακοπούλου: Πρέπει να συγκληθούν τα όργανα και να δούμε το θέμα της ηγεσίας
megaro maximou 014024
Ανασχηματισμός: Τέσσερις υπουργοί και επτά υφυπουργοί έμειναν εκτός του κυβερνητικού σχήματος
kasselakis syriza 130624
Κασσελάκης: Δεξιά ανακύκλωση ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης
pasok kinal 130723
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Ο ανασχηματισμός είναι άγονος και το μήνυμα δεν ελήφθη
mitsotakis ypourgiko 250723
Οικονομία και υγεία στην ατζέντα του σημερινού υπουργικού συμβουλίου