• Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου
  • 23:43

Αθήνα

4 oC

ελαφρές νεφώσεις

«Άνοιγμα» Μητσοτάκη στην Κεντροαριστερά! «Πρόθεσή μου να βάλω στελέχη της στην κυβέρνηση- Γιατι όχι και διεύρυνση προς τον κόσμο της Αριστεράς»

Την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της παρουσίας του στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης παραχώρησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», μία μόλις μέρα μετά την κεντρική του ομιλία.

Αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε αν είναι ορθό πολιτικά που δεν παραδέχεται πράγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ. «Στις 21 Αυγούστου τέλειωσε το 3ο πρόγραμμα χρηματοδότησης όπως προβλεπόταν. Ο βασικός σκοπός του ήταν "κατά την διάρκεια και αμέσως μετά η χώρα να αποκαταστήσει την πρόσβαση στις αγορές. Σήμερα λοιπόν η Ελλάδα είναι εκτός αγορών και το επιτόκιο δανεισμού είναι στο 4,5%. Ο κ. Τσίπρας είπε περίπου ότι δεν τον νοιάζουν οι αγορές. Αυτό είναι τεράστιο σφάλμα. Εγώ θα το κάνω πράξη. Όταν τελειώσει το μαξιλάρι του αποθέματος, η χώρα θα είναι εκτεθειμένη στις αγορές κι αυτό δεν θα το επιτρέψω».

«Δεν έχω το ίδιο πρόγραμμα με τον κ. Τσίπρα. Εμείς δίνουμε προτεραιότητα στην απελευθέρωση των δυνάμεων της επιχειρηματικότητας. Εμείς θέλουμε να μοιράσουμε πλούτο σε όλους, ο κ. Τσίπρας μοιράζει φτώχεια μέσα από επιδόματα. Θέλουμε να μειώσουμε φόρους και εισφορές. Ο κ. Τσίπρας θέλει κι αυτός να μειώσει φόρους αφού κατέστρεψε την παραγωγική Ελλάδα. Δεν άκουσα ότι η ελληνική δημόσια Διοίκηση μπορεί αν λειτουργήσει καλύτερα με λιγότερα χρήματα. Θεωρώ ότι αυτό που παρουσίασα χθες είναι ένα συνολικό σχέδιο. Το δικό μου σχέδιο είναι πολύ πιο φιλόδοξο. Ανάπτυξη 4% και 700.000 νέων θέσεων εργασίας τα επόμενα χρόνια. Έτσι δεν πάμε πουθενά. Αυτός είναι ο φαύλος κύκλος που θέλω να σπάσω», είπε στη συνέχεια, ερωτηθείς για το αν έχει παρόμοιο πρόγραμμα με αυτό του Αλέξη Τσίπρα.

«Θα περιμένουμε να δούμε τι μέτρα θα έρθουν. Διότι αν ερμήνευσα σωστά την διαρροή του ανώτατου κυβερνητικού παράγοντα, του κ. Τσακαλώτου μην κοροϊδευόμαστε... Αν τα μέτρα είναι στην λογική μας, μέτρα που αντιγράφει ο κ. Τσίπρας, δεν έχουμε λόγο να μην τα ψηφίσουμε», είπε στη συνέχεια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το αν θα ψηφίσει τα μέτρα.

«Είσπραξη και διαχείριση του ΕΝΦΙΑ από τους δήμους»

«Για τον ΕΝΦΙΑ θέλουμε να μειώσουμε την επιβάρυνση κατά 30%. Το ίδιο λέει τώρα ο κ. Τσίπρας. Το όφελος θέλουμε να το καρπωθούν όλοι. Άρα και στα μέτρα που φαίνεται κάποια συμφωνία, υπάρχει διαφορετική αντίληψη. Εγώ δεν βλεπω πελάτες, βλέπω πολίτες», επισήμανε ο Κυρ. Μητσοτάκης και στη συνέχεια υπογράμμισε: «Ανακοίνωσα μια σημαντική μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία που ενισχύει την τοπική αυτοδιοίκηση. Μέχρι το 2021 η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ αλλά και το πόσο ψηλός ή χαμηλός θα είναι, θα καθορίζεται από τους δήμους. Αν ένας δήμος θέλει να αυξήσει τον τοπικό φόρο, για να αυξήσει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, θα έχει τη δυνατότητα αυτό να το κάνει, αλλά θα λογοδοτεί στους πολίτες».

«Η μείωση του αφορολόγητου είναι ψηφισμένο μέτρο. Πώς θα αντιμετωπίσετε αυτά τα μέτρα, αφορολόγητο και συντάξεις;», ρωτήθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης για να απαντήσει: «Η μείωση των συντάξεων είναι ψηφισμένη από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Δεν συμπεριλαμβάνεται στο τρίο μνημόνιο, είναι τίμημα της αναξιοπιστίας του κ. Τσίπρα. Καταθέσαμε τροπολογία για να πάρει η κυβέρνηση πίσω την μείωση των συντάξεων. Κοροϊδεύουν τους συνταξιούχους κατάμουτρα. Δεν το ψηφίσαμε, μακάρι να μην εφαρμοστεί. Το αφορολόγητο είναι επίσης ψηφισμένο γι' αυτό πρέπει αν μειώσουμε τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή. Λέμε ότι ο συντελεστής αυτός πρέπει να είναι 9%. Δεν έχω συναντήσει κανένα νέο που να πιστεύει ότι θα πάρει σύνταξη. Ο κάθε νέος πρέπει να γνωρίζει ένα απόθεμα δικό του, που θα τοκίζεται και στο τέλος αυτός ο κουμπαράς θα είναι δικός του και θα ισοδυναμεί με μία επικουρική σύνταξη πολύ υψηλότερες από τις σημερινές».

«Δίπλα στη λέξη λαϊκιστής υπάρχει το όνομα Τσίπρα- Τσάμπα μάγκας ο Καμμένος»

«Φαντάζομαι στη νέα έκδοση του Μπαμπινιώτη, δίπλα στη λέξη λαϊκιστής υπάρχει το όνομα του κ. Τσίπρα. Οι Έλληνες γνωρίζουν ποιος τους εξαπάτησε. Ποιος συνεχίζει και σήμερα να ψεύδεται γιατί μόνο αυτό ξέρει να κάνει καλά. Τσάμπα μάγκας είναι ο κ. Καμμένος διότι είναι αυτός που λέει ότι δεν θα στηρίξει τη συμφωνία αυτή, αλλά εξακολουθεί να παρέχει ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση που θα φέρει τη συμφωνία. Εμείς κάναμε και πρόταση μομφής για να μην υπογραφεί η συμφωνία των Πρεσπών. Η συμφωνία αυτή παράγει αποτελέσματα από την στιγμή της υπογραφής της. Το βλέπουμε με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό να μιλά παντού για μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα. Η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία αυτή. Αν μεσολαβήσουν εκλογές και δεν έχει έρθει η συμφωνία, δεν θα κυρώσει τη συμφωνία την επόμενη μέρα. Το ζήτημα του ΝΑΤΟ έχει τελειώσει. Κυρωμένη η συμφωνία, παράγει έννομα αποτελέσματα που είναι πολύ δύσκολο να τα ανατρέψουμε. Έχω την κακή συνήθεια να λέω τα ίδια εντός κι εκτός Ελλάδος. Εξήγησα στο ΕΛΚ τη στάση μας και μίλησα στο ΕΛΚ για μια συμφωνία που βρίσκει αντίθετη τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης. Μίλησα για τα ζητήματα ταυτότητας κι εξήγησα γιατί δεν έπρεπε να αποδεχθεί ελληνική κυβέρνηση μακεδονική γλώσσα και εθνότητα. Προσφυγή στις κάλπες το συντομότερο δυνατόν, επειδή με ρωτήσατε για το δημοψήφισμα. Μέσα από τον ψήφο θα στείλει ο λαός μήνυμα και για το Σκοπιανό».

Για τον ΟΑΣΘ

«Η κατάσταση είναι σήμερα τραγική και χειρότερη από την προηγούμενη. Το προηγούμενο σχήμα είχε προβλήματα, αλλά είχαμε πει ότι η κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ θα είχε περισσότερα προβλήματα. Τραγική η κατάσταση των αστικών συγκοινωνιών. Μπορεί να καταρρεύσει το όλο σύστημα. Από το 2019 απελευθερώνονται οι αστικές συγκοινωνίες και μπορούν άλλοι πάροχοι να εισέλθουν. Αυτή τη στιγμή χωρίς την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα δε μπορώ να φανταστώ λύση στο μεταφορικό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης. Τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα».

«Μπορούμε να πείσουμε τους Θεσμούς για την ορθότητα της πολιτικής μας"

«Οι Θεσμοί συμφώνησαν δυστυχώς σε ένα μείγμα πολιτικής που ήταν λάθος. Οι Θεσμοί συμφώνησαν σε μια πολιτική υπέρ - πλεονασμάτων στερώντας πόρους από την μεσαία τάξη. Μειώνοντας τα εισοδήματα. Τώρα αναγνωρίζουν ότι αυτό το μείγμα πολιτικής πρέπει να αλλάξει. Μπορούμε να πείσουμε τους Θεσμούς για την ορθότητα της πολιτικής μας. Μείωση φόρων και εισφορών είναι αδιαπραγμάτευτα για τη ΝΔ. Δε μπορεί η οικονομία να ανακάμψει υπό αυτό το φορολογικό βάρος. Για να έχουμε αξιοπιστία και εμπιστοσύνη όμως θα πρέπει να είμαστε συνεπείς. Οι Θεσμοί στρουθοκαμήλιζαν όταν ξηλώνονταν σημαντικότατες μεταρρυθμίσεις που έγιναν από προηγούμενες κυβερνήσεις. Εγώ παρουσίασα χθες ένα σχέδιο. Δεν αποδέχομαι μια κοινωνία στην οποία η μεσαία τάξη συμπιέζεται προς τα κάτω. Δεν υπάρχει αίσθηση προόδου. Επιμένω σε αυτό ως κεντρικό μας στόχο. Κι ας μετρηθούμε επιτέλους στο ζύγι του προοδευτισμού. Γιατί δεν είναι προοδευτικό να έχουμε πρότυπα σχολεία; Γιατί είναι συντηρητικό να δίνουμε τη δυνατότητα σε ένα φτωχό παιδί να έχει πρόσβαση με άλλα παιδιά με μεγαλύτερες δυνατότητες; Στις πλούσιες συνοικίες δεν είναι δύσκολο να έχει και ιδιωτική φύλαξη. Για πηγαίνετε λίγο στις φτωχές συνοικίες που οργιάζουν τα πράγματα. Την επόμενη μέρα το διακύβευμα δεν είναι ένα άθροισμα μέτρων. Είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο. Μπορούμε. όλοι μαζί όμως. Ένα μήνυμα ενότητας απέναντι στον χυδαίο διχασμό».

«Ο Τσίπρας βλέπει ότι θα χάσει τις εκλογές, αλλά κάνει μεγάλο κακό στη χώρα»

«Τα πρώτα μου βιώματα ήταν ενός έφηβου που μεγάλωνε στην Ελλάδα του '80. Η ατμόσφαιρα ήταν πολιτικά φορτισμένη. Νόμιζα ότι δεν θα ξαναζήσουμε τέτοιες εποχής. Ζούμε κάτι πολύ χειρότερα σήμερα. Αυτός ο διχασμός είναι δηλητήριο. Η στοχοποίηση απλά γιατί κάποιος είναι αντίπαλος, δεν είναι αποδεκτό. Η αίσθηση ότι κάποιοι λειτουργούν για τους εκλογικούς τους πελάτες, σπάει το κοινωνικό συμβόλαιο. Δεν είναι δυνατόν το "ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν" να είναι το κύριο σκέλος μιας πρότασης. Καταλαβαίνω γιατί το κάνει ο κ. Τσίπρας. Βλέπει ότι θα χάσει τις εκλογές, αλλά κάνει μεγάλο κακό στη χώρα. Και στην οικονομία και τις επενδύσεις. Έχω πρόθεση να είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Και όσων ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ και οποιοδήποτε άλλο κόμμα», είπε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος σε διχασμό.

«Έχετε κοστολογήσει το πακέτο των ελαφρύνσεων;», ρωτήθηκε κατά τη Συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΝΔ. «Από το 2016 όταν εξήγγειλα το πρόγραμμα, έχω παρουσιάσει τα μέτρα και δεν φοβάμαι να πω ότι υπάρχει δυνατότητα εξοικονόμησης πόρων στην δημόσια Διοίκηση. Το συμμάζεμα του παλιού είναι ο στόχος μας. Οι στόχοι μας για την ανάπτυξη δημιουργούν καλύτερη δημοσιονομική κατάσταση. Όταν λέμε πχ ότι θα δώσουμε έκπτωση στις δαπάνες για την ανακαίνιση των σπιτιών, θα εισπράξουμε από τον φόρο εισοδήματος κάποιων που φοροδιαφεύγουν, χρήματα που δεν θα παίρναμε. Ένα μεγάλο κομμάτι είναι αυστηρότατα κοστολογημένο. Υπάρχει κι ένα κομμάτι που στηρίζεται στο ότι μπορούμε να πείσουμε τους εταίρους μας ότι μπορούμε να πετύχουμε πλεονάσματα. Έχει γίνει καλή δουλειά στην ΑΑΔΕ. Δίνω μεγάλη σημασία στις ηλεκτρονικές συναλλαγές ειδικά για τον ΦΠΑ. Έχω δεσμευτεί για την μείωση του ΦΠΑ γιατί το έχουμε ξανακάνει. Και χωρίς την έγκριση της τρόικα και τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα», απάντησε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Σχετικά με το Ασφαλιστικό και τις συντάξεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε: «Ο επικουρικός αυτός κουμπαράς χτίζεται σε βάθος χρόνου γιατί αφορά στους καινούριους συνταξιούχους. Μπορούμε πάντα να προβλέψουμε διατάξεις για να χρηματοδοτείται ο σημερινός συνταξιούχος. Δεν καλούμαστε να εφεύρουμε ένα καινούριο ασφαλιστικό. Κι επειδή πολλοί έσπευσαν να δώσουν χαρακτηρισμούς, θα τους συμβούλευα να δουν τι γίνεται στην Ελβετία, στην Ολλανδία, στην Σουηδία και πώς αναδιανεμητικά συστήματα απέκτησαν κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά. Το να το αρνείται η κυβέρνηση είναι σα να βάζει το κεφάλι στην άμμο. Το ασφαλιστικό σύστημα έχει ως κεντρικό αιμοδότη τον εργαζόμενο. Πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι οι νέες δουλειές. Τι είναι ο νόμος Κατρούγκαλου; Η κυβέρνηση αυτή δεν ψήφισε δραματικές μειώσεις συντάξεων; Τι έκανε τελικά με το ΕΚΑΣ; Δεν το έκοψε αυτή η κυβέρνηση; Κυβερνά ήδη 4 χρόνια κι έχει ένα μητρώωο πεπραγμένων. Δεν ξεχνούν οι πολίτες κι αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας ότι η λύση είναι να πεθάνουν οι ασφαλισμένοι άνω των 70 ετών».

Για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

«Δεν υπάρχει δημοψήφισμα γι αυτό. Είναι αντισυνταγματικό. Από την πρώτη μου συνάντηση με τον κ. Τσίπρα του έθεσα το ζήτημα με μια τολμηρή πρόταση. Απάντηση δεν πήρα ποτέ. Είδα κάτι σόου με την βουλή χρωματισμένη κόκκινη. Αλλά την ξεχάσαμε για να την ξεθάψει τώρα ο κ. Τσίπρας πριν τις εκλογές. Η πρόταση ισχύει ακόμα αλλά η ΝΔ δεν θα μπει σε συζήτηση αν κρίσιμα άρθρα δεν κριθούν αναθεωρητέα από την συνταγματική πλειοψηφία. Δεν μπορεί η χώρα να περιμένει 10 χρόνια για ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αν ο κ. Τσίπρας θέλει απλά να μας πει ότι κάνει μια αναθεώρηση για το δικό του όφελος, ας κάνει την αναθεώρηση μόνος του».

Απέκλεισε συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ και διεμήνυσε πως η χώρα δεν θα οδηγηθεί σε εκλογές με απλή αναλογική

«Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε μεγάλο συνασπισμό που να περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτοδύναμος να είμαι θα επιδιώξω κοινοβουλευτικές συνεργασίες. Η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη και δεν θα οδηγηθεί σε εκλογές με απλή αναλογική άρα να γνωρίζουν όλοι ότι την επόμενη μέρα είναι εξασφαλισμένη η ακυβερνησία. Με τον ένα ή άλλο τρόπο θα υπάρχει ψήφος εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Ανησυχώ γιατί βλέπω το 10ετές επιτόκιο να γυροφέρνει στο 4,5%»

«Ανησυχώ γιατί βλέπω το 10ετές επιτόκιο να γυροφέρνει στο 4,5% όταν το επιτόκιο της Πορτογαλίας είναι στο 2%. Αυτή η σύγκριση είναι η απόλυτη αποτυχία του κ. Τσίπρα. Δεν μιλούσε για πρόσβαση στο QE; Οφείλονται όλα στην Αργεντινή ή στην Τουρκία; Ο λόγος δεν είναι τα δεδομένα τα πραγματικά της οικονομίας. Ο λόγος είναι αυτή η κυβέρνηση. Η πρόσβαση στις αγορές είναι πρώτος στόχος. Το μαξιλάρι δεν είναι εδώ για να φαγωθεί. Αν δε μπορούμε να βγούμε στις αγορές, έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Δεν είμαι ικανοποιημένος από την ταχύτητα της πορείας στα κόκκινα δάνεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποιεί το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για να εμφανίσει μεγαλύτερο πλεόνασμα. Η ρευστότητα στην οικονομία είναι μια συνολική πρόκληση», απάντησε σχετικά με την ανησυχία που εκφράζει κατά καιρούς για την οικονομία.

«Έχω πει ότι θα κυβερνήσω με αυτούς που κρίνω εγώ πιο άξιους»

«Έχω μιλήσει για την οργάνωση της κυβέρνησης κι έχω δώσει στοιχεία για το πώς αντιλαμβάνομαι ένα πιο σφιχτό υπουργικό συμβούλιο και μια σφιχτή γραμματεία της κυβέρνησης. Έχω πει για τα πρόσωπα, ότι δεν υπάρχουν πρόσωπα "πασπαρτού" αλλά άξια να κάνουν συγκεκριμένες δουλειές. Έχω πει ότι όταν λέω ότι θα κυβερνήσω με αυτούς που κρίνω εγώ πιο άξιους, προφανώς πρέπει να κοιτάξω και πέρα από τα στενά πλαίσια της ΝΔ. Δεν θα πω περισσότερα για πρόσωπα, έχουμε χρόνο μέχρι τις εκλογές. Φωτογραφίζω όμως μια αντίληψη πολύ συγκεκριμένη. Ναι το χαρτοφυλάκιο του υπ. Μακεδονίας - Θράκης θα διατηρηθεί», απάντησε σχετικά με το ενδεχόμενο κυβερνητικό σχήμα της ΝΔ και πρόσθεσε μετά από νέα ερώτηση: «Ο πήχυς είναι ψηλά. Περιέγραψα τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνομαι την λειτουργία της κυβέρνησης. Εκτιμώ την νεότητα και την εμπειρία. Στα ζητήματα ηθικής τάξης δεν χωράει καμία έκπτωση».

«Γνώριζε ή όχι όταν έκανε το σόου στις κάμερες για τους νεκρούς; Αν ήξερε είναι υποκριτής και ψεύτες»

Ερωτηθείς για το τι θα είχε κάνει διαφορετικά στο Μάτι, ο επικεφαλής της ΝΔ απάντησε: «Έχω μιλήσει αναλυτικά για την εθνική τραγωδία. Εξήγησα τι θα μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά και τι έκανε λάθος η κυβέρνηση η οποία επέδειξε ανικανότητα κι έναν αφόρητο κυνισμό. Ένας πρωθυπουργός που δεν ζήτησε ουσιαστικά συγγνώμη και που δεν απάντησε στο κύριο ερώτημα: Γνώριζε ή όχι όταν έκανε το σόου στις κάμερες για τους νεκρούς; Αν ήξερε είναι υποκριτής και ψεύτες. Αν δε γνώριζε είναι ανίκανος διαχειριστής.

Έχω μιλήσει ξεκάθαρα για ένα νέο πλαίσιο πολιτικής προστασίας. Φυσικές καταστροφές θα έχουμε και με αυξανόμενο ρυθμό, λόγω και της κλιματικής αλλαγής. Δεν έχουμε άλλοθι να μην είμαστε προετοιμασμένοι. Ζήτησα από τον κ. Συνολάκη να ετοιμάσει μια αντικειμενική έρευνα για το τι πήγε στραβά,. Δέχτηκε χυδαίες επιθέσεις, προεξέχοντος του συνηθισμένου υπόπτου, του κ. Πολάκη όχι γι' αυτά που είπε αλλά για το ποιος είναι. Αυτό που έκανε ο κ. Πολάκης, να βγάλει τη διεύθυνσή του στο ίντερνετ, δεν ήταν ακροδεξιό, ήταν φασιστικό. Αν είχε δοθεί εντολή εκκένωσης, θα είχαν σωθεί ζωές στο Μάτι».

Αναφορικά με τις συντάξεις και τα αναδρομικά των ενστόλων που κόπηκαν και με ευθύνη της κυβέρνησης που ήταν υπουργός ο ίδιος, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Δεν αντιδράσαμε ποτέ για τα αναδρομικά των ενστόλων. Για τους συμβασιούχους: Ο συμβασιούχους υπογράφει σύμβαση ορισμένου χρόνου και δεν έχει δικαίωμα μονιμοποίησης. Δεν γίνεται άνθρωποι σε θέσεις όπως η ειδική αγωγή να μην έχουμε τακτικό προσωπικό. Δεν γίνεται οι συμβασιούχοι να είναι στόχος πολιτικής εκμετάλλευσης. Όταν λένε ότι θα διώξουμε τους συμβασιούχους, αυτό είναι μια σαχλαμάρα. Ναι στους συμβασιούχους αλλά όχι στην έκταση που το κάνει ο κ. Τσίπρας. Δεν είναι ο τρόπος για να μπει στο Δημόσιο από την πίσω πόρτα, μια σύμβαση».

Για το ενδεχόμενο Εξεταστικής Επιτροπής ο Κυρ. Μητσοτάκης απάντησε: «Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν έχει κανένα ηθικό πλεονέκτημα. Μέρος αναπόσπαστο του χαρακτήρα ενός δημόσιου άντρα είναι να λέει την αλήθεια. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη. Δεν θα παρεμβαίνω στα χωράφια της. Δεν θα υπάρχουν τηλέφωνα από συνεργάτες μου σε δικαστές. Αυτό σημαίνει ανεξάρτητη δικαιοσύνη κι αυτά τελειώνουν με τη ΝΔ. Έχω δεσμευτεί για μία εξεταστική: Για το τι έγινε το πρώτο εξάμηνο το 2015. Για να μάθουν οι πολίτες τι έγινε εκείνη την καταστροφική περίοδο. Ο κ. Τσίπρας πήγε και είπε στο Ευρωκοινοβούλιο τι ζημιά έγινε στις τράπεζες; Είναι ή άσχετος ή ψεύτης γιατί η αξία που είχε το ελληνικό δημόσιο ξεπερνούσε τα 20 δις ευρώ».

Ερωτηθείς αν φοβάται το ενδεχόμενο δεξιάς παρένθεσης απάντησε: «Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι θα υπάρχει προεδρική πλειοψηφία στην επόμενη βουλή. Αλλά είμαι βέβαιος ότι θα έχει ήδη αλλάξει ο νόμος».

«Καμία προηγούμενη κυβέρνηση εν είχε δεχθεί την εκχώρηση γλώσσας και ταυτότητας»

«Να επαναλάβω ότι καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε δεχθεί την εκχώρηση γλώσσας και ταυτότητας. Συνθέτουν τον πυρήνα ενός εν δυνάμει αλυτρωτισμού. Τα τηλεγραφήματα που είδαν το φως της Δημοσιότητας, καταδεικνύουν τι; Ότι η μόνιμη διεκδίκηση ήταν να πετύχουν κατοχύρωση γλώσσας και εθνότητας. Και το πέτυχαν», είπε σχετικά με το Σκοπιανό.

Για τους νέους είπε πως «το πρώτο είναι ότι πρέπει να ψηφίσουν. Ελπίζω να ψηφίσουν οι περισσότεροι τη ΝΔ αλλά πρέπει να ψηφίσουν. Η ιστορία αφορά αυτούς. Αυτοί είναι το μέλλον της χώρας. Η βασική μου προτεραιότητα είναι η παιδεία και οι δουλειές. Παιδεία για να δώσω ευκαιρίες ειδικά στους μη προνομιούχους. Παντού γύρω μου βλέπω καταπληκτικά νέα παιδιά, που διακρίνονται με ηλεκτρικά αυτοκίνητα και drones, στην πρώτη γραμμή της τεχνολογίας. Παιδιά που πονάνε αυτό που κάνουν. Δεν ξέρω πόσους θα μπορέσω να πείσω ότι είμαστε διαφορετικοί. Δεν είναι εύκολο. Θα είμαι ικανοποιημένος αν κάποιοι που δεν μας ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές, να μας ψηφίσουν στις μεθεπόμενες εκλογές. Έχω κι εγώ τρία παιδιά, μιλώ με τα ίδια, τους φίλους τους. Κινούνται σε δύο κόσμους, τον πραγματικό και τον ψηφιακό. Επιχείρησα και χθες να παρουσιάσω τον κόσμο που αλλάζει. Ο μεγάλος κίνδυνος της Ελλάδας είναι να βρεθεί στην πλευρά των ηττημένων σε αυτές τις αλλαγές».

Πρόσκληση- «άνοιγμα» σε Κεντροαριστερά

«Πρόθεσή μου, θα το δείτε και στα ψηφοδέλτια είναι να βάλω στελέχη της Κεντροαριστεράς στην κυβέρνηση. Διεύρυνση προς τον κόσμο του Κέντρου, της Κεντροαριστεράς, γιατί όχι και Αριστεράς και θα είναι στο χέρι των πολιτών από κει και πέρα», είπε σχετικά με το πώς σκέφτεται να μετουσιώσει στην πράξη το «άνοιγμα» στην Κεντροαριστερά.

Για το αν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο

«Δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο. Αυτό δεν σημαίνει πως θα κάνουμε μία πρόσληψη για κάθε απόλυση. Έχω θέσει πλαίσιο προσλήψεων ανά συνταξιοδοτήσεις. Τα σχέδιά μου είναι πολύ πιο φιλόδοξα. Κι επειδή το έχω διαχειριστεί, έχω άποψη για το πώς η δημόσια Διοίκηση μπορεί να λειτουργεί καλύτερα. Όταν πήγα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εμπιστεύτηκα δημοσίους υπαλλήλους για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Πολλούς θα τους ζήλευαν στον ιδιωτικό τομέα. Είναι καταρτισμένοι, πατριώτες και περήφανοι για την δουλειά τους».

Εν συνεχεία ρωτήθηκε αν θα στηρίξει τον Προκόπη Παυλόπουλο στις προεδρικές εκλογές δεδομένου ότι δεν τον ψήφισε την πρώτη φορά για Πρόεδρο Δημοκρατίας. «Μπορώ να σας πω δύο πράγματα. Έχω πολύ καλή θεσμική συνεργασία με τον κ. Παυλόπουλο. Είμαι πεπεισμένος ότι θα υπάρχει πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή και δεν θα έχουν κάποιοι την δυνατότητα να πάνε την χώρα σε εκλογές όπως έκαναν το 2015», είπε σχετικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όσον αφορά στους συμβασιούχους είπε: «Έδωσα μια συγκεκριμένη απάντηση. Όταν ένας νέος υπογράφει μια σύμβαση ορισμένου χρόνου, υπογράφει σύμβαση ορισμένου χρόνου. Όταν λήγει η σύμβαση δεν απολύεται. Λήγει η σύμβαση. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι τακτικοί και καλύπτουν κάθε χρόνο πάγιες κυβερνητικές ανάγκες. Εκεί που έχουμε ανάγκες θα υπάρξει προτεραιότητα. Ναι στον εξορθολογισμό του συστήματος. Όταν μιλάμε για εποχικούς υπαλλήλους στην δασική υπηρεσία, δεν χρειάζεται να τους προσλαμβάνει το κράτος όλο το χρόνο. Είναι δυνατόν οι προσλήψεις να γίνονται Ιούλιο; Προφανώς και το κράτος πρέπει να έχει πρόνοια και πρόσληψη».

Σχετικά με τις 120 δόσεις και όσους χρωστούν πάνω από 3.000 ευρώ και τις ανείσπρακτες οφειλές εταιρειών, απάντησε: «Θα πρέπει αν διαγράψουμε παλιές ανείσπρακτες οφειλές για να εστιαστεί η φορολογική διοίκηση στο τώρα. Υπάρχει και απόφαση του ΣτΕ που ορίζει 5ετές όριο παραγραφής, άρα πρέπει να εστιάσουμε στις πρόσφατες οφειλές. Θα προτάξουμε όσους χρωστούν κάτω από 3.000 γιατί είναι οι περισσότεροι. Είναι 4/5. Άνθρωποι που θέλουν να εξοφλήσουν την οφειλή τους αλλά δεν μπορούν. Μια τολμηρή ρύθμιση που θα θέτει ένα ελάχιστο όριο 20 ευρώ, θα δώσει την δυνατότητα να ρυθμίσει τις παλιές οφειλές αλλά και να είναι εντάξει στις τρέχουσες οφειλές. Το ιδιωτικό χρέος είναι το μεγάλο πρόβλημα. Από 80 δισ. έχει ξεπεράσει τα 130 κι αυτό την τελευταία τριετία. Η αύξηση όμως του ιδιωτικού χρέους, οφείλεται στην πολιτική της σημερινής κυβέρνησης».

Χρίσματα μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη- Στήριξη υποψήφιων περιφερειαρχών που μπορεί να μην προέρχονται από τη ΝΔ

Σχετικά με τον σταυρό στις ευρωεκλογές και το αν θα δοθούν χρίσματα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως «παρά τα προβλήματα, επιμένω πάντα στην απευθείας εκλογή από τον λαό. Για μας ζήτημα αλλαγής ως προς τον σταυρό στις ευρωεκλογές δεν υφίσταται. Είναι πιθανό οι δημοτικές να συμπέσουν με τους εθνικές. Στις περιφερειακές εκλογές η ΝΔ θα στηρίξει συγκεκριμένα πρόσωπα και συνδυασμούς γιατί στον δικό μας κόσμο οι περιφέρειες είναι κρίσιμος βραχίονας. Όχι απαραίτητα υποψηφίους που προέρχονται μέσα από τη ΝΔ.

Δεν βλέπω να υπάρχει η ίδια ανάγκη στις εκλογές πρώτου βαθμού. Τα κόμματα θα πρέπει να απομακρύνονται από τις λογικές των χρισμάτων και να ορίζουν οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες τι επιθυμούν. Σχετικά σύντομα θα ανακοινώσουμε τις προθέσεις μας για τις εκλογές δεύτερου βαθμού».

Αναφερόμενος στα εργασιακά δικαιώματα και τον κατώτατο μισθό ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε: «Ως προς τον κατώτατο μισθό, είπα και χθες ότι είμαστε υπέρ των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και υπάρχει δυνατότητα αύξησης του κατώτατου μισθού. Θίξατε το ζήτημα της υπερίσχυσης των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών. Δεν έχω πρόβλημα με τις κλαδικές. Θέλω δικλείδα ασφαλείας ώστε αν μια επιχείρηση, με την σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και της εργοδοσίας, κρίνει ότι θα πρέπει αν αποκλίνουν από μία κλαδική συμφωνία, η επιχείρηση να μπορεί να το κάνει. Έχω μιλήσει για την ανάγκη εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας. Ο διαχωρισμός των κακών εργοδοτών και των καλών εργαζομένων είναι ξεπερασμένος».

«Αισθάνονται ανασφαλείς οι πολίτες»

«Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ευημερίας και Δημοκρατίας. Περισσότερο ανασφαλείς αισθάνονται οι πολίτες στις φτωχότερες συνοικίες. Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι ακροδεξιά ατζέντα ότι διαμαρτυρόμαστε για το μοναδικό φαινόμενο ένας καταδικασμένος 11 φορές ισόβια για 11 δολοφονίες να τυγχάνει εύνοιας από την Δικαιοσύνη. Έβλεπα τα στοιχεία για τις μικροληστείες. Έχουν εκτιναχθεί. Αισθάνονται ανασφαλείς οι πολίτες. Η πρώτη προτεραιότητα κάθε κράτους είναι να προστατεύει την ζωή και την περιουσία των πολιτών. Για τον νόμο Παρασκευόπουλου τα είπαμε πολλές φορές. Έκανε τις φυλακές περιστρεφόμενη πόρτα. Σε λίγο θα ζητούν ειδική άδεια για να ξαναμπούν στις φυλακές. Αυτό με τον νόμο Παρασκευόπουλου είναι πρωτοφανές».

«Φωνάζανε όταν χαλούσε ένα air condition στην Αμυγδαλέζα, κλείνουν τα μάτια στη Μόρια»

«Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω λέγοντας ότι αυτό που συμβαίνει στην Μόρια είναι απαράδεκτο. Είναι ντροπή. Απαξίωση της ανθρώπινης ζωής από μία δήθεν αριστερή κυβέρνησης η οποία κόπτεται για την ανθρώπινη υπόσταση. Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την σημερινή κυβέρνηση. Κάποιοι που φωνάζανε όταν χαλούσε ένα air condition στην Αμυγδαλέζα, κλείνουν τα μάτια σε αυτήν την ντροπιαστική εικόνα. Η περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου έχει δώσει διορία 30 μέρες. Η συζήτηση για ασφαλή σύνορα γίνεται παντού σήμερα και δεν είναι δεξιά. Την ακούω από τον κ. Μακρόν και άλλους που κινούνται στο αριστερό πλαίσιο της πολιτικής. Ο μόνος που δεν μιλά για σύνορα είναι ο κ. Τσίπρας», είπε αναφορικά με το Μεταναστευτικό –Προσφυγικό.

Στη συνέχεια ερωτηθείς και πάλι για τα ψηφοδέλτια της ΝΔ και το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά και αν θα υπάρξουν νωρίτερα ανακοινώσεις, απάντησε: «Θα δείτε πρόσωπα και νωρίτερα από τις εξελίξεις για τις εκλογές».

Για το Σκοπιανό και την παρέμβαση του διεθνούς παράγοντα είπε: «Καταλαβαίνω γιατί οι σύμμαχοί μας νοιάζονται να έχει θετική κατάληξη το δημοψήφισμα και να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ. Με ενοχλεί όμως ότι δεν υπάρχει η κατανόηση γιατί αυτό το ζήτημα είναι συναισθηματικά τόσο σημαντικό για όλη την Ελλάδα. Το βασικό πρόβλημα είναι η εκχώρηση μακεδονικής γλώσσας και εθνότητα. Εάν παραλάβουμε μια διαπραγμάτευση που θα ξεκινήσει από την αρχή, θα ξεκινήσουμε από την μακεδονική γλώσσα και εθνότητα».

Σε ερώτηση για τις αντιδράσεις του κόμματός του και του ίδιου για τις άδειες του Δημήτρη Κουφοντίνα, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε: «Ο συγκεκριμένος έχει και μια άλλη διάσταση. Είναι 11 φορές καταδικασμένος για δολοφονίες. Δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη και είναι ο de facto καθοδηγητής μιας νέας γενιάς τρομοκρατών. Τι θέλετε να κάνω; Να κάθομαι να τον κοιτάω; Το καθεστώς των αδειών για καταδικασμένους για ισόβια θα αλλάξει».

«Δεν υπάρχουν ακροδεξιοί στη ΝΔ- Ας προσέχουν πως μιλούν για την παράταξη που επανέφερε την Δημοκρατία»

«Ακροδεξιοί δεν υπάρχουν στη ΝΔ», όταν ρωτήθηκε για την Ακροδεξιά και τις κατηγορίες του κυβερνώντος κόμματος ότι υπάρχουν ακροδεξιοί εντός του «γαλάζιου» κόμματος.

Όπως είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης: «Ο κ. Τσίπρας συγκυβερνά με τον κ. Καμμένο. Σας έδωσα πριν συγκεκριμένο παράδειγμα υπουργού της σημερινής κυβέρνησης που συμπεριφέρεται με τρόπο φασιστικό. Ας προσέχουν πώς μιλούν για την κεντροδεξιά παράταξη που επανέφερε την Δημοκρατία στη χώρα. Η απειλή δεν είναι μόνο ακροδεξιά. Είναι ο λαϊκισμός και ο αυταρχισμός. Είπα ξεκάθαρα ότι πρέπει να διακινηθεί η διαδικασία του άρθου 7 για την Ουγγαρία, φωτογραφίζοντας και τον κ. Όρμπαν που είναι στο ΕΛΚ αλλά η συμπεριφορά του δεν συμβαδίζει με της αξίες του ΕΛΚ. Τα σύνορα είναι ζήτημα υπαρξιακό για την Ευρώπη».

«Χάνουμε ζωϊκό κεφάλαιο»

«Ο κλάδος της κτηνοτροφίας αφανίζεται. Χάνουμε ζωικό κεφάλαιο. Κι αυτοί οι περήφανοι άνθρωποι αυτή τη στιγμή αισθάνονται ότι δεν έχουν κανένα απολύτως μέλλον. Συνάντησα κτηνοτρόφους. Δεν μου ζήτησαν παρεμβάσεις. Κάνε κάτι για το γάλα, για τις τιμές του γάλατος. Που αγοράζεται σε πολύ χαμηλές τιμές. Κάποιοι πουλούν προϊόντα και τα βαφτίζουν ελληνικά. Θα τους βρούμε. Ξέρουμε ποιοι είναι. Είναι καθαρά ένα ζήτημα πολιτικής βούλησης όλο αυτό. Εγώ το αντιλαμβάνομαι ως χρέος τιμής. Ήδη έχουμε πρόβλημα με τα χωριά που ερημώνουν», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ απαντώντας σε σχετική ερώτηση που δέχτηκε για την κτηνοτροφία.

Send this to a friend