Αθήνα

7 oC

ελαφρές νεφώσεις

Μητσοτάκης για Κυπριακό: «Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε πρόταση λύσης»  

Το δικό του μήνυμα για το Κυπριακό απεύθυνε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, που συναντήθηκε σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το εν λόγω ζήτημα.

Ο κ. Μητσοτάκης, σε δήλωσή του από τα γραφεία του κόμματος στην οδό Πειραιώς, εξήγησε πως «απαιτείται λύση σταθερότητας και ειρήνης, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και μακριά από λογικές εγγυήσεων και πνευματικών δικαιωμάτων».

«Τέτοιες λογικές δεν μπορεί να υπάρχουν», επισήμανε χαρακτηριστικά.

«Ο πρόεδρος Αναστασιάδης έχει την αμέριστη συμπαράστασή μας», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ και αναγνώρισε πως «η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι αποφασισμένη για λύση, κάτι που όπως είπε, δεν μπορώ να πει και για την άλλη πλευρά, από όπου τις τελευταίες ημέρες έγιναν αλλεπάλληλες δηλώσεις αδιαλλαξίας».

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Μητσοτάκη:

«Η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών γίνεται την ημέρα που ξεκινούν στη Γενεύη οι κρίσιμες διαβουλεύσεις για το Κυπριακό.

Η δική μας θέση είναι γνωστή.

Απαιτείται λύση, καθώς συνεχίζεται για 43 χρόνια η παράνομη κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου.

Στις μέχρι σήμερα συζητήσεις έχει επιτελεστεί σημαντική πρόοδος.

Όμως, παραμένουν ακόμα σοβαρές εκκρεμότητες και αποκλίσεις.

Ελλάδα και Κύπρος θέλουν λύση.  Όμως, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε πρόταση λύσης.

Υπάρχουν σαφείς όροι και ξεκάθαρες προϋποθέσεις.

Χρειάζεται λύση που θα αντέξει στο χρόνο. Λύση λειτουργική και βιώσιμη. Σύμφωνη με το διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σύμφωνη με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Λύση σταθερότητας και ειρήνης, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ώστε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να απολαμβάνουν τους καρπούς της ευρωπαϊκής συμμετοχής  χωρίς κατοχικά στρατεύματα και παρωχημένες λογικές εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων.

Τέτοιες λογικές δεν μπορεί να υπάρχουν σε μια επανενωμένη Κύπρο, κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε αυτήν την δύσβατη πορεία ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έχει τη στήριξή μας για να επιτευχθεί μια συμφωνία με αυτά τα χαρακτηριστικά.

Εκτιμούμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι καταβάλλει μεγάλη και επίμονη προσπάθεια.

Δυστυχώς δεν μπορώ να πω το ίδιο για τη στάση της άλλης πλευράς. Οι δηλώσεις αδιαλλαξίας εντείνονται ειδικά τις τελευταίες ημέρες και ενώ εισερχόμαστε στο πιο κρίσιμο στάδιο αυτής της προσπάθειας.

43 χρόνια μετά την παράνομη εισβολή και κατοχή, η Κύπρος δικαιούται και αξίζει ένα καλύτερο παρόν και ένα ακόμα καλύτερο μέλλον».