Αθήνα

10 oC

ασθενείς βροχοπτώσεις

Μεταναστευτικό: Παγώνουν οι επιτάξεις κτιρίων ανακοίνωσε ο Μηταράκης - Επτά προτεραιότητες για την κυβέρνηση

Παγώνουν οι επιτάξεις κτιρίων και εκτάσεων με στόχο την αντιμετώπιση του προσφυγικού, τουλάχιστον έως την Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης.

Παγώνουν οι επιτάξεις κτιρίων και εκτάσεων με στόχο την αντιμετώπιση του προσφυγικού, τουλάχιστον έως την Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Κανονικά προχωράει το σχέδιό της για το μεταναστευτικό η κυβέρνηση, θέλοντας κυρίως να ρεγουλάρει τις αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες και να... προλάβει τα χειρότερα και μάλιστα από στελέχη της ΝΔ.

Έτσι, ξεκίνησε για εκστρατεία ενημέρωσης των «γαλάζιων» στελεχών με ένα τύποις σεμινάριο των Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Νότη Μηταράκη σε υποψήφιους βουλευτές και ευρωβουλευτές στις τελευταίες εκλογές και το οποίο κύλησε σε ήπιους τόνους και περισσότερο χαρακτηρίστηκε από τις... απορίες των στελεχών της ΝΔ.

Σημειώνεται πως μεθαύριο θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, ενώ το Σάββατο θα συνεδριάσει η Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, στην οποία θα συμμετάσχουν «γαλάζιοι» δήμαρχοι και περιφερειάρχες. Στη χθεσινή συνάντηση ΝΔ συμμετείχαν 160 στελέχη και σ' αυτήν και οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν ότι το πλάνο της κυβέρνησης είναι συγκεκριμένο κι έχει ήδη τεθεί σ' εφαρμογή. Όπως και ότι προχωράει κανονικά η κατασκευή των κλειστών κέντρων στα νησιά. Κι όταν αυτά λειτουργήσουν, τότε θα κλείσουν οι ανοιχτές δομές. Παράλληλα, έρχεται σύντομα στη Βουλή νομοσχέδιο για την περαιτέρω επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου, με την εξέταση των αιτήσεων αυτή τη στιγμή να γίνεται εντός 24 ημερών, ενώ προβλέπεται και η πρόσληψη 500 δικηγόρων.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, οι προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής στο μεταναστευτικό είναι επτά:

-        Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων.

-        Επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου.

-        Αύξηση των επιστροφών.

-        Λειτουργία των κλειστών κέντρων στα νησιά.

-        Αποτελεσματικός έλεγχος των ΜΚΟ.

-        Διεθνοποίηση του ζητήματος.

-        Στήριξη των τοπικών κοινωνιών.

Ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι προβλέπεται η κατασκευή 20.000 θέσεων σε δομές στην ενδοχώρα για την αποσυμφόρηση των νησιών, με τα κέντρα σε κάθε περίπτωση να είναι μακριά από τον αστικό ιστό. Σε αλλεπάλληλες δε ερωτήσεις κομματικών στελεχών για τα κριτήρια με τα οποία θα γίνει η μετεγκατάσταση από τα νησιά στην ενδοχώρα, απάντησε πως ήδη κάποιες περιφέρειες και δήμοι στην ηπειρωτική Ελλάδα φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ πρόσθεσε ότι παραμένει ο κανόνας του 1% του συνολικού πληθυσμού ανά περιφέρεια. Τέλος, άσκησε σφοδρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως για το γεγονός ότι άφησε 82.000 εκκρεμείς αιτήσεις για άσυλο.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι η εικόνα στα σύνορα έχει βελτιωθεί σημαντικά και ιδιαίτερα στον Έβρο, όπου έως το τέλος Μαΐου θα βρίσκονται επιπλέον 400 συνοριοφύλακες. Επίσης, στα νησιά του Αιγαίου δρομολογείται η πρόσληψη 800 συνοριοφυλάκων, ενώ θα συνδράμει και η Frontex.

Send this to a friend