• Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου
  • 14:58

Αθήνα

21 oC

ελαφρές νεφώσεις

Λεπτές ισορροπίες για την ψήφο των αποδήμων - Διαφωνίες και εμπόδια στη σημερινή συνεδρίαση της Διακομματικής

Εμπόδια για την εξεύρεση συναίνεσης σχετικά με την ψήφο των αποδήμων φαίνεται ότι ανέκυψαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής στο υπουργείο Εσωτερικών.

Εμπόδια για την εξεύρεση συναίνεσης σχετικά με την ψήφο των αποδήμων φαίνεται ότι ανέκυψαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής στο υπουργείο Εσωτερικών.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Αν και οι εκπρόσωποι των κομμάτων συνεδρίαζαν για 2,5 ώρες, δεν υπήρξε αποτέλεσμα και το μόνο που συζητήθηκε ήταν η προϋπόθεση που έχει ζητήσει το ΚΚΕ να συμπεριληφθεί - όπως και συνέβη - στο σχέδιο της κυβέρνησης για ανώτατο όριο απουσίας 30 ετών από την Ελλάδα αναφορικά με τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους που θ' αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου στο εξωτερικό. Μια πρόταση που στήριξε, άλλωστε, και ο ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας παραθυράκι να φανεί πιο διαλλακτικός ως το τέλος του διαλόγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής μπήκε το ερώτημα πώς θα πιστοποιείται ότι κάποιος διαμένει πράγματι στο εξωτερικό έως και για 30 χρόνια, ώστε ν' αποκτήσει δικαίωμα ψήφου. Έτσι, η κυβέρνηση ζητάει τώρα τις προτάσεις όλων των κομμάτων, με δεδομένη την απόφαση ότι θα υπάρξει συνταγματική κατοχύρωση της διάταξης στο άρθρο 54 κατά την αναθεωρητική διαδικασία, αλλά από τον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν - και συγκεκριμένα με δήλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου - πως η κυβέρνηση επαναφέρει διά της πλαγίας για την 30ετία την αρχική της πρόταση. Η οποία είναι να μην ισχύσει αναδρομικά για τους ήδη εγγεγραμμένος στους καταλόγους, αλλά μόνον από εδώ και στο εξής, δηλαδή για τους νέους ψηφοφόρους, σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά και το Μέρα25 του Γιάνη Βαρουφάκη εξέδωσε την ίδια στιγμή ανακοίνωση και δηλώνει ότι θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων. Εγκαλεί συγκεκριμένα κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης ότι «δρομολογούν μια μεταξύ τους συναίνεση που εμπαίζει όλους τους Έλληνες του εξωτερικού και καταστρατηγεί τα πολιτικά τους δικαίωματα», ενώ διαφωνεί με την επιστολική ψήφο - όπως επίσης και το ΚΚΕ. Πάντως, το Μέρα25 θα συνεχίσει να συμμετέχει στο διάλογο στα πλαίσια της διακομματικής επιτροπής, ενώ εάν το ΚΚΕ συμφωνήσει με ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση συμπληρώνονται και χωρίς το κόμμα του κ. Βαρουφάκη οι 200 ψήφοι που είναι απαραίτητες για να περάσει το νομοσχέδιο.

Send this to a friend