Αθήνα

29 oC

ελαφρές νεφώσεις

Μέρκελ στο Προεδρικό Μέγαρο: «Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τα εγκλήματα των ναζί»- Παυλόπουλος: «Πάγια θέση οι γερμανικές αποζημιώσεις»

Νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Παρά το απρόοπτο με την μετάφραση, είχαν μία σύντομη συζήτηση μπροστά από τις κάμερες, με τον κ. Παυλόπουλο να επισημαίνει ότι αποτελεί «πάγια θέση η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων». Από την άλλη, η κα Μέρκελ στο τέλος της σύντομης ομιλίας της επεσήμανε ότι «αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τα εγκλήματα των ναζί».

Παυλόπουλος: Εχετε δώσει μεγάλη μάχη για το Προσφυγικό

«Σας καλωσορίζω στην προεδρία της Δημοκρατίας και αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά για αυτή την επίσκεψη γιατί μου δίνετε η ευκαιρία να ανταποδώσω την θερμή υποδοχή που μου επιφυλάξατε στην Καγκελαρία.  Τότε λύθηκαν όλες οι παρανοήσεις για την απόφαση της Ελλάδας να παραμείνει στον στενό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εκτοτε η Γερμανία στήριξε την προσπάθεια της Ελλάδας και αυτό ωφέλησε και την Γερμανία γιατί στηρίζοντας την Ελλάδα στηρίξατε και την Ευρωπαϊκή Ενωση.   Η Ευρώπη δεν θα ήταν ίδια χωρίς την Ελλάδα στους κόλπους της».

Για το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις είπε: «Είναι πάγια θέση της Ελλάδας και το κατοχικό δάνειο και τι αποζημιώσεις και οι αξιώσεις μας είναι νομικά ενεργές. Πρέπει να βρεθεί λύση σε αυτό το θέμα μέσω της νομικής οδού».

Στη συνέχεια ο Προκόπης Παυλόπουλος αναφερόμενος στο προσφυγικό και στις Ευρωεκλογές τόνισε: «Εχετε δώσει μεγάλη μάχη για το Προσφυγικό που μπορεί να σας έχει κοστίσει αλλά ένας πραγματικός ηγέτης δεν σκέφτεται αν θα του στοιχίσει μία απόφαση. Πρέπει η Ευρώπη να γίνει Ευρώπη της αλληλεγγύης και η Ελλάδα και πολλές χώρες της Ευρώπης δεν έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Στις ευρωκλογές που έρχονται ας αποδείξουμε οι πραγματικοί Ευρωπαίοι ότι είμαστε διατεθειμένοι να στηρίξουμε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

Μέρκελ: Ο κόσμος πέρασε δύσκολες στιγμές

Από την πλευρά της η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ τόνισε: «4 εκατομμύρια Γερμανοί ήρθαν ως τουρίστες στην Ελλάδα πέρυσι και καταλαβαίνετε πόσο μεγάλο είναι το ενδιαφέρον μας για την Ελλάδα.  Ο κόσμος πέρασε δύσκολες στιγμές και ελπίζουμε η ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία που υπάρχει να αποτυπωθεί και στον κόσμο. Θα στηρίξουμε την προσφυγική πολιτική. διαπιστώνουμε τις θαρραλέες προσπάθειες στα δυτικά Βαλκάνια. Είναι καλό αν υπάρχει μια ειρηνική προσέγγιση. αναλαμβάνουμε ευθύνη για τα εγκλήματα».

Στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη η Άνγκελα Μέρκελ

Νωρίτερα, η Άνγκελα Μέρκελ βρέθηκε στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, όπου κατέθεσε στεφάνι.

Στις 14:00 θα συναντηθεί με τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, στην πρεσβευτική κατοικία της Γερμανίας στο Χαλάνδρι.

Send this to a friend