Αθήνα

18 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Παντρεύτηκε ο Κώστας Σλούκας την εντυπωσιακή σύντροφό του (ΕΙΚΟΝΕΣ)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μετωπική» για το εργασιακό νομοσχέδιο – Πώς σχεδιάζει ν’ απαντήσει στην αντιπολίτευση η κυβέρνηση, τι θα γίνει στη «μάχη» της Βουλής

Με την παρουσία των αρχηγών της αντιπολίτευσης στις χθεσινές απεργιακές κινητοποιήσεις κορυφώνεται η πολιτική αντιπαράθεση για το εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής έως την ερχόμενη Πέμπτη.

Το Μαξίμου θα σηκώσει το γάντι και γι’ αυτό είναι εξαιρετικά πιθανό η ΝΔ να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων του νομοσχεδίου, θέλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να εκθέσει τον ΣΥΡΙΖΑ – ειδικά σε περίπτωση αποχώρησής του από τη διαδικασία της ψηφοφορίας – και ταυτόχρονα να θέσει προ των ευθυνών τους και τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η αντιπολίτευση και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ αγνοούν επιδεικτικά τα θετικά – κατά τους ίδιους – μέτρα του νομοσχεδίου, όπως είναι οι πληρωμένες γονικές άδειες, οι διατάξεις για την αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης στους εργασιακούς χώρους, η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων για τους εργαζομένους των courier και delivery, το «δικαίωμα αποσύνδεσης» μετά το πέρας του ωραρίου στην τηλεργασία κτλ.

Επίσης, κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι οι χθεσινές απεργιακές κινητοποιήσεις απέδειξαν πως αλλού βρίσκονται οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και αλλού ο κόσμος, καθώς η συμμετοχή στην απεργία ήταν εξαιρετικά μικρή, ενώ ειδικά για τις περιπτώσεις απεργιών στα μέσα μεταφοράς ή άλλους κρίσιμους τομείς (π.χ. υγεία) το υπό συζήτηση και ψήφιση νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις που κατοχυρώνουν τη λειτουργία των αντίστοιχων υπηρεσιών με αυξημένο προσωπικό ασφαλείας (1/3). Παράλληλα, εισάγεται ο θεσμός της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και της εγγραφής των συνδικαλιστικών σωματείων σε ειδικό ηλεκτρονικό μητρώο για λόγους αξιοπιστίας.

Στελέχη της κυβέρνησης υπενθυμίζουν εξάλλου και άλλα σημεία του νομοσχεδίου, όπως την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας που αποτελεί πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ για να αντιμετωπιστεί η «μαύρη» και αδήλωτη εργασία, την αναβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή, την αύξηση της αποζημίωσης απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες και την εξομοίωσή της με αυτή των υπαλλήλων κτλ. Μιλούν δε για τυφλή αντιπολίτευση και ανέξοδη σύγκρουση, αλλά και για fake news από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά στα περί κατάργησης του οκταώρου ή πληρωμής των υπερωριών με ρεπό.

«Είναι τουλάχιστον άλογη η καταγγελία ότι θα ήταν δυνατή η κατάργηση του 8ωρου σε μια χώρα της ΕΕ όταν υπάρχουν σαφείς προβλέψεις στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και κατοχύρωσή του στην εθνική νομοθεσία», λένε χαρακτηριστικά τα ίδια στελέχη, προσθέτοντας ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας ισχύει σε όλη την Ευρώπη και με αυτή δεν αυξάνεται ο συνολικός χρόνος απασχόλησης του εργαζομένου, όπως συμβαίνει στις υπερωρίες.

Δένδιας σε Osmani: Τηρήστε τη συμφωνία των Πρεσπών- Αλλάξτε την ονομασία στο EURO 2020
Ντόρα Μπακογιάννη: Γιατί δε συμφέρει την Ελλάδα μια οριστική ρήξη ΗΠΑ – Τουρκίας
Το ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν, ο ρόλος Μπάιντεν και οι στόχοι της Αθήνας
Γεωργιάδης: Η Ελλάδα θα καταστραφεί αν υπάρξει τέταρτο κύμα της πανδημίας
Αγαθοπούλου για Συνέδριο Γονιμότητας: Τείνει να εξελιχθεί σε απόλυτο φιάσκο
Κοτζιάς για τις φανέλες στο Εuro: «Το όνομα Βόρεια Μακεδονία είναι υποχρεωτικό για κάθε θεσμό»