Αθήνα

14 oC

σποραδικές νεφώσεις

Δεν μπαίνουν στα θηκάρια τα μαχαίρια: Νέα μάχη στον «πόλεμο» Μουζάλα-ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό

Η ομάδα των 53 αμφισβητεί την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας

Πυρά συνεχίζουν να ανταλλάσσουν η ομάδα των 53 και ο Γιάννης Μουζάλας για το προσφυγικό, μία μέρα μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Οι 53 κυκλοφόρησαν μάλιστα κείμενο, το οποίο εμμέσως πλην σαφώς αμφισβητεί τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς αφήνουν αιχμές ότι η χθεσινή απόφαση της ΠΓ δεν ήταν - όπως παρουσιάστηκε - ομόφωνη. Αντιθέτως, εκφράζουν ζωηρές επιφυλάξεις όχι μόνο για το προσφυγικό, αλλά και για άλλα ζητήματα, όπως είναι η αξιολόγηση και η αποτίμηση της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει μάλιστα ότι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σήκωσε το γάντι και απάντησε με δήλωσή του, στην οποία ξεκαθαρίζει πως «η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ρεαλιστική οδός διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού και πάνω σε αυτήν θα κινηθούμε». Νωρίτερα, απόλυτη κάλυψη στον κ. Μουζάλα παρείχε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε ότι δεν τίθεται ζήτημα παραίτησης του υπουργού, ότι απολαμβάνει της στήριξης του πρωθυπουργού και ότι υλοποιεί κυβερνητικές και όχι προσωπικές πολιτικές, σε συνεννόηση με τον κ. Τσίπρα.

Τι αναφέρουν τα μέλη της ομάδας των 53 στο κείμενό τους; Ουσιαστικά, στέκονται σε τρία βασικά σημεία:

«1. Η απόφαση της ΠΓ δεν απηχεί τη θέση πως "το μνημόνιο δεν είναι ιδιοκτησία μας και η πολιτική μας χρειάζεται να αναζητά συνεχώς τις αναγκαίες ρωγμές που θα αποδυναμώνουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις".

  1. Ο ΣΥΡΙΖΑ, οφείλει να στηρίζει τα κοινωνικά κινήματα, που δίνουν μάχες ενάντια στην αντιλαϊκή, φιλοπολεμική, ξενοφοβική, σεξιστική και επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ.
  2. Υπάρχει ανάγκη άμεσων δράσεων για το Προσφυγικό που να αντανακλούν τις "αφετηριακές θέσεις" του κόμματος».

Ειδικά για το προσφυγικό, τονίζουν πως «ξεκάθαρα υποστηρίχθηκε, όχι μόνο από τους 53, αλλά σχεδόν ομόθυμα, η επικέντρωση σε άμεσες κινήσεις που θα επαναφέρουν την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στις αφετηριακές θέσεις του κόμματος, αυτές που συνέβαλαν στο τεράστιο κύμα αλληλεγγύης του ελληνικού λαού στους πρόσφυγες και τους μετανάστες». Στη λογική αυτή, καταθέτουν τις προτάσεις τους, όπως:

- Άρση του γεωγραφικού περιορισμού στα νησιά για τις ευάλωτες ομάδες, οικογένειες με παιδιά, ασυνόδευτα και όσους έχουν πάρει τρίπτυχο.

- Να περάσει η αρμοδιότητα, που αφορά στη φιλοξενία και προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων αποκλειστικά στο υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

- Κανένας μετανάστης – μετανάστρια δεν πρέπει να βρίσκεται σε κέντρο κράτησης, εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις ακραίας παραβατικής συμπεριφοράς. Σε καμία περίπτωση η κράτηση δεν μπορεί να αφορά ανήλικους.

- Επαναφορά, με νομοθετική πρωτοβουλία, του προηγούμενου πλαισίου για τις επιτροπές ασύλου.

- Άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων που ζουν σε δομές και ιδιαίτερα στα νησιά ενόψει μάλιστα και του χειμώνα.

- Άμεση υλοποίηση του προγράμματος επανένωσης οικογενειών και μετεγκατάστασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες χωρίς επιπλέον καθυστερήσεις.

Αύριο, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής πρόκειται να παραχωρήσει προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα αναφερθεί σε συγκεκριμένες δράσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στη διαχείριση του προσφυγικού. Θεωρείται δε σχεδόν βέβαιο ότι θα αναφερθεί στις αντιδράσεις των 53, έχοντας πλέον την κάλυψη του πρωθυπουργού - όπως προέκυψε από τις σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Send this to a friend