Αθήνα

14 oC

ασθενείς βροχοπτώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Ποιος θα τη μαζέψει επιτέλους; Εμετική ανάρτηση Ραχήλ Μάκρη για τον θάνατο του Νίκου Ζαχαριάδη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ληξιπρόθεσμα, υπερφορολόγηση & πλειστηριασμοί «πνίγουν» την κυβέρνηση στο δρόμο για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Άλλο ένα «καυτό» πρόβλημα

Άλλο ένα «καυτό» πρόβλημα προκύπτει για την κυβέρνηση στο δρόμο προς το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Πρόκειται για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, οι οποίες πλέον ξεπερνούν και επισήμως τα 100 δις ευρώ, καθώς το μήνα Οκτώβριο έμειναν απλήρωτα περισσότεροι από 1,2 δις ευρώ φόρων.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Τούτο καταδεικνύει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο ότι η φοροδοτική ικανότητα πολιτών και επιχειρήσεων έχει προ πολλού εξαντληθεί, δημιουργώντας μάλιστα μια μαύρη τρύπα στο δημόσιο ταμείο που μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να καλυφθεί δίχως νέα μέτρα στο μέλλον. Μέτρα, όμως, που αποτελούν φαύλο κύκλο, εξαιτίας της εξάντλησης της κοινωνίας και των επιχειρήσεων από τους υπερβολικούς φόρους, η οποία αποτυπώνεται στις μειωμένες εισπράξεις των Εφοριών.

Μολαταύτα, εντελώς διαφορετική άποψη για το ζήτημα φαίνεται πως έχει ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για τον προϋπολογισμό του 2018. Μιλώντας στη Βουλή, ο Δημήτρης Βέττας τόνισε πως «το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι η υπερφορολόγηση, αλλά πολλές φορές η υποφορολόγηση κοινωνικών ομάδων, η οποία οδήγησε συχνότατα στην παραγωγή ελλειμμάτων και στην παραγωγή χρέους». Ο ίδιος, αφού επιτέθηκε σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και παραδέχθηκε πως υπάρχουν φορολογικές αδικίες και υπέρογκες επιβαρύνσεις με το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου, σημείωσε πως «το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι η υπερφορολόγηση, αλλά πολλές φορές η υποφορολόγηση κοινωνικών ομάδων, η οποία οδήγησε συχνότατα στην παραγωγή ελλειμάτων και στην παραγωγή χρέους».

Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η κυβέρνηση πήρε ξανά μια βαθιά ανάσα για τους πλειστηριασμούς, εξαιτίας της απόφασης των συμβολαιογράφων να προχωρήσουν σε νέα αποχή. Ζητούν συγκεκριμένα από την κυβέρνηση να νομοθετήσει για το αυτόφωρο όσων παρεμποδίζουν τους πλειστηριασμούς. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο ούτως ή άλλως σχεδιάζουν τη νομοθέτηση για την «αντικατάσταση» των συμβατικών πλειστηριασμών από τους ηλεκτρονικούς, οπότε αυτό σημαίνει πως το αίτημα των συμβολαιογράφων θα είναι στην πράξη χωρίς ουσία, δεδομένου πως δεν θα διεξάγονται πλέον πλειστηριασμοί στα ακροατήρια των Ειρηνοδικείων.

Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τα ορόσημα που έχουν θέσει οι θεσμοί στο ζήτημα των πλειστηριασμών – 18.000 εκποιήσεις ακινήτων μέσα στο 2018 – και κάθε άλλη καθυστέρηση μπορεί να αποβεί ασφαλώς σε βάρος της κυβέρνησης. Όπως και το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην κοινωνία και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς και την απόφαση της κυβέρνησης να αγνοήσει τη νομοθέτηση της διασφάλισης της πρώτης ή «λαϊκής» κατοικίας.

Πελώνη: Για ποιο πράγμα εγκαλούμαι; Επειδή δεν έσβησα τα tweet όπως έκαναν άλλοι – Φθηνή τακτική τυμβωρύχων
Επεισόδιο Δένδια – Τσαβούσογλου μπροστά στις κάμερες – Απειλείτε τα νησιά μας, γι’αυτό έχουν στρατό – Η Τουρκία έχει παραβιάσει το Δίκαιο της θάλασσας
Το παρασκήνιο της έντασης Δένδια-Τσαβούσογλου – Τα μηνύματα στην Άγκυρα
Σε νοσοκομείο της Αττικής αύριο ο Τσίπρας – Έντονη ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας – Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση
Έκτακτη συνάντηση Δένδια με Ερντογάν – Γιατί ο «σουλτάνος» ζήτησε να δει τον Έλληνα ΥΠΕΞ
Συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου: Πως αντέδρασαν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης