Αθήνα

10 oC

αίθριος καιρός

Μύλος και κυβερνητικές μπλόφες με την τροπολογία για τις εκλογές - Μπρος-πίσω βουλευτών και Σκουρλέτη και αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Σύγχυση εξακολουθεί να επικρατεί μετά την πρωτοβουλία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσουν τροπολογία που φωτογραφίζει ως χρόνο των (εθνικών) εκλογών το Μάιο. Στο ξεκίνημα της συζήτησης για τον «Κλεισθένη» στη Βουλή, ο αρμόδιος υπουργός, Πάνος Σκουρλέτης έκανε αποδεκτή την τροπολογία, με αποτέλεσμα να φουντώσουν ακόμη περισσότερο τα σενάρια συνεννόησης με το Μαξίμου και της δρομολόγησης των εκλογών. 

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι και οι 16 βουλευτές που κατέθεσαν την τροπολογία αντέδρασαν με αμήχανο τρόπο, καθώς υποχρεώθηκαν να την... αποσύρουν και να την επανακαταθέσουν. Ο λόγος; Όπως ανέφεραν οι ίδιοι, εκ παραδρομής πρότειναν τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών μία εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές - άρα, την πιθανή διεξαγωγή εθνικών εκλογών μαζί με τις ευρω-κάλπες - και με τη νέα ρύθμιση πρότειναν να στηθούν οι κάλπες για τις τοπικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές.

Σε κλίμα έντασης στη Βουλή, ο κ. Σκουρλέτης, αφού πρώτα έκανε δεκτή την τροπολογία και την... τροποποίησή της, επιχείρησε να αποσυνδέσει τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές από τις εθνικές, υποστηρίζοντας ότι αυτές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας - δηλαδή, το Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο του 2019. Όμως, δεν κατάφερε να εξηγήσει πειστικά την αλλαγή στάσης του, δεδομένου πως ο ίδιος είχε επανειλημμένα ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών το φθινόπωρο του 2019 και όχι μαζί με τις ευρωεκλογές το Μάιο και μάλιστα ο «Κλεισθένης» προέβλεπε ακριβώς τη μεταφορά της δημοτικής και περιφερειακής κάλπης από το Μάιο στον Οκτώβριο. Το μόνο βέβαιο παραμένει - εφόσον ψηφιστεί το νομοσχέδιο - πως οι εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα γίνουν με απλή αναλογική, όπως προβλέπει ο «Κλεισθένης».

Επισήμως, πάντως, το Μαξίμου, προκειμένου να καλύψει τον υπουργό Εσωτερικών, ανέφερε διά του Δημήτρη Τζανακόπουλου (Σκάι) πως η πρωτοβουλία των βουλευτών «γεννήθηκε» εξαιτίας των απειλών της ΚΕΔΕ και του προέδρου της, Γιώργου Πατούλη ότι θα προσβάλλει δικαστικά τη διεξαγωγή των εκλογών σε δήμους και περιφέρειες το φθινόπωρο, επικαλούμενος αντισυνταγματική και παράνομη παράταση της θητείας των τοπικών «αρχόντων». Πάντως, με τρόπο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε κι αυτός παράθυρο για πρόωρες εκλογές, δηλώνοντας πως ναι μεν πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εξαντληθεί η τετραετία, ωστόσο «αυτά τα θέματα θα τα αποφασίσει το Κοινοβούλιο, διότι η κυβέρνηση δεν έχει διάθεση να παίξει με τις εκλογές».

Send this to a friend