Αθήνα

15 oC

αραιές νεφώσεις

Μητσοτάκης του 2016 με Μητσοτάκη του 2017... ένας Ρέμος απόσταση

Ένα χρόνο πριν η επικράτηση - ενάντια σε όλα τα προγνωστικά - του Κ. Μητσοτάκη σε ένα κόμμα με βαθιές ρίζες στον παλαιοκομματισμό, εκτιμήθηκε ότι έδειξε την γενικευμένη και συνειδητή διάθεση του εκλογικού σώματος να λειτουργήσει έξω από κομματικές σκοπιμότητες και καιροσκοπισμούς.

Γράφει η Αλίκη Χατζή

Ως το πλέον σοβαρό ωστόσο κρίθηκε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος πολιτικός στην εποχή της κρίσης που επιδοκιμάστηκε εκλογικά υποστηρίζοντας ξεκάθαρα την αναγκαιότητα λήψης σκληρών «μνημονιακών» μέτρων. Ήταν ο πρώτος πολιτικός που έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης σε εκλογική αναμέτρηση χωρίς να εκφέρει «αντιμνημονιακό» λόγο και να καταφύγει σε λαϊκισμούς και πολιτικάντικες ατάκες. Ο μόνος , που κέρδισε μιαν εκλογική αναμέτρηση λέγοντας την επώδυνη αλήθεια. Το ότι επιβραβεύτηκε καταγράφηκε ως κάτι σημαντικό και προφανώς ιδιαίτερα ενθαρρυντικό.

Η εκλογή του στην προεδρία της ΝΔ , ανέμεναν όλοι ότι θα πυροδοτούσε νέες πολιτικές εξελίξεις και θα έβαζε εκ νέου στο παιχνίδι της πολιτικής νέα μυαλά και μια σειρά ικανότατων στελεχών που περιθωριοποιήθηκαν από τις πολιτικές συγκυρίες.

Δυστυχώς, μήνες μετά αποδείχθηκε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση παραμένει θύμα των δικών της πολιτικών και αδιεξόδων. Ούτε αυτή δεν φαίνεται να έλαβε το μήνυμα των καιρών που δεν είναι άλλο από αυτό που επιτάσσει το άμεσο συμφέρον της χώρας: την απαλλαγή του πολιτικού μας συστήματος από την κομματοκρατία, αυτό το τέρας που καταπίνει κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κυνηγώντας προφανώς την αυτοδυναμία, έριξε πολύ νερό στο κρασί του και πλέον αποφεύγει τις αναφορές στα περισσότερα από όσα υποστήριζε, ενώ υπόσχεται μείωση του ΕΝΦΙΑ και μείωση των φορολογικών συντελεστών ακόμη και χωρίς την έγκριση των δανειστών και διαψεύδει το ενδεχόμενο απολύσεων στο δημόσιο.

Κι ενώ οι εξελίξεις τρέχουν και σοβαρεύουν τα προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής μας, ο Αρχηγός της ΝΔ αναδεικνύει επικοινωνιακά τις συζητήσεις του με δημοφιλείς τραγουδιστές για την συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια της παράταξης του στις επόμενες εκλογές. Τώρα, πόσο μεταρρυθμιστικό είναι, πόσο βοηθά στην αναβάθμιση του πολιτικού προσωπικού και κατά πόσο αποτελεί αξιόπιστη εγγύηση για την σωστή διαχείριση των τυχών της χώρας, η είσοδος στην βουλή των Σάκη Ρουβά και Αντώνη Ρέμου … ας το κρίνει ο καθένας από μας.