Αθήνα

19 oC

ελαφρές νεφώσεις

Μαργαρίτης – Σιακαντάρης: Δεν συμφωνούμε με τη διαγραφή Θεοχαρόπουλου, αλλά η ΔΗΜΑΡ πρέπει να συνεχίσει στο Κίνημα Αλλαγής

Με ένα κείμενο – πρότασή τους, που υποστηρίχτηκε από 20 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ οι Θόδωρος Μαργαρίτης και Γιώργος Σιακαντάρης περιγράφουν με ζοφερά χρώματα την πολιτική κατάσταση της χώρας και αναφέρονται στις εξελίξεις εντός της ΔΗΜΑΡ και συνακόλουθα του Κινήματος Αλλαγής.

Με ένα κείμενο – πρότασή τους, που υποστηρίχτηκε από 20 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ οι Θόδωρος Μαργαρίτης και Γιώργος Σιακαντάρης περιγράφουν με ζοφερά χρώματα την πολιτική κατάσταση της χώρας και αναφέρονται στις εξελίξεις εντός της ΔΗΜΑΡ και συνακόλουθα του Κινήματος Αλλαγής.

Όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων, «δεν συμφωνούμε με μέτρα όπως η διαγραφή του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου, πριν καν γίνει η σχετική ψηφοφορία στη Βουλή για υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών... Παρά τις διαφωνίες μας πρέπει να συνεχίσουμε το εγχείρημα του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ με στόχο την ισχυροποίηση του ώστε με νέους συσχετισμούς να υπάρξει αναδιάταξη του πολίτικού τοπιού με την σφραγίδα της σοσιαλδημοκρατικής προοπτικής».

ΣΧΕΤΙΚΑ

Ειδικότερα:

«1. Η πολιτική ζωή της χώρας έχει διαμορφώσει ένα γκρίζο τοπίο που διευκολύνει την ακροδεξιά αμφισβήτηση του κοινοβουλευτισμού. Ποτέ δεν φανταζόμασταν ότι στο ελληνικό πολιτικό σύστημα θα ζήσουμε χειρότερες μέρες απ’ αυτές που βιώσαμε την τετραετία 2011-2015. Τότε η βία και η ρητορική του μίσους προτεινόταν ως πολιτικά μέσα επίλυσης των κομματικών διαφορών, πράγμα εντελώς ξένο από τις αρχές και το ήθος της σοσιαλδημοκρατίας και της ανανεωτικής αριστεράς. Αντιταχθήκαμε σ’ αυτή τη βία από την πρώτη στιγμή.

Σήμερα όμως η έκπτωση της πολιτικής έχει μεταφερθεί από τους εκτός Κοινοβουλίου χώρους μέσα στο ίδιο το Κοινοβούλιο. Όλα όσα συμβαίνουν εσχάτως, στο όνομα μάλιστα της προόδου, αμφισβητούν ευθέως τον θεσμό των κομμάτων μέσα από τη γελιοποίηση των φορέων της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας που είναι οι ίδιοι οι βουλευτές. Το γνωστό «o tempora o mores» είναι πολύ λίγο για να εκφράσει τη ζημιά που προκαλούν στη Δημοκρατία οι πρακτικές του κυβερνώντος κόμματος με τις κομματικές μετάγραφες και τα διαδικαστικά κόλπα στην βουλή για την αντιμετώπιση κρίσιμων προβλημάτων του τόπου. Μόνη λύση σε αυτήν την κατάσταση είναι η προσφυγή στις κάλπες με μια νέα ετυμηγορία των πολιτών και με νέους συσχετισμούς που να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα

2.Την ίδια στιγμή συσσωρεύονται τα προβλήματα στον πολιτικό χώρο που επιδιώκει να ανασυγκροτήσει τον συνασπισμό των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου. Είναι ανάγκη να υπάρξει ένας ισχυρός πόλος που να ακυρώνει το δίλημμα «ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ», που να αποτρέπει τον εθνικό διχασμό. Με γραμμή αυτονομίας τόσο απέναντι στον αριστερό λαϊκισμό όσο και τις συντηρητικές πολιτικές. Η κατεύθυνση αυτή αντιμετωπίζει δυσκολίες από την έκρηξη των υποκειμενισμών, από τις ιδεολογικές ασάφειες αλλά και την απουσία μιας ισχυρής πολιτικής αυτοπεποίθησης στις σκληρές κομματικές διαμάχες.

3.Σχετικά με τα προβλήματα που έχουν προκύψει στο ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ με αφορμή την Συμφωνία των Πρεσπών διευκρινίζουμε:

Πρώτον δηλώνουμε κατηγορηματικά πως δεν συμφωνούμε με μέτρα όπως η διαγραφή του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου, πριν καν γίνει η σχετική ψηφοφορία στη Βουλή για υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών. Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως σεβόμαστε την αυτονομία και την αυτοτέλεια του ρόλου κάθε βουλευτή ξεχωριστά, αλλά ταυτόχρονα υπογραμμίζουμε και την ανάγκη των κομματικών σχηματισμών και της ηγεσίας τους να έχουν κοινή θέση σε μείζονα ζητήματα. Οι συνθέσεις σε τέτοια ζητήματα είναι απαραίτητες.

Δεύτερον: Όλα αυτά δεν θα είχαν συμβεί αν εγκαίρως είχε προχωρήσει η πολιτική και οργανωτική ενοποίηση του Κινήματος Αλλαγής. Ακριβώς στη ΔΗΜΑΡ αντί να «αρπάξουμε» την ευκαιρία της πρότασης για διοργάνωση Συνεδρίου ενοποίησης ο Πρόεδρος της ταυτίζει τη διαγραφή του με τη διαγραφή του κόμματος ακυρώνοντας έτσι ένα από τα πάγια αιτήματά μας. Πρέπει να παραμείνουμε σταθεροί στις θέσεις της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της ΔΗΜΑΡ τον Μάρτιο του 2016 που χάραξε την γραμμή της συγκρότησης της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ -και κατά συνέπεια του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ- με στόχο έναν ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς. Οφείλουμε επομένως να συνεχίσουμε μέσα από το ΚΙΝ.ΑΛΛ και να αγωνιστούμε για ένα ουσιαστικό Συνέδριο που θα δημιουργήσει προϋποθέσεις ώσμωσης μεταξύ των μελών του κόμματος και αναγέννησης του χώρου σε πολιτική και ιδεολογική βάση. Αναμένουμε αυτό το Συνέδριο να οδηγήσει στη δημιουργία ενός πολυτασικού κόμματος με σεβασμό στην ύπαρξη πλειοψηφιών και μειοψηφιών.

Τρίτον: Θεωρούμε ότι οποιεσδήποτε άλλες πολιτικές επιλογές όπως αυτή για μια «νέα αρχή» - περιορισμένη στον χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς- δεν «επικοινωνεί» με τις πραγματικές διαθεσιμότητες στην κοινωνία και είναι καταδικασμένες σε αποτυχία. Παρά τις όποιες καλές προθέσεις των συμμετεχόντων πιστεύουμε πως η κατάληξη τέτοιων κινήσεων θα είναι η σταδιακή διολίσθηση στην αφήγηση ΣΥΡΙΖΑ περί προοδευτικών συμμαχιών.

Με αυτά τα δεδομένα πρέπει παρά τις διαφωνίες μας να συνεχίσουμε το εγχείρημα του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ με στόχο την ισχυροποίηση του ώστε με νέους συσχετισμούς να υπάρξει αναδιάταξη του πολίτικού τοπιού με την σφραγίδα της σοσιαλδημοκρατικής προοπτικής».

Send this to a friend