• Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου
  • 22:52

Αθήνα

6 oC

ψιχάλες

Άλλα λέει ο Γιλντιρίμ και άλλα το Μαξίμου!

«Έγιναν παραβιάσεις και εμείς απαντήσαμε», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός για το επεισόδιο στα Ίμια

Μια εντελώς διαφορετική εκδοχή σε σχέση με το Μέγαρο Μαξίμου των όσων είπαν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο τηλέφωνο μετά το σοβαρό επεισόδιο στα Ίμια έδωσε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε: «Εκφράσαμε ρητά στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι το να μένει μακριά από εντάσεις θα είναι καλύτερο όσον αφορά τις σχέσεις των δυο χωρών». «Πρόσφατα, έγιναν παραβιάσεις και ένταση που ξεκίνησε από τα Ίμια και εμείς απαντήσαμε», είπε επίσης ο Τούρκος πρωθυπουργός, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είπε ακόμα ότι το Αιγαίο πρέπει να είναι μια θάλασσα φιλίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και ότι τις δυο χώρες τις ενώνουν περισσότερα από όσα τις χωρίζουν. «Μπορούμε να λύσουμε όλα μας τα προβλήματα μόνο με τον διάλογο», υποστήριξε.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε ακόμα ότι οι επικεφαλής των επιτελείων των δυο χωρών θα συναντηθούν στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Μάιο και θα συζητήσουν όλα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να μην έχουμε κλιμάκωση των υπαρχόντων προβλημάτων.

Τούρκος αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, είπε, σύμφωνα με την εφημερίδα Yeni Safak ότι ο Γιλντιρίμ υπογράμμισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι η Άγκυρα είναι αναστατωμένη με τις πρόσφατες εντάσεις με την Ελλάδα και του υπογράμμισε ότι η Τουρκία περιμένει από την Αθήνα να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν ότι αν είναι αναγκαίο, θα ήταν χρήσιμη μια συνάντηση μεταξύ των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι παρά τις ελληνοτουρκικές διαφορές η τηλεφωνική συνομιλία διεξήχθη σε «θετικό κλίμα» και ότι οι δύο ηγέτες εστίασαν στην επίλυση των προβλημάτων μέσω του διαλόγου.

Σημειώνεται, πως χθες από το Μαξίμου διαρρεόταν, πως ο κ. Γιλντιρίμ είπε στον Αλ. Τσίπρα πως το επεισόδιο στα Ίμια "δεν ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένης ενέργειας" ενώ σε σχετική ανακοίνωση αναφερόταν πως "ο πρωθυπουργός επισήμανε με αυστηρότητα στον Τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα, όπως το χθεσινό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις Ελληνοτουρκικές και Ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο".

Send this to a friend