Αθήνα

9 oC

ελαφρές νεφώσεις

Μάχη... παραιτήσεων για την «τροπολογία Κουντουρά-Δανέλλη» - Στριμώχνει την κυβέρνηση η ΝΔ

Να στριμώξει την κυβέρνηση επιχειρεί η ΝΔ μετά την ψήφιση της τροπολογίας που επιτρέπει σε Κουντουρά-Δανέλλη να είναι υποψήφιοι ευρωβουλευτές δίχως να εγκαταλείψουν το πόστο τους στη Βουλή.

Να στριμώξει την κυβέρνηση επιχειρεί η ΝΔ μετά την ψήφιση της τροπολογίας που επιτρέπει σε Κουντουρά-Δανέλλη να είναι υποψήφιοι ευρωβουλευτές δίχως να εγκαταλείψουν το πόστο τους στη Βουλή.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, οι οποίοι είναι γνωστό πως θα συμπεριληφθούν στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, ανακοίνωσαν ότι θα παραιτηθούν από βουλευτές με την επίσημη ανακήρυξή τους ως υποψήφιοι ευρωβουλευτές, καταρρίπτοντας έτσι το επιχείρημα εκ μέρους της κυβέρνησης ότι ευνοείται και η ΝΔ από την επίμαχη τροπολογία.

Το πιθανότερο σενάριο θέλει και την Κατερίνα Μάρκου να πράττει το ίδιο, αφού κι εκείνη θα είναι υποψήφια ευρωβουλευτής με τη ΝΔ, αλλά εάν παραιτηθεί από βουλευτής, τότε η έδρα της θα πάει στο Ποτάμι, με το οποίο εκλέχτηκε το Σεπτέμβριο του 2015 και στη συνέχεια ανεξαρτητοποιήθηκε, προσχωρώντας στη ΝΔ. Πρακτικά, δηλαδή, η ΝΔ θα χάσει μία έδρα, ωστόσο φαίνεται να προκρίνεται ότι το πολιτικό όφελος που θα έχει από αυτή την κίνηση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πολύ πιο σημαντικό από το να διατηρήσει αυξημένη την κοινοβουλευτική της δύναμη κατά μία έδρα. Εξάλλου, το Ποτάμι δεν πρόκειται ν' αποκτήσει ξανά κοινοβουλευτική ομάδα - η οποία διαλύθηκε μετά την ανεξαρτητοποίηση των Ψαριανού-Αμυρά - καθώς ο Κανονισμός της Βουλής απαιτεί 10 κι όχι 5 βουλευτές για την επανασύστασή της.

Μέσω συνεργατών του, ο κ. Μεϊμαράκης διαμήνυσε πως είχε μιλήσει «κατ' επανάληψη για την ηθική στην πολιτική και τους άγραφους κανόνες», συνεπώς αποφάσισε να μην κάνει χρήση της διάταξης που καταργεί το ασυμβίβαστο βουλευτή και υποψήφιου ευρωβουλευτή. Την ίδια στιγμή, με ανάρτησή της στο Twitter, η κυρία Ασημακοπούλου ξεκαθάρισε πως «εννοείται ότι δεν μπορείς να καταψηφίζεις μια διάταξη και μετά να τη χρησιμοποιείς», προσθέτοντας πως παραμένει πιστή στις αρχές και αξίες που ακολούθησε σε όλη την πορεία ενασχόλησής της με τα κοινά.

Έτσι, με την κίνηση αυτή, ο ισχυρισμός εκ μέρους της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται για φωτογραφική τροπολογία που διευκολύνει τους σχεδιασμούς Τσίπρα για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στο κενό. Στην ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία πήραν μέρος 257 βουλευτές, με 148 να ψηφίζουν υπέρ, 105 κατά και «παρών» δήλωσαν τέσσερις.

Send this to a friend