Αθήνα

 

13 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

kivotos
Νέα Σμύρνη: Ο 24χρονος Ελλάδιος που έκανε ψευδείς καταγγελίες για την «Κιβωτό του Κόσμου» ο ένας από τους τρεις μαστροπούς της 14χρονης
5790271

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα πολιτικών αρχηγών στη Βουλή: Ολοκληρώθηκε η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών ολοκληρώθηκε σήμερα η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση, που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά τη συζήτηση ακολούθησε η ονομαστική ψηφοφορία επί της πρότασης.

Η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της κυβέρνησης για την υπόθεση των υποκλοπών απορρίφθηκε με 156 ψήφους κατά και 143 υπέρ.

Δείτε τη συνεδρίαση:

Μητσοτάκης: Η επιστολή που μου έστειλε ο κ. Ράμμος δεν είχε ονόματα, εσείς κ. Τσίπρα πού τα βρήκατε;

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με μια αναφορά στο Ολοκαύτωμα. Όπως είπε οι Έλληνες σκύβουμε με τιμή στην σκιά των 60.000 συμπατριωτών μας που χάθηκαν στα κολαστήρια του Άουσβιτς. Ούτε καν αυτή η αναφορά δεν μπορεί να εξασφαλίσει χειροκρότημα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής και αυτό δείχνει κάτι, είπε.

Κάλεσε τους πολίτες να μην ξεχάσουν και να χτυπάμε το κακό όπου αυτό εμφανίζεται. Ιερή υποχρέωση της δημοκρατίας είναι να φράζει τον δρόμο στους επίγονους του ναζισμού και στους αρνητές του Ολοκαυτώματος, σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι: «Επιτέλους ο κ. Τσίπρας ανταποκρίθηκε στην έκκλησή μας να έρθει στην Βουλή να αντιπαρατεθούμε. Πέντε μήνες σας το ζητάμε. Εδώ λύνουν τα κόμματα τις διαφορές τους είπε ο πρωθυπουργός και είπε ότι οι κάλπες δεν αργούν και θα σας στείλουν πάλι στην αντιπολίτευση».

«Οι πολίτες κρίνουν δίκαια. Ο θίασος του ΣΥΡΙΖΑ ξέρει μόνο να ανεβάζει ένα έργο να δηλητηριάζει την κοινωνία. Δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιήσατε προσωπικές ύβρεις εναντίον μου.

Αυτή την φράση είχε χρησιμοποιήσει ο Κίτσος Τεγόπουλος αναφερόμενος στον Ανδρέα Παπανδρέου για το σκάνδαλο Κοσκωτά με Κουτσόγιωργα και Ματζουράνη που είναι τώρα συνήγορος του κ. Παππά. Από τα πάμπερς πήγαμε στις σακούλες».

«Η επιλογή σας ήταν διπλά ατυχής» είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και τόνισε ότι κατέθεσε την πρόταση μομφής την ημέρα που συνεδρίαζε το συμβούλιο ασφαλείας στην Τουρκία. Κατηγόρησε ότι το έκανε και σήμερα στοχοποιώντας την ΕΥΠ και τις ένοπλες δυνάμεις.

«Εγώ δεν κρύβομαι και δεν έχω πάθει αφωνία. Εσείς είστε αυτός που δεν είπατε τίποτα για τις βαλίτσες με τα λεφτά που κατέληγαν από τον κ. Καλογρίτσα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν μπορείτε να κρύβεστε για πολύ και η πρόταση μομφής είναι η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία. Είναι μια ευκαιρία να συγκριθούμε. Είναι επίσης», είπε «μια ευκαιρία να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός και για άλλες πλευρές της επικαιρότητας. Πρόσφατα μάθατε κ. Τσίπρα ότι υπάρχουν δικαστές εις τας Αθήνας και ναι δικάζουν δυο δικούς σας υπουργούς στο ειδικό δικαστήριο αλλά και όσα συνέβησαν στο Μάτι όπου το 2018 χάθηκαν 103 ζωές με το κράτος τότε αδιάφορο και διαλυμένο, με στημένες συνεντεύξεις Τύπου ενώ γνωρίζατε το μέγεθος της τραγωδίας και με πλαστές φωτογραφίες να κατηγορείτε δήθεν εμπρηστές. Ποτέ ξανά δεν πρέπει το κράτος να μείνει αμήχανο απένατι στην προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για μια απόπειρα του ΣΥΡΙΖΑ να στήσει ένα ακόμα κατασκοπευτικό σενάριο. Θύμισε ότι οι διαρροές έγιναν πρώτα από τα δικά του μέσα. Μίλησε επίσης για σπασμωδικές κινήσεις της ΑΔΑΕ και είπε: «Βγήκατε από την ΑΔΑΕ με έναν φάκελο που έγραφε απόρρητο κι εσείς τον κάνατε φέιγ βολάν. Στην επιστολή που σας ενεχείρισε ο πρόεδρος της αρχής υπήρχαν ή όχι τα ονόματα; Τα ονόματα υπήρχαν ναι ή όχι; Αν δεν υπήρχαν τότε παραπλανάτε το κοινοβούλιο και αναφέρεστε σε ονόματα που δεν υπάρχουν στην επιστολή. Στην επιστολή που μου έστειλε ο κ. Ράμμος ονόματα δεν υπήρχαν. Ο κ. Ράμμος έστειλε άλλη επιστολή σ’ εσάς;».

Ο πρωθυπουργός μετά από έντονο διάλογο που είχε με τον κ. Τσίπρα είπε ότι τελικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε ότι στην επιστολή δεν υπήρχαν ονόματα. «Στην επιστολή που μου έστειλε εμένα ο κ. Ράμμος έχει αυτούσια την επιστολή που σας έστειλε και δεν υπάρχουν ονόματα».

Ο πρωθυπουργός προχώρησε σε έξι παρατηρήσεις:

«πρώτον, ο φάκελος που παραλάβατε αναφέρει τη νομιμότητα των επισυνδέσεων; Ναι ή όχι; Ποιος κρίνει τη νομιμότητα των επισυνδέσεων; Αναφέρθηκε σε αυτό και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Η δικαστική λειτουργία και το πλαίσιο της ορίζεται από το σύνταγμα και δεν υπόκειται ούτε στις άλλες 2 εξουσίες ούτε σε ανεξάρτητες αρχές. Αντιθέτως οι ανεξάρτητες αρχές υπόκεινται στην δικαστική αρχή, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι μόνη αρμόδια να κρίνει είναι η δικαιοσύνη μέσω των οργάνων τους. Η ΑΔΑΕ ούτε νομιμοποιείται ούτε δικαιούται να ελέγξει αν η δικαιοσύνη ζήτησε την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών. Αυτή, είναι γνώμη του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Τρεις τέτοιες γνώμες υπάρχουν που επιβεβαιώνουν το ίδιο επιχείρημα, είπε ο πρωθυποιυργός.

Δεύτερον, πολιτικά, έχω τοποθετηθεί ότι η υποκλοπή του κ.Ανδρουλάκη δεν ήταν πολιτικά αποδεκτή. Υπήρξε η δική μου έμπταλκτη αποδοκιμασία. Για οποιαδήποτε άλλη σκοτεινή πλευρά ερευνάται από την διακιοσύνη. Η δικαιοσύνη δεν είναι καλή μόνο όταν βγάζει αποφάσεις που σας βρίσκουν σύμφωνους. Θέλω να απαντήσετε αν εμπιστεύεστε τον εισαγγελέα του ΑΠ. Είναι απαράδεκτο να ακούγονται όπως έγινε από τα στελέχη σας τέτοιοι χαρακτηρισμοί.

Τρίτον, η διαδικασία η οποία ακολουθήθηκε για να διαμορφωθεί ο διαβόητος φάκελος μοιάζει άκρως προβληματική γιατί όπως έχετε ομολογήσει, αυτή συντάχθηκε κατόπιν αιτήματός σας. Προβλέπεται πουθενά αυτή η διαδρομή;, διερωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Για τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ είπε ότι ενημερώνει τον πρόεδρο της Βουλής τους αρχηγούς και δεν δέχεται αιτήματα από άμεσα ενδιαφερόμενους και απαντά. Αν δείτε την ιστορία της αρχής, είπε ο πρωθυπουργός, από συστάσεώς της και ο επικεφαλής ενημέρωναν πάντα την Βουλή παρέχοντας γενική και ποτέ στην ιστορία της αρχής δεν έχει υπάρξει προσωποποιημένη πληροφόρηση. Ο κ. Ράμμος δεν είναι δικαστής αλλά τέως δικαστής. Δεν δικάζει. Και θέλω να σκεφτούμε τι θα συνέβαινε αν η διαδικασία την οποία επιλέξατε γινόταν κανόνας. Τότε, κάθε πολιτικός αρχηγός θα μπορεί να στέλνει στην ΑΔΑΕ καταλόγους με ονόματα και η αρχή θα τα στέλνει στα κόμματα και μετά θα ανακοινώνονται στο πανελλήνιο. Αυτή την ΕΥΠ θέλουμε;».

Θα μπορούσα να πάω κι εγώ με έναν κατάλογο τηλεφώνων και να ρωτήσω αν κι εσείς παρακολουθούσατε», είπε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα. Τόνισε ότι είναι εκτός νομικού πλαισίου η διαδικασία.

«Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι από καιρό όσα επικαλούνται οι βουλευτές σας με ονόματα και διευθύνσεις είχαν δημοσιευθεί και ήταν πρώτη είδηση σε 3 μέσα που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό σημαίνει ότι είτε υπήρξαν διαρροές απόρρητων πληροφοριών από την ΑΔΑΕ είτε ο κ. Τσίπρας επέβαλλε τα ονόματα που ήθελε. Σε αυτά τα ρυπαρά δίκτυα αναφέρομαι. Διέρρεαν στοιχεία μέσα από την ΕΥΠ και έχω μια απορία. Αν γίνονταν οι παρακολουθήσεις γιατί έχετε εσείς τα στοιχεία και δεν τα έχω εγώ; Γιατί δεν έγινα αποδέκτης καμίας πληροφορίας για τα πρόσωπα στα οποία αναφέρεστε; Μήπως γνωρίζατε από πριν τα πρόσωπα;».

«Το 2019 πριν πάτε σε εκλογές κρατήσατε την Βουλή ανοικτή για μια εβδομάδα και μετατρέψατε την παρακολούθηση από κακούργημα σε πλημέλλημα. Σίγουρα παρακολουθούσατε τον κ. Σαγιά και τον κ. Πιτσιόρλα», είπε και συνέχισε: «Επί ημερών σας οι υποκλοπές έγιναν από κακούργημα πλημέλλημα και σήμερα κατηγορούμαι εγώ ότι είμαι απειλή για την δημοκρατία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ακόμα ότι ο ίδιος έκανε την αυτοκριτική του και θα κριθεί από τους πολίτες.

«Να δώσετε τρεις εξηγήσεις: μια δημόσια συγνώμη για τον δήθεν θάνατο της μικρής Μαρίας. Κουβέντα δεν έχετε πει. Όταν όλα τα στελέχη σας κι εσείς ο ίδιος συμμετείχατε σε μια επιχείρηση διασυρμού της χώρας. Γιατί ξέρουμε ότι δεν υπήρχε νεκρή Μαρία; Γιατί έχουμε υπηρεσίες πληροφοριών που ελέγχουν. Δεν καταλαβαίνετε ότι παίζετε το παιχνίδι της Τουρκίας; Είστε αφελής ή επικίνδυνος; Αδιαφορείτε για το εθνικό συμφέρον. Δεν μπορεί και σήμερα ακόμα στελέχη σας να ισχυρίζονται ότι ο φράχτης στον Έβρο παραβιάζει την διεθνή νομιμότητα. Δεν επιτρέπεται να παράγουν fake news οργανώσεων κατά του Λιμενικού που σώζουν καθημερινά χιλιάδες ζωές.

Επίσης, πρέπει να απαντήσετε: θα γκρεμίσετε τον φράχτη ή όχι; Θα συνεχίσετε τον φράχτη ή όχι;

Η δεύτερη ερώτηση που έθεσε στον κ.Τσίπρα ήταν: «Εξακολουθείτε και σήμερα να καλύπτετε τον κ. Παππά που δικάζεται για τις τηλεοπτικές άδειες; Και ποιος είναι ο μέτοχος Α2; Και τι εμπλοκή είχε ο μυστηριώδης κ. Αρτεμίου; Τέλος πείτε μας που πήγαν τα λεφτα του εκλεκτού σας κατασκευαστή κ. Καλογρίτσα;».

Κάλεσε τον κ. Πολάκη να κάνει μήνυση στον κ. Καλογρίτσα για την φράση: «“Έγινες βουλευτής με τα δικά μου τα λεφτά”. Έρχεται κάποιος και σας λέει: Όλοι σας βουλευτές με τα λεφτά μου και δεν τον μηνύετε κ. Τσίπρα; αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός. Μπορείτε, είπε ακόμα να διαβεβαιώσετε το κοινοβούλιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε ποτέ λεφτά από την Βενεζουέλα;».

«Η σημερινή συζήτηση είναι μια ευκαιρία όχι για να συγκρουστούμε αλλά για να συγκριθούμε», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι «την απορία για το αν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα την αποδείξαμε στην πράξη. Επί δικών μας ημερών οι ροές από το 75% πήγε στο 5%. Τα αίσχη της Μόριας και της Ειδομένης έδωσαν την θέση τους σε ανθρώπινες δομές», σημείωσε.

Δήλωσε υπερήφανος που είναι μέλος μιας κυβέρνησης που θωρακίζει την χώρα. «Πού νομίζετε ότι είμαστε στο Λουξεμβούργο; Δεν βλέπετε τον γείτονα απέναντι; Και κάνετε συγκρίσεις με άλλες εποχές; Και αφήνετε υπονοούμενα; Αν ψάχνετε συνοδοιπόρους του κ. Τσοχατζόπουλου να τους βρείτε στο δικό σας κόμμα. Ο κ. Ραγκούσης δίπλα σας κάθεται».

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων αλλά και στις έρευνες για την αξιοποίηση ενεργειακών πόρων νοτιοδυτικά της Κρήτης. «Εσείς, 4 χρόνια δεν κάνατε τίποτα απολύτως. Οι στρατηγικές συμφωνίες με την Γαλλία και τις ΗΠΑ φάνταζαν απίθανες το καλοκαίρι του 2019. Αλλά σήμερα η Ελλάδα έχει πρωτοστατήσει στην καθιέρωση του ψηφιακού διαβατηρίου, στην ίδρυση του ταμείου ανάκαμψης, στο πλαφόν στο φυσικό αέριο».

Συγκρίνοντας την ανάπτυξη είπε ότι «επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν 0,5% η χαμηλότερη στην ΕΕ. Το κατάλαβαν οι Έλληνες πολίτες στο πετσί τους. Τώρα που κυβερνούμε εμείς είναι διπλάσια και τριπλάσια του μέσου όρου της Ευρώπης. Η ελληνική οικονομία γίνεται αναπτυξιακή και εξωστρεφής και μετά από 11 συνεχόμενες αναβαθμίσεις είμαστε έτοιμοι για την επενδυτική βαθμίδα που θα έχει ξεχωριστή σημασία για να μειωθεί το κόστος δανεισμού».

Για το μαξιλάρι, είπε ότι αυτό αποτελούσε ουσιαστικά το ενέχυρο των δανειστών έναντι της δικής σας αναξιοπιστίας. «Είναι τα αποθεματικά του δημοσίου που αποτελούν εθνική περιουσία και μπορούν να στηρίζουν τους πολίτες σε στιγμές κρίσης. Δεν θα δεχθώ άδικη κριτική για τα σημαντικά επιτεύγματα της κυβέρνησης, όπως η μείωση φόρων και εισφορών», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Μας εγκαλείτε εσείς που δια του κ. Βούτση θεωρούσε ότι οι ψήφοι δεν έχουν μυρωδιά και ήταν ευπρόσδεκτη η ψήφος της Χρυσής Αυγής για την αλλαγή του εκλογικού νόμου; Ο ΣΥΡΙΖΑ που οργάνωσε την σκευωρία της Novartis και τώρα κάνει πως δεν ξέρει τον Μάξιμο Σαράφη που αγάπησε ως κουκουλοφόρο μάρτυρα και κάνει πως δεν ξέρει ως κοινό απατεώνα. Πάει πολύ κ. Τσίπρα», είπε χαρακτηριστικά.

«Μπορεί η κα Αχτσιόγλου να λέει ότι η κανονικότητα δεν είναι ευκαιρία για την αριστερά αλλά η κανονικότητα είναι ευκαιρία για την Ελλάδα. Η Αριστερά μπορεί να έχει το όνομα αλλά η φιλελεύθερη πολιτική έχει την χάρη, εμείς νομοθετήσαμε τις διακρίσεις σε βάρος των οροθετικών και προωθήσαμε εθνική στρατηγική για την προστασία των γυναικών, των ατόμων με αναπηρία και της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ».

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός είπε: «Όλοι έχουν καταθέσει το έργο και τις απόψεις τους για τον αξιακό τους κώδικα. Θα ισχυριστώ ότι καθώς φτάνουμε στο τέλος της πρώτης κυβερνητικής μας θητείας είμαστε έτοιμοι να παραλάβουμε την σκυτάλη μιας νέας γόνιμης 4ετίας. Όσα μεσολάβησαν αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση μπορεί να βγαίνει μπροστά και να αντιμετωπίζει τις κρίσεις κι εσείς κ. Τσίπρα να τις προσωποποιείτε όπως το 2015. Είμαστε δύναμη έργου και ελπίδας κι εσείς ένας φορέας καθηλωμένος στη μιζέρια. Εσείς μας φέρατε στο μηδέν και υπόσχεστε πάλι το μηδέν».

Τσίπρας: Μετατρέψατε την ΕΥΠ σε εγκληματική συμμορία

Στο βήμα του κοινοβουλίου βρέθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Για όλους και για όλα έρχεται η ώρα της κρίσης, είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας. Μίλησε για μια πρωτοφανή σε βάθος και έκταση συνταγματική εκτροπή την οποία δεν μπορεί η κυβέρνηση να αρνείται ότι συνέβη.

«Το σκοτάδι που κάνατε τα πάντα για αν επιβάλλετε, νικήθηκε», σημείωσε χαρακτηριστικά και είπε ακόμα ότι ο πρωθυπουργός είναι απόλυτα εκτεθειμένος. «Σήμερα δεν υπάρχουν δημοσιεύματα αλλά αποδείξεις από την πιο επίσημη αρχή τους κράτους για την δράση του παρακράτους», είπε ο κ. Τσίπρας.

Δεν είχατε το θάρρος να μετατρέψετε την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση δυσπιστίας, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Όταν σας ζήτησα να δεσμευθείτε σε κάτι απλό όλα όσα λέγατε ότι ήταν ψεύδη να δεσμευτείτε και να μας πείτε ότι δεν υπήρξε παρακολούθηση από την ΕΥΠ», είπε ο κ. Τσίπρας. Και πρόσθεσε: «Όταν σας ζήτησα να δεσμευτείτε ότι όταν αποδειχθεί να αναλάβετε την ευθύνη σας και να μην κάτσετε ούτε μια μέρα σε αυτή την θέση, προτιμήσατε την ταπείνωση και τρέξατε προς την έξοδο. Αυτό το κάνατε γιατί γνωρίζατε ότι οι παρακολουθήσεις είχαν γίνει και το ξέρατε αυτό γιατί εσείς τις παραγγείλατε κ. Μητσοτάκη».

Κατηγόρησε για ακόμα μια φορά για συγκάλυψη τον πρωθυπουργό και πως προσπάθησε να υποτάξει θεσμούς όπως αυτόν της δικαιοσύνης και εξεπέλυσε κύμα τρομοκρατίας σε όσους τολμούσαν να μιλήσουν.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ακόμα ότι από την στιγμή που έγιναν δημοσιογραφικές αποκαλύψεις δεν έδειξε αξιοπρέπεια και δεν ανέλαβε τις ευθύνες του ή έστω δεν υπέδειξε τους ενόχους και επέλεξε τον δρόμο της εκτροπής.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για καλά οργανωμένο σχέδιο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και όχι ρυπαρό δίκτυο αλλά εγκληματική οργάνωση και ένα μοντέλο διακυβέρνησης που το έστησε ο ίδιος από την πρώτη ημέρα.

Έκανε επίσης λόγο για χυδαία επίθεση εναντίον του Προέδρου της ΑΔΑΕ. Χαρακτήρισε αδίστακτο τον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς στις αρχές της αποκάλυψης της υπόθεσης όπως είπε προσπάθησε η κυβέρνηση με διαρροές να βάλει την ρετσινιά του κατασκόπου στον κ. Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος διαρκώς στον πρωθυπουργό είπε: «Προτιμήσατε να παριστάνετε τον πρωθυπουργό μειωμένης αντιληπτικής ικανότητας παρά να αναλάβετε τις ευθύνες που σας αναλογούν με τόλμη. Μου θυμίζει το παλιό πρωτοσέλιδο «ένοχος ή βλαξ» και μάλλον προτιμήσατε το δεύτερο».

Ο Αλέξης Τσίπρας ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη γιατί δεν πήγε έναν στην δικαιοσύνη και τους προστάτευσε στην εξεταστική επιτροπή.

«Δεν έχω καμία διάθεση να υπονοήσω ότι ο πρωθυπουργός της χώρας έχει μειωμένη αντιληπτική ικανότητα. Το αντίθετο, είναι έξυπνος αλλά είναι ένοχος. Αυτό είναι και η υπόθεση των υποκλοπών έχει την δική του προσωπική σφραγίδα. Είναι θεσμικά ανυπόφορη», είπε ακόμα.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε την άποψη Ραγκούση ότι ήξεραν ακόμα και τα ραντεβού για εμβόλιο των στόχων παρακολούθησης και το κακόβουλο λογισμικό άκουγε και τις πιο προσωπικές στιγμές των θυμάτων. Αν δεν είναι ζόφος και παρακμή αυτό, τότε τι είναι; διερωτήθηκε.

Ο κ. Τσίπρας εξηγώντας γιατί χρησιμοποιήθηκε το παράνομο λογισμικό από την κυβέρνηση και μετατράπηκε όπως είπε η ΕΥΠ σε εγκληματική συμμορία υποστήριξε ότι έγινε για να γίνονται δουλειές και απευθείας αναθέσεις δισεκατομμυρίων. «Θεωρήσατε τον εαυτό σας άτρωτο και ανεξέλεγκτο», είπε «αλλά πέσατε στην παγίδα».

«Γιατί ακούγατε τον κ. Χατζηδάκη; Ήταν επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια; Τον κ. Ανδρουλάκη τον ακούγατε για να ελέγξετε τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ; Τον κ. Κύρτσο γιατί τον ακούγατε; Για να τον ελέγχετε; Τον κ. Κουκάκη γιατί τον ακούγατε; Τον κ. Τέλογλου; Και γιατί ακούγατε τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων; Τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας; Οι ταγοί της εθνικής μας ασφάλειας είναι επικίνδυνοι για την εθνική μας ασφάλεια;», είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν άκουγε τον κ. Φλώρο γιατί ήταν ύποπτος ή για άλλους λόγους; Παρακολουθούσατε τον αρχηγό ΓΕΣ κ. Λαλούση. Για λόγους εθνικής ασφάλειας, ή γιατί είχε άλλη άποψη για τον εκσυγχρονισμό των αρμάτων μάχης;

Μαθήματα πατριωτισμού στην δημοκρατική παράταξη δεν θα κάνετε κύριε Μητσοτάκη, είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ακόμα ότι ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα που δόθηκαν για τους εξοπλισμούς από τον ελληνικό λαό δεν θα μείνει ανέλεγκτο.

«Σήμερα είναι δύσκολο να το βάλετε στα πόδια γιατί ο πρίγκιπας που νόμιζε ότι θα γίνει βασιλιάς είναι πια γυμνός», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να μην πετάξει την μπάλα στην εξέδρα και είπε ακόμα: σήμερα δεν είστε κατήγορος, είστε κατηγορούμενος.

Θα μας κάνετε μαθήματα ηθικής εσείς που μεγαλώσατε με τις χορηγίες της Siemens και το σπίτι του Βολταίρου; Τολμάτε να μας κουνάτε το δάχτυλο και να καμώνεστε ότι η ιστορία του τόπου άρχισε το 2015; Μας μιλάτε για μαύρες σακούλες που μια μάρτυρας είπε; Αφήστε τους φτηνούς αντιπερισπασμούς. Ξέρει ο ελληνικός λαός ποιοι είναι καθαροί και ποιοι δεν είναι, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με την Κοινοβουλευτική του Ομάδα να τον χειροκροτεί.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ιστορική την σημερινή συνεδρίαση και μάλιστα είπε: η Βουλή πρέπει σήμερα να αποφασίσει: είναι με την δημοκρατία ή την εκτροπή;

«Μια δική σας ήττα στις εκλογές θα είναι ανάσα δημοκρατίας», είπε ακόμα.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια αναδρομή στο παρελθόν κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι άφησε πολίτες να πεθάνουν αβοήθητοι στην πανδημία. Μίλησε επίσης για δικαιοσύνη στην ίδια την δικαιοσύνη και αναφέρθηκε στον Πρόεδρος της ΑΔΑΕ, κ. Χρήστο Ράμμο. «Έπραξε το καθήκον του τηρώντας το σύνταγμα και τους νόμους και αποδεικνύοντας ότι δικαστές δεν υπάρχουν μόνο στις Βρυξέλλες», είπε χαρακτηριστικά. Για τις αντιδράσεις που υπήρξαν στο πρόσωπό του είπε ότι είναι αντιδράσεις μιας εξουσίας που οδηγούν στον εκφασισμό.

Αναφερόμενος στην επιστολή είπε ότι ήταν κλειστή και από εκεί και πέρα ξεκίνησε η δική του δημοκρατική ευθύνη απέναντι στο λαό και το σύνταγμα. «Εγώ εκφώνησα τα ονόματα για να δώσω διέξοδο στην δυσώδη κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά.

Κατρίνης: Απέτυχε παντού η κυβέρνηση

«Καθεστώς», κατάλυση κανόνων δικαίου και συγκάλυψη, καταλόγισε στην κυβέρνηση ο Μιχάλης Κατρίνης, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στην αρχή της ομιλίας του στη Βουλή.

Σχετικά με την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, μίλησε για ένα σχέδιο καλά οργανωμένο. Ακόμα ανέφερε: «Υπάρχει ρυπαρό δίκτυο που στήθηκε και οργανώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου και στηρίζεται και προστατεύεται μέχρι και σήμερα από την κυβέρνηση της ΝΔ. Πολύ φοβάμαι ότι εξακολουθεί να υφίσταται.

Η σημερινή συζήτηση δεν πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης. Το ΠΑΣΟΚ αναζητά την αλήθεια, γιατί η χώρα δεν θέλει να προχωράει με σκιές. Τίποτα δεν έχει τελειώσει και δεν θα ξεχαστεί. Το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δε θα συμμετέχει σε αυτή την κακόγουστη παράσταση, αλλά ούτε θα αφήσουμε να μετατρέψουν σε ρινγκ τον πολιτικό διάλογο και η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Κατρίνης.

Στοχοποιείται ένας έντιμος και αδέκαστος λειτουργός, είπε για τον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο.

Αυτή η κυβέρνηση απέτυχε παντού, προσπαθεί να κρύψει τα προβλήματα μέχρι τις εκλογές, ανέφερε ακόμα.

«Αυτός ο πρωθυπουργός αυτή η κυβέρνηση δεν θα πάρουν ψήφο εμπιστοσύνης από το ΠΑΣΟΚ», σημείωσε ο κ. Κατρίνης.

Να έρθει μία κυβέρνηση που θα νομοθετεί για τους πολίτες και τις ανάγκες τους κι όχι για τις τράπεζες και τα funds, είπε ακόμα.

Πικραμμένος: Να σταματήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να εργαλειοποιεί τη Δικαιοσύνη

Βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας εκτόξευσε ο Παναγιώτης Πικραμμένος.

Από το βήμα της Βουλής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε, ακόμα, πως η ΑΔΑΕ δεν λειτουργεί πέρα και πάνω από τις εξουσίες ή τις αρμοδιότητες της Δικαιοσύνης.

Κατά τη συζήτηση για την πρόταση μομφής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος έδωσε σκληρές απαντήσεις για το πλαίσιο λειτουργίας της ΑΔΑΕ και τις προσπάθειες επιλεκτικής εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Πικραμμένος υπενθύμισε ότι ήδη από το 2009 υπάρχει γνωμοδότηση του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου -η οποία μάλιστα επιβεβαιώθηκε από δύο μεταγενέστερες γνωμοδοτήσεις έως το 2011- που ξεκαθαρίζει ότι η ανεξάρτητη αρχή δεν λειτουργεί πέρα και πάνω από τις εξουσίες ή τις αρμοδιότητες της Δικαιοσύνης.

«Το πλαίσιο της λειτουργίας, της δικαιοδοσίας και των αρμοδιοτήτων της (Δικαιοσύνης) ορίζεται προεχόντως από το Σύνταγμα και δεν υπόκειται ούτε στις άλλες δύο εξουσίες, ούτε πολύ περισσότερο σε οποιαδήποτε από τις ανεξάρτητες αρχές. Αντιθέτως, οι ανεξάρτητες αρχές υπόκεινται στη δικαστική λειτουργία αφού οι αποφάσεις ελέγχονται από αυτή και προεχόντως από το Συμβούλιο Επικρατείας», ανέφερε ο πρώην ανώτατος δικαστικός, διαβάζοντας τη γνωμοδότηση του 2009.

«Οι υποκλοπές έχουν φτάσει στα χέρια της Δικαιοσύνης»

Ο κ. Πικραμένος, από την έναρξη της ομιλίας του, εξήγησε ότι ο λόγος για τον οποίο ζήτησε να μιλήσει είναι για να σταθεί στο πλευρό της ελληνικής Δικαιοσύνης, ως πρώην δικαστικός λειτουργός, δεδομένου ότι οι υποκλοπές έχουν φτάσει στα χέρια της, και μετά το θέμα που ανέκυψε σχετικώς με το εύρος των αρμοδιοτήτων και τον τρόπο με τον οποίο η ΑΔΑΕ τις ασκεί αλλά και την επίθεση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και την γνωμοδότησή του.

Αφού διευκρίνισε ότι αυτά τα οποία θα αναφέρει δεν στρέφονται κατά του προσώπου του κ. Ράμμου αλλά αναφέρονται στις θέσεις τις οποίες λαμβάνει η ΑΔΑΕ, ανέγνωσε στο Σώμα γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου του 2009, επί ερωτήματος της Διευθύνσεως Ασφαλείας Αττικής, η οποία επιβεβαιώθηκε από δύο μεταγενέστερες γνωμοδοτήσεις του 2009 και του 2011.

Σύμφωνα με αυτή: «Η δικαστική λειτουργία είναι μία εκ των τριών συντεταγμένων εξουσιών, το πλαίσιο της λειτουργίας της δικαιοδοσίας των αρμοδιοτήτων της οποίας ορίζεται προεχόντως από το Σύνταγμα και δεν υπόκειται ούτε στις άλλες δύο εξουσίες, ούτε πολύ περισσότερο σε οποιαδήποτε από τις Ανεξάρτητες Αρχές. Αντιθέτως, οι Ανεξάρτητες Αρχές υπόκεινται στην δικαστική λειτουργία, αφού οι αποφάσεις ελέγχονται από αυτή και προεχόντως από το Συμβούλιο Επικρατείας.

Την απόφαση της δικαστικής αρχής, για την άρση του απορρήτου της ελεύθερης επικοινωνίας, όπως αυτή προβλέπεται από το άρθρο 19 του Συντάγματος και των εκάστοτε ισχύοντα εκτελεστικό νόμο και το εάν η άρση έγινε συννόμως, αρμόδια να κρίνει είναι μόνο η ίδια η Δικαιοσύνη μέσω των οργάνων της. Η συσταθείσα με τον νόμο του 2003 Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, ούτε νομιμοποιείται ούτε δικαιούται να ελέγξει με οποιοδήποτε τρόπο, αμέσως ή εμμέσως το εάν η Δικαιοσύνη, δια των οργάνων, άσκησε συννόμως ή μη το δικαίωμα άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών, ενώ η θέσπιση τέτοιας διατάξεως θα ευρίσκετο εκτός της συνταγματικής τάξεως».

«Πού ήταν οι κύριοι συνταγματολόγοι όταν με τόση ευκολία εστράφησαν κατά του προσώπου του κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου;»

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, διερωτήθηκε κατόπιν αυτού, «πού ήταν οι κύριοι συνταγματολόγοι όταν με τόση ευκολία εστράφησαν κατά του προσώπου του κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου;» και ξεκαθάρισε:

«Εγώ δεν λέω ότι ο ένας έχει δίκιο κι άλλος έχει άδικο εγώ λέω ότι αυτό είναι ένα ζήτημα και το ζήτημα αυτό θα το λύσουν τελικά τα δικαστήρια. Όλοι είμαστε σύμφωνοι σε αυτό». Κάλεσε μάλιστα «να αφήσουμε ήσυχη την Δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της, ας μην την εργαλειοποιούμε αναλόγως με το αν μας αρέσουν οι αποφάσεις της και ας μην σπεύδουμε να λέμε ότι εμείς ξέρουμε τί κάνουμε και οι άλλοι υπερβαίνουν τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντά τους».

«Δεν είναι δυνατόν η αντιπολίτευση να αποδέχεται μόνον τις αποφάσεις που την ικανοποιούν»

«Η συσταθείσα με το νόμο του 2003 Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών ούτε νομιμοποιείται ούτε δικαιούται να ελέγξει με οποιοδήποτε τρόπο, αμέσως ή εμμέσως, το εάν η Δικαιοσύνη δια των οργάνων άσκησε συννόμως ή μη το δικαίωμα άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών, ενώ η θέσπιση τέτοιας διατάξεως θα ευρίσκετο εκτός της συνταγματικής τάξεως», συνέχισε ο κ. Πικραμμένος, διερωτώμενος για ποιο αντιδρούν τώρα οι συνταγματολόγοι ενώ τότε δεν είχε υπάρξει η παραμικρή διαφωνία.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε επίσης τη σημασία του σεβασμού στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, υπενθυμίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν η αντιπολίτευση να αποδέχεται μόνον τις αποφάσεις που την ικανοποιούν.

«Πρέπει να προασπίσουμε το κύρος της ελληνικής Δικαιοσύνης και να μην την εργαλειοποιούμε ανάλογα με το αν βγάζει αποφάσεις που μας αρέσουν ή που δε μας αρέσουν. Διότι αυτό το πράγμα γίνεται», τόνισε ο άλλοτε πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

«Ας αφήσουμε λοιπόν τη Δικαιοσύνη να κάνει ήσυχη τη δουλειά της, ας μην την εργαλειοποιούμε ανάλογα με το αν μας αρέσουν ή όχι οι αποφάσεις της. Και να μην σπεύδουμε να λέμε ότι εμείς ξέρουμε τι κάνουμε και οι άλλοι υπερβαίνουν τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντά τους και λοιπά και λοιπά», προσέθεσε.

Σακοράφα: Οι υποκλοπές είναι βαρύ έγκλημα κατά της Δημοκρατίας

Στο βήμα της Βουλής βρέθηκε η βουλευτής του ΜέΡΑ25 και αντιπρόεδρος της Βουλής, Σοφία Σακοράφα, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, που βρίσκεται στην Κούβα με άδεια της Βουλής.

«Οι υποκλοπές δεν είναι πταίσμα ούτε καν πλημμέλημα. Πολιτικά, είναι παραπάνω από κακούργημα, εάν υπήρχε. Και έτσι θα γραφεί και ιστορικά, όπως ανάλογα έγινε με την αποστασία του 1965» είπε η κ. Σακοράφα.

Υποστήριξε ότι αυτή η “εξωφρενική υπόθεση” δεν αποτελεί ζήτημα αντιπαράθεσης και σύγκρισης δύο διακυβερνήσεων: «Όταν μιλάμε για υποκλοπές από το πρωθυπουργικό γραφείο με την ΕΥΠ, η διάσταση δεν είναι μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Το δίλημμα δεν είναι με την κυβέρνηση ή εναντίον της. Το δίλημμα είναι με Δημοκρατία ή εναντίον της» τόνισε η βουλευτής του ΜέΡΑ25 επισημαίνοντας δεν θα έπρεπε να ευτελίζουμε τη σχετική συζήτηση στη Βουλή σε ένα “σόου” σύγκρισης των δύο κυβερνήσεων.

Όπως είπε, το δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι βουλευτές της κυβερνητικής παράτασης είναι η κομματική πειθαρχία ή η δημοκρατική συνείδηση, «αλλά δεν υπάρχει καμία ελπίδα». Τα ίδια τα στελέχη που αποδείχθηκε να παρακολουθούνται δηλώνουν σχεδόν ευτυχισμένοι για το γεγονός. Όπως βλέπουμε μπροστά στην εξουσία και το συμφέρον, δεν υπάρχει ίχνος προσωπικής αξιοπρέπειας, εκτός και εάν πρόκειται για το σύνδρομο της Στοκχόλμης, είπε η αντιπρόεδρος της Βουλής.

Αναφερόμενη μάλιστα στην προσωπική της εμπειρία, η αντιπροέδρος της Βουλής είπε: «Βρέθηκα σε δύο σημαντικές στιγμές, να αισθάνομαι ότι δοκιμάζονται ακραία οι αρχές και οι αξίες μου. Όταν ήρθαν τα μνημόνια, δεν ήταν εύκολο το “όχι”, ούτε με το ΠΑΣΟΚ ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σας διαβεβαιώνω, τελικά άξιζε. Κάλεσε, ωστόσο, «να μην αναστατώνεται κανείς», λέγοντας: «Δεν μιλώ για σας, ούτε για το σήμερα. Σήμερα ξέρουμε ποια θα είναι η τελική σας στάση. Εξάλλου, το πολιτικό σας γονίδιο, φέρει μέσα του, βίες και νοθείες, και δένδρα που ψηφίζαν, ξερονήσια, ακόμα και αποσπάσματα για τους πολιτικούς σας αντιπάλους».

Τέλος, είπε ότι είναι παραπάνω από αυτονόητο, ότι το ΜέΡΑ25 υπερψηφίζει την πρόταση δυσπιστίας. «Εμείς μεμφόμαστε πάντα το σφιχταγκάλιασμα του κράτους με την ολιγαρχία και το παρακράτος», τόνισε η Σοφία Σακοράφα.

Ροή Ειδήσεων

(1200 × 600 px) (1)

23/03/2023 | 00:30

Σασμός: Σκάει η βόμβα! Ο Αστέρης μαθαίνει ότι ο Πετρής είναι παιδί του

23/03/2023 | 00:22

Ουκρανία: 14 νεκροί από ρωσικές επιθέσεις το τελευταίο 24ωρο

23/03/2023 | 00:19

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Πέμπτη

23/03/2023 | 00:15

Γενικά αίθριος ο καιρός σήμερα Πέμπτη, χωρίς αξιόλογη μεταβολή η θερμοκρασία

23/03/2023 | 00:11

23 Μαρτίου: Η ηρωική απελευθέρωση της Καλαμάτας

23/03/2023 | 00:04

23 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας

23/03/2023 | 00:01

Τα ζώδια της Πέμπτης

22/03/2023 | 23:55

Χριστίνα Κολέτσα: Αντρας με ακολούθησε μέχρι το κατώφλι του σπιτιού μου

22/03/2023 | 23:44

Survivor: «Μαριονέτα σου δεν γίνομαι» – Και η Χαμπέρη απέναντι από τον Μαρτίκα
202207010838148071

22/03/2023 | 23:27

Νίκος Ανδρουλάκης: «Ουδέποτε δέχθηκα θεσμική πρόσκληση για συνάντηση με τον πρωθυπουργό – Στόχος μου ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ»

22/03/2023 | 23:18

Σύσκεψη σωματείων και φορέων στο Σπόρτιγκ: «Συνεχίζουμε τον αγώνα, οι ζωές μας έχουν αξία»

22/03/2023 | 23:12

H Γη της Ελιάς: Το βίντεο με τον Μάνο που θα ανατρέψει εκ νέου τα δεδομένα
1200

22/03/2023 | 22:52

Βίντεο-σοκ: Η στιγμή που ο «δράκος» της Κηφισιάς επιτίθεται στο 8χρονο κοριτσάκι

22/03/2023 | 22:44

ΗΠΑ: Μαθητής έβγαλε όπλο και πυροβόλησε σε σχολείο του Ντένβερ – Δύο ενήλικες τραυματίες

22/03/2023 | 22:34

Γιώργος Καπουτζίδης: «Ερωτεύομαι ακόμη σαν 18χρονος»
1
Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι εκλογές του Μαΐου, η τραγωδία στα Τέμπη και η υποψηφιότητα Καραμανλή
202207010838148071
Νίκος Ανδρουλάκης: «Ουδέποτε δέχθηκα θεσμική πρόσκληση για συνάντηση με τον πρωθυπουργό – Στόχος μου ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ»
mitsotakis ypourgiko260122 scaled
Μητσοτάκης για Μύκονο: «Δεν νοείται να υπάρχει ένα νησί στο οποίο κάποιοι θεωρούν ότι είναι υπεράνω του νόμου – Εξωνυχιστικός έλεγχος όλων των πολεοδομικών καταγγελιών»
220504200737 tsipras e 9519
Τσίπρας: Μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα ακυρώσει κάθε πρόθεση για ιδιωτικοποίηση του νερού
Μάντζος: «Ο κ. Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός και δεν είναι σχολιαστής της πραγματικότητας»
ΝΔ: Δυο φορές ο κ. Μητσοτάκης προσκάλεσε τον κ. Ανδρουλάκη όταν εξελέγη αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, πριν την υπόθεση των παρακολουθήσεων, και αρνήθηκε