Αθήνα

15 oC

αραιές νεφώσεις

«Μαρτύρησε» εκλογές το Μάρτιο ο Καμμένος; Η αποχώρησή του από την κυβέρνηση για το Μακεδονικό καθορίζει τις αποφάσεις Τσίπρα για κάλπες

Προσπάθησε να... ηρεμήσει τα πνεύματα με νέα δήλωση

Σενάρια εκλογικού αιφνιδιασμού αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στην πΓΔΜ και πριν ακόμη έλθει η συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή πυροδοτεί η νέα δήλωση του Πάνου Καμμένου.

Σενάρια εκλογικού αιφνιδιασμού αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στην πΓΔΜ και πριν ακόμη έλθει η συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή πυροδοτεί η νέα δήλωση του Πάνου Καμμένου.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Αν και ο υπουργός Άμυνας επιχείρησε στη συνέχεια μέσω συνεργατών του να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αρχικά δήλωσε ενώπιον στρατιωτικών - κατά την επίσκεψή του στην Α' Στρατιά - ότι μόλις ψηφιστεί η συμφωνία από τη Βουλή της πΓΔΜ, τότε εκείνος θα φύγει από την κυβέρνηση.

Ο κ. Καμμένος επέμεινε μάλιστα ότι «η συμφωνία είναι νεκρή» εξαιτίας των τοποθετήσεων των Σκοπιανών περί «μακεδονικής γλώσσας» και άλλων τινών. Λίγο αργότερα, ωστόσο, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι θα φύγει από την κυβέρνηση όταν η συμφωνία των Πρεσπών έλθει προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή κι όχι δηλαδή όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στην πΓΔΜ. Τούτο θα συμβεί στις 15 Ιανουαρίου και σε κάθε περίπτωση, από εκείνη τη χρονική στιγμή, θ' αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για να φτάσουν οι Πρέσπες στη Βουλή των Ελλήνων.

Λίγο αργότερα, ωστόσο, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι θα φύγει από την κυβέρνηση όταν η συμφωνία των Πρεσπών έλθει προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή κι όχι δηλαδή όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στην πΓΔΜ.

Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι ο υπουργός Άμυνας προσπάθησε να... ηρεμήσει τα πνεύματα κι ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται νέος γύρος αντιπαράθεσής του με τον Νίκο Κοτζιά - ο οποίος, μεταξύ άλλων, σχολίασε πως ο κ. Καμμένος αγωνίζεται αποκλειστικά για την πολιτική του επιβίωση και τη διάσωση των ΑΝΕΛ - τα σενάρια φουντώνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να προκηρύξει εκλογές δίχως να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών. Σε μια τέτοια περίπτωση, η συμφωνία θα περάσει ως «καυτή πατάτα» στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εμμένει στη θέση που είχε εκφράσει εξ αρχής ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να ψηφίσει αυτή τη συμφωνία, είτε πριν είτε μετά τις εκλογές.

Τα σενάρια αυτά κυκλοφορούν, άλλωστε, τις τελευταίες ημέρες και με την αφορμή των δεύτερων σκέψεων που φαίνεται να διατυπώνει ο Σταύρος Θεοδωράκης και τα οποία, εάν το Ποτάμι αλλάξει τη στάση του, καθιστούν αμφίβολη την εξεύρεση της απαραίτητης πλειοψηφίας και την ψήφιση της συμφωνίας από τη Βουλή. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, άλλωστε, άφησε παράθυρο για ένα τέτοιο ενδεχόμενο - δηλαδή να μην ψηφιστούν οι Πρέσπες - κατά την ομιλία του στη Βουλή την περασμένη Τρίτη, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις περικοπές στις συντάξεις.

Το μόνο βέβαιο είναι πως ο χρόνος στην κλεψύδρα αδειάζει και στις 15 Ιανουαρίου - όταν, δηλαδή, θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στη γειτονική χώρα - Τσίπρας-Καμμένος θα κληθούν να πάρουν τις οριστικές αποφάσεις τους. Ο μεν δεύτερος εάν θ' αποχωρήσει εκείνη τη στιγμή από την κυβέρνηση ή θα συνεχίσει να τη στηρίζει π.χ. ως το Μάρτιο, όπως είχε συμφωνήσει αρχικά με τον πρωθυπουργό σε ένα άτυπο μορατόριουμ έως την ψηφοφορία στη Βουλή που προσδιορίζεται εκείνη τη χρονική στιγμή.

Ο δε πρώτος εάν θα προχωρήσει τελικώς σε εκλογικό αιφνιδιασμό ή θα ορίσει τις εκλογές το Μάιο, σε αντίθεση με όσα διακηρύττει δημοσίως περί εξάντλησης της τετραετίας. Απόφαση που θεωρείται ούτως ή άλλως αλληλένδετη με αυτή του κυβερνητικού του εταίρου, εξ ου και τα περί «ηρωικής εξόδου» από τον υπουργό Άμυνας φούντωσαν ξανά σήμερα τα σενάρια... πολύ πρόωρων εκλογών.

Send this to a friend