
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δέσμη μέτρων με μεώσεις στο κόστος των τραπεζικών συναλλαγών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό.
Δείτε την ομιλία του
Τα πέντε μέτρα για τις τράπεζες
1: όλες οι χρεώσεις για βασικές τραπεζικές κινήσεις μηδενίζονται. Οι πληρωμές σε Δημόσιο, υπηρεσίες, όλες να γίνονται χωρίς κανένα κόστος. Με νομοθετική παρέμβαση. Αν εξοφλείτε το ρεύμα τηλέφωνο δεν επιβαρύνεσαι καθόλου. Μα χειροκροτήσετε κ. Ανδρουλάκη αυτό ζητήσατε
2. Μπαίνει πλαφόν έως 0,5 ευρώ για μεταφορά έως 5 χιλ ευρώ με έμβασμα. Μπαίνει τέλος σε καταχρηστικές πρακτικές με εξοργιστικές χρεώσεις.
3 από το 2026 διπλασιάζουμε τον ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα που έχουν τράπεζες και σέρβισερ. Θα έχουν διπλάσιο κόστος αν δεν βγουν στην αγορά
4. Έχουμε συζητήσει με οικονομικό επιτελείο και ΤτΕ να μπαίνουν μεγάλες εταιρείες στον μηχανισμό χρηματοδοτήσεων ώστε να πιέσουν τις τράπεζες να έχουν πιο χαμηλά επιτόκια. Μας ενδιαφέρει η χρηματοδότηση μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας
5. 100 εκατ ευρώ από 4 συστημικές τράπεζες θα μεταφερθούν στην στήριξη υφιστάμενων δομών ή χτίσιμο νέων σχολείων μεσω του προγράμματος Μαριέτα Γιαννάκου. Δείτε το και ως μια εθελοντική συνεισφορά.
Η Ελλάδα σήμερα χαράσσει τον δικό της οδικό χάρτη με όρους σταθερότητας και ανάπτυξης σε διεθνή περίγυρο αστάθειας
Ο πρωθυπουργός στη Βουλή σημείωσε πως ο πολίτης ξέρει ότι τα βγάζει ακόμα δύσκολα αλλά σίγουρα η θέση του είναι καλύτερη από το χθες των φόρων και των περικοπών.
«Ας είμαστε ειλικρινείς. Αναφέρομαι στον κ. Ανδρουλάκη που παρουσίασε μία εικόνα περίπου καταστροφής. Έχουμε μια χώρα που έχει ταυτόχρονα άνοδο κατανάλωσης, άνοδο των επενδύσεων, άνοδο των καταθέσεων των νοικοκυριών, της απασχόλησης , της εξόφλησης του δημοσίου χρέους. Πρόοδο σημαίνουν όλα αυτά, δεν μπορούν να ταυτίζονται με την εικόνα μιας «μαύρης» χώρας», επισήμανε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας για τη μάχη με τη φοροδιαφυγή τόνισε πως η Ελλάδα μετατρέπει τα κρυφά κέρδη μερικών σε όφελος των πολλών.
«Το κόμμα των μουσαμάδων για το Μετρό της Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να μιλάει. Κύριε Ανδρουλάκη είναι εντυπωσιακό έργο. Υπάρχουν δυσκολίες αλλά ξαφνικά να βρείτε αφορμή να λαϊκίσετε για έργο για το οποίο πριν 5 μέρες πανηγυρίζατε. Αφήστε τα αυτά. Αυτά ταιριάζουν στον ΣΥΡΙΖΑ», συνέχισε.
Ο κ. Μητσοτάκης ρώτησε τον κ. Φάμελλο μήπως χειρουργεί στα απογευματινά χειρουργεία ο κ. Πολάκης και δεν είναι παρών στην αίθουσα, είπε ότι άνοιξε ο δρόμος για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και μίλησε για δεκάδες άλλες αθόρυβες αλλαγές.
«Είναι επιτυχία όλων των Ελλήνων», υπογράμμισε και αναφέρθηκε σε μία σειρά από σχετικά παραδείγματα.
«Δεν είμαστε ο λαός της αποτυχίας. Δεν ταιριάζει στον Έλληνα η εικόνα που παρουσιάσατε», συμπλήρωσε.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως μένει πιστός στη συνέπεια ο προϋπολογισμός του 2025. «Η Ελλάδα σήμερα χαράσσει τον δικό της οδικό χάρτη με όρους σταθερότητας και ανάπτυξης σε διεθνή περίγυρο αστάθειας», ανέφερε.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το σχέδιο δράσης για το 2025 θα αποτελέσει το προοίμιο για τα επόμενα έτη. Είπε ότι ο προϋπολογισμός ενισχύει το διαθέσιμο εισόδημα με μειώσεις φόρων ενώ μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο πρόβλημα της στέγης και μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση έχει απαντήσει όπως πχ με το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως το δεύτερο στοιχείο του προϋπολογισμού αφορά τον συνδυασμό του κοινωνικού του χαρακτήρα με τη συνολικά αναπτυξιακή του διάσταση.
Επ’ αυτού είπε ότι το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων αυξάνεται κι άλλο και έδειξε έναν σχετικό πίνακα που δείχνει αυτά τα στοιχεία σε σχέση με το παρελθόν.
«Ως αποτέλεσμα της υπεραπόδοσης της οικονομίας η κυβέρνηση αναθεώρησε δύο φορές τον προϋπολογισμό στηρίζοντας έργα στις περιφέρεις και δήμους. Πότε είχε να δει η τοπική αυτοδιοίκηση τόσα χρηματοδοτικά εργαλεία;», ρώτησε.
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε επίσης για την αύξηση των δαπανών στην υγεία σε σχέση με το 2019 και σημείωσε ότι «είναι παράδοξο να ισχυρίζεται κάποιος ότι το ΕΣΥ καταρρέει, ενώ δεν κατέρρεε επί των δικών σας ημερών με λιγότερα χρήματα».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην αύξηση των δαπανών για την άμυνα και πως είναι θετικό που τις ψηφίζει η αντιπολιτευση.
Εκτιμώ ότι το 2027 ο μέσος μισθός θα είναι πάνω από τα 1500 ευρώ
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αυξάνεται ο κατώτατος μισθός πολύ πιο γρήγορα από ό,τι οι άλλοι μισθοί και επανέλαβε ότι θα φτάσει τα 950 ευρώ το 2027.
«Εκτιμώ ότι το 2027 ο μέσος μισθός θα είναι πάνω από τα 1500 ευρώ που είναι ο κεντρικός στόχος που έχουμε θέσει. Αυτά είπαμε, αυτά θα κάνουμε. Αυτή είναι η δέσμευση που αναλάβαμε απέναντι στον ελληνικό λαό», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι πολλοί νέοι άνθρωποι που έφυγαν από την Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης, εξέφρασαν ενδιαφέρον να επιστρέψουν «γιατί εμπιστεύονται το μέλλον της χώρας, όχι την κυβέρνηση».
Παράλληλα μίλησε για τις αυξήσεις στο δημόσιο και στις συντάξεις και σημείωσε ότι αυξήθηκε το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
«Είμαστε ευχαριστημένοι από αυτή την πρόοδο. Ναι, αν σκεφτούμε ότι είναι τα θεμέλια μιας σταθερά ανοδικής πορείας. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι αν αυτά τα αριθμητικά δεδομένα δεν μεταφράζονται σε πιο άνετη καθημερινότητα. Θα γίνει αυτό. Γίνεται ήδη σε ένα βαθμό. Έχω ακούσει πολλές φορές την ωραία φράση ότι ευημερούν οι αριθμοί, αλλά οι άνθρωποι υστερούν. Σίγουρο είναι ότι όταν χρεοκοπούν οι αριθμοί , σίγουρα χρεοκοπούν οι άνθρωποι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και κάτι ξέρετε για αυτό», πρόσθεσε.
Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι πριν από 10 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ έριξε την τότε κυβέρνηση και οδηγήσε τη χώρα στο καταστροφικό 2015. «Εσείς ρίξατε μια κυβέρνηση εκλεγμένη εκμεταλλευόμενη μια θεσμική ανορθογραφία του Συντάγματος. Η Ελλάδα από τότε προόδευσε και τα άφησε πίσω όλα αυτά», τόνισε.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι χωρίς ακμαία οικονομία, δεν υπάρχουν οι πόροι για ευημερούσα κοινωνία.
Σημείωσε ότι μερίδιο αποκτούν σταδιακά όλοι και μίλησε για τις ανατιμήσεις της τελευταίας τριετίας. Είπε ότι έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις σε κρίσιμους τομείς όπως στο ρεύμα με την υπερφορολόγηση των υπερκερδών των επιχειρήσεων «που το κάναμε όπως και με τα διύλιστήρια».
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είμαστε σε ένα σημείο που ο μέσος πληθωρισμός, ειδικά στα τρόφιμα, πλησιάζει το μηδέν. «Όταν θα σταματήσουν να ανεβαίνουν οι τιμές, δεν θα σταματήσουν οι μισθοί να αυξάνονται και οι φόροι να μειώνονται», τόνισε.
Βρισκόμαστε σε μια τροχιά διαρκούς αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας
«Σκεπτόμενος ότι εμείς καλούμαστε να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό του 2025, κάτι που δυσκολεύονται να κάνουν χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία, εμείς δεν είμαστε σε αυτή την κατηγορία. Η Ελλάδα συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια δημοκρατικής ομαλότητας. Νομίζω ότι αυτή η συζήτηση έγινε αφορμή για να αξιολογήσουμε και τη θεσμική μας ωρίμανση και να εκτιμήσουμε την αξία της πολιτικής σταθερότητας που τελικά είναι προϋπόθεση κάθε προόδου», ανέφερε στις πρώτες του κουβέντες στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως αύριο θα βρεθεί στο Λίβανο και πως αυτό επιβεβαιώνει το ρόλο της πατρίδας μας στην ευρύτερη περιοχή με την κυβέρνηση να κρατά σταθερά το τιμόνι του τόπου. «Όταν πολλές ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες τίθενται σε καθεστώς επιτήρησης, η ελληνική οικονομία αναβαθμίζεται και ο προϋπολογισμός της εγκρίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», τόνισε.
Είπε ότι σε πολλές χώρες οι φόροι αυξάνονται ενώ στην πατρίδα μας εξακολουθούν να μειώνονται, η ανεργία είναι μονοψήφια, το εισόδημα ενισχύεται. «Εδώ συμβαίνει ένα παράδοξο. Αλλού αλλάζουν οι κυβερνήσεις. Αντίθετα σε εμάς αλλάζει η αντιπολίτευση», συνέχισε.
Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η εικόνα των αριθμών. Μίλησε επ αυτού για την αύξηση του ΑΕΠ, για τη μείωση του δημοσίου χρέους, για τη δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας, στους ρυθμούς ανάπτυξης με γρηγορότερους ρυθμούς από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
«Βρισκόμαστε σε μια τροχιά διαρκούς αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας. Αυτό δεν είναι αδιάφορο για τα ελληνικά νοικοκυριά. Δεν είναι αδιάφορο ότι το Economist κατέταξε την πατρίδα μας στην πρώτη τριάδα των παγκόσμιων οικονομιών μεταξύ 37 χωρών. Πρόκειται περί ενός περιοδικού που έχει διεθνές κύρος. Επιλέχθηκε η πατρίδα μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μία από τις ευρωπαίκές χώρες που θα φιλοξενήσει τα πρώτα ΑΙ factories», συμπλήρωσε.
Ροή Ειδήσεων

28/03/2025 | 13:34
Η ΓΣΕΕ στο πλευρό των εργολαβικών εργαζομένων στη μονάδα της ΔΕΗ στη Μελίτη Φλώρινας
28/03/2025 | 13:19
ΓΣΕΕ: Περί όνου σκιάς οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό, μόνη «θεραπεία» για αξιοπρεπείς αποδοχές οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις
28/03/2025 | 13:14
Λάκης Λαζόπουλος: Παραιτήθηκε από την αστική αξίωση στην υπόθεση με τον Αλέξη Κούγια

28/03/2025 | 12:50
Εξερράγη η Φαίη Σκορδά μετά τα σχόλια του Ανδρέα Μικρούτσικου: «Είσαι εγωιστής, δημόσια δεν μπορείς να λες τέτοια πράγματα»
28/03/2025 | 12:05
Πορτοσάλτε για την επίθεση από Κωνσταντοπούλου: Τέτοια δολοφονία χαρακτήρα έχω υποστεί από Χρυσαυγίτες – Έχει μάρκετινγκ το μίσος

28/03/2025 | 11:51
Γιώργος Καρκάς – Ξεσπά ο πατέρας του εναντίον του Σπύρου Μπιμπίλα: «Έχει εμμονή, δεν άφηνε τον γιο μου σε χλωρό κλαρί»
28/03/2025 | 11:26
Πραγματογνωμοσύνη για τη μεταφορά παράνομου εύφλεκτου υλικού στα Τέμπη: Δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία, είναι απίθανο, μόνο θεωρητικά δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς – Τη ζήτησε η οικογένεια Πλακιά
28/03/2025 | 11:01
Σεισμός στη Μιανμάρ: Τουλάχιστον 15 νεκροί ανάμεσά τους και παιδιά από την κατάρρευση τεμένους – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Μπανγκόκ

28/03/2025 | 10:41
Φωτεινή Ντεμίρη για τον χωρισμό από τον Χάρη Γρηγορόπουλο: «Οι άνθρωποι χωρίζουν για πάρα πολλούς λόγους, ευχάριστους»
28/03/2025 | 10:35
Βάνα Μπάρμπα για Απόστολο Γκλέτσο: Του είχαν ανοίξει τη μύτη και εμένα με έκρυβαν στα ψυγεία
28/03/2025 | 10:27
Χατζηβασιλείου: Ψήφος εμπιστοσύνης το ενδιαφέρον ενεργειακών κολοσσών – Δεν υπάρχουν σκέψεις για ελληνικά στρατεύματα στην Ουκρανία

28/03/2025 | 10:23
Πυγμαλίων Δαδακαρίδης: Οι φωτογραφίες με τη Χάρις Αλεξίου – «Κάποιοι άνθρωποι είναι όμορφοι μέσα κι έξω»

27/03/2025 | 16:51
Μαρίνα Ντοντέρο: Η αδελφική φίλη της Χριστίνας Ωνάση εξομολογείται – «Αφότου πέθανε, δεν ξαναείδα την Αθηνά»
27/03/2025 | 12:03
Δημοσκόπηση Interview: Προβάδισμα 11,1% για τη ΝΔ – Στη δεύτερη θέση η Πλεύση Ελευθερίας, τρίτο το ΠΑΣΟΚ
27/03/2025 | 18:37
Καθαρισμός οικοπέδων: Υποχρεωτικός από την 1η Απριλίου – Οι διαδικασίες και τα πρόστιμα

27/03/2025 | 15:41
Δολοφονία Φαίης Μπακογιώργου: Ισόβια για τη σπιτονοικοκυρά – Ποιες οι ποινές για τη μητέρα και την αδερφής της
27/03/2025 | 17:24
Τροχαίο δυστύχημα στα Άνω Λιόσια: Αυτοκίνητο καρφώθηκε σε δέντρο – Ένας άνδρας νεκρός
27/03/2025 | 19:23
Κόντρα Μπακογιάννη – Τζανακόπουλου στη Βουλή: «Ξέχασα ότι δεν είστε ΣΥΡΙΖΑ», «εκείνο το κόμμα που φτιάξατε πού είναι;»

27/03/2025 | 16:33
Μπέττυ Μαγγίρα: «Είναι αστείο να βγαίνουμε εμείς και τσακωνόμαστε ποια είναι καλύτερη νοικοκυρά»
27/03/2025 | 09:05
Δημήτρης Παπανώτας για Σίσσυ Χρηστίδου: «Σαν φίλος της θα της έλεγα να σταματήσει, στα κοινωνικά δίκτυα βρίσκουν παλιά της βιντεάκια»

27/03/2025 | 15:30
Ηλιάννα Ζέρβα για Αγγελική Ηλιάδη: «Είναι προκλητικό, αντισυναδελφικό, δεν έχουμε να πούμε τίποτα»
27/03/2025 | 11:40
Υπόθεση μικρού Εμίλ: Ο ιερέας που βάφτισε το αγόρι αυτοκτόνησε – Η σχέση του με την οικογένεια

27/03/2025 | 18:15
Βασίλης Καλογήρου: Τη δραστική ουσία ολανζεπίνη έδειξαν οι τοξικολογικές εξετάσεις στη σορό του 39χρονου
Σχετικά Άρθρα

Δημοσκόπηση Interview: Προβάδισμα 11,1% για τη ΝΔ – Στη δεύτερη θέση η Πλεύση Ελευθερίας, τρίτο το ΠΑΣΟΚ

Κόντρα Μπακογιάννη – Τζανακόπουλου στη Βουλή: «Ξέχασα ότι δεν είστε ΣΥΡΙΖΑ», «εκείνο το κόμμα που φτιάξατε πού είναι;»
