• Σάββατο, 19 Ιανουαρίου
  • 02:20

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν μπορούμε να παρουσιαζόμαστε ως κόμμα κατεστημένου

-"Μαθήματα” καταπολέμησης του λαϊκισμού κατά του ΣΥΡΙΖΑ από το ΕΛΚ και τον Μητσοτάκη

Το μήνυμα που στέλνει το ΕΛΚ μετά τη συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ότι το EΛΚ στηρίζει το σχέδιο της ΝΔ για την ανάπτυξη και την οικονομία και επενδύει στην στρατηγική αντιμετώπισης του λαϊκισμού τόσο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στην Ελλάδα. Αυτό εκτιμούν στην Πειραιώς μετά την ομιλία και τις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μόναχο.

Γράφει ο Βαγγέλης Γιακουμής

Το ΕΛΚ επιδιώκει μετά την στρατηγική ήττα από τις λαϊκίστικες δυνάμεις της ακροδεξιάς και της Αριστεράς στην Ιταλία να βγει ένα μήνυμα στις ευερωκελογές ότι το μεγαλύτερο κόμμα στην Ευρώπη μπορεί και νικά τον λαϊκισμό.

Το θέμα αποκτά στρατηγική και θεμελιακή σημασία συνολικότερα για την πορεία της Ευρώπης και γι αυτό η ΝΔ έχει επενδύσει στη ίδια γραμμή και στο εσωτερικό της χώρας, λένε στην συνομιλητές του προέδρου της ΝΔ.

Οι μέθοδοι αντιμετώπισης του λαϊκισμού κατά τον κ. Μητσοτάκη είναι: Ενότητα ώστε οι κεντροδεξιές δυνάμεις τις οποίες εκπροσωπεί να μην μπορούν οι λαϊκιστές να παίξουν το παιχνίδι τους. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι της άποψης ότι πρέπει να υπάρχει ένα θετικό μήνυμα καθώς υποστηρίζει ότι “δεν αρκεί να λέμε ότι οι λαϊκιστές είναι κακοί, δεν μου αρκεί να λέω ότι ο κ. Τσίπρας είναι ψεύτης ή απατεώνας”.

Όμως, πρότεινε και αλλαγή νοοτροπίας και αμφισβήτηση των κατεστημένων νοοτροπιών και δομών στο εσωτερικό του ΕΛΚ και της ΝΔ. “Δεν μπορούμε να παρουσιαζόμαστε ως το κόμμα του κατεστημένου, πρέπει να αλλάξουμε. Αλλαγή σημαίνει νέες πολιτικές, σημαίνει νέα πρόσωπα, σημαίνει νέες μέθοδοι, με αξιοποίηση της θετικής πλευράς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στις εκστρατείες μας” είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμφώνησε μετά την συνάντησή του με τον επικεφαλής της ΚΟ του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέρνερ πως η Ελλάδα ήταν “η πρώτη χώρα που πειραματίστηκε με τον λαϊκισμό και έχει μάλιστα πληρώσει βαρύ τίμημα” αλλά πρόσθεσε πως “οι Έλληνες καθημερινά αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο ότι είναι σημαντικό να έχουν μία ικανή, φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση η οποία να μιλά τη γλώσσα της αλήθειας. Και αντιλαμβάνονται ακόμη ότι είναι πολύ σημαντικό αυτή η κυβέρνηση να είναι τμήμα της μεγαλύτερη (ευρωπαϊκής) πολιτικής οικογένειας”.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμπέσουν οι εθνικές εκλογές με τις ευρωεκλογές αλλά προειδοποίησε πως το προηγούμενο της Ελλάδας δεν πρέπει να επαναληφθεί . “Πρέπει να αντιδράσουμε πριν οι λαϊκιστές κατορθώσουν να έρθουν στην εξουσία. Γιατί αν συμβεί αυτό, τότε μπορεί να είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν πολιτικά οι λαϊκιστές αλλά οι χώρες που περνούν από αυτή τη διαδικασία ζημιώνονται βαθιά.

Αυτό βλέπουμε να συμβαίνει σήμερα και στην Ιταλία. Ανάλογες προκλήσεις αντιμετωπίζει και η Ισπανία αλλά και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες ο λαϊκισμός βρίσκεται σε άνοδο. Αν η Ελλάδα μπορεί, δια του παραδείγματος της, να προσφέρει ορισμένα μαθήματα βάσει της εμπειρίας που είχε από μία κυβέρνηση λαϊκιστών, αυτά είναι τα εξής: ο λαϊκισμός φέρνει σημαντική οικονομική ζημία αλλά και υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών”.

Παράλληλα ο κ Μητσοτάκης κάλεσε τους ευρωπαίους να βρουν θαρραλέα λύση για το χρέος και ζήτησε να βρεθεί “μια συμβιβαστική λύση ανάμεσα στους κύριους πιστωτές και το ΔΝΤ, για να σταλεί ένα καθαρό σήμα στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων ότι η Ελλάδα μπορεί πραγματικά να δανείζεται από αυτές με ασφάλεια και με λογικό επιτόκιο. Αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό, πρέπει επίσης να υπάρξει καθαρή δέσμευση για συνέχιση των μεταρρυθμιστικών διαδικασιών”.

Εξήγησε πως “ η περικοπή συντάξεων και η αύξηση φόρων δεν είναι πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Μεταρρυθμίσεις είναι η βελτίωση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, είναι η αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης, είναι όλα όσα πρέπει να μπουν στο κέντρο της μεταρρυθμιστικής μας ατζέντας”.

Τόνισε πως το ΕΛΚ “ενισχύει το αναπτυξιακό σχέδιο της ΝΔ” και υπογράμμισε στον επίτροπο Έτινγκερ πως “το συμφέρον της Ελλάδος ευθυγραμμίζεται με το συμφέρον του ΕΛΚ: πως θα ενισχύσουμε την ανάπτυξη, πως θα φροντίσουμε να διαχυθούν σε όλους τα οφέλη της ανάπτυξης, πως θα δημιουργήσουμε δουλειές, πως θα εστιάσουμε στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων αλλά και την ψηφιακή επανάσταση”. Ειδική αναφορά έκανε στην ασφάλεια και ζήτησε την ξεκάθαρη στήριξη του ΕΛΚ στην προσπάθεια της ΝΔ να οικοδομήσουμε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό διαχείρισης των συνόρων που θα προστατεύει τα σύνορα και θα αποκαθιστά το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, καθώς και στα θέματα ενίσχυσης της FRONTEX και του ασύλου

Σε ό,τι αφορά την προστασία των συνόρων και τη μετανάστευση, θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου γιατί το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο περιλαμβάνει πρόσθετους πόρους για τους συνοριακούς ελέγχους. Είμαστε μία χώρα με εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα και θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι τα σύνορα της Ευρώπης είναι και σύνορα της Ελλάδας και πως τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης. Συνεπώς, υποστηρίζουμε ένθερμα την ενίσχυση της FRONTEX ώστε η δύναμη της να φτάσει τις 10 χιλιάδες. Πρόσθετοι πόροι πρέπει να διατεθούν εγκαίρως. Αυτό πρέπει να συμβεί άμεσα. Χρειαζόμαστε μία κοινή πολιτική ασύλου.

Είναι ενθαρρυντικό αυτό που πρότεινε χθες η Καγκελάριος, να μετατραπεί ο ESM σε ένα είδος Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου. Θα χρειαστεί ένας μηχανισμός για την αντιμετώπιση των ασυμμετρικών σοκ και να παρέχεται στις χώρες χρηματοδότηση υπό όρους σε περίπτωση που οι συνθήκες της αγοράς οδηγηθούν σε λάθος κατεύθυνση.

Send this to a friend