Αθήνα

 

21 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Ελένη Ροδά: «Είδα τον Σταμάτη Κόκοτα στο νοσοκομείο, σήκωσε το χεράκι του, λύγισα, άρχισα να κλαίω»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λιβάνιος: Ιστορική η επιλογή του πρωθυπουργού να προταθεί γυναίκα για ΠτΔ πρώτη φορά

«Γυναίκα καταξιωμένη και αναγνωρισμένη επιστημονικά και επαγγελματικά, που τίμησε τη δικαστική εξουσία από τις θέσεις που υπηρέτησε» χαρακτήρισε την υποψήφια για την προεδρία της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Παρασκήνιο» και το δημοσιογράφο Γιώργο Ευγενίδη.

«Η υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας σηματοδοτεί το οριστικό πέρασμα της χώρας στη νέα –μετά την κρίση– εποχή. Στην εποχή της πολιτικής και κοινωνικής ανάκαμψης» σημειώνει ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος αναφορικά με την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να αναλάβει για πρώτη φορά γυναίκα το Ύπατο Πολιτειακό Αξίωμα της χώρας.

Ο κ. Λιβάνιος αναφέρεται ακόμη σε ζητήματα όπως ο νέος εκλογικός νόμος για τον οποίο τονίζει ότι «Δεν αιφνιδιάσαμε κανέναν. Μάλιστα, σύμφωνα με την εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, φροντίσαμε να τηρήσουμε μία πολιτική ισορροπία δημοκρατικής αξιοπιστίας». Αναφέρεται στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών επισημαίνοντας πως «ο ελληνικός λαός εμπιστεύθηκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη με μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανένας λόγος για πρόωρες εκλογές. Έχουμε μπροστά μας τριάμισι χρόνια συστηματικής και σκληρής δουλειάς». Τέλος ο Θοδωρής Λιβάνιος δηλώνει ότι εντός του 2020 αναμένεται ο νόμος που θα αντικαταστήσει τον «Κλεισθένη».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του υφυπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου:

 

Ο Πρωθυπουργός πρότεινε την κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Είναι ένα πρόσωπο που μπορεί να ενώσει σε μία κρίσιμη εθνική συγκυρία;

Η επιλογή του Πρωθυπουργού στο πρόσωπο της κυρίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, ως υποψήφιας για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, είναι ιστορική για την Ελλάδα. Η μακροβιότερη δημοκρατική περίοδος για την σύγχρονη ιστορία της χώρας επισφραγίζεται από την εκλογή της πρώτης γυναίκας ως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Μιας γυναίκας, καταξιωμένης και αναγνωρισμένης επιστημονικά και επαγγελματικά, που τίμησε τη δικαστική εξουσία από τις θέσεις που υπηρέτησε. Η υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας σηματοδοτεί το οριστικό πέρασμα της χώρας στη νέα –μετά την κρίση– εποχή. Στην εποχή της πολιτικής και κοινωνικής ανάκαμψης. Σε μία εποχή απαιτητική, εποχή ενότητας, αξιών, συνέπειας και σοβαρότητας. Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, με μία ευρεία κοινωνική και πολιτική συμφωνία.       

Τις επόμενες μέρες θα ψηφιστεί ο νέος εκλογικός νόμος. Γιατί να επικυρωθεί; Και γιατί επιμένετε, έστω και κλιμακωτά, στο υψηλό μπόνους των 50 εδρών;

Η κατάργηση της απλής αναλογικής ήταν κεντρική πολιτική δέσμευση της ΝΔ. Δεν αιφνιδιάσαμε κανέναν. Μάλιστα, σύμφωνα με την εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, φροντίσαμε να τηρήσουμε μία πολιτική ισορροπία δημοκρατικής αξιοπιστίας: καταθέσαμε έναν εκλογικό νόμο που και την πολιτική σταθερότητα διασφαλίζει και πιο δίκαιος είναι. Το πρώτο κόμμα θα πριμοδοτείται με κατώφλι το 25% και, όπως είπατε, κι αυτό κλιμακωτά. Μιλάτε για μπόνους 50 εδρών. Ξέρετε ποιο ήταν το πραγματικό μπόνους που πήρε η ΝΔ στις εκλογές του περασμένου Ιουλίου; Είναι 28 έδρες. Τις υπόλοιπες 22 θα τις έπαιρνε ούτως ή άλλως και με την απλή αναλογική. Και φαντάζομαι δεν διαφωνείτε αν το πρώτο κόμμα φτάσει το 38% ή το 39%, να μπορεί να έχει τη δυνατότητα να σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση.  

Πού εντοπίζεται πλέον ο πήχης της αυτοδυναμίας; Γιατί, γίνεται κριτική, ότι και με αυτό το μοντέλο, θα πρέπει το πρώτο κόμμα να επιτυγχάνει ένα πολύ υψηλό ποσοστό…

Όταν μερικοί υποστηρίζουν ότι η αυτοδυναμία με τον νέο νόμο γίνεται δυσκολότερη και, ταυτόχρονα κάποιοι άλλοι μας κατηγορούν για το αντίθετο, καταλαβαίνετε ότι μάλλον κάτι έχουμε κάνει σωστά. Ή, τέλος πάντων, ότι πρέπει να μελετήσουν προσεκτικότερα την πρότασή μας. Η Ελλάδα, κύριε Ευγενίδη, πρέπει να φύγει μια και καλή από τον φαύλο κύκλο της ρευστότητας και της αβεβαιότητας. Η οικονομική έξοδος από την κρίση είναι απαραίτητο να συνοδευτεί από θεσμικές και πολιτικές κινήσεις, που δεν θα επιτρέψουν την επιστροφή στα σφάλματα του παρελθόντος.   

Δεν υπήρχε περιθώριο συνεννόησης με το ΚΙΝΑΛ, το οποίο επίσης προτείνει ένα κλιμακωτό μπόνους, με χαμηλότερο ταβάνι 35 εδρών;

Ας μην ξεχνάμε ότι με το Κίνημα Αλλαγής συγκλίνουμε στο θεμελιώδες, ότι, δηλαδή, πρέπει να καταργηθεί η απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως σας εκπλήξει αυτό που θα σας πω αλλά με τον εκλογικό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, μετά το 1974 κανένα κόμμα δεν θα μπορούσε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση! Η κυβέρνηση, αν και είχε τη δυνατότητα, δεν σχεδίασε ένα εκλογικό σύστημα στα μέτρα της, ενισχύοντας ακόμη πιο πολύ το πρώτο κόμμα. Αντιθέτως, φέραμε στη Βουλή έναν εκλογικό νόμο πολύ πιο αντιπροσωπευτικό για τα μικρά κόμματα, που δίνει τη δυνατότητα στο πρώτο κόμμα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, μόνο αν φτάσει κοντά στο 37% ή το 38%.   

Λόγω μη συγκέντρωσης των 200 ψήφων που απαιτούνται, θα απαιτηθούν διπλές εκλογές. Το 2023 ή μπορεί και νωρίτερα, αν εξυπηρετεί;

Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη ζήτησε προεκλογικά αυτοδυναμία και ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο ελληνικός λαός του εμπιστεύθηκε και τα δύο. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανένας λόγος για πρόωρες εκλογές. Έχουμε μπροστά μας τριάμισι χρόνια συστηματικής και σκληρής δουλειάς.

Τι θα γίνει στο μέτωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Πότε να αναμένουμε τον διάδοχο νόμο του Κλεισθένη;

Με τον υπουργό, τον κ. Θεοδωρικάκο, ετοιμάζουμε δύο νέες μεγάλες νομοθετικές πρωτοβουλίες εντός του έτους. Η πρώτη, αποτελεί και μία μεγάλη τομή για τη λειτουργία του κράτους, καθώς θα ξεκαθαρίζει μία και καλή υποχρεώσεις και αρμοδιότητες μεταξύ των τριών βαθμίδων διοίκησης, του κεντρικού κράτους, των περιφερειών και των δήμων. Θα δώσουμε οριστικό τέλος στην επικάλυψη αρμοδιοτήτων και σε ξεπερασμένες λογικές, με μοναδικό στόχο τις καλύτερες δυνατές παρεχόμενες υπηρεσίες και εν τέλει την καλύτερη ποιότητα ζωής για τον πολίτη. Η δεύτερη νομοθετική πρωτοβουλία, όπως έχει προαναγγελθεί, θα αφορά στην αλλαγή του εκλογικού νόμου στις αυτοδιοικητικές εκλογές, που θα διαπνέεται από τη φιλοσοφία του εκλογικού νόμου για τις βουλευτικές: θα άρουμε την παραλυσία της απλής αναλογικής, με ένα δίκαιο σύστημα, που  δεν θα καταδικάζει σε ακυβερνησία τις τοπικές κοινωνίες.  

Ροή Ειδήσεων

05/10/2022 | 11:15

Tα σχέδια της πολωνικής Pepco στην ελληνική αγορά

05/10/2022 | 11:06

Φαίη Σκορδά: «Έχω κουφαθεί από πολλά χρόνια που φοράω το ακουστικό, έχω βαρηκοΐα»

05/10/2022 | 11:03

Η Ώρα των Συνταξιούχων: Σκληρή κόντρα Κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για αναδρομικά και 13η σύνταξη

05/10/2022 | 10:46

Νέα τουρκική πρόκληση: Τουρκικό drone έκανε υπερπτήση πάνω από την Κίναρο

05/10/2022 | 10:41

Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: «Χαστούκι» από την μητέρα της Κάρολαϊν – ««Δε μας ενδιαφέρουν τα χρήματα»

05/10/2022 | 10:32

Λύγισε η Αφροδίτη Γραμμέλη για την Σίσσυ Χρηστίδου: «Είναι διατροφή για το παιδί μας και πρέπει να την διεκδικήσουμε»

05/10/2022 | 10:11

Θεσσαλονίκη: Έβαζε 6χρονη να ζητιανεύει με έγγραφη άδεια της… μητέρας της – Στη φυλακή η 54χρονη

05/10/2022 | 10:02

Φυλάκιση 109 ετών σε προπονητή για βιασμό αθλητών

05/10/2022 | 09:46

Σασμός spoiler: Δίνει εντολή να τον εξοντώσουν – Μαθιός και Βασιλική φτάνουν σε αδιέξοδο

05/10/2022 | 09:30

Μαίρη Συνατσάκη: Αυτή θα είναι η νονά του μωρού της

05/10/2022 | 09:20

«Καρφί» Μελέτη σε Μάνεση: «Δεν περίμενα από έναν άνθρωπο που έχει επαφή με τον κόσμο να μιλά για ποινικό αδίκημα»

05/10/2022 | 09:14

Εύκολη αναποδογυριστή μηλόπιτα με καραμελωμένα μήλα και κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

05/10/2022 | 09:01

Η Νόνη Δούνια για τη λιποθυμία της: «Βρίσκομαι σε περίοδο κλιμακτηρίου στα 50 μου, οπότε δεν έχω καλό ύπνο»

05/10/2022 | 08:55

Άφωνος ο Οικονόμου με την ατάκα του Άκη Παυλόπουλου: «Τον παίρνεις και λιγάκι…»

05/10/2022 | 08:50

Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Γιάννης Φακίνος – Γιος γνωστού τραγουδιστή νησιώτικων
Τσίπρας σε συνταξιούχους: Επαναφορά 13ης σύνταξης και επιστροφή των αναδρομικών
Παύλος Γερουλάνος: Η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη από αναδιανομή πλούτου
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Γεωργιάδης ενέκρινε χρηματοδότηση 4,2 εκατ. ευρώ σε βουλευτή της ΝΔ – Τι απαντάει ο Μαραβέγιας 
Μητσοτάκης σε Αμερικανούς βουλευτές: Απαράδεκτη η αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας από την Τουρκία
Ειδικό Δικαστήριο: Ένταση στη δίκη Παπαγγελόπουλου – Τουλουπάκη
Μήνυμα Μητσοτάκη στους βουλευτές της ΝΔ: Να είμαστε μετρημένοι, οι πολίτες αγωνιούν για τον χειμώνα που έρχεται