Αθήνα

13 oC

ασθενείς βροχοπτώσεις

Μιχαηλίδου για υιοθεσία: «Ευχαριστούμε τον ΣΥΡΙΖΑ για το ενδιαφέρον που εκφράζει για τις αναδοχές και τις υιοθεσίες»

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ

Απάντηση στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα των υιοθεσιών και τις ενέργειες που προτίθεται να κάνει το αρμόδιο υπουργείο έδωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Απάντηση στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα των υιοθεσιών και τις ενέργειες που προτίθεται να κάνει το αρμόδιο υπουργείο έδωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Συγκεκριμένα, η Δόμνα Μιχαηλίδου αναφέρει: «Ευχαριστούμε τον ΣΥΡΙΖΑ για το ενδιαφέρον που εκφράζει για τις αναδοχές και υιοθεσίες, διότι μας δίνει την ευκαιρία να διευκρινίσουμε σε πέντε σημεία πως ακριβώς έχει η κατάσταση, που η δική του κυβέρνηση μας κληροδότησε.

Πρώτο σημείο: Έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι ο θεσμός της αναδοχής θα πρέπει να ενισχυθεί. Στην εκδήλωση για τη νέα πολιτική αναδοχής και υιοθεσίας στο Ζάππειο, ανακοινώσαμε μία σειρά από συγκεκριμένα μέτρα, μεταξύ των οποίων και η χορήγηση επιδόματος αναδοχής. Το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), στο οποίο αναφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ, έφτασε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) έναν μήνα, πριν από τις εκλογές του 2019, δηλαδή ένα έτος, μετά τη δημοσίευση του νόμου. Την ίδια στιγμή, για να λειτουργήσει στην πράξη το επίδομα, πρέπει να αναπτυχθεί ψηφιακή πλατφόρμα και αυτό δρομολογούμε σήμερα.

Ως προς την επαγγελματική αναδοχή, η πρώην κυβέρνηση θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η διάταξη, που η ίδια θέσπισε, δεν μπορεί να υλοποιηθεί, ως έχει, όπως εξάλλου ανέφερε - χωρίς να εισακουστεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου - και το ΕΣΑνΥ, το αρμόδιο γνωμοδοτικό - και όχι καθοδηγητικό (sic) - όργανο σε θέματα αναδοχής και υιοθεσίας.

Δεύτερο σημείο: τα Μητρώα υποψήφιων γονέων και παιδιών. Ως προς την καθυστέρηση ολοκλήρωσής τους, υπενθυμίζουμε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι το πληροφοριακό σύστημα, που προβλέφθηκε τον Μάιο του 2018, ξεκίνησε να αναπτύσσεται, μόλις τον Φεβρουάριο του 2019. Την άνοιξη του ίδιου χρόνου και ενόψει εκλογών, η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός έδωσε εντολή να ξεκινήσει εσπευσμένα η συμπλήρωση των Μητρώων που αφορούσαν τους γονείς, χωρίς πιλοτική δοκιμή, χωρίς πρόσβαση στους επαγγελματίες κοινωνικούς λειτουργούς και με στόχο την εξυπηρέτηση καθαρά μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, ενόψει εκλογών.

Αντιθέτως, η συμπλήρωση των Μητρώων που αφορούν τα παιδιά, που απαιτεί την καταχώριση από 80 και πλέον δομών παιδικής προστασίας, αφέθηκε για αργότερα. Ενδεικτικά, έναν χρόνο, μετά τη δημοσίευση του νόμου, είχαν απογραφεί παιδιά μόνο από δύο δομές. Αυτό που καταφέραμε μέσα σε λίγους μήνες είναι, βάσει ρητής προθεσμίας, που θέσαμε, 31/1/2020, να ολοκληρωθεί η απογραφή των παιδιών που διαβιούν στο σύνολο των δομών και, σήμερα, με όλες μας τι δυνάμεις, επικεντρωνόμαστε στην απαραίτητη επεξεργασία και συμπλήρωση των στοιχείων, ώστε να προχωρήσουμε άμεσα στο συνταίριασμα παιδιών και υποψήφιων γονέων. Το βήμα αυτό θα το κάνουμε με τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που αρμόζει στις περιστάσεις και που είναι ο δικός μας τρόπος διοίκησης, ξένος προς μικροκομματικές και άλλες διευθετήσεις.

Τρίτο σημείο: η ενίσχυση των φορέων εποπτείας με πιστοποιημένους κοινωνικούς λειτουργούς του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ). Συμφωνούμε ως προς την ανάγκη, διαφωνούμε ως προς την αντίληψη χρόνου, που φαίνεται να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Με μία ακόμη προεκλογική ΚΥΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ "ανακαλύπτει" στις 7/6/2019 την ανάγκη ενίσχυσης με προσωπικό των φορέων εποπτείας. Για το πράγματι σοβαρό αυτό ζήτημα, ο ΣΚΛΕ δημοσιεύει την προκήρυξη τέσσερις μήνες μετά και κατόπιν πολλαπλών προτροπών από το υπουργείο μας. Μόλις τον Δεκέμβριο 2019, είχαμε την πρώτη εικόνα του αριθμού των κοινωνικών λειτουργών. Είναι προφανές ότι θα προχωρήσουμε άμεσα, παρά την καθυστέρηση της διαδικασίας που προκλήθηκε για λόγους ευθύνης άλλων και όχι δικής μας.

Τέταρτο σημείο: ελλείψεις προσωπικού σε Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας (ΚΚΠ) και Περιφερειακές Ενότητες. Πράγματι, υπάρχουν. Δεν γνώριζαν οι αρμόδιοι τις "σοβαρές ελλείψεις σε κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους" και, αν ναι, τι έπραξαν γι' αυτό; Επιπρόσθετα, στα τέλη του έτους 2019, δημοσιεύθηκε προκήρυξη για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού για τα ΚΚΠ. Η πρόβλεψη των θέσεων στη βάση διαγνωσμένων αναγκών έγινε κατά τη θητεία της προηγουμένης κυβέρνησης. Γιατί για όλα τα ΚΚΠ της χώρας δεν προβλέφθηκε παρά μόνο μία θέση κοινωνικού λειτουργού; Δεν γνώριζε τότε η αρμόδια αναπληρώτρια την ανάγκη σε κοινωνικούς λειτουργούς;

Πέμπτο και τελευταίο σημείο: η πολιτική για την αναδοχή και υιοθεσία είναι υπόθεση σοβαρή, που απαιτεί υπεύθυνο χειρισμό, σεβασμό στους υποψήφιους γονείς και προσήλωση στο στόχο της τοποθέτησης και ανατροφής των παιδιών σε ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον. Αυτή τη θεσμική σοβαρότητα καλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ να επιδείξει, αν μη τι άλλο, για να αποδείξει ότι η θέσπιση του νόμου του 2018 εφορμούσε από υγιή κοινωνικά αντανακλαστικά» τονίζει η κ. Μιχαηλίδου.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις υιοθεσίες και τις αναδοχές: 

Το Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνοντας τα πολλά προσκόμματα που παρουσιάζονται στην υλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου (Ν 4538/2018) για την αναδοχή και υιοθεσία και ανταποκρινόμενο στις διαμαρτυρίες, στα ερωτήματα, αιτήματα και αναφορές πολιτών υποψήφιων ανάδοχων & θετών γονέων, των οποίων οι υποθέσεις βρίσκονται σε διάφορα στάδια υλοποίησης των αιτήσεών τους ζητά από την Κυβέρνηση την άμεση επίλυση των παρακάτω ζητημάτων:

·         Για την υλοποίηση του Νόμου 4538/2018, με εφαρμογή των Αρχών της Αποϊδρυματοποίησης αλλά και των σύγχρονων επιτακτικών αναγκών στον τομέα της Παιδικής Προστασίας και της Αναπηρίας, απαιτείται η άμεση έκδοση των προβλεπόμενων Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων, που αφορούν στην Επαγγελματική Αναδοχή και στην Αναπροσαρμογή των Επιδομάτων. Μέσω αυτών θα διασφαλισθεί και θα καθορισθεί η βούληση της Πολιτείας  για να αναδείξει την Αναδοχή ως τον κατ’ εξοχή θεσμό φροντίδας των παιδιών, που βρίσκονται στην ευθύνη της.

·         Το Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχής και Υιοθεσίας (ΕΣΑΝΥ), αν και είναι το βασικό γνωμοδοτικό και καθοδηγητικό όργανο, που θα μπορούσε να προωθεί και να επιλύει άμεσα ζητήματα που προκύπτουν δεν έχει συγκληθεί από τον Ιούνιο και επιπλέον δεν έχουν δημοσιευθεί οι προβλεπόμενες αντικαταστάσεις κάποιων μελών. 

·         Τα Μητρώα, στα οποία στηρίζεται η διαφάνεια, η ίση μεταχείριση και η ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας και για την υιοθεσία και για την αναδοχή δεν έχουν λειτουργήσει ακόμα και δεν επιφέρουν συνεπώς το επιθυμητό αποτέλεσμα της οικογενειακής αποκατάστασης των παιδιών.

·         Ο τομέας της Εκπαίδευσης  των υποψηφίων αναδόχων και θετών γονέων, αλλά και των επαγγελματιών οι οποίοι θα την υλοποιήσουν, ακόμα και των Πιστοποιημένων του Ειδικού Καταλόγου του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας (ΣΚΛΕ), έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα, με αποτέλεσμα τη στασιμότητα σε μετέωρο στάδιο όσων έχουν ήδη ολοκληρώσει την κοινωνική έρευνα και την ψυχοφθόρα αναμονή της τελικής έγκρισής τους.

·         Η εφαρμογή του Ν 4538/2018 αναδεικνύει τη σοβαρή έλλειψη κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων στις καίριες θέσεις υλοποίησης των θεσμών, δηλαδή στις Περιφερειακές Ενότητες και σταΚέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας(ΚΚΠ), χωρίς τη συμβολή των οποίων η διαδικασία της Κοινωνικής Έρευνας και της παρακολούθησης/υποστήριξης των οικογενειών καθίσταται αδύνατη. 

Ζητάμε άμεση κάλυψη με τη διαδικασία προκήρυξης Μόνιμων Θέσεων Υπαλλήλων Κοινωνικών Λειτουργών και Ψυχολόγων μέσω ΑΣΕΠ σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες και στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας(ΚΚΠ) που δεν είναι στελεχωμένα με αυτές τις ειδικότητες.

Ενώνουμε την φωνή μας με τους υποψήφιους ανάδοχους & θετούς γονείς απαιτώντας από την κυβέρνηση και την αρμόδια Υφυπουργό κα Δόμνα Μιχαηλίδου να ενεργήσει άμεσα ώστε να επιλυθούν όλα τα προαναφερόμενα προβλήματα για να εφαρμοσθεί με πληρότητα και στη πράξη ο νόμος που ψήφισε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (Ν 4538/2018), τον οποίο και η σημερινή Κυβέρνηση υιοθετεί ως ένα δίκαιο και προοδευτικό νόμο. 

Send this to a friend