Αθήνα

23 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Άννα Φόνσου: Μου έχει τύχει να μην έχω δουλειά και να φυλάω γάτες – Είμαι 90 plus (vid)
Κυβέρνηση: Σόιμπλε και ΔΝΤ φταίνε για το «ναυάγιο» του Eurogroup

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς μέσω αγροτών η κυβέρνηση ανοίγει πόρτα για χαμηλότερη εθνική σύνταξη

Στο τραπέζι της συνάντησης Τσίπρα – Αγροτών σήμερα στις 12:00 η μείωση της εθνικής σύνταξης από την …πίσω πόρτα

Στο τραπέζι της συνάντησης Τσίπρα – Αγροτών σήμερα στις 12:00 η μείωση της εθνικής σύνταξης από την …πίσω πόρτα. Ευθυγραμμισμένη με τους δανειστές η κυβέρνηση αναμένεται να προτείνει την σύνδεση της εθνικής σύνταξης με τις εισφορές. Δίνει ως …τυράκι την μείωση των εισφορών για τους αγρότες που όμως θα λάβουν χαμηλότερη εθνική σύνταξη. Ανοίγει ο Ασκός του Αιόλου και για τις υπόλοιπες επαγγελματικές ομάδες για απόδοση χαμηλότερων συντάξεων.

Του Γ. Δημοσχάκη

Σύνδεση των εισφορών με το ύψος της εθνικής σύνταξης και τυράκι την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που θα καταβάλλουν την επόμενη πενταετία, αναμένεται να προτείνει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην αντιπροσωπία των αγροτών που θα συναντήσει σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η πρόταση αναμένεται να ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου για όλες τις επαγγελματικές ομάδες αφού ουσιαστικά συνδέει την εθνική σύνταξη όχι μόνο με τα χρόνια ασφάλισης αλλά και με το ύψος των εισφορών που θα αποτελούν επιλογή του ασφαλισμένου.

Έτσι με ..κίνητρο τις μειωμένες εισφορές που οδηγούν και σε χαμηλότερη σύνταξη σε συνδυασμό και με άλλες προτάσεις που αφορούν την φορολόγηση των αγροτών και την μείωση του κόστους παραγωγής τις οποίες θα ανακοινώσει σήμερα ο Πρωθυπουργός, το Μαξίμου προσπαθεί να συμφωνήσει με την αντιπροσωπεία των 39 μπλόκων που θα δώσει το παρών στο Μαξίμου σήμερα.

Η νέα πρόταση του Μαξίμου είναι ευθυγραμμισμένη και με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ το οποίο έχει ζητήσει την αύξηση των ετών ασφάλισης από 15 σε 20 για την απόδοση της εθνικής σύνταξης και την καταβολή της με εισοδηματικά κριτήρια.

Η σύνδεση των εισφορών με το ύψος της εθνικής σύνταξης και οι μικρές διαφορές μεταξύ της εθνικής και της ανταποδοτικής σύνταξης αναμένεται να ανοίξουν νέα μέτωπα με άλλες επαγγελματικές ομάδες.

Παράλληλα όπως σημειώνουν πολιτικοί παράγοντες που γνωρίζουν καλά το ασφαλιστικό πρόβλημα στην χώρα, ανοίγουν και τον δρόμο για την ιδιωτική ασφάλιση μετά την πάροδο της 20τούς εργασιακής διαδρομής αφού θα αποδίδει μεγαλύτερη σύνταξη από την κοινωνική ασφάλιση.

Η διάσπαση των αγροτών σε δύο ομάδες , τους …μετριοπαθείς που θα συναντήσουν σήμερα τον Πρωθυπουργό και στους σκληρούς των 68 μπλόκων που ζητούν συνάντηση αύριο, έχουν προκαλέσει τρόμο στο Μαξίμου αφού είναι ορατός ο κίνδυνος να τιναχτεί στον αέρα ο διάλογος.

Οι «σκληροί» των 68 μπλόκων προβάλουν ένα σκληρό διεκδικητικό πλαίσιο υπό την ηγεσία των κόκκινων αγροτοσυνδικαλιστών της Νίκαιας και ζητούν την απόσυρση του σχεδίου Κατρούγκαλου.

«Όπως είναι γνωστό δεν τα ζητάμε όλα, ζητάμε τα 5 αιτήματα και επιμένουμε σε αυτά που συμπυκνώσαμε στην προηγούμενη σύσκεψη. Ζητάμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό την Τρίτη να θέσουμε αυτά τα αιτήματα και να πάρουμε απάντηση» ανακοίνωσε εκ μέρους των αγροτών ο Βαγγέλης Μπούτας.

Αντίστοιχα η ομάδα των Τεμπών, που απαρτίζεται πλέον από 38 επίσημα και υπαρκτά μπλόκα «στέλνει ξεκάθαρο το μήνυμα ότι εάν μέχρι το βράδυ δεν διασφαλιστεί ο ουσιαστικός και σωστός διάλογος που έχει αποφασιστεί να γίνει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και βάσει των αιτημάτων που έχει θέσει η ομάδα, τότε δεν θα πάμε στη συζήτηση και ας αναλάβουν την ευθύνη αυτοί που τελικά θα κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και η κυβέρνηση», όπως δήλωσε ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Τεμπών, Παναγιώτης Καλογιάννης.

Τσίπρας: Το’ χει η μέρα! 11 Ιουνίου 2013 ο Σαμαράς έκλεισε την ΕΡΤ, 11 Ιουνίου 2021 ο Μητσοτάκης έκλεισε τα μικρόφωνα της Βουλής
«Δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά» – Τι λένε από τον ΣΥΡΙΖΑ για το «μπλόκο» Τασούλα σε Τσίπρα
«Μετωπική» για το εργασιακό νομοσχέδιο – Πώς σχεδιάζει ν’ απαντήσει στην αντιπολίτευση η κυβέρνηση, τι θα γίνει στη «μάχη» της Βουλής
Νέα Δημοκρατία σε ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης έχει εξορθολογίσει πλήρως τα οικονομικά του κόμματος
Πελώνη: «Δεν τίθεται θέμα απολύσεων των εργαζομένων που δεν θα εμβολιαστούν»
Μητσοτάκης: «Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο δίνει δύναμη στον εργαζόμενο» (ΒΙΝΤΕΟ)