Αθήνα

 

29 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Κατά μέτωπο επίθεση Καρτερού στον Κασσελάκη
20240523 syndeseis mixailidou20240523 syndeseis mixailidou11

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μιχαηλίδου: Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης

Για μια σειρά θεμάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων της μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» η Δόμνα Μιχαηλίδου. Η συζήτηση ξεκίνησε με αναφορά στις παιδικές κατασκηνώσεις. «Φέτος το υπουργείο Εργασίας βγάζει 107.000 θέσεις για κατασκηνώσεις για παιδιά μεταξύ 6 και 16 ετών έως και ένα μήνα, ιδιαίτερα ένα μήνα σε παιδιά τα οποία είναι από πληγείσες περιοχές, περιοχές δηλαδή που είναι στη Θεσσαλία, στον Έβρο που έχουν πληγεί είτε από φωτιές είτε από πλημμύρες, αλλά με ειδική μοριοδότηση σε παιδιά, είτε μονογονεϊκών, είτε πολύτεκνων, είτε παιδιά με αναπηρία» εξήγησεη Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Πρόσθεσε ότι «για τις κατασκηνώσεις του ΕΦΚΑ η πλατφόρμα άνοιξε στις 20 και κλείνει στις 30 του μηνός, έτσι ώστε να μπορούν οι γονείς να οργανώσουν το καλοκαίρι τους, να οργανώσουν τον χρόνο των ίδιων των παιδιών τους και να μπορούν τα παιδιά δημιουργικά, χωρίς να χρειάζεται οι γονείς να δώσουν κάτι παραπάνω ως επίδομα ή ως πληρωμή πάνω από το κουπόνι που τους δίνει το κράτος, είτε μέσω ΕΦΚΑ είτε μέσω ΔΥΠΑ, 107.000 παιδιά να πάνε σε όλη την Ελλάδα στην κατασκήνωση που εκείνοι θα επιλέξουν. Στις κατασκηνώσεις ΔΥΠΑ τα εισοδηματικά κριτήρια είναι διευρυμένα μέχρι 30.000 ευρώ. Οι κατασκηνώσεις του ΕΦΚΑ δεν έχουν καν εισοδηματικά κριτήρια. Νομίζω ότι καλύπτουμε πολύ πολύ μεγάλο ποσοστό των παιδιών σε όλη την Ελλάδα, γιατί η αλήθεια είναι ότι ο χρόνος που κλείνουν τα σχολεία είναι πολύς. Οι γονείς πρέπει να οργανώσουν το καλοκαίρι τους και το καλοκαίρι των παιδιών τους».

«Τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες» ανέφερε σχετικά με καταγγελία για απευθείας αναθέσεις στη ΔΥΠΑ

Ερωτηθείσα για μια καταγγελία εις βάρος της ΔΥΠΑ για ανάθεση σε εταιρεία φάντασμα για την κατάρτιση δράσεων κατάρτισης ανέργων από ομοσπονδία εργαζομένων η κ. Μιχαηλίδου απάντησε « βεβαίως έχουμε δει κι εμείς τα δημοσιεύματα. Τα δημοσιεύματα είναι για ένα άθροισμα αναθέσεων ενενήντα κάτι χιλιάδων ευρώ μαζί με το ΦΠΑ το οποίο τι είναι αυτό; Για να ξεκαθαρίσω την κατάσταση και να αποφευχθεί η δημιουργία εντυπώσεων. Η ΔΥΠΑ ως ένας φορέας ο οποίος έχει μετασχηματιστεί και από εκεί που ήταν ο ΟΑΕΔ, ένας φορέας ο οποίος απλά έδινε επιδόματα ανεργίας, κάνει καταρτίσεις, βοηθά τον κόσμο να βρει δουλειά, έχει καταρτίσει 170.000 άτομα, έτσι ώστε αυτό το πρόβλημα σύζευξης της αγοράς εργασίας και του εργοδότη που δεν μπορεί να βρει τους εργαζόμενους που θέλει, πάει και τους καταρτίζει η ΔΥΠΑ έτσι ώστε αυτό το match να γίνει καλύτερο στην αγορά εργασίας, προβαίνει σε δράσεις δημοσιότητας. Οι δράσεις δημοσιότητας αυτές, αυτές οι συγκεκριμένες στις οποίες αναφέρονται τα δημοσιεύματα, είναι η κατανομή διαφημιστικού μπάτζετ σε διάφορα μέρη της ελληνικής περιφέρειας, έτσι ώστε όταν παραδείγματος χάριν η ΔΥΠΑ πηγαίνει και κάνει μέρες καριέρας στη Θεσσαλία ή τρέχει προγράμματα εξωστρέφειας ιδίως στην ελληνική επαρχία, να γνωρίζει ο κόσμος στον οποίο απευθυνόμαστε, ιδιαίτερα όταν δεν είναι στο κέντρο, ότι τρέχουν αυτά τα προγράμματα της ΔΥΠΑ. Τα προγράμματα αυτά και οι αναθέσεις στις οποίες τα δημοσιεύματα αναφέρονται είναι όσο καταλαβαίνω 100% νόμιμες. Δηλαδή ο νόμος από το 2016 σου λέει ότι μέχρι και τις 30.000 ευρώ δεν χρειάζεται να κάνεις διεθνή διαγωνισμό ο οποίος παίρνει πάνω από ένα χρόνο. Μέχρι και τις 30.000 ευρώ μπορεί σε εταιρείες που πληρούν τις προδιαγραφές να δώσεις απευθείας ένα ποσό[…] Πληρούσαν πλήρως τις προδιαγραφές, πληρούσαν τη νομοθεσία των απευθείας αναθέσεων, δεν είναι μία ανάθεση των 92 χιλιάδων ευρώ. Είναι τέσσερις ή πέντε αθροιστικά[…] δίνονταν αυτά τα 30.000 ευρώ στην εταιρεία αυτή, η εταιρεία κρατούσε ως δική της πληρωμή το 8%, δηλαδή από τις 30.000 κρατούσε περίπου 2.500 χιλιάδες[…]» .

Πρόσθεσε ότι τώρα που είναι εκλογές « νομίζω ότι είναι γενικότερα γνωστό και δυστυχώς και αποδεκτό ότι γίνονται πρακτικές για να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τηρήθηκε νομίμως η διαδικασία και εγώ ζήτησα αμέσως ενημέρωση γι’ αυτό το πράγμα[…] Και να πω και το εξής ότι η εταιρεία αυτή παίρνει το 8 % των τριάντα χιλιάδων, δηλαδή δυόμιση χιλιάδες ευρώ και όλα τα υπόλοιπα δίνονται απευθείας στα κανάλια, με αποδεικτικά στοιχεία βέβαια της επαρχίας, έτσι ώστε να προωθηθούν οι δράσεις της ΔΥΠΑ».

Διαγωνισμός στο ΝΑΤ για να γνωρίσουν τα παιδιά το ναυτικό επάγγελμα

Η Δόμνα Μιχαηλίδου έκανε γνωστό ότι «είμαστε στην Ύδρα για να προωθήσουμε ένα διαγωνισμό του ΝΑΤ, του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα των ναυτικών και του αρχαιότερου ασφαλιστικού φορέα σε όλη την Ευρώπη, ο οποίος κάνει έναν διαγωνισμό ζωγραφικής για όλα τα παιδιά του Πειραιά, του Περάματος, της Νίκαιας και των νησιών. Δηλαδή παιδιά που έχουν επαφή με τη θάλασσα, έτσι ώστε μέσα από τον διαγωνισμό ζωγραφικής που φέραμε τους πλοιοκτήτες, τους ζητήσαμε να μας δώσουν πλουσιοπάροχα δώρα για τα παιδιά, έτσι ώστε να γίνει ένας διαγωνισμός με δώρα ταξίδια στη Disneyland, Play Station, μπλούζες του Ολυμπιακού υπογεγραμμένες, έτσι ώστε να μπορέσουν τα παιδιά να δείξουν μια εξωστρέφεια, να δείξουν πως σκέφτονται και αγαπούν τη θάλασσα και να αρχίσει να συζητιέται στην ηλικία που θέλουμε και το ναυτικό επάγγελμα. Ακριβώςεπειδή το πρόβλημα της αγοράς εργασίας σήμερα δεν είναι να καλύψουμε τόσο τους άνεργους όσο να βρούμε εργαζόμενους στους εργοδότες που τους χρειάζονται».

«Καμία συζήτηση για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης»

Για τη συζήτηση πέρι αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης ανέφερε «Είμαι κάθετη σε αυτό. Δεν ξέρω αν είναι και αυτό στο πακέτο της δημιουργίας εντυπώσεων των ευρωεκλογών που είναι πολύ σημαντικές για εμάς, αλλά δεν υπάρχει καμία μα καμία συζήτηση. Αυτή τη στιγμή έχουμε το όριο συνταξιοδότησης στα 67 έτη με 15 χρόνια εργασίας, στα 62 με 40 χρόνια εργασίας. Δεν συζητούμε καθόλου αυτό το όριο να αλλάξει καθόλου. Δεν είναι καθόλου στην ατζέντα».

«Έρχονται οι πρώτοι 2,5 χιλιάδες εργάτες από την Αίγυπτο»

Για την έλλειψη εργατικών χεριών σε διάφορους τομείς και τη μετάκληση ξένων εργατών είπε « ο λόγος που σας ανέφερα και το διαγωνισμό ζωγραφικής που κάνουμε για να προσελκύσουμε παιδιά και να μάθουν το ναυτικό επάγγελμα από μια νεαρή ηλικία είναι αυτό: ότι πλέον ένα από τα μεγάλα μας προβλήματα είναι ότι δεν βρίσκουν οι εργοδότες σε ανταγωνιστικούς κλάδους της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, όπως η εστίαση, όπως η ναυτιλία δεν βρίσκουν εργαζόμενους. Εκεί πέρα κομμάτι της απάντηση, δεν είναι όλη η απάντηση, γιατί κομμάτι της απάντησης είναι και η ενδυνάμωση σε δεξιότητες και η καλύτερη συμμετρία της γεωγραφικής προσφοράς και της γεωγραφικής ζήτησης, έτσι ώστε να βρει ο κόσμος τους ανθρώπους που χρειάζεται. Κομμάτι της απάντησης είναι οι μετακλήσεις έχουν εγκριθεί πάνω από 160.000 μετακλήσεις για αυτή τη χρονιά. Από αυτές που εγκρίνονται, πολύ λιγότερες απορροφούνται. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μαζί με το Υπουργείο Εσωτερικών, μαζί με το υπουργείο Εξωτερικών προσπαθούν να απλουστεύσει αρκετά τη διαδικασία, έτσι ώστε οι μετακλήσεις να μπορούν να γίνονται πέρα από το να σχεδιάζονται και να εγκρίνονται, να μπορούν να πραγματώνονται και πολύ πιο εύκολα και πολύ πιο γρήγορα. Έχουμε ήδη κάνει και συνάψει διμερείς συμφωνίες με την Αίγυπτο, με το Μπαγκλαντές. Αυτές διευρύνονται στις Φιλιππίνες, τη Μολδαβία[…] Έρχονται τώρα οι πρώτοι δυόμιση χιλιάδες Αιγύπτιοι από την Αίγυπτο, ως αποτέλεσμα των διμερών όχι του ευρύτερου κύματος μετακλήσεων. Και είναι ακριβώς επειδή αναγνωρίζουμε την ανάγκη στην άμεση προτεραιοποίηση απλούστευσης από τα αρμόδια υπουργεία[…]».

<>

Ροή Ειδήσεων

screenshot 17

25/06/2024 | 22:52

Πρέβεζα: 6χρονος ανασύρθηκε από πισίνα ξενοδοχείου, μεταφέρεται διασωληνωμένος στο νοσοκομείο

25/06/2024 | 22:47

Κένυα: Χαοτικές σκηνές και έκρηξη βίας χιλιάδων πολιτών κατά των φορολογικών αυξήσεων – Αναφορές για νεκρούς

25/06/2024 | 22:38

Ξαφνικό μπλακ άουτ στο Σύνταγμα, εκτός λειτουργίας τα φανάρια
tzoker deltio

25/06/2024 | 22:32

Τζόκερ κλήρωση 2771: Οι τυχεροί αριθμοί σήμερα

25/06/2024 | 22:28

Φθιώτιδα: Νεκρός βρέθηκε 44χρονος πατέρας ενός παιδιού – Έβαλε τέλος στη ζωή του

25/06/2024 | 22:14

Έρευνα ΣΚΑΪ: Μειώνονται οι ποσότητες νερού στους αποταμιευτήρες: «Καμπανάκι» για λειψυδρία – Παρατεταμένη ανομβρία
screenshot 15

25/06/2024 | 21:53

Εκατομμυριούχος: Πρωτοφανές περιστατικό – Παίκτρια… ξέχασε να πάει στο στούντιο για την εκπομπή

25/06/2024 | 21:38

Αυγή: Σε απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι, η ανακοίνωση του ΔΣ για την αναστολή του καθημερινού φύλλου

25/06/2024 | 21:32

Ελένη Ουζουνίδου: «Δεν είμαστε φίλες με την Άβα Γαλανοπούλου, έχουμε βρεθεί σε ένα κοινό τραπέζι»
200203151822 marinakis

25/06/2024 | 21:21

Υποψήφιος πρόεδρος της Super League 1 και ο Βαγγέλης Μαρινάκης

25/06/2024 | 21:16

The Chase – «Έλιωσε» η Μαρία Μπεκατώρου με τον Βουτσαρά και τον Πάπαρη: «Ποιος είναι μεγαλύτερος;»

25/06/2024 | 21:09

Σκληρή επίθεση Μόσχας στη Δύση: Αν υποτιμήσετε την αποφασιστικότητά μας, αυτό θα έχει τραγικές συνέπειες
ert eurokinissi

25/06/2024 | 21:00

ΕΡΤ: Σε παύση ο συμβασιούχος δημοσιογράφος για το περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας

25/06/2024 | 20:45

Την Τετάρτη συνεδριάζει η Κ.Ο. της ΝΔ υπό τον πρωθυπουργό – Σήμα επανεκκίνησης και μήνυμα για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων

25/06/2024 | 20:40

Μηνύματα Κασσελάκη εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ: Κομβική η συνεδρίαση της Κ.Ε. – Θα «ανοίξει» τα χαρτιά του για τις επόμενες κινήσεις
kasselakis tsipras 1
Κασσελάκης: Σφοδρή επίθεση σε Τσίπρα – «Δεν υπάρχουν τοτέμ»
doukas androulakis
Χάρης Δούκας: Ζητά κάλπες για νέα ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ – Η βιασύνη είναι κακός σύμβουλος απαντά η Χαριλάου Τρικούπη
zaxariadis syriza 250624
Ζαχαριάδης κατά Πολάκη: Αν δεν είχαμε δεχτεί την υποκριτική σου συγγνώμη, δεν θα είχαμε εκλογική κατάρρευση
pavlos geroulanos 250624
Π.Γερουλάνος: Αν μιλήσουμε για πρόσωπα και όχι για τους στόχους της εξουσίας χάνουμε την ουσία
mitsotakis 250624
Μητσοτάκης: Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε, αλλά στο μεταναστευτικό το νερό έχει μπει στο αυλάκι
evaggelos apostolakis 250624
Αποστολάκης: «Ξέρετε κανένα κόμμα που να μην έχει μαύρα;»