Αθήνα

12 oC

ελαφρές νεφώσεις

Με 153 βουλευτές εκτιμά η κυβέρνηση ότι θα περάσει η συμφωνία των Πρεσπών- Σε ποιους «πρόθυμους» στοχεύει

Τον κάβο της ψήφισης της συμφωνίας των Πρεσπών φαίνεται να προσπερνά η κυβέρνηση στην περίπτωση που πάρει την οδό του ελληνικού κοινοβουλίου μετά τις απαιτούμενες προϋποθέσεις που πρέπει πρώτα να διεκπεραιώσουν τα γειτονικά Σκόπια.

Γράφει ο Βαγγέλης Γιακουμής

Η ελληνική κυβέρνηση, καθησυχάζοντας παράλληλα και τους Ευρωπαίους που ενδιαφέρονται για τη λύση του ονόματος, ώστε τα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ με το όνομα Βόρεια Μακεδονία, φαίνεται να διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι διαθέτει την κατάλληλη πλειοψηφία στη Βουλή, ώστε να μην καταψηφιστεί η συμφωνία όταν παραδοθεί στη Βουλή για κύρωση.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός των βουλευτών που πιστεύει η κυβέρνηση ότι θα ψηφίσει τη συμφωνία εκτός των 145 βουλευτών των ΑΝΕΛ είναι 153, χωρίς φυσικά τους βουλευτές των ΑΝΕΛ, με μικρές εξαιρέσεις που λένε ότι θα την ψηφίσουν.

Το ίδιο συμβαίνει και με το Ποτάμι γιατί και εκεί δεν είναι όλοι οι βουλευτές στην ίδια γραμμή υπέρ του «ναι» στη συμφωνία.

Μυστικές συζητήσεις και παρασκήνιο για την εξεύρεση των «προθύμων» βουλευτών

Το μήνυμα αισιοδοξίας, που στέλνει η κυβέρνηση, βασίζεται στο γεγονός ότι οι συζητήσεις και το παρασκήνιο είναι τουλάχιστον έντονο αφού η εξασφάλιση της πλειοψηφίας των 153 βουλευτών δεν έγινε, αν έγινε, τυχαία. Όλοι καταλαβαίνουν ότι έχουν υπάρξει μυστικές συζητήσεις που επικεντρώνονται σε βουλευτές εντός και εκτός κοινοβουλευτικών ομάδων.

Το μήνυμα εστάλη με τον πιο επίσημο τρόπο και στον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, που είχε συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Νίκο Κοτζιά. Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την εκτίμηση ότι το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ θα κερδηθεί και θα έχει την απαραίτητη συμμετοχή. Είπε ακόμη ότι η διαδικασία των συνταγματικών αλλαγών στη γειτονική χώρα θα ολοκληρωθεί προς τα μέσα με τέλη Γενάρη και στη συνέχεια θα έρθει η Συμφωνία προς κύρωση στην ελληνική Βουλή, όπως επίσης και η επικύρωση της απόφασης του ΝΑΤΟ για ένταξη της ΠΓΔΜ.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Στο σημείο αυτό ο κ. Κοτζιάς είπε στον Γερμανό ομόλογό του ότι η συμφωνία θα ψηφιστεί από την ελληνική βουλή. Εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι και μεμονωμένους  βουλευτές, που έχουν δηλώσει την στάση τους υπέρ της Συμφωνίας, όπως είπε, θα ήλπιζε «ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ θα στήριζαν την συμφωνία», επισημαίνοντας ότι «δυστυχώς σκέφτονται την εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στην εσωτερική». Ειδικότερα για τη ΝΔ είπε ότι έχει «το βλέμμα στραμμένο στα εσωτερικά του κόμματος, στο οποίο ακραίες φωνές που ήταν σε ακροδεξιά κόμματα παλαιότερα, το έχουν συμπαρασύρει σε μία πολιτική που δεν συνάδει με το παρελθόν του και τις διαπραγματεύσεις που κάνανε». «Είναι μία συμφωνία που βλέπει στο μέλλον, μια καλή συμφωνία» κατέληξε εκφράζοντας την άποψη ότι θα ήταν καλό να περάσει με συντριπτική πλειοψηφία στη Βουλή.

Το μπλόκο των ΑΝΕΛ στη κύρωση της συμφωνίας: Θα αποσύρουμε την εμπιστοσύνη μας πριν έρθει η συμφωνία στη βουλή

Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης το «μπλόκο» των ΑΝΕΛ στη συμφωνία των Πρεσπών θα γίνει πριν καν φτάσει η συμφωνία στη βουλή. Δηλαδή όπως είπε διευκρινιστικά στην εκπομπή στο Epsilon ο κ. Κατσίκης, θα αποσύρουν οι ΑΝΕΛ την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση και έτσι θα διαλυθεί με το σκεπτικό να μην γίνει συζήτηση και πολύ περισσότερο ψηφοφορία για το θέμα. Στο μεταξύ «λάδι στη φωτιά» με πολικές αιχμές, ρίχνει ο εκπρόσωπος τύπου των ΑΝΕΛ προς τον κ. Κοτζιά και τα όσα υποστήριξε στη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του.

«Ακόμη μία φορά, με τις δηλώσεις του, ο κ. Κοτζιάς προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα στην κυβερνητική συνεργασία. Όσον αφορά τα θέματα της Βουλής κατανοούμε ότι δεν γνωρίζει τις διαδικασίες, διότι ουδέποτε υπήρξε εκλεγμένος βουλευτής απευθείας από το λαό. Κρίμα», αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Θεόδωρος Τοσουνίδης.

Send this to a friend