Αθήνα

20 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Οι καλλιτέχνες που τραγούδησαν τον ύμνο της χούντας!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: Δεν μπορούμε να δεχθούμε φαινόμενα σαν τη Μόρια – Ποτέ ξανά

Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έχουν σηκώσει δυσανάλογο βάρος κι έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, όπως δυσανάλογο βάρος έχουν σηκώσει και οι πέντε μεσογειακές χώρες πρώτης υποδοχής, επανέλαβε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Όπως είπε ο κ. Μηταράκης, «η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία, η Ισπανία και η Μάλτα, οι Med5, κληθήκαμε να αναμετρηθούμε με τις αντοχές και τις δυνάμεις μας. Μέσα από αυτή τη κρίση, όμως, γεννήθηκε μία δυνατή συμμαχία και αυτό αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στην υπουργική συνάντηση της Αθήνας, όπου και επαναβεβαιώσαμε τις κοινές μας θέσεις για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου» ανέφερε.

Ο ίδιος επισήμανε πως η πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης πρέπει να αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο. Η αύξηση της συνεργασίας με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης έχει καταλυτική σημασία, για να μπορέσουμε να αποτρέψουμε και τις πρωτογενείς και δευτερογενείς μετακινήσεις. Πρέπει να προταχθεί η μείωση των επιπτώσεων στις χώρες πρώτης υποδοχής, και ειδικά στις ακριτικές περιοχές. Ξεκάθαρα δεν μπορούμε να δεχθούμε φαινόμενα σαν τη Μόρια. Ποτέ ξανά» τόνισε.

Ο Νότης Μηταράκης υποδέχθηκε την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Ίλβα Γιόχανσον.

Μία ημέρα μετά το ταξίδι που πραγματοποίησαν από κοινού σε Σάμο και Λέσβο, ο υπουργός επισήμανε πως επρόκειτο για «ένα ταξίδι που επιβεβαιώνει την κοινή βούληση και αποφασιστικότητα της Ευρώπης και της Ελλάδας, να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις στη διαχείριση του μεταναστευτικού».

Επιπλέον, όπως σημείωσε, ο μηχανισμός αλληλεγγύης πρέπει να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα στη μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο κι αναγνωρισμένων προσφύγων, αλλά και όσων δεν έχει καταστεί δυνατή η επιστροφή τους. Να είναι υποχρεωτικός, άμεσα προσβάσιμος κι αποτελεσματικός. Είναι σημαντικό για όλα τα κράτη μέλη, αλλά ιδίως για τα κράτη μέλη πρώτης γραμμής, να θεσπίσουν έναν κεντρικό ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών, ο οποίος θα συντονίζεται από την Επιτροπή και θα υποστηρίζεται από σχετικούς οργανισμούς της ΕΕ, όπως ο Frontex, με στόχο τη διευκόλυνση των επιστροφών, κατόπιν αιτήματος των ενδιαφερόμενων κρατών μελών, υπογράμμισε.

Παράλληλα, ζήτησε να διασφαλιστεί ότι η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016 εφαρμόζεται πλήρως και με συνέπεια στο σύνολό της, τόσο από την ΕΕ, όσο και από την Τουρκία, προς όλα τα κράτη μέλη αδιακρίτως υπό σαφείς όρους και μηχανισμό παρακολούθησης. «Αναμένουμε άμεσα από την Τουρκία να ενισχύσει τις δράσεις της για τον περιορισμό των ροών, αλλά και την αποδοχή των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας» είπε ο υπουργός.

Ο ίδιος εκτίμησε πως οι μήνες που θα ακολουθήσουν θα καθορίσουν τη διαχείριση του μεταναστευτικού στη Ευρώπη για τις επόμενες δεκαετίες. «Αναμφίβολα, χρειαζόμαστε λύσεις, που θα αντέχουν στο χρόνο. Λύσεις που θα είναι δίκαιες, θα υπηρετούν το συμφέρον του συνόλου των κρατών μελών και θα διασφαλίζουν τη συνοχή της Ευρώπης. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ποτέ ξανά πέντε χώρες και πέντε νησιά να σηκώσουν μόνα τους το βάρος της μεταναστευτικής πίεσης, που αφορά και επηρεάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της» ξεκθάρισε ο κ. Μηταράκης.

Κίνημα Αλλαγής: Οργανωμένοι στη Χρυσή Αυγή οι ψαράδες που χτύπησαν τον Βαλυράκη
Μπακογιάννη: Τα κορονοπάρτι στις πλατείες δεν είναι τυχαία-Από πίσω κρύβονται πολύ συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα
Διάγγελμα Μητσοτάκη: «Όχι» σε διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα- Στις 3 Μαΐου επαναλειτουργεί η εστίαση
Πελώνη: Όχι σε μετακίνηση εκτός Νομού το Πάσχα – Πιθανό άνοιγμα δημοτικών και γυμνασίων στις 10 Μαΐου
Με μήνυμα Μητσοτάκη το… Πάσχα στο σπίτι
Διάβημα της Αθήνας προς την Άγκυρα για το γαλλικό ερευνητικό πλοίο