Αθήνα

10 oC

ελαφρές νεφώσεις

Mεταναστευτικό - Πλειστηριασμοί κατοικιών: Τα δύσκολα  έρχονται τώρα για την κυβέρνηση

Με την οικονομία ακόμα να μην έχει «ξεμπλοκάρει», παρά την αλλαγή κλίματος  και  με  το 2019 να κλείνει με μια αναιμική ανάπτυξη , η κυβέρνηση  βρίσκεται  γρήγορα αντιμέτωπη  με  την πραγματικότητα.

Με την οικονομία ακόμα να μην έχει «ξεμπλοκάρει», παρά την αλλαγή κλίματος  και  με  το 2019 να κλείνει με μια αναιμική ανάπτυξη , η κυβέρνηση  βρίσκεται  γρήγορα αντιμέτωπη  με  την πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Ανδρέας Κωνσταντάτος

Η οποία γίνεται πιο  σκληρή και πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμη με τα «κύματα» των μεταναστών που φτάνουν στα νησιά μας  και με την καταιγίδα των πλειστηριασμών , ακόμα και πρώτης κατοικίας, που θα κορυφωθεί  το  2020 .

Στο Μέγαρο Μαξίμου,   σημειώνουν και έχουν δίκιο , πως οι μεταρρυθμίσεις θέλουν το χρόνο τους , για να αφήσουν το αποτύπωμα τους στην οικονομία .  Υπενθυμίζουν ότι δόθηκαν  «ανάσες»  στους   πολίτες  που φορολόγησε σκληρά η προηγούμενη κυβέρνηση , έχουν προωθηθεί αλλαγές  για τη διευκόλυνση των επενδύσεων και  έχει σταλεί μήνυμα στο εξωτερικό πως η Ελλάδα αλλάζει , γίνεται μια κανονική χώρα .

Στην ουσία η κυβέρνηση  έχει διαμορφώσει  ένα κλίμα προσδοκιών για την επομένη χρονιά , όπου πιστεύει πως η πολιτική της θα αρχίσει να αποδίδει καρπούς , στους ρυθμούς ανάπτυξης,  στις επενδύσεις και κυρίως στον τομέα της απασχόλησης . Με  τα πεπραγμένα τον τεσσάρων πρώτων μηνών και με τις προσδοκίες για τον επόμενο έτος, διατηρεί ακόμα υψηλά ποσοστά αποδοχής του έργου της και της πολιτικής της πρότασης.

Όμως  όλα αυτά ανατρέπονται εύκολα . «Αρκεί να πατήσεις το κορδόνι σου μια δυο φορές» όπως είπε παλαιός κοινοβουλευτικός «και η κυβέρνηση το έχει πατήσει στο μεταναστευτικό».

Ανεξέλεγκτο μεταναστευτικό

Ήδη σ αυτό τον τομέα , η κοινωνία  ανησυχεί και βαθμολογεί κάτω από τη βάση, την κυβέρνηση , που  δέχεται κριτική από δυο πλευρές .Από ακραία και δεξιά τμήματα της κοινωνίας , από τα οποία προέρχονται και  ψηφοφόροι της  και από την αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ   για εντελώς διαφορετικούς  λόγους .  Έτσι επιχειρεί να ισορροπήσει μεταξύ των αντιδράσεων  που εκδηλώνονται στην κοινωνία  από τη μια και  να αποτινάξει  κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ, περί ρατσισμού και ακροδεξιάς, από την άλλη,  ακόμα και με άδειασμα  βουλευτών της.

Το  πρόβλημα της,  όμως δεν είναι η εσωτερική ισορροπία για τη διαχείριση του πολιτικού κόστους ,  αλλά η σωστή διαχείριση του προβλήματος . Γνωρίζοντας πως χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση , η χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα  , ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης , έκανε έκκληση για άμεση βοήθεια στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο , περιγράφοντας την κατάσταση, ως ανεξέλικτη στα νησιά μας.

Η έκκληση έγινε σε μια Ευρώπη που είναι  σχετικά προστατευμένη πίσω από το «τείχος» που δημιουργήθηκε στα βόρεια σύνορα μας το 2016, εγκλωβίζοντας στη χώρα  δεκάδες  χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες , ως εκ τούτου κανείς δεν περιμένει άμεσα μέτρα και χέρι βοήθειας από τις Βρυξέλλες. Άλλωστε τα μεγάλα κράτη προετοιμάζονται μόνα τους.   Η γαλλική κυβέρνηση έλαβε σκληρότερα μέτρα  προκειμένου να επανακτήσει τον έλεγχο του μεταναστευτικού προβλήματος, στη βάση του δόγματος «είμαστε μια ανοικτή χώρα αλλά όχι αφελής» και η ισχυρή Γερμανία  περιορίζει τους μετανάστες , που εισέρχονται στο έδαφος της.

Με το σχέδιο της, η κυβέρνηση μπορεί να διαχειριστεί τις εκατό χιλιάδες καταγεγραμμένους μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα . Όχι όμως και όσους έρχονται τελευταία και όσους περιμένουν πως θα έρθουν τους επομένους μήνες . Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να βρεθούν άλλες λύσεις,  καθώς το σημερινό σχέδιο θα έχει καταρρεύσει .Όπως και να έχει, το μεταναστευτικό ήδη έχει βάλει την πρώτη τρικλοποδιά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Φόβος από την αδιαλλαξία των τραπεζών

Στο  μεταναστευτικό , μπορεί να αδυνατεί να επηρεάσει την εξέλιξη  του  αλλά το πρόβλημα,  με την αδιαλλαξία των τραπεζών,  που αποφεύγουν να  διευκολύνουν με νέα εργαλεία,  δανειολήπτες πριν  τους πάρουν τα σπίτια , είναι δικό της.

Έως το τέλος Δεκεμβρίου έχουν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα 5.500 πλειστηριασμοί ενώ μόνο το πρώτο εξάμηνο του έτους διενεργήθηκαν 6.342 πλειστηριασμοί. Στελέχη τραπεζών αναφέρουν ότι αποστέλλονται εξώδικα σε όσους, δεν έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις των δανείων τους  και αποστέλλονται καταγγελίες συμβάσεων . Από τις αρχές του 2020 ο αριθμός των ακίνητων  που να ανέβουν στην  ηλεκτρονική πλατφόρμα  πλειστηριασμών θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Η  κυβέρνηση και οι τράπεζες στο τέλος αυτής της διαδικασίας μπορεί να επιχαίρουν πως μείωσαν τα «κόκκινα» δάνεια και απελευθέρωσαν το τραπεζικό σύστημα , που στη χώρα μας έχει ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές με χρήματα που δανείστηκε το  ελληνικό δημόσιο , αλλά το πολιτικό κόστος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα είναι τεράστιο και δεν θα αφορά μόνο όσους θα χάσουν τα σπίτια τους , αλλά όλη την κοινωνία στη μνήμη της οποίας θα μείνει, πως  δεκάδες χιλιάδες έχασαν τα σπίτια τους, επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ, παρ ότι προχώρησε πρώτος στους ηλεκτρονικούς  πλειστηριασμούς παραμονεύει,  προκείμενου να υπονομεύσει το κοινωνικό προφίλ που προσπαθεί να κτίσει  εδώ και τέσσερις μήνες  ο κ Μητσοτάκης και να πλήξει τον ίδιο προσωπικά ως «ανάλγητο δεξιό»

Ο κ Μητσοτάκης είναι γνωστό, πως  δεν αισθάνεται  καλά, όταν ο κ Τσίπρας τον κατηγορεί ως ακροδεξιό στο μεταναστευτικό και αποδοκιμάζει στελέχη του που παρεκτράπηκαν , το ίδιο θα συμβεί και όταν αρχίσει να τον αποκαλεί   κοινωνικά ανάλγητο, που ξεσπίτωσε απλούς δανειολήπτες ,  για να δώσει τα σπίτια τους  στις τράπεζες.   Τότε ποιον θα αποδοκιμάσει;

Send this to a friend