Αθήνα

17 oC

ελαφρές νεφώσεις

Μητσοτάκης στην ΚΟ της ΝΔ: Η «καλή αρχή» των 100 πρώτων ημερών και η συνέχεια - Ποια νομοσχέδια έρχονται ως το τέλος του έτους

Τον προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου ως τα τέλη του έτους, τον απολογισμό των πρώτων 100 ημερών της διακυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και αναφορές στα ζητήματα της επικαιρότητας περιείχε η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ.

Τον προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου ως τα τέλη του έτους, τον απολογισμό των πρώτων 100 ημερών της διακυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και αναφορές στα ζητήματα της επικαιρότητας περιείχε η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Ο πρωθυπουργός αφιέρωσε μάλιστα ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην ψήφο των αποδήμων, εν όψει και των συναντήσεών του με τους πολιτικούς αρχηγούς την Παρασκευή, τονίζοντας ότι πρόκειται για εθνική πρόκληση και γι' αυτό θα πρέπει να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση και ει δυνατόν να ψηφίσουν το νομοσχέδιο και οι 300 βουλευτές. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι βάση συζήτησης δεν μπορεί ν' αποτελέσει επ' ουδενί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία χωρίζει τους Έλληνες πολίτες σε δύο κατηγορίες.

Σε ό,τι αφορά το νομοθετικό έργο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στις προτεραιότητες συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων ο αναπτυξιακός νόμος, οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ο αντικαπνιστικός νόμος, το νομοσχέδιο για το άσυλο - καθώς το μεταναστευτικό/προσφυγικό αποτελεί μία από τις βασικές πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης - το αθλητικό νομοσχέδιο, το νέο φορολογικό με όλες τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει από το βήμα στη ΔΕΘ, αλλά και το νέο ασφαλιστικό, το οποίο θα έλθει ως τα τέλη του 2019 και θα συμμορφώνεται πλήρως με τις επιταγές της απόφασης του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου.

Επιχειρώντας, εξάλλου, ν' απαντήσει και σε όσα του καταλόγισε για τη στάση της ΝΔ στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση σέβεται απόλυτα το Κοινοβούλιο και τη διάκριση των εξουσιών. Μάλιστα, ζήτησε από τους βουλευτές του να δίνουν το παρών στις συνεδριάσεις και από τους υπουργούς στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ενώ ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι θα συμμετέχει ενεργά στην «Ώρα του Πρωθυπουργού», για την οποία αποκάλυψε ότι έχει ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής την αναβάθμισή της, με μια πιο διαδραστική μορφή.

Ως προς τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η ΝΔ εκπληρώνει πλήρως τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και μάλιστα νωρίτερα απ' ό,τι είχε υποσχεθεί, όπως με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην οικονομία και την επιστροφή της χώρας στις αγορές, επισημαίνοντας το σημερινό δανεισμό του Δημοσίου με έντοκα γραμμάτια και αρνητικό επιτόκιο.

Send this to a friend