Αθήνα

 

19 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Προαστιακός: Στραβωμένες ράγες στο δρομολόγιο Πάτρα – Ρίο – Εκκενώθηκε τρένο
manitakis

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μανιτάκης: Δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας με το «φρένο» στο κόμμα Κασιδιάρη

«Δεν βλέπω εκ πρώτης όψεως να υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας» στην τροπολογία για το «φρένο» το κόμμα Κασιδιάρη, δήλωσε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην υπουργός Αντώνης Μανιτάκης.

«Δεν στερείται του εκλογικού δικαιώματος ο Κασιδιάρης ούτε απαγορεύεται γενικά και αόριστα η λειτουργίας ή ίδρυση κάποιου κόμματος. Δεν υπάρχει δηλαδή παραβίαση της σχετικής συνταγματικής διάταξης που ορίζει απαγορεύει την στέρηση εκλογικού δικαιώματος εφόσον δεν έχει καταδικαστεί αμετάκλητα καταδικαστεί. Αυτό το κώλυμα το παρακάμπτει με περίτεχνο συνταγματικό τρόπο η νομοθετική τροποποίηση», ανέφερε ο κ. Μανιτάκης στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, με την τροπολογία διευρύνεται κάπως μία ήδη υπάρχουσα νομοθετική ρύθμιση.

«Με βάση αυτή τη διάταξη, η οποία δεν επέτρεπε την αναγνώριση του κόμματος και τη συμμετοχή του σε εκλογές εάν στην ηγεσία του ή στην προεδρία του ή στην Γενική Γραμματεία ή μέλος της διοίκησης συμμετείχε κάποιος που είχε καταδικαστεί για ορισμένα αδικήματα. Με την τροποποίηση επιτρέπεται να αποκλεισθεί από τον Άρειο Πάγο από τις εκλογές η κατάρτιση συνδυασμού εκλογικού στην ηγεσία του οποίου συμμετέχει τυπικά ή πραγματικά πρόσωπο που έχει καταδικαστεί για τα προβλεπόμενα από τα Σύνταγμα και το Ποινικό κώδικα αδικήματα» εξήγησε.

«Η διάταξη αυτή έχει και ένα άλλο ρητό συνταγματικό έρεισμα που θέλει να δείξει για ποιο λόγο μπορεί να παρακαμφθεί συνταγματικά και θεμιτά η διάταξη του Συντάγματος που απαγορεύει την στέρηση εκλογικού δικαιώματος. Η νομοθετική πρόβλεψη επικαλείται την διάταξη του Συντάγματος που ορίζει ότι κόμματα οφείλουν με την οργάνωση και λειτουργίας να να εξυπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος».

«Κοινοβουλευτικά ανοίκεια» η αποχή του ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες

Κριτική άσκησε ο κ. Μανιτάκης στην απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να απέχει από τις ψηφοφορίες στη Βουλή, αν και διευκρίνισε ότι δεν παραβιάζεται κάποια διάταξη του Συντάγματος, ούτε και ο κανονισμός της Βουλής. Άλλωστε, όπως είπε, τα κόμματα έχουν τη δυνατότητα αποχής από την ψηφοφορία.

«Εκείνο όμως που μπορώ να πω αβίαστα είναι ότι η συμπεριφορά αυτή είναι κοινοβουλευτικά ανοίκεια και συνεπάγεται μια συνταγματική απρέπεια. Αυτά έχουν σχέση με τη λειτουργία του πολιτεύματος. Δεν πρόκειται για ερμηνεία του Συντάγματος, αλλά για κανόνα άγραφο κοινοβουλευτικής δεοντολογίας που συνάγεται από το πνεύμα του Συντάγματος, από τις θεμελιώδεις αρχές και κοινοβουλευτικές που καθιερώνει το Σύνταγμα, οι οποίες είναι άγραφες, αλλά αποτελούν, όπως λένε και στην Αγγλία, μια “συνθήκη του πολιτεύματος”.

Δηλαδή δείχνει έλλειψη σεβασμού προς το Κοινοβούλιο το οποίο μεταξύ των άλλων βασίζεται στη λειτουργία του διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης αντιπολίτευσης και της αντιπαράθεσης τους. Αυτή τη στιγμή η Βουλή νομίμως υπάρχει και λειτουργεί συνταγματικά και κοινοβουλευτικά και δεν τίθεται έλλειψης δημοκρατικής νομιμοποίησης. Η δημοκρατία μας δεν κινδυνεύει ούτε η λειτουργία συνιστά συνταγματική εκτροπή».

Ροή Ειδήσεων

androulakis pasok serres 0104

01/04/2023 | 22:24

Ανδρουλάκης: Στις κυβερνήσεις συνεργασίας, οι συγκλίσεις είναι και στα πρόσωπα – Οι γνωστοί μιντιάρχες θέλουν να πείσουν το λαό για δίλημμα «Μητσοτάκης ή χάος»

01/04/2023 | 22:10

Αυτό είναι το τραγούδι-«καρφί» του Μιθριδάτη για την κυβέρνηση, στίχους του οποίου ανήρτησε ο Τσίπρας ανακοινώνοντάς τον υποψήφιο

01/04/2023 | 21:51

Κοκλώνης σε Βάνδη: Δέσποινα, ζω νυφούλα να σε δω – Μπορεί να μην έχω ξανθά μαλλιά, ξέρεις Καίτη τι εννοώ, αλλά νιώθω κάτι θα ζήσω
xania odigos kentriki 0104

01/04/2023 | 21:22

Χανιά: 80χρονος οδηγός «καρφώθηκε» σε καφετέρια, στη συνέχεια έκανε όπισθεν και παρέσυρε τα τραπεζοκαθίσματα!

01/04/2023 | 21:00

Ευρυδίκη Παπαδοπούλου: «Πήγαμε στο σπίτι του Ατζούν και μάς είπαν ‘’κανονίστε κακομοίρηδες μην κλέψετε τίποτα’’»

01/04/2023 | 20:55

Στυλίδα: 50χρονος σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία όταν πήγε να βάλει μια παλιά μπαλαντέζα στην πρίζα

01/04/2023 | 20:34

Στρεπτόκοκκος Α: 3 παιδιά έχουν πεθάνει στη χώρα μας μέσα σε 2 μήνες – Τι είναι η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο Α και πότε πρέπει να ανησυχήσουν οι γονείς

01/04/2023 | 20:15

«Ξανθός Μάγος»: Γνωστός και από την τηλεόραση ο 78χρονος που συνελήφθη για το βιασμό της βαφτισιμιάς του- «Με εκδικήθηκε επειδή δεν της έδωσα λεφτά», λέει ο ίδιος

01/04/2023 | 19:53

Μιθριδάτης: Υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ ο γνωστός ράπερ – Η… ιδιαίτερη ανακοίνωση του Τσίπρα
vossou

01/04/2023 | 19:42

Σοφία Βόσσου: Για μια βραδιά έπαιρνα 1,5 με 2 εκατ. δραχμές – Σπαταλούσα τα χρήματά μου με τους φίλους μου

01/04/2023 | 19:32

Ελίνα Παπίλα: Όταν γέννησα το τρίτο παιδί, μού έγραφαν μετά από ένα χρόνο πότε γεννάς και «γελούσαν»

01/04/2023 | 19:18

Κόλπο Κασιδιάρη για να «κατέβει» το κόμμα του με άλλον αρχηγό;
gkrekou elena 0104

01/04/2023 | 19:05

Έλενα Γκρέκου: Για να αποδείξω πως έχω φωνή πάλεψα, γιατί ήμουν εντυπωσιακή και όλοι εστίαζαν στο πως θα κάνουν κάτι ερωτικό μαζί μου

01/04/2023 | 18:56

Μνημόσυνο για τα 57 θύματα στα Τέμπη και εικονοστάσι στο σημείο του δυστυχήματος

01/04/2023 | 18:43

Μητσοτάκης στο TikTok: Δεν είναι πρωταπριλιάτικο! Από 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός φτάνει τα 780 ευρώ, από 650 ευρώ το 2019
230331141239
Τσίπρας: Ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών, αποτελεσματικό και ισχυρό κοινωνικό κράτος
Τσίπρας από Καλαμάτα: Η προοδευτική κυβέρνηση θα γίνει πράξη σε λίγες εβδομάδες – Είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ
tsipras
Αλέξης Τσίπρας από Αγία Παρασκευή: Θα υψώσουμε φράχτη στην αδικία
1
Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση δεν κάνει καμία έκπτωση σε ζητήματα Εθνικής ασφάλειας – Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει το έργο του φράκτη ή θα τον ξηλώσει;
androulakis67
Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης λέει τη μισή αλήθεια για τον φράκτη στον Έβρο
Δημοσκόπηση Marc: Αυξήθηκε στις 5,3 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και στο 9,7% το ΠΑΣΟΚ – Τι λένε οι πολίτες στην πρόταση Ανδρουλάκη για πρωθυπουργό