Αθήνα

25 oC

ελαφρές νεφώσεις

Με στόχο ένα θετικό σοκ στην πραγματική οικονομία αναχωρεί για την Κίνα ο Αλέξης Τσίπρας

Στην Κίνα και ο Γ. Παπανδρέου

Με το βλέμμα στραμμένο στην οικονομία και στο υπό διαμόρφωση πακέτο μόνιμων ελαφρύνσεων μεταβαίνει σήμερα στην Κίνα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Με το βλέμμα στραμμένο στην οικονομία και στο υπό διαμόρφωση πακέτο μόνιμων ελαφρύνσεων μεταβαίνει σήμερα στην Κίνα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

ΓΡΑΦΕΙ Η Φώφη Γιωτάκη

Στόχος του πρωθυπουργού είναι αμέσως μετά το Πάσχα να βρεθεί ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος η ανάπτυξη της κοινωνικής πολιτικής με αφετηρία εκκίνησης τα υπερπλεονάσματα- ένα θετικό σοκ στην πραγματική οικονομία με την εξαγγελία μέτρων ανακούφισης των πληγέντων από την πολύχρονη κρίση. Το “μείγμα” έχει περάσει από την βασική επεξεργασία του οικονομικού επιτελείου και παρουσιάστηκε κατά την χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα και την συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη.

«Η έξοδος από το Μνημόνιο έχει προσδώσει νέα δυναμική στην ελληνική οικονομία και μας δίνει πλέον τη δυνατότητα να εμβαθύνουμε τη νέα οικονομική πολιτική που εγκαινιάσαμε τον Σεπτέμβρη του 2018.”, είπε σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της σύσκεψης, όπου επεσήμανε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά στελέχη:

“Μπορούμε τώρα να καταστρώσουμε ένα συνολικό σχέδιο προσανατολισμένο όχι στην τρέχουσα συγκυρία αλλά στην επόμενη τετραετία με στόχο μόνιμες ελαφρύνσεις που θα δώσουν μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη και θα ενισχύσουν περαιτέρω τον ενάρετο κύκλο στον οποίο έχει μπει η οικονομία χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού.»

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες πριν την αναχώρηση του κ. Τσίπρα για την Κίνα και στο φόντο των ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα του πρωτογενούς πλεονάσματος που έκλεισε στο 4,4% για το 2018 υπερβαίνοντας τον στόχο κατά 0,9%. Εκεί διαπιστώθηκε η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και για το τρέχον έτος καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης που καταγράφονται είναι υψηλότεροι από τον σχετικό μέσο όρο της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν η ελληνική οικονομία θα τρέξει με ρυθμούς ανάπτυξης 2,2% τη στιγμή που ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι στο 1,3%.

Κυβερνητικές πηγές συμπληρώνουν επίσης ότι στον δημοσιονομικό τομέα διαπιστώθηκε ότι και για το 2019 δημιουργείται μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος από ότι είχε αρχικά υπολογιστεί  -παρά το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει για πρώτη φορά δημοσιονομική επέκταση βάζοντας τέλος στην δεκαετή επιβολή λιτότητας . Με βάση αυτά τα δεδομένα, κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι:

-Στην σύσκεψη αναγνωρίστηκε επομένως η ανάγκη να συνεχιστεί και να βαθύνει η νέα οικονομική πολιτική που εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβρη του 2018 στη ΔΕΘ με τη λήψη μόνιμων μέτρων φορολογικής και εισφοροδοτικής ελάφρυνσης αλλά και μέτρων αύξησης των κοινωνικών δαπανών (επίδομα ενοικίου, μόνιμες προσλήψεις)

-Στο πλαίσιο αυτό εκτιμήθηκε ότι μετά και το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και τις αποφάσεις για την νομοθέτηση των ρυθμίσεων των 120 δόσεων είναι αναγκαίο και εφικτό να ληφθούν νέα άμεσα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και σταδιακής αποκατάστασης των αδικιών της μνημονιακής περιόδου προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας

-Η τελική εκτίμηση για τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο αλλά και οι οριστικές αποφάσεις  για τα μόνιμα μέτρα που πρόκειται να εφαρμοστούν άμεσα (θα αφορούν και το 2019) θα ληφθούν σε νέα σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού από το Πεκίνο.

Το ταξίδι στην Κίνα όπου ο πρωθυπουργός μεταβαίνει συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Γ. Κατρούγκαλο, αφορά στη συμμετοχή του στο δεύτερο Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου της Πρωτοβουλίας του «Δρόμου του Μεταξιού» (Belt &Road Initiative, 25-27/4/2019).

Πρόκειται για  πρωτοβουλία της Κίνας με σκοπό την  ανάπτυξη της περιφερειακής συνεργασίας και της συνδεσιμότητας σε διηπειρωτική κλίμακα, για την ενίσχυση του εμπορίου, των επενδύσεων και των υποδομών μεταξύ της Κίνας και των υπόλοιπων συμμετεχουσών χωρών.

Ο κ. Τσίπρας θα εκφωνήσει ομιλία αύριο στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Φόρουμ καθώς και την επόμενη ημέρα, στην Στρογγυλή Τράπεζα των ηγετών με θέμα την «Ενίσχυση της Συνδεσιμότητας για την εξεύρεση νέων μορφών ανάπτυξης».

Σε συνέχεια και της προσχώρησης στην «Πρωτοβουλία 1+17», η συμμετοχή της Ελλάδας, στην ανωτέρω Πρωτοβουλία, ενισχύει τον ρόλο της ως κόμβου διασυνδεσιμότητας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία.

Στρατηγική εκδήλωση της κινεζικής παρουσίας στην Ελλάδα αλλά και του ρόλου που προσδίδει η κινεζική πλευρά στην ελληνική συμμετοχή, αποτελεί η επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, το οποίο αναδεικνύεται ήδη ως κομβικό σημείο διασύνδεσης της Ευρώπης με την Ασία και κύριο διαμετακομιστικό κέντρο εμπορευμάτων μεταξύ Ευρώπης και ασιατικών χωρών. Με αυτό το εφαλτήριο, η ελληνοκινεζική συνεργασία επικεντρώνεται- λένε κυβερνητικές πηγές- σε περαιτέρω επενδύσεις στην Ελλάδα, κατά την επόμενη περίοδο, ιδιαίτερα στην υψηλή τεχνολογία, στα logistics και στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Κίνα ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κίνας, κ. Xi Jinping, τον Πρωθυπουργό κ. Li Keqiang, καθώς και με τον κ. Wang Yang, Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ και νούμερο 4 της ιεραρχίας του, όντας μεταξύ των πολύ λίγων ξένων ηγετών που θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις σε ανώτατο επίπεδο. Στο Πεκίνο, θα υπογραφεί το νέο τριετές Πλαίσιο Συνεργασίας (2020-2022) μεταξύ Υπουργείου Οικονομίας και Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας, το οποίο επικεντρώνεται στην ενέργεια, μεταφορές, τηλεπικοινωνίες, μεταποίηση, έρευνα και ανάπτυξη, καθώς και στον χρηματοδοτικό τομέα.

Στην Κίνα βρίσκεται και ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και Πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Α. Παπανδρέου, για να συμμετάσχει στο 2οBelt and Road Forum for International Cooperation. Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου- να σημειωθεί- συμμετέχει στο Φόρουμ και με την ιδιότητα του μέλους της συμβουλευτικής επιτροπής για το Δρόμο του Μεταξιού. Στο πλαίσιο του Forum θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους, οικονομικούς και ακαδημαϊκούς φορείς.

Send this to a friend