Αθήνα

17 oC

ψιχάλες μικρής έντασης

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Μάγια Τσόκλη: Ο γάμος του μπαμπά της με την αδερφή της μητέρας της – «Είναι από τα ζευγάρια που ζηλεύεις»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λιβάνιος: Ο εκλογικός νόμος δεν χωρά ούτε παιχνίδια, ούτε σκοπιμότητες- Δεν προσφέρεται για εργαλειακή αξιοποίηση

Με άρθρο του στα «Νέα- Σαββατοκύριακο» ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για τις Εκλογές και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, Θοδωρής Λιβάνιος, «φωτίζει» την αναγκαιότητα της κατάργησης της απλής αναλογικής και της αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Δείτε επίσης

Προειδοποίηση Καλλιάνου: Έρχεται ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας από την Κυριακή
Βίντεο – σοκ: Αστυνομικός διοικητής Τιράνων κλέβει την ανθρωπιστική βοήθεια για τους σεισμόπληκτους!

Συγκεκριμένα, με άρθρο του υπό τον τίτλο «Έχουμε μπροστά μας 44 μήνες δουλειάς», ο Θοδωρής Λιβάνιος τονίζει ότι «ο εκλογικός νόμος είναι θεμελιώδες στοιχείο του αντιπροσωπευτικού μας συστήματος. Δεν χωρά ούτε παιχνίδια, ούτε σκοπιμότητες. Η αλλαγή του νόμου και η κατάργηση της απλής αναλογικής αποτέλεσε βασική προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης».

Ολόκληρο το άρθρο του Θοδωρή Λιβάνιου

Είθισται στην πολιτική αντιπαράθεση ή την ευρύτερη δημόσια συζήτηση να φωτίζεται περισσότερο η εύπεπτη όψη των πραγμάτων, σύμφωνα με την οποία κάθε πολιτική πρωτοβουλία υποκρύπτει σκοπιμότητες, υστερόβουλους σχεδιασμούς και συνωμοσίες.

Ο εκλογικός νόμος είναι θεμελιώδες στοιχείο του αντιπροσωπευτικού μας συστήματος. Δεν χωρά ούτε παιχνίδια, ούτε σκοπιμότητες. Η αλλαγή του νόμου και η κατάργηση της απλής αναλογικής αποτέλεσε βασική προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης. Ο λόγος είναι απλός: δεδομένης της παντελούς έλλειψης κουλτούρας συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων, πίσω από τον κατ’ επίφαση αναλογικότερο εκλογικό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, κρύβεται η πρόθεση να παρεμποδιστεί ο σχηματισμός ισχυρών κυβερνήσεων. Αυτό θα αποκαταστήσουμε: Με βάση την αντιπροσωπευτικότητα, ο εκλογικός νόμος θα διασφαλίζει τον σχηματισμό ισχυρών κυβερνήσεων και την πολιτική σταθερότητα, με κατώφλι την περιοχή ποσοστού ψήφων 40%, όπως έχει προδιαγράψει ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Είναι αυτονόητο ότι σε κάθε μεγάλη νομοθετική πρωτοβουλία – με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την ψήφο στους Έλληνες του εξωτερικού – η κυβέρνηση επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Αυτή όμως η αυτονόητη δημοκρατική πολιτική επιλογή του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης δεν πρέπει να παρερμηνευθεί και να προσλάβει διαστάσεις παζαριού για τον χρόνο εφαρμογής του νέου νόμου. Για τον λόγο αυτό, ο νέος εκλογικός νόμος θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές του νέου έτους, σε έναν ουδέτερο και κάθε άλλο παρά εκλογικό πολιτικό χρόνο. Ακριβώς για τον ίδιο λόγο, σε ουδέτερο χρόνο καταθέσαμε σειρά σημαντικών διατάξεων για τον εκσυγχρονισμό της εκλογικής διαδικασίας, που επιλύουν πολλά προβλήματα αλλά, ταυτόχρονα, επιταχύνουν την έκδοση και ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος της κάλπης.

Η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να αντιληφθεί ότι ο εκλογικός νόμος, θεσμικά, ως στοιχείο λειτουργίας του δημοκρατικού συστήματος αλλά και ως σημείο πολιτικής σταθερότητας, δεν προσφέρεται για εργαλειακή αξιοποίηση και όποιος το επιχειρήσει κάθε άλλο παρά καλές υπηρεσίες θα προσφέρει στη χώρα και τη δημοκρατία.

Ήδη, με τα καλύτερα από τους στόχους αποτελέσματα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τον αναπτυξιακό νόμο, το φορολογικό νομοσχέδιο, ακόμη και το εθνικό σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, αλλάζει η ατμόσφαιρα στην κοινωνία και την οικονομία. Μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες η κυβέρνηση έχει ψηφίσει περίπου 30 νομοσχέδια και με τον τρόπο αυτό έχει καταφέρει να σκιαγραφήσει το πώς βλέπει την Ελλάδα της επόμενης ημέρας της κρίσης. Έχουμε μπροστά μας 44 μήνες σκληρής δουλειάς, που μας έχουν αναθέσει οι πολίτες. Η οικονομία και οι επενδυτές απαιτούν σταθερότητα. Είναι ο μόνος δρόμος για να πετύχει η Ελλάδα.

Κορονοϊός: Δεν θέλει νέα μέτρα η κυβέρνηση, αλλά προετοιμάζεται για τα… χειρότερα – Η ανησυχία για Αθήνα-Θεσσαλονίκη και το “μοντέλο Κοζάνης” για τα τοπικά lockdown
Κοντονής: Προσβλητικοί οι χαρακτηρισμοί του Παππά- Άθλιο το πρωτοσέλιδο της Αυγής
Συναγερμός με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων – Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου με Κικίλια, Τσιόδρα, Χαρδαλιά και Αρκουμανέα
Τσακαλώτος σε Σταϊκούρα για Νέο Πτωχευτικό Κώδικα: Είστε πρώιμος Ρίτσαρντ Γκιρ, η Τζούλια Ρόμπερτς δεν πέρασε από τη ζωή σας
Αναστολή της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ – Τουρκίας ζήτησε η Ελλάδα
Ανακαλείται η απόφαση για την παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα