Αθήνα

12 oC

θύελλα με βροχοπτώσεις

Μηνύματα Τσίπρα πριν το Συμβούλιο στις Βρυξέλλες -Τι λένε για τις προκλήσεις της Τουρκίας ΝΔ-ΚΙΝΑΛ

Σαφή μηνύματα για το σχέδιο και την ετοιμότητα της χώρας να αντιμετωπίσει προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας στέλνει ο Αλέξης Τσίπρας με την σημερινή συνέντευξή του στο Open.

Σαφή μηνύματα για το σχέδιο και την ετοιμότητα της χώρας να αντιμετωπίσει προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας στέλνει ο Αλέξης Τσίπρας με την σημερινή συνέντευξή του στο Open.

ΓΡΑΦΕΙ Η Φώφη Γιωτάκη

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δηλώνει ότι η στάση της Τουρκίας δεν αιφνιδιάζει και τονίζει ότι “είναι κινήσεις που είχαμε προβλέψει εδώ και καιρό ότι μπορεί να συμβούν”. Επισημαίνει την “σθεναρή στάση της Ευρώπης και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ” και τις, καθοριστικής σημασίας συμμαχίες και συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί, ενώ υποστηρίζει ότι: “Η Κύπρος δεν είναι πια ένα κράτος στη μέση της Μεσογείου, μικρό κι απροστάτευτο. Το Ισραήλ είναι σύμμαχος της Ελλάδας, οι ΗΠΑ έχουν πιο έντονη παρουσία κι αυτοί οι πόροι, πρέπει να καταλάβουν, ότι είναι ευρωπαϊκοί πόροι”.

Με την συνέντευξή του ο κ. Τσίπρας μίλησε για τις κυρώσεις που είναι διατεθειμένη η Ε.Ε να αποφασίσει αν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες, αλλά δεν απέφυγε να προβλέψει ότι ο Ερντογάν δεν θα βάλει δεύτερο γεωτρύπανο μεταξύ Κύπρου και Καστελόριζου. Χθες το βράδυ εν τω μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στην ΕΡΤ έκανε λόγο για ένα «σαφές αποτρεπτικό μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας». Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για την επιβολή κυρώσεων της ΕΕ στην Τουρκία, τονίζοντας πως είναι μια «σημαντική διπλωματική επιτυχία, αποτέλεσμα συστηματικής προσπάθειας και συνέργειας με την Κύπρο σε όλα τα επίπεδα», καθώς είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Ένωση παίρνει μέτρα κατά της Τουρκίας.

«Η ΕΕ στέλνει ένα σαφές αποτρεπτικό μήνυμα ότι η παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας πρέπει να λάβει τέλος», είπε ο υπουργός Εξωτερικών επιχειρώντας να αναδείξει την αναγκαία διπλωματική ισχύ που έχει διασφαλίσει η Ελλάδα μέσω και των τριμερών σχημάτων συνεργασίας της στη ΝΑ Μεσόγειο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της προβολής ισχύος της Τουρκίας. «Δεν φοβόμαστε, ούτε ανησυχούμε, οφείλουμε όμως να είμαστε σε εγρήγορση» είπε χαρακτηριστικά. Από την ΕΡΤ επίσης, ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος τόνισε ότι τη δεδομένη στιγμή υπάρχει μόνο μία πρόθεση επιβολής κυρώσεων από πλευράς ΕΕ, η οποία αντιδρά, όχι ως μία κίνηση αλληλεγγύης προς την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά ως μία υποχρεωτική κίνηση υπέρ των δικών της συμφερόντων λόγω της ανάγκης ενεργειακής ασφάλειας.

Παράλληλα ισχυρίστηκε ότι η ΝΔ ζήτησε από την ΕΕ να αφήσει τα λόγια και προχωρήσει σε εξέταση κυρώσεων, όπως έχει τονίσει από τον περασμένο Μάιο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε ερώτηση για το αν η Τουρκία επιχειρήσει προκλητικά και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ο κ. Κουμουτσάκος είπε πως «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια και αν προκύψει η απονενοημένη κίνηση από πλευράς της Τουρκίας η απάντησή μας πρέπει να είναι ουσιαστική και αποτρεπτική.

Μάλιστα ο κ. Κουμουτσάκος συνέχισε επαναλαμβάνοντας ότι: “Η καλύτερη αποτροπή, η πιο ισχυρή αποτροπή, είναι η ενότητα του έθνους. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να περνάμε κάθε μέρα». Ο Τομεάρχης της ΝΔ αναφέρθηκε και στην απόφαση του ψευδοκράτους να προχωρήσει σε κινήσεις σχετικά με την Αμμόχωστο, χαρακτηρίζοντας τη κίνηση αυτή ως «ένα καινούργιο στοιχείο σε μία πολύπλοκη εξίσωση που πρέπει να αξιολογηθεί».

Η Φώφη Γεννηματά μιλώντας στον Σκάι γαι το ΚΙΝΑΛ υπενθύμισε χθες το βράδυ ότι: Είμαστε το πρώτο κόμμα που εκδηλωθήκαμε, με προσωπική μου δήλωση ζητώντας την καταδίκη της Τουρκίας από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συγκεκριμένα μέτρα- γιατί αυτό είναι που πρέπει να γίνει τώρα. Αυτό λοιπόν που έχει υποχρέωση να κάνει ο Πρωθυπουργός είναι να απαιτήσει, εκτός από την καταδίκη, να υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα, κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας εφόσον συνεχιστούν όλες αυτές οι προκλήσεις ,οι οποίες κλιμακώνονται το τελευταίο διάστημα. Δεν είναι μονάχα προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας, είναι προκλήσεις σε βάρος της Κύπρου, σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακόμα και σε βάρος ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.”

Send this to a friend