Αθήνα

25 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Άννα Φόνσου: Μου έχει τύχει να μην έχω δουλειά και να φυλάω γάτες – Είμαι 90 plus (vid)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με άνοιγμα σχολείων χαλαρώνουν κι άλλο οι περιορισμοί – Εν αναμονή τουρισμού, διαπεριφερειακών μετακινήσεων και κατάργησης των SMS

Τα σχολεία παίρνουν σειρά στο σταδιακό άνοιγμα των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων που έχει βάλει μπροστά η κυβέρνηση.

Έτσι, χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων επιστρέφουν από σήμερα στις αίθουσες με τη βοήθεια των self test, ενώ η εβδομάδα αυτή περιλαμβάνει και το ορόσημο της 15ης Μαΐου για το άνοιγμα του τουρισμού, την κατάργηση των περιορισμών στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις και – πιθανότατα – των SMS.

Η σταδιακή αυτή επιστροφή στην κανονικότητα ωστόσο δεν συνοδεύεται από το μήνυμα ότι… ξεμπερδέψαμε με τον κορονοϊό. Αντιθέτως, τονίζεται με κάθε τρόπο αφενός πως πρέπει να τηρούνται τα μέτρα πρόληψης και προστασίας ούτως ώστε «ό,τι ανοίγει, να μην ξανακλείνει». Αφετέρου δίνεται έμφαση στον εμβολιασμό και την επιτάχυνση των ρυθμών προκειμένου με τη μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών να επιτευχθεί όσο το δυνατόν συντομότερα ο στόχος της ανοσίας. Και σημαντικό είναι λόγω τουρισμού να συμβεί αυτό πριν από το καλοκαίρι.

Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις για το τοπίο που θα ισχύσει από τις 15 Μαΐου κι έπειτα θα ληφθούν εντός της εβδομάδας και θ’ ακολουθήσουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Είναι πολύ πιθανόν μεταξύ άλλων να παραταθεί κι άλλο το όριο κυκλοφορίας (π.χ. έως τα μεσάνυχτα), ενώ θα συζητηθεί και το θέμα της μουσικής στην εστίαση χωρίς να είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις. Δεδομένο θεωρείται επίσης ότι δεν θα υπάρξουν περιορισμοί στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις όπως εξετάστηκε αρχικά μόνο για τους εμβολιασμένους.

Σε ό,τι αφορά την επιστροφή στα σχολεία και σύμφωνα με τα χθεσινοβραδινά στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, περισσότεροι από 250.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν δηλώσει το αποτέλεσμα του self test, με μόλις 858 να αναφέρονται θετικά. Συνολικά, αναμένεται περισσότεροι από 1,1 εκατ. μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων, αλλά και 127.000 εκπαιδευτικοί να επιστρέψουν σήμερα στις αίθουσες και να προστεθούν έτσι στους 254.000 μαθητές Λυκείων που έχουν επιστρέψει στα σχολεία τους πριν από το Πάσχα. Από το άνοιγμα των σχολείων θα εξαιρεθούν έως την Τετάρτη μόνο αυτά του Δήμου Μεσολογγίου, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων στην περιοχή.

«Δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά» – Τι λένε από τον ΣΥΡΙΖΑ για το «μπλόκο» Τασούλα σε Τσίπρα
Τσίπρας: Το’ χει η μέρα! 11 Ιουνίου 2013 ο Σαμαράς έκλεισε την ΕΡΤ, 11 Ιουνίου 2021 ο Μητσοτάκης έκλεισε τα μικρόφωνα της Βουλής
«Μετωπική» για το εργασιακό νομοσχέδιο – Πώς σχεδιάζει ν’ απαντήσει στην αντιπολίτευση η κυβέρνηση, τι θα γίνει στη «μάχη» της Βουλής
Νέα Δημοκρατία σε ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης έχει εξορθολογίσει πλήρως τα οικονομικά του κόμματος
Πελώνη: «Δεν τίθεται θέμα απολύσεων των εργαζομένων που δεν θα εμβολιαστούν»
Μητσοτάκης: «Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο δίνει δύναμη στον εργαζόμενο» (ΒΙΝΤΕΟ)