Αθήνα

14 oC

αραιές νεφώσεις

Μηνύματα Μητσοτάκη προς την Ευρώπη για το Προσφυγικό – Τι είπε για τη «μάχη κατά των λαϊκιστών»

Σαφές μήνυμα για το προσφυγικό με αποδέκτες τους Ευρωπαίους έστειλε από το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ζάγκρεμπ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σαφές μήνυμα για το προσφυγικό με αποδέκτες τους Ευρωπαίους έστειλε από το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ζάγκρεμπ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

«Για εμένα, η βασική προτεραιότητα της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να είναι η δουλειά που απαιτείται να γίνει στον τομέα της νέας ενιαίας πολιτικής ασύλου που θα αντικαταστήσει το Δουβλίνο», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, φωτογραφίζοντας τις προτάσεις Ζέεχοφερ για αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου σχετικά με το άσυλο.

«Ο επιμερισμός των βαρών και η αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό  και προσφυγικό δεν μπορεί να μένει κενό γράμμα, αλλά πρέπει να είναι μια ουσιαστική πολιτική που θα παρέχει υποστήριξη στις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας ότι θ' αναφερθεί εκτενώς στο ζήτημα στην αυριανή κεντρική του ομιλία.

Παράλληλα, έδωσε την εικόνα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα: «Αυτή τη στιγμή, δεχόμαστε 500 πρόσφυγες και μετανάστες σε ημερήσια βάση. Οι συνθήκες στα νησιά είναι πάρα πολύ δύσκολες», επισήμανε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Στη σημερινή συζήτηση με νέους για τη συμμετοχή τους στην ευρωπαϊκή πολιτική, ο κ. Μητσοτάκης ανέλυσε παράλληλα τη μέθοδο που ακολούθησε η ΝΔ προκειμένου να κερδίσει τις εκλογές και να έρθει στην εξουσία. «Να μην αντιγράφουμε τους λαϊκιστές», ήταν η συμβουλή που έδωσε, προσθέτοντας πως «μπορείς να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του λαού χωρίς να γίνεις λαϊκιστής, μιλώντας τη γλώσσα της αλήθειας και αντιμετωπίζοντας τις αιτίες των προβλημάτων που εκμεταλλεύονται οι λαϊκιστές».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει τις κατάλληλες ευκαιρίες που θα επιτρέψουν στους Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό να γυρίσουν στην πατρίδα. «Το στοίχημα είναι να επιστρέψουν όσοι έφυγαν τα χρόνια της κρίσης κι εμείς πρέπει να τους βοηθήσουμε να το κάνουν εφαρμόζοντας μεταρρυθμίσεις για να άρουμε τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα. Έτσι θα έρθει η ανάπτυξη, μέσα από ανθρώπους με ικανότητες», υπογράμμισε.

Συναντήσεις Μητσοτάκη στο πλαίσιο του Συνεδρίου του ΕΛΚ

Σημειώνεται, εξάλλου, πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ζάγκρεμπ, είχε διαδοχικές διμερείς συναντήσεις με τον πρώην Καγκελάριο της Αυστρίας Sebastian Kurz, τον Πρόεδρο του Martens Centre και πρώην Πρωθυπουργό της Σλοβακίας Mikulas Dzurinda, τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Brexit Michel Barnier, τον Πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο Manfred Weber, τον Πρόεδρο του γαλλικού κεντροδεξιού κόμματος Les Républicains Christian Jacob, τον νεοεκλεγέντα Πρωθυπουργό της Ρουμανίας Ludovic Orban και την Πρωθυπουργό της Νορβηγίας Erna Solberg.

Στη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν οι ευρωπαϊκές εξελίξεις με ειδική αναφορά στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, το προσφυγικό - μεταναστευτικό και η ανάγκη διαμόρφωσης νέας Ενιαίας Πολιτικής Ασύλου, οι επιπτώσεις του Brexit και το μεγάλο στοίχημα της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι παρά τις όποιες διαφορές απόψεων στο προσφυγικό ζήτημα, η ΕΕ πρέπει να κινηθεί ενιαία δείχνοντας αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της. Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη διαμόρφωσης νέας πολιτικής ασύλου και αποτελεσματικής προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης.

Ειδικότερα, με τους Πρωθυπουργούς της Ρουμανίας και της Νορβηγίας σημαντικό τμήμα της συζήτησης απασχόλησε η διεύρυνση των διμερών οικονομικών σχέσεων. Η πρωθυπουργός της Νορβηγίας προσκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να επισκεφθεί τη χώρα της, ενώ στη διάρκεια της συνάντησης έγινε εκτενής συζήτηση για ζητήματα «πράσινης» ανάπτυξης και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Send this to a friend