Αθήνα

18 oC

ελαφρές νεφώσεις

Μήνυμα Μαξίμου: Κανονικά το σχέδιο για τα κλειστά κέντρα - Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις στα νησιά

Στην εφαρμογή του σχεδίου της για το μεταναστευτικό δίχως άλλες αναβολές προχωρεί η κυβέρνηση.

Στην εφαρμογή του σχεδίου της για το μεταναστευτικό δίχως άλλες αναβολές προχωρεί η κυβέρνηση.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Ήδη, μάλιστα, υπογράφηκαν οι πρώτες υπουργικές αποφάσεις για τα οικονομικά ανταλλάγματα στους δήμους όπου θα γίνουν οι επιτάξεις για τα κλειστά κέντρα, αλλά και θα δοθούν οικονομικές ενισχύσεις για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών στις αντίστοιχες δομές.

Την ίδια στιγμή, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αποφάσισε σε έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο να διακόψει τη συνεργασία της με την κυβέρνηση, ενώ η προγραμματισμένη για αύριο συνάντηση δημάρχων στην Αθήνα με τους υπουργούς Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη ματαιώθηκε, μεγαλώνοντας την απόσταση που χωρίζει τους τοπικούς φορείς με την κυβέρνηση.

Όμως, το μήνυμα από την πλευρά του Μαξίμου είναι σαφές: ο διάλογος δεν μπορεί να είναι άλλοθι για να μην προχωρήσει η κατασκευή των κλειστών κέντρων. Ήδη, μάλιστα, στην κυβέρνηση λένε πως ο διάλογος έχει εξαντληθεί, καθώς έχει επεκταθεί σε διάφορα θέματα πλην των κλειστών κέντρων και άρα δεν υπάρχει αιφνιδιασμός των τοπικών κοινωνιών, όπως δήλωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Επισημαίνεται δε ότι η επίταξη ισοδυναμεί επί της ουσίας με ενοίκιο για τρία χρόνια, καθώς για τόσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσει η επίταξη, σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ οι χώροι που επελέγησαν είναι απομακρυσμένοι ή σε κάποιες περιπτώσεις ανήκουν στο Δημόσιο.

Στην κυβέρνηση, τέλος, θεωρούν ότι οι αντιδράσεις που μπορεί να υπάρξουν και από τοπικά στελέχη της ΝΔ είναι απολύτως ελεγχόμενες και πως σε κάθε περίπτωση η ΠΝΠ δεν επελέγη γιατί υπάρχει φόβος ότι βουλευτές της ΝΔ θα καταψήφιζαν τις ρυθμίσεις για το σχέδιο της κυβέρνησης. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, υπάρχουν συνεχείς επαφές και δεν είναι τυχαίο πως προγραμματίζεται συνάντηση των Χρυσοχοΐδη-Μηταράκη με στελέχη της ΝΔ (υποψήφιους βουλευτές και ευρωβουλευτές) την ερχόμενη Κυριακή.

Send this to a friend