
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μια εκκρεμότητα δεκαετιών και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα σημαντική χρονική συγκυρία, λόγω της κλιμακούμενης έντασης με την Τουρκία, κλείνει οριστικά η σημερινή συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Η συμφωνία υπογράφηκε επίσημα από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκο Δένδια και Λουίτζι ντι Μάιο, επ’ ευκαιρία της επίσκεψης του Ιταλού υπουργού στην Αθήνα.
Οι δύο χώρες βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις για το ζήτημα περίπου 40 χρόνια, ενώ εμπλέκεται και η Αλβανία, η οποία, όμως, προσώρας δεν συμμετέχει στη συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας. Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία που υπογράφει η Ελλάδα με γειτονική χώρα για την οριοθέτηση ΑΟΖ, ενώ εκτιμάται πως στέλνει καθαρό μήνυμα στην Τουρκία ότι δεν μπορεί να συμπεριφέρεται με τον προκλητικό τρόπο που συνηθίζει στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, λαμβάνει υπόψη της τη μέση γραμμή της συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας ως οριογραμμή της ΑΟΖ των δύο χωρών κι έτσι θα ισχύει και για τα υπερκείμενα της υφαλοκρηπίδας ύδατα.
Σημειώνεται, επίσης, ότι η συμφωνία περιλαμβάνει την υπογραφή Κοινής Δήλωσης Ελλάδας-Ιταλίας προς την Κομισιόν, με την οποία ζητούν τη μελλοντική τροποποίηση του κανονισμού περί κοινής αλιευτικής πολιτικής, ώστε, όταν η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της έως τα 12 ναυτικά μίλια, τότε να διατηρηθεί η υπάρχουσα αλιευτική δραστηριότητα των Ιταλών αλιέων στην περιοχή μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων, η οποία σήμερα αποτελεί διεθνή ύδατα. Επιπλέον, τα υπάρχοντα δικαιώματα των Ιταλών αλιέων περιγράφονται με σαφήνεια στη συμφωνία, αλλά πλέον περιοριστικά, τόσο ως προς τον αριθμό των σκαφών όσο και ως προς τα είδη που δύνανται να αλιεύσουν και εξαιρούνται τα είδη που αλιεύουν οι Έλληνες αλιείς.
Σε δήλωσή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως «σήμερα είναι μια καλή ημέρα για την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ευρώπη και ολόκληρη τη Μεσόγειο», καθώς και ότι «η συμφωνία ανταποκρίνεται πλήρως στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας». Επίσης, όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, η συμφωνία αναγνωρίζει κυριαρχικά δικαιώματα σε όλα τα χερσαία και νησιωτικά εδάφη και γι’ αυτό το λόγο «πρόκειται για υπόδειγμα συνεργασίας και σχέσεων καλής γειτονίας και μία καθοριστική συμβολή στην ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή μας».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνει τη δήλωσή του με την ελπίδα να υπάρξουν σύντομα ανάλογες συμφωνίες και μεταξύ άλλων χωρών της περιοχής, υπονοώντας ασφαλώς την αντίστοιχη εκκρεμότητα της Ελλάδας με την Αίγυπτο. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δένδιας θα ταξιδέψει στην Αίγυπτο την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο για μία σειρά από λόγους η οριστικοποίηση της συμφωνίας θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όμως, θα ισχυροποιούσε αναμφισβήτητα τη θέση της Ελλάδας στη ΝΑ Μεσόγειο και θα ακύρωνε στην πράξη το (παράνομο) σύμφωνο Τουρκίας-Λιβύης, αφού πολλές από τις θαλάσσιες ζώνες που υποτίθεται ότι ρυθμίζονται με το εν λόγω σύμφωνο καλύπτονται από μια πιθανή συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ.
Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας-Ιταλίας και ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Γιώργος Κατρούγκαλος. Προσθέτει δε πως «παίρνει το νήμα της διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ήταν ενταγμένη σε ένα συνολικό σχέδιο στρατηγικής διπλωματίας που περιλάμβανε την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο και τη σύναψη ΑΟΖ όχι μόνο με την Ιταλία, αλλά και την Αλβανία και Αίγυπτο». Καταλήγει δε επαναλαμβάνοντας το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, καθώς, όπως τονίζει ο κ. Κατρούγκαλος, η προσπάθεια της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής πρέπει να είναι ενταγμένη σε μια συστηματική στρατηγική, η οποία αυτή τη στιγμή λείπει.
Ειδήσεις σήμερα:
Έκτακτα lockdown: Πώς θα εφαρμόζονται τοπικά το καλοκαίρι στην Ελλάδα
Κορονοϊός: Έχασε την μάχη 79χρονη στην Αλεξανδρούπολη- Στους 183 οι νεκροί στη χώρα μας
«Βόμβα» Γιαννακόπουλου: «Ο Παναθηναϊκός είναι προς πώληση για 25 εκατ. ευρώ»
Ροή Ειδήσεων
05/06/2023 | 23:29
Η γη της ελιάς: Ο Στράτος κάνει φιλική προσέγγιση στην Ειρήνη, αλλά εκείνη του επιτίθεται

05/06/2023 | 22:56
Ευρωκοινοβούλιο: Έρχεται έκθεση «κόλαφος» για την Τουρκία – «Η διαδικασία ένταξής της στην ΕΕ έχει χάσει τον σκοπό της»
05/06/2023 | 22:38
Εύα Καϊλή: Η πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη μετά την αποφυλάκιση- «Ήμουν σοκαρισμένη, δεν μπορούσα να δω το μωρό»
05/06/2023 | 22:21
Το νέο βίντεο Μητσοτάκη στο Tik Tok με ρακές και την… «οργή» της Μαρέβας: «Μου φέρνει τις ανθοδέσμες στο κεφάλι»

05/06/2023 | 22:07
Μύκονος: Σε κλιματιστικά και συσκευασίες Depon βρέθηκαν ναρκωτικά στη βίλα με το πάρτι 300 ατόμων
05/06/2023 | 21:54
ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: «Δίκαιη Κοινωνία – Ευημερία για όλους» – Το υλικό της προεκλογική καμπάνιας
04/06/2023 | 10:33
Κούρκουλου: Είπα στη μητέρα μου «χρειάζομαι βοήθεια, πρέπει να μου βρεις κάποιον ειδικό»- Πήγα στο Ωνάσειο γιατί νόμιζα ότι παθαίνω έμφραγμα
04/06/2023 | 12:06
Άννα Φόνσου: Να παντρεύονται οι ομοφυλόφιλοι, αλλά έχω πρόβλημα να υιοθετούν παιδιά

04/06/2023 | 14:46
Ράνια Τζίμα: Σε ποιο νησί βρίσκεται για το τριήμερο μαζί με την οικογένειά της- Η φωτογραφία από την παραλία
04/06/2023 | 10:52
J2US: Ενθουσιασμός για την «επιστροφή» της Καλομοίρας στη σκηνή – Φασουλής: «Σε θαυμάζω όσο τίποτα, με συγκινείς»
04/06/2023 | 08:03
Η απάντηση της Γερμανού για τον σάλο που προκλήθηκε με το μπλουζάκι του Κορδώνη- Ζήτησε συγγνώμη ο ίδιος

04/06/2023 | 08:19
Καλομοίρα: «Έχω μάτια μόνο για τον σύζυγό μου αλλά δεν είναι κακό να ανταλλάσσεις ματιές με κάποιον άλλο»
04/06/2023 | 07:41
Κωνσταντίνα: «Θα είναι λύτρωση να βρεθεί ο μπαμπάς μου- Έχουμε δώσει και εμείς εδώ και χρόνια DNA και περιμένουμε»
04/06/2023 | 14:08