• Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου
  • 03:18

Αθήνα

5 oC

αίθριος καιρός

Μητσοτάκης: Έχω πει ότι δεν μου αρέσει η συμφωνία με την ΠΓΔΜ, αλλά θα τη σεβαστώ

Μέσα από τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά εκλογές το συντομότερο δυνατό «διότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει να προσφέρει πλέον τίποτα στη χώρα», ενώ αναφέρεται και στη συμφωνία των Πρεσπών για το όνομα της γειτονικής χώρας.

«Στις 20 Αυγούστου εκπνέει το τρίτο και τελευταίο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, χρειαζόμαστε μια νέα κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα στο μέλλον. Με εξαίρεση τον τουρισμό η οικονομία δεν αναπτύσσεται», ανέφερε ο επικεφαλής της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης επικρίνει το γεγονός ότι θα υπάρξει ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία της χώρας, την οποία αποδίδει στην έλλειψη εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση. «Εάν υπήρχε επαρκής εμπιστοσύνη ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις, τότε δεν θα χρειάζονταν ένας τόσο αυστηρός μηχανισμός παρακολούθησης για όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα», σχολίασε σχετικά.

«Υπάρχουν περιθώρια ελιγμών»

Σε ερώτηση πώς θα χρηματοδοτήσει ο ίδιος τη μείωση της φορολογίας που υπόσχεται εφόσον εκλεγεί, ο κ. Μητσοτάκης απαντά ότι θα σεβαστεί τους συμπεφωνημένους με τους δανειστές στόχους, ωστόσο, κατά τη γνώμη του, υπάρχουν περιθώρια ελιγμών. «Θέλουμε να εξοικονομήσουμε δαπάνες και να μειώσουμε τους φόρους. Η κυβέρνηση έκανε ελάχιστα για να μεταρρυθμίσει τη δημόσια διοίκηση. Αντιθέτως τα τελευταία τρία χρόνια αύξησε τις δαπάνες προσωπικού (σσ. μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων) κατά 500 εκατομμύρια ευρώ. Θέλω ένα μικρότερο, αλλά αποτελεσματικότερο κράτος», επισημαίνει χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν συνεπάγεται απολύσεις αλλά λιγότερες προσλήψεις σε σχέση με τον αριθμό των ανθρώπων που συνταξιοδοτούνται καθώς και μείωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. «Θα μείωνα τους φόρους και (σε αντάλλαγμα) περιμένω μεγαλύτερη φορολογική συνείδηση. Για τη δε δίωξη φοροφυγάδων, υπάρχουν σήμερα καλύτερες δυνατότητες απ΄ ότι παλαιότερα», εξήγησε ο ίδιος.

Για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο πρόεδρος της ΝΔ λέει ότι «έχω πει ξεκάθαρα ότι δεν μου αρέσει αυτή η συμφωνία. Αλλά λέω επίσης ότι θα τη σεβαστώ ως μια υποχρέωση της χώρας, εφόσον θα έχει επικυρωθεί από την ελληνική Βουλή. Αλλά η δική μου, η ΝΔ, θα ψηφίσει κατά». Υποστηρίζει δε ότι ο ίδιος θα είχε αναζητήσει μια διαφορετική λύση.

«Ο Τσίπρας χάνει δίκη σε βάρος της αστυνομίας»

Εξάλλου, με αφορμή την αθώωση των 18 αστυνομικών μετά από μηνύσεις που είχαν καταθέσει το 2011 για άσκηση ακραίας αστυνομικής βίας ο τότε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η εφημερίδα Die Welt επανέρχεται στις τεράστιες καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης στην Ελλάδα τις οποίες κατέγραψε και πρόσφατη έρευνα του DIW.

Yπό τον τίτλο «Ο Τσίπρας χάνει δίκη σε βάρος της αστυνομίας του» η εφημερίδα αναφέρεται στο ιστορικό της υπόθεσης και σχολιάζει ότι οι μύλοι της ελληνικής δικαιοσύνης δουλεύουν τόσο απίστευτα αργά που «κάθε νομική διαμάχη συνοδεύεται από το ρίσκο τερματισμού της υπόθεσης λόγω βιολογικού θανάτου του ενάγοντα ή του κατηγορούμενου. Οι δίκες διαρκούν συχνά τόσο πολύ που συνιστούν πρόσκομμα για δυνητικούς ξένους επενδυτές».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτό που μένει από την υπόθεση της αγωγής Τσίπρα κατά της αστυνομίας είναι το εξής: «Ειδικώς ο επαναστάτης Τσίπρας που αμυνόταν κατά υποτιθέμενης αστυνομικής βίας χρειάζεται τώρα ακριβώς αυτές τις αστυνομικές δυνάμεις για την ασφάλεια του ιδίου και της κυβέρνησής του. Σε διαδηλώσεις κατά των μέτρων περικοπών και της μεταναστευτικής πολιτικής η κυβέρνηση επιστράτευσε κάθε τόσο την αστυνομία […]».

Send this to a friend