Αθήνα

25 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Μαργαρίτα Παπανδρέου: Χώρισε η κόρη του πρώην πρωθυπουργού

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μεικτός Δείκτης Επικινδυνότητας» για την παρακολούθηση της πορείας της πανδημίας

Σε διαρκή παρακολούθηση της εξέλιξης των κρουσμάτων στην χώρα μας από την πρώτη φάση κιόλας της πανδημίας έχει τεθεί η κρατική μηχανή, με βάση ένα ευρύτερο σύστημα που συγκροτήθηκε με απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου.

Δείτε επίσης

Χατζηδάκης στην εκδήλωση της BLINK Charging Hellas: Αυτά είναι κίνητρα για την ανάπτυξη υποδομών φόρτισης για ηλεκτροκίνηση
Ο Τσίπρας τρολάρει το koulouri για τις διακοπές του: Προσπαθώ να θυμηθώ πώς βρέθηκα στα Κουφονήσια

Πρόκειται για ένα σύστημα παρακολούθησης που ενεργοποιεί τον Μηχανισμό Παρέμβασης και συμπεριλαμβάνεται στην συνολική αλυσίδα των βημάτων για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην χώρα μας. Ο σχεδιασμός αυτός αποφασίστηκε -σύμφωνα με πληροφορίες- πριν ανοίξουν οι πύλες εισόδου τουριστών και πολύ πριν αρχίσουν να “απενεργοποιούνται”, ένας- ένας, τα μέτρα της καραντίνας. Αφορά δε μια ομάδα αρμοδίων υπουργών, κυβερνητικών και ειδικών που παρακολουθούν, αξιολογούν και εισηγούνται. Στο τέλος της …ημέρας όμως η τελική απόφαση -και ειδικά μία απόφαση καθοριστικής σημασίας- περνά στα χέρια του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα λοιπόν με τον “Οδικό Χάρτη”, ο Μηχανισμός Παρέμβασης έχει ως αντικείμενο την αξιολόγηση της πορείας της επιδημίας στη χώρα με βάση δύο κύριους άξονες: την πορεία εκτέλεσης των διαγνωστικών τεστ και των θετικών κρουσμάτων καθώς και την εξέλιξη της ιχνηλάτησης των επαφών αυτών των κρουσμάτων.

Οι δύο αυτοί άξονες σε συνδυασμό με πρόσθετες παραμέτρους αναφορικά με τη δυναμικότητα του ΕΣΥ και την κινητικότητα του πληθυσμού τροφοδοτούν ένα ολιστικό μοντέλο πρόγνωσης που συνθέτει το σύνολο της πληροφορίας, εξάγει ένα «Μεικτό Δείκτη Επικινδυνότητας» για την πορεία της επιδημίας και προβλέπει κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος το σύστημα υγείας να κορεστεί τις προσεχείς δύο με τρεις εβδομάδες.

Ο δείκτης αυτός λειτουργεί εντός συγκεκριμένων ορίων ανοχής των βασικών επιδημιολογικών μεταβλητών, π.χ. Rt < 1, και ενημερώνεται διαρκώς, με τελικό στόχο να είναι προσαρμόσιμος και σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, η ιδιαιτερότητα και η πολυπλοκότητα των οποίων θα αντικατοπτρίζεται στην τιμή του, π.χ στα νησιά.

Τα μέλη του Μηχανισμού Παρέμβασης έχοντας πλέον ένα ευρύ πλαίσιο πληροφορίας, καλούνται να πάρουν αποφάσεις για την επιβολή των κατάλληλων μέτρων προκειμένου να απομειωθεί ο μεικτός δείκτης επικινδυνότητας και να αποφευχθεί μια ανεξέλεγκτη επιδημιολογική έξαρση.

Οι αποφάσεις αυτές ενδέχεται να είναι σε συγκεκριμένη κλίμακα και εύρος, ενώ, για αποφάσεις που πιθανά να επηρεάζουν σημαντικά την κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας, με σταθερή παράμετρο την επιδημιολογική εξέλιξη, ο Μηχανισμός θα εισηγείται στον Πρωθυπουργό της χώρας που θα είναι και ο τελικός λήπτης της απόφασης.

Ο Μηχανισμός έχει υπό την επίβλεψη του δύο βασικούς άξονες αποτύπωσης της επιδημιολογικής πορείας και είναι ο κύριος αξιολογητής του «Μεικτού Δείκτη Επικινδυνότητας». Τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά αυτών των τριών πυλώνων είναι τα ακόλουθα:

Διάγνωση: ο μηχανισμός ενημερώνεται σε ημερήσια βάση για την πορεία της εκτέλεσης των τεστ στη χώρα απευθείας από τον ΕΟΔΥ. Στο πλαίσιο αυτής της πληροφόρησης θα ενημερώνεται για το είδος (μοριακά, αντισωμάτων) και το πλήθος των τεστ, τη δυναμικότητα των κέντρων ή και των κινητών μονάδων που τα πραγματοποίησαν, τις περιοχές ή και τις πληθυσμιακές ομάδες που σημειώθηκαν κρούσματα, καθώς και πιθανές εστίες υπερμετάδοσης.

Ιχνηλάτηση: ο μηχανισμός ενημερώνεται σε ημερήσια βάση για την πορεία της ιχνηλάτησης στη χώρα απευθείας από την Πολιτική Προστασία. Η ενημέρωση θα επικεντρώνεται στη δυναμικότητα του μηχανισμού ιχνηλάτησης και το τρέχον ποσοστό αξιοποίησης αυτής, π.χ. ιχνηλάτες ανά εκατομμύριο κατοίκους, στην ιχνηλάτηση αυτή καθ’ αυτή, π.χ. ποσοστό επαφών των θετικών κρουσμάτων που ιχνηλατούνται εντός 24 ωρών και πιθανών περιπτώσεων ή/ και περιοχών που να ελλοχεύει κίνδυνος υπερμετάδοσης.

Μεικτός Δείκτης Επικινδυνότητας: ο μηχανισμός θα λαμβάνει ημερήσια ενημέρωση από ομάδα επιδημιολόγων και το Υπουργείο Υγείας αναφορικά με τον μεικτό δείκτη επικινδυνότητας, δηλαδή του δείκτη που συνδυάζει τα επιδημιολογικά μοντέλα υπολογισμού του Rt με τις δυνατότητες του ΕΣΥ και την πληθυσμιακή κινητικότητα προκειμένου να αξιολογηθεί κατά πόσο η χώρα ή συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές εισέρχονται σε μια περίοδο και κατάσταση αυξημένου κινδύνου. Πιο συγκεκριμένα, κρίνεται σκόπιμη η ανάπτυξη ενός συνολικού εργαλείου υποστήριξης αποφάσεων που θα αφομοιώνει την πληροφορία από τις προαναφερθείσες πηγές και θα εξάγει προβλέψεις αναφορικά με τον πιθανό κορεσμό του ΕΣΥ. Παράλληλα, θα χαρτογραφεί και τις περιοχές/ πληθυσμιακές ομάδες ως προς την επικινδυνότητα τους, λαμβάνοντας υπόψη τον συνδυασμό επιτάχυνσης της επιδημίας με τους περιορισμούς σε ιατρικούς πόρους.

Δεδομένης της κρισιμότητας του ρόλου του και του μικρού χρόνου απόκρισης για τη λήψη βαρυνουσών αποφάσεων, είχε θεωρηθεί αναγκαίο να είναι η σύνθεση του Μηχανισμού Παρέμβασης ολιγομελής.

Ειδικότερα να αποτελείται από:

Εκπρόσωπο Πολιτικής Προστασίας / Ν. Χαρδαλιάς

Εκπρόσωπο Υπουργείου Υγείας / Β. Κοντοζαμάνης

Επικεφαλής του Παρατηρητηρίου / πρόεδρος Σοε, Μ. Αργυρός

Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό / Α. Σκέρτσος

Επικεφαλής της ομάδας Λοιμωξιολόγων / Σ. Τσιόδρας

Πρόεδρο ΕΟΔΥ / Π. Αρκουμανέας

Εκπρόσωπος Γενικής Γραμματείας Συντονισμού- Θ. Κοντογεώργης

Εκπρόσωπο Γραφείου Επικοινωνίας- Αριστοτελία Πελώνη

Εκπρόσωπο άλλων αρμόδιων Υπουργείων, με συμμετοχή κατά περίσταση

Σε μια πιο διευρυμένη σύνθεση, στο Μηχανισμό θα μπορούσαν να συμμετέχουν και εκπρόσωποι από τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας.

Είναι πασιφανές ότι ο σχετικός “Οδικός Χάρτης” μπορεί να τροποποιηθεί ανά πάσα στιγμή και αναλόγως των εξελίξεων- οι δε αλλαγές αφορούν και στα πρόσωπα που αναλαμβάνουν κάθε φορά πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Δημοσκόπηση MARC: 21,2 μονάδες μπροστά η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ- Στο 5,7% το ΚΙΝΑΛ

Οργή Ελπιδοφόρου για την Αγία Σοφιά: «Να πάρουν πίσω την απόφαση»-Κοινή δήλωση με τον Καθολικό Αρχιεπίσκοπο Ν. Υόρκης

Κορονοϊός: Σοκ για 18χρονη που πέθανε από επιπλοκές!

Τσίπρας: «Τέρμα η άμυνα, περνάμε στην αντεπίθεση απέναντι στο νομοσχέδιο Μητσοτάκη-Χατζηδάκη» (vid)
Τρικάκια του Ρουβίκωνα έξω από το γραφείο του Γιάννη Λοβέρδου – «Πράξη κατά της Δημοκρατίας» λέει η ΝΔ
Δένδιας σε Osmani: Τηρήστε τη συμφωνία των Πρεσπών- Αλλάξτε την ονομασία στο EURO 2020
Αγαθοπούλου για Συνέδριο Γονιμότητας: Τείνει να εξελιχθεί σε απόλυτο φιάσκο
Μητσοτάκης στο France 24: Θα ζήσουμε δίπλα-δίπλα με την Τουρκία – Πρέπει να βρούμε τρόπο να συζητάμε
Κοτζιάς για τις φανέλες στο Εuro: «Το όνομα Βόρεια Μακεδονία είναι υποχρεωτικό για κάθε θεσμό»