Αθήνα

18 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Ελένη Τζώρτζη για Φιλιππίδη: Αισχρός τσόγλανος και γλίτσας – Η κόκα είναι κακό φάρμακο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεταλλάξεις και αυξημένα κρούσματα χτυπούν «καμπανάκι» κινδύνου

Η αύξηση των κρουσμάτων τα τελευταία 24ωρα και κυρίως η ύπαρξη του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού αποτελούν δύο στοιχεία που θέτουν σε εγρήγορση ειδικούς και κυβέρνηση κι ενώ τα επόμενα 24ωρα θ’ αρχίσουν να φαίνονται στα επιδημιολογικά δεδομένα τα αποτελέσματα από το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Ο μεγάλος αριθμός τεστ χθες (36.000) φαίνεται να δικαιολογεί πάντως τον σχετικά υψηλό αριθμό κρουσμάτων (842), καθώς ο δείκτης θετικότητας ήταν κάτω από το όριο του 4% (2,3% περίπου). Όμως, ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στην Αττική ερευνάται εάν σχετίζεται με τη μετάλλαξη του ιού.

Στο τραπέζι πάντα η λήψη νέων μέτρων εάν τα πράγματα ξεφύγουν, διά στόματος Μητσοτάκη

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια κομματικής εκδήλωσης της ΝΔ ήταν σαφές: «Ανά πάσα στιγμή θα αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και αν χρειάζεται να κάνουμε μια προσαρμογή στη στρατηγική μας – και θέλω να το ξαναπώ – δεν θα διστάσουμε να την κάνουμε». Ο πρωθυπουργός υπενόησε έτσι ότι μπορεί να υπάρξουν νέα περιοριστικά μέτρα εάν βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τρίτο κύμα και τα επιδημιολογικά δεδομένα αρχίσουν να επιδεινώνονται σημαντικά, παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η στρατηγική της κυβέρνησης παραμένει το σταδιακό χαλάρωμα τον περιοριστικών μέτρων. Σ’ αυτή τη στρατηγική εντάσσεται και η αύξηση του αριθμού των συμμετεχόντων σε συναθροίσεις από εννέα σε 100 κι έτσι δεν πρόκειται για «απαγόρευση συναθροίσεων», αλλά για χαλάρωση προηγούμενης απαγόρευσης που ήταν σε ισχύ.

Όλα δείχνουν πάντως ότι ο σχεδιασμός για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων την ερχόμενη Δευτέρα δεν αλλάζει, αλλά πολύ πιθανό είναι να μη ληφθούν άλλες αποφάσεις γι’ απελευθέρωση δραστηριοτήτων ή για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό. Επίσης, διαψεύδονται αρμοδίως τα σενάρια για «χρονόμετρο» στα ψώνια και τα εμπορικά καταστήματα και όλα θα ξεκαθαρίσουν την Παρασκευή, με τους ειδικούς ν’ αξιολογούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να εισηγούνται στην κυβέρνηση, η οποία θα λάβει τις αποφάσεις που θ’ ανακοινώσει στην τακτική ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς, ο στόχος των 200.000 εντός του Ιανουαρίου εκπληρώνεται, καθώς έως χθες είχαν γίνει περίπου 196.000 και ο μηχανισμός είναι έτοιμος για πολύ περισσότερους εμβολιασμούς σε καθημερινή βάση. Από την κυβέρνηση, ωστόσο, διαμηνύεται σε όλους τους τόνους ότι όλα εξαρτώνται από τον αριθμό των εμβολίων που παραλαμβάνουμε, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών διαδικασιών, με αφορμή και την όλη συζήτηση στην Ευρώπη για τις εταιρείες και την αθέτηση των χρονοδιαγραμμάτων για τις παραδόσεις.

Την αρμοδιότητα προς τούτο έχει πάντως αποκλειστικά η Κομισιόν, λόγω της κεντρικής συμφωνίας με την ΕΕ, ενώ κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν επ’ αυτού ότι ο κ. Μητσοτάκης έθεσε με επιτακτικό τρόπο το ζήτημα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας, ζητώντας από την ΕΕ να πιέσει τις εταιρείες για να τηρήσουν τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει.

Η κυβέρνηση, εξάλλου, έχει επιλέξει ως προς τη στρατηγική των εμβολιασμών να είναι απολύτως εξασφαλισμένη και η δεύτερη δόση εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων για όσους εμβολιάζονται. Αντιθέτως, άλλες ευρωπαϊκές χώρες πράττουν το αντίθετο και τώρα αντιμετωπίζουν πρόβλημα ως προς τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. Επίσης, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα μετά τον Καναδά που έχει χαμηλά ποσοστά χαμένων δόσεων, καθώς έχουν χαθεί λιγότερες από 500 δόσεις.

Τούτο οφείλεται στους εργαζομένους των εμβολιαστικών κέντρων και στον πολύ καλό προγραμματισμό, καθώς έχει αναπτυχθεί μηχανισμός αναπλήρωσης των αδιάθετων δόσεων με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της ΕΛΑΣ. Τέλος, υπάρχει επάρκεια από σύριγγες, ώστε να χρησιμοποιείται η έκτη δόση από κάθε φιαλίδιο του εμβολίου και να καλύπτονται κατ’ αυτόν τον τρόπο περισσότερα άτομα.

Γιώργος Τράγκας: Αποκαλυπτήρια για το σήμα του κόμματος – Μαζί στη «μάχη» μπαίνει και Ραχήλ Μακρή
Άννα Διαμαντοπούλου: Στην τελική τριάδα για την ηγεσία του ΟΟΣΑ
Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ «ακούει» την κοινωνία και τους φωτισμένους της Δεξιάς
Προς παράταση ίσως και 2 εβδομάδων το lockdown στην Αττική – Θετικό κλίμα για την πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού
Παύλος Γερουλάνος: Για να είναι προοδευτική μια κοινωνία πρέπει να είναι ελεύθερη
Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνεργασία ΕΕ – ΝΑΤΟ με βάση και την αρχή της καλής γειτονίας μεταξύ των συμμάχων