Αθήνα

8 oC

ελαφρές νεφώσεις

Μαλέλης: Μήπως ο πρώην ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν νιώθει προσωρινός αλλά μόνιμος στο νέο του κόμμα;

Κριτική στο ΚΙΝΑΛ και προσωπικά στην επικεφαλής του κόμματος, Φώφη Γεννηματά, ασκεί με άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο πρώην γραμματέας επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ, Σταμάτης Μαλέλης.

Κριτική στο ΚΙΝΑΛ και προσωπικά στην επικεφαλής του κόμματος, Φώφη Γεννηματά, ασκεί με άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο πρώην γραμματέας επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ, Σταμάτης Μαλέλης.

Ο κ. Μαλέλης τονίζεει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με το αποτέλεσμα των εκλογών κυριαρχεί πλέον στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, ενώ ειδικά για τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ, συμπληρώνοντας ότι το ποσοστό δεν ανταποκρίνεται στις επιδιώξεις του κόμματος, που απλώς άντεξε και ότι δεν κατάφερε να πείσει τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να γυρίσουν στο σπίτι τους, δηλαδή στο ΚΙΝΑΛ.

Στη συνέχεια, ο Σταμάτης Μαλέλης διερωτάται μήπως αυτή η μετακόμιση των ψηφοφόρων του παλαιού ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ είναι μόνιμη, ενώ κατηγορεί την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ότι μπέρδεψε τους ψηφοφόρους με τις διαρκείς παλινωδίες της.

Αναλυτικά ο Σταμάτης Μαλέλης στα «Νέα»:

Τα συμπεράσματα των πρόσφατων εκλογών είναι ευανάγνωστα. Η ΝΔ κυριάρχησε επιτυγχάνοντας την πολυπόθητη αυτοδυναμία. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε από τη ΝΔ, αλλά αύξησε τις δυνάμεις του και κυριάρχησε στον ευρύτερο προοδευτκό χώρο.

Το ΚΙΝΑΛ, όπως υποστηρίζουν πολλά στελέχη του, άντεξε στον δικομματισμό και την πόλωση. Το «άντεξε» έχει προφανώς να κάνει με το πού βάζεις τον πήχη. Εάν βάζεις στόχο να διασωθείς και καταφέρνεις να είσαι, πάνω - κάτω, από το ποσοστό των ευρωεκλογών, τότε πράγματι άντεξες. Εάν όμως είχες βάλει στόχο να ξαναγίνεις η μεγάλη δημοκρατική παράταξη, τότε μάλλον πρέπει να προβληματιστείς. Σε κάθε τους ομιλία τα περισσότερα στελέχη του Κινήματος και εγώ, λέγαμε σχεδόν μονότονα ότι θέλουμε οι ψηφοφόροι που μας εγκατέλειψαν το 2012, να ξαναγυρίσουν στο σπίτι τους. Λέγαμε πολύ απλά ότι οι ψηφοφόροι της Δημοκρατικής Παράταξης ανταποκρίθηκαν στα κελεύσματα του λαϊκισμού τη δύσκολη περίοδο των Μνημονίων και στήριξαν ένα κόμμα που έταζε τα πάντα σ’ έναν κόσμο που απότομα και βίαια είχε φτωχοποιηθεί. Η στρατηγική ήταν αυτονόητη. Σας εξαπάτησαν, γυρίστε στο σπίτι σας. Γύρισαν; Οχι βέβαια. Οι ψηφοφόροι του 2009 του ΠΑΣΟΚ στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν επέστρεψαν και παρέμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ. Αποδείχθηκε ότι η φυγή δεν ήταν προσωρινή αλλά έχει στοιχεία μονιμότητας.

Θα δούμε, λένε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, εάν παραμείνουν και τώρα που το κόμμα δεν είναι στην εξουσία. Μπορεί. Ομως πρέπει να λάβουμε υπόψη τα εξής δεδομένα.Οι ψηφοφόροι στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ αν και ήξεραν ότι η ΝΔ θα είχε την επόμενη μέρα την εξουσία. Αποδείχθηκε ότι δημιουργήθηκε ένας νέος διπολισμός, όπως και να θέλει να τον αποκαλέσει ο καθένας.

Το ΚΙΝΑΛ δεν μπόρεσε να ανατρέψει τον διπολισμό και κυρίως δεν κατάφερε να δελεάσει τον ψηφοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψει στο σπίτι του.

Τα ερωτήματα είναι απλά. Μήπως ο πρώην ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν νιώθει προσωρινός αλλά μόνιμος στο νέο του κόμμα; Εάν δεν συμβαίνει αυτό γιατί απέτυχε το ΚΙΝΑΛ να πείσει τον ψηφοφόρο ενός κόμματος που βρίσκεται σε αποδρομή να ψηφίσει και πάλι το ιστορικό κόμμα της Δημοκρατικής Παράταξης; Εδώ πρέπει να απαντήσουμε με ειλικρίνεια. Γιατί δεν μπορέσαμε να τον πείσουμε ότι εμείς είμαστε η δημοκρατική παράταξη που είναι απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Οι διαρκείς παλινωδίες μας μπέρδεψαν τον προοδευτικό ψηφοφόρο που μας εγκατέλειψε. Τώρα μας περιμένουν δύσκολες μέρες. Οσοι θέλουν τη Δημοκρατική Παράταξη, μικρό και ελεγχόμενο κόμμα του Κέντρου, μάλλον θα απογοητευτούν. Η ιστορία δεν χαρίζεται σε κανέναν. Πρέπει αμέσως να πάρουμε αποφάσεις ώστε να κάνουμε μεγάλη τη Δημοκρατική Παράταξη. Με γενναιότητα και χωρίς αφορισμούς και αποκλεισμούς. Ο καθένας ας πάρει την ευθύνη του.

Send this to a friend