Αθήνα

17 oC

σποραδικές νεφώσεις

Η «Μάχη» των Συντάξεων: Οι πιέσεις της κοινής γνώμης, η στάση των δανειστών και η αναμέτρηση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Ως... μητέρα των μαχών περιγράφεται πλέον, και όχι μόνο από τα αρμόδια κυβερνητικά χείλη, η επιχείρηση αναχαίτισης των περικοπών των συντάξεων, καθώς αποτελεί κορυφαίο ζήτημα διαβουλεύσεων εντός και εκτός της χώρας.

Γράφει η Φώφη Γιωτάκη

Η έκβαση της μάχης εξαρτάται από πολλές παραμέτρους και κινητοποιεί το ενδιαφέρον της ελληνικής κοινωνίας, ενώ την ίδια ώρα τα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης των αποφάσεων εξακολουθούν να στέλνουν αντιφατικά μηνύματα στην Αθήνα για τις προθέσεις τους.

Η διεξαγωγή των περιφερειακών εκλογών στην Βαυαρία στις 14 Οκτώβρη θεωρείται για παράδειγμα ένας βασικός λόγος για την παράταση της αγωνίας, αφού το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ και οι Σοσιαλδημοκράτες θέλουν να αποφύγουν, πάση θυσία, πιθανά εμπόδια και αντιδράσεις της κοινής γνώμης στο γερμανικό κρατίδιο, λίγο πριν τις κάλπες.

Η ελληνική κοινή γνώμη αδημονεί και η συντριπτική της πλειοψηφία διαμηνύει μέσω ερευνών στην κυβέρνηση ότι πρέπει να εξαντλήσει τον χρόνο και τα περιθώρια για να πετύχει την ακύρωση του ψηφισμένου μέτρου κατά τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Είναι ενδεικτικές οι απαντήσεις που δίνουν οι πολίτες στην δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ RESEARCH για λογαριασμό της εφημερίδας το «Έθνος» και για το ενδεχόμενο να μην αποδεχθούν τελικά οι δανειστές την ακύρωση του μέτρου. Μόλις το 18% δηλώνει ότι πρέπει να υποχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση- προφανώς για να μην ταράξει τις σχέσεις της χώρας με τους εταίρους στην πρώτη μεταμνημονιακή περίοδο. Αντιθέτως το 43% περνά στην άλλη όχθη και διακηρύττει την ανάγκη ακόμη και μιας μονομερούς ενέργειας προκειμένου να μην εφαρμοστεί η ρύθμιση από τις αρχές του 2019- ένα 32% των ερωτηθέντων κλίνει προς τον συμβιβασμό, στηρίζοντας την απόφαση για μια ενδιάμεση λύση, δηλαδή για μικρότερες περικοπές των συντάξεων. Αυτό το κλίμα συνοδεύει εν πολλοίς τους κορυφαίους κυβερνητικούς παράγοντες στις επαφές τους με τους ομολόγους τους στην Ευρώπη, που γνωρίζουν βέβαια ότι και στην χώρα μας ξεκινά μια περίοδος απανωτών εκλογικών αναμετρήσεων.

Έμπειρα στελέχη εκτιμούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας που μεταβαίνει σήμερα το απόγευμα στην Αυστρία για να συμμετάσχει εκτός των άλλων στην Προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών θα επιχειρήσει να θέσει με την πρώτη ευκαιρία το θέμα σε στελέχη της ευρωπαϊκής παράταξης. Το ίδιο θα κάνει αναμφίβολα και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος βρίσκεται στο Βερολίνο για την συνάντηση των ομολόγων του από τους σοσιαλδημοκράτες της Ευρώπης επίσης. Στην ίδια συνάντηση που ο κ. Τσακαλώτος έχει κληθεί να συμμετάσχει ως παρατηρητής θα βρίσκεται και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς ο οποίος κινείται και με βάση την προτεραιότητα της εκλογικής Βαυαρίας. Οι γνωρίζοντες λένε ότι το Βερολίνο δεν πρόκειται ακόμη και αν το θέλει να λάβει προς τις 14 Οκτώβρη μια χαλαρή απόφαση για το μέλλον των ελληνικών συντάξεων.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Τσακαλώτος παρότι το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα προτρέπει για την ακύρωση του μέτρου, έστω και με μονομερή ενέργεια, εκείνος κινείται ακόμη με την τακτική να πείσει τους δανειστές για την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η ρύθμιση ως δημοσιονομική και όχι ως διαρθρωτική, όπως υποστηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η δε προσπάθεια του υπουργού Οικονομικών είναι η απόφαση να ληφθεί στο πλαίσιο του Eurogroup ώστε να μην υπάρξουν επιπτώσεις για την Ελλάδα όσον αφορά στα μέτρα διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

Με τούτα και με κείνα, πρώτος σταθμός είναι η 1η Οκτώβρη, οπότε και θα κατατεθεί στην ελληνική βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ενώ θα συνεδριάσει το Eurogroup, χωρίς πάντως να είναι γνωστό αν η ατζέντα του συμπεριλαμβάνει και το ελληνικό ζήτημα. Θα συμπεριληφθεί η περικοπή στο προσχέδιο ή στο σχέδιο του προϋπολογισμού που θα σταλεί στο Eurogroup στα μέσα του Οκτώβρη; Και αν όχι, τι θα συμβεί;

Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση γνωρίζει ότι ένα από τα κλειδιά υπεροχής του Αλέξη Τσίπρα απέναντι στον Κυριάκο Μητοστάκη, σύμφωνα με την σημερινή δημοσκόπηση, είναι η δέσμευση για την μάχη για την μη περικοπή των συντάξεων- μια μάχη ωστόσο που δημοσίως έχουν δεσμευτεί και τα άλλα κόμματα ότι θα δώσουν μέσω και των εκπροσώπων τους στην πρόσφατη συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών. Υπάρχει ενδεχόμενο αναβολής και μετάθεσης των αποφάσεων για τον προσεχή Απρίλη όταν οριστικοποιηθούν και επισήμως τα στοιχεία του δημοσιονομικού χάρτη από την Eurostat; Η αλήθεια είναι ότι η συζήτηση με όλα τα σενάρια εξελίσσεται σε προεκλογικό χρόνο...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Send this to a friend