ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, που είναι το τιμώμενο πρόσωπο της φετινής δέκατης έκδοσης του Our World, του ετήσιου περιοδικού που εκδίδεται από την εφημερίδα New Europe, επιλέγει για τίτλο στο άρθρο του την φράση “Θέτουμε τις βάσεις για το μέλλον μας” και περιγράφει μέσω αυτού το σχέδιό του για την διακυβέρνηση της χώρας. Ξεκινά την “αφήγησή” του επικαλούμενος την ανάγκη προοδευτικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. “Η προοδευτική διακυβέρνηση απαιτεί μεταρρυθμιστική ηγεσία. Αυτή είναι η πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα η Ευρώπη, και η Ελλάδα είναι αυτή που δείχνει τον δρόμο.
Μετά από μια δεκαετή κρίση που έφερε πόνο και απελπισία, η χώρα μου έχει ανακάμψει ως μια θετική δύναμη γεμάτη προοπτικές και αποτελεί θετικό παράδειγμα για πολλούς”, λέει ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζοντας ότι: “Έχουμε κάνει άλματα προόδου από τότε που η Ελλάδα αντιμετωπιζόταν αποκλειστικά ως πολιτικός κίνδυνος. Όσα συνέβησαν την τελευταία δεκαετία ήταν, από πολλές απόψεις, απόρροια του λαϊκισμού και του πελατειακού συστήματος. Έχοντας αντικρίσει ευθέως την άβυσσο, ο ελληνικός λαός βίωσε την κάθαρση και γύρισε την πλάτη στις ακραίες πολιτικές”. Στο άρθρο του ο κ. Μητσοτάκης επιτίθεται εμμέσως πλην σαφώς στην διακυβέρνηση Τσίπρα και “χρεώνει” στα “ αντισυστημικά κόμματα” ότι “προσπαθούν να αλλοιώσουν τις δημοκρατίες μας, αλλά η Ελλάδα αποτελεί τη θετική εξαίρεση στην ΕΕ, καθώς έχει αφήσει πίσω της αυτά τα κόμματα”.
Ιδιαίτερης σημασίας είναι και η αναφορά του στην ακροδεξιά και στην Χρυσή Αυγή ακτινογραφώντας την πορεία τους: “Από τον Βορρά ως τον Νότο και από τη Δύση ως την Ανατολή, η ακροδεξιά συνεχίζει την ανοδική της πορεία εντός και εκτός των συνόρων της Ευρώπης. Ωστόσο, στην Ελλάδα η πορεία αυτή έχει ανακοπεί. Η Χρυσή Αυγή, ένα ακραίο φασιστικό πολιτικό μόρφωμα, βρίσκεται πια εκτός Κοινοβουλίου και έχει επιστρέψει στο 2% που ανέκαθεν συγκέντρωνε η ακροδεξιά στην Ελλάδα, μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974. Αυτή η μεταστροφή είναι μια αχτίδα ελπίδας αλλά και μια εικόνα του τι μέλλει γενέσθαι για τη δημοκρατία στην Ευρώπη”.
Κατά τον Έλληνα πρωθυπουργό “υπάρχει μια αισιόδοξη οπτική που προκύπτει από την ελληνική κρίση”: “Ασφαλώς, η μακρά και επίπονη περίοδος της κρίσης κόστισε χρόνο και χρήμα στον ελληνικό λαό. Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, οι πολίτες κατάφεραν τελικά να δουν την αλήθεια πίσω από τη ρητορική των δημαγωγών τόσο της αριστεράς όσο και της δεξιάς και να υπερβούν την πολιτική του φόβου και του μίσους. Ενώ κάποτε η Ελλάδα θεωρούνταν για κάποιους παράγοντας ρίσκου, τώρα βλέπουν μια χώρα που αποτελεί παράδειγμα ασφάλειας, λογοδοσίας και ευκαιριών”.
Έχοντας όπως λέει το καθήκον και παράλληλα το προνόμιο να είναι επικεφαλής της πρώτης κυβέρνησης- ύστερα από δέκα χρόνια που έχει καθαρή εντολή για μεταρρυθμίσεις και την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο- επιλέγει την κίνηση με πολύ μεγάλη ταχύτητα για την ανάκαμψη της οικονομίας αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι υπάρχει πολύ σκληρή δουλειά μπροστά. Είναι όμως για τον ίδιο αισιόδοξο το τοπίο διότι τόσο η κοινή γνώμη όσο και η πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου, έχουν ήδη αγκαλιάσει τη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, την πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει αυτό το αξίωμα στην ιστορία της Ελλάδας.
“Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη ότι οι πολίτες μπορούν να εκτιμήσουν και να ενστερνιστούν τα οφέλη αυτών των ενίοτε δύσκολων πολιτικών αποφάσεων, όπως κι εμείς θα πρέπει να έχουμε πίστη στις δυνάμεις μας και να υποστηρίξουμε αυτές τις δύσκολες αποφάσεις”, επιμένει ο κ. Μητσοτάκης, καλώντας τη ΕΕ και συγκεκριμένα την Ευρωζώνη “να βρουν έναν τρόπο να επανέλθουν στον δρόμο της ανάπτυξης, διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωπες με τη στασιμότητα και την παρακμή”. Η «πράσινη» ανάπτυξη -προσθέτει χαρακτηριστικά- την οποία επιδιώκουμε είναι μια μορφή οικολογικού νεο-κεϋνσιανισμού. Και εξηγεί μεταξύ άλλων:
“Το 2020 είναι και μια χρονιά με ακόμη περισσότερες προκλήσεις: το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, η εύρεση της σωστής ισορροπίας μεταξύ των θεμελιωδών πολιτικών γεωργίας και συνοχής της ΕΕ, η αντιμετώπιση των αυξανόμενων προκλήσεων της μετανάστευσης, της εκπαίδευσης, της έρευνας και της ενεργειακής μετάβασης, η διεύρυνση της ΕΕ στα δυτικά Βαλκάνια, και ασφαλώς η νέα σχέση της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο”.
Ροή Ειδήσεων
07/09/2024 | 14:00
Η Μαρίνα Σάττι μοιράζεται Βίντεο από τα παιδικά της χρόνια κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιοδείας της
07/09/2024 | 13:20
Ελβετία: Έρευνα για 11χρονο που φέρεται να επηρεάστηκε από εξτρεμιστικά κινήματα στο εξωτερικό
07/09/2024 | 13:10
Βόλος: Εντός των επιτρεπόμενων ορίων οι τιμές των κολοβακτηρίδιων και εντερόκοκκων στις ακτές του Δήμου
07/09/2024 | 12:18
Σπίρτζης για Κασσελάκη λίγο πριν την Κεντρική Επιτροπή: Συνεχώς διαιρεί και δημιουργεί εσωτερικές κρίσεις
06/09/2024 | 09:50
Δούκας: Το πρόβλημα δεν είναι να αλλάξεις τον Μητσοτάκη, αλλά το σύστημα διακυβέρνησης
06/09/2024 | 09:38
Power of Love – Εκτός εαυτού η Ανδριάνα: «Όταν λέει αυτά που λέει για τον άντρα μου, θα της γ@@@@@@»
06/09/2024 | 07:49
Άννα Διαμαντοπούλου: «Δυνατό ΠΑΣΟΚ σημαίνει δύναμη στη κοινωνία – Τώρα είναι η ώρα!»
06/09/2024 | 08:19
Αντιγόνη Κουλουκάκου: «Το παιδί μου “βλέπει” τον παππού του, πιστεύω στις δεύτερες ζωές»
06/09/2024 | 13:05
Αναστασία Γιάμαλη για τη μεταγραφή της στο MEGA: «Εγώ δεν αλλάζω χρώματα ανάλογα με τον εκάστοτε εργοδότη μου»
06/09/2024 | 08:46