Αθήνα

26 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Κορονοϊός – Καπραβέλος: Τέλη Μαΐου θα δούμε μια τρομακτική έκρηξη των θανάτων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνας «απελευθέρωσης» ο Μάιος – Ο οδικός χάρτης για την άρση των περιορισμών

Είναι πλέον οριστικό: Ο Μάιος θα είναι ο μήνας της «απελευθέρωσης», καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε χθες στο τηλεοπτικό του μήνυμα τον «οδικό χάρτη» για την άρση των περιορισμών.

Συγκεκριμένα:

  • Στις 3 Μαΐου επαναλειτουργεί η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους και με μέτρα ασφαλείας (μάσκες, αποστάσεις κτλ.), ενώ το ωράριο κυκλοφορίας επεκτείνεται έως τις 11 το βράδυ. Απομένει ν’ αποφασιστεί και ν’ ανακοινωθεί εάν το άνοιγμα της εστίασης θα φέρει και το πλήρες άνοιγμα του λιανεμπορίου και άρα την κατάργηση των SMS.
  • Στις 10 Μαΐου ανοίγουν και πάλι όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία, δημοτικά, Γυμνάσια) και θα ισχύσουν τα self test για μαθητές και εκπαιδευτικούς, όπως ισχύουν ήδη για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς στα Λύκεια.
  • Στις 15 Μαΐου ανοίγει ο τουρισμός και απελευθερώνονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Επίσης, θα επιτραπούν ορισμένες δραστηριότητες του πολιτισμού.

Όπως ήδη έγραψε το TheCaller.gr, τα «όπλα» σ’ αυτή την προσπάθεια είναι δύο: Τα self test, η χρήση των οποίων θα επεκταθεί, αλλά και ο εμβολιασμός, με τους ρυθμούς να εντείνονται διαρκώς. Το τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού επιφύλασσε μάλιστα μια έκπληξη: την έναρξη του εμβολιασμού για τις ηλικίες 30 έως 30 ετών από τη Μεγάλη Εβδομάδα. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η πολυπόθητη ανοσία του πληθυσμού μπορεί να επιτευχθεί νωρίτερα μ’ αυτούς τους ρυθμούς και έτσι να μη χαθεί η καλοκαιρινή περίοδος.

Σε ό, τι αφορά στα μέτρα που θα ισχύσουν για την περίοδο του Πάσχα και με δεδομένη την απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, το ωράριο κυκλοφορίας επεκτείνεται έως τις 10 το βράδυ, ενώ η Ανάσταση θα γίνει στις 9 το βράδυ αντί τα μεσάνυχτα. Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής, η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στο προαύλιο των ναών και χωρίς ν’ ακολουθούν πιστοί, ενώ για την Κυριακή του Πάσχα θα ισχύσει η δυνατότητα συγκέντρωσης έως δύο οικογενειών στα σπίτια, με μέγιστο αριθμό εννέα ατόμων ή 12 όταν πρόκειται για αυλή και εξωτερικό χώρο.

Όπως τόνισε και ο κ. Μητσοτάκης, στόχος είναι να έχουμε ένα ασφαλές Πάσχα και ένα ελεύθερο καλοκαίρι και γι’ αυτό το λόγο το πρώτο δεν μπορεί να υπονομεύσει το δεύτερο, ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι μαζικές μετακινήσεις στην περιφέρεια μπορούν να διασπείρουν τον ιό και οι νοσηλείες στην περιφέρεια είναι πιο δύσκολες σε σχέση με τα αστικά κέντρα. Επίσης, ο πρωθυπουργός έστειλε ένα ακόμη σαφές μήνυμα προς όσους διοργανώνουν τις τελευταίες ημέρες «κορονοπάρτι» σε πλατείες και άλλα μέρη ότι δεν μπορούν παρότι είναι λίγοι μπροστά στους πολλούς συνεπείς να συνεχίζουν να βλάπτουν τους συνανθρώπους τους

Πανδημία και εμβόλια στο επίκεντρο της Κοινωνικής Συνόδου στο Πόρτο – Τι θα υποστηρίξει ο Μητσοτάκης
Τσίπρας για πατέντες εμβολίων: Μόνο ο Μητσοτάκης θα μπορούσε να υποβαθμίσει ένα κρίσιμο για τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων θέμα
Οι πατέντες έφεραν κρυφά χαμόγελα στην Κουμουνδούρου
Γερουλάνος: Η χώρα έχει πάρει μια λάθος πορεία- Οφείλουμε να δώσουμε ένα σχέδιο που να αφορά όλους τους Έλληνες
Σκρέκας: Έγινε το πρώτο βήμα για την ολοκλήρωση του φράγματος της Μεσοχώρας
Χρηστίδης για τη σεξουαλική παρενόχληση στη Νέα Σμύρνη: Κάθε γυναίκα έχει δικαίωμα να περπατά στον δρόμο χωρίς φόβο