Αθήνα

12 oC

σποραδικές νεφώσεις

Μητσοτάκης - Τσίπρας: Σε σύγκρουση κορυφής για «προστατευόμενους» και «μαύρη βίβλο»

Ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης του, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας, με φόντο την υπόθεση Novartis και τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης του, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας, με φόντο την υπόθεση Novartis και τους προστατευόμενους μάρτυρες.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Ανδρέας Κωνσταντάτος

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που προσπαθεί να βάλει το κόμμα του σε τροχιά σύγκρουσης με την κυβέρνηση, στοχεύει να περιορίσει την εσωστρέφεια, που οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ, σε εσωκομματικές συγκρούσεις για την κυριαρχία στο Συνέδριο, να «φρενάρει» τη «χαμηλή πτήση» του, η οποία καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις και να αποδομήσει τη μέχρι τώρα κυβερνητική θητεία.

Γι αυτό και εστίασε στην υπόθεση των προστατευόμενων μαρτύρων, ως ένα ζήτημα που αφορά τη δημοκρατία και την προστασία των θεσμών, των οποίων εμφανίζεται ξανά ως υπερασπιστής τους.

«ΜΑΧΗ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΑΚΗΣ» ΜΕ ΤΟΥΣ …ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟΥΣ

Στην ΝΔ βλέπουν την κίνηση Τσίπρα, ως μια μάχη οπισθοφυλακής, με την οποία, ο πρώην πρωθυπουργός, όπως λένε, αγωνίζεται να προστατεύσει τον εαυτό του, αλλά και το κεντρικό πολιτικό του αφήγημα, εκείνο των «διεφθαρμένων παλαιών κομμάτων» από την πλήρη κατάρρευση. Βεβαίως, σημειώνουν, επιχειρεί, να αποτρέψει οποιεσδήποτε νέες αποκαλύψεις, για παρεμβάσεις  του Μεγάρου Μαξίμου στη Δικαιοσύνη, που έγιναν, για να σπιλωθούν οι πολιτικοί του, αντίπαλοι.

Εκτιμούν πως, οι αποκαλύψεις στην προανακριτική επιτροπή, αλλά και η στάση των προστατευόμενων μαρτύρων που αρνήθηκαν να  καταθέσουν , υπό τις ίδιες  συνθήκες που κατέθεσαν στους εισαγγελείς, μαζί με το αναμφισβήτητο γεγονός, πως επτά δικογραφίες που στηρίχτηκαν στις καταθέσεις τους, εστάλησαν στο αρχείο, δημιουργούν μια νέα εικόνα, που φωτίζει περισσότερο, τις σκοτεινές κινήσεις του Μεγάρου Μαξίμου, εκείνης της εποχής, τόσο ώστε να μπαίνει στο κάδρο και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός.

Ωστόσο στα ανώτερα κλιμάκια τα κυβέρνησης, δεν υπάρχει καν ένδειξη διεύρυνσης του κατηγορητηρίου και με άλλα πρόσωπα. Φαίνεται όμως πως  οι εξελίξεις στην προανακριτική, ανησυχούν ιδιαίτερα, την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ γι αυτό και ο κ Τσίπρας, κορυφαία στελέχη, αλλά και ο φιλικό  τους τύπος, έχει αναδείξει το ζήτημα των προστατευομένων μαρτύρων, σε μείζονος σημασίας θέμα και δεν επιθυμεί την κατάθεση τους στην επιτροπή.

«ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ» ΓΙΑ 7 ΜΗΝΕΣ

Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος δείχνει να επείγεται, να αλλάξει το κλίμα στο κόμμα του, που είναι βαρύ από τις εσωκομματικές έριδες και από τη μεγάλη συντριβή του περασμένου καλοκαιριού, αποφάσισε να παρουσιάσει μια «μαύρη βίβλο» για την επτάμηνη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να απομειώσει, τη μέχρι τώρα κυβερνητική θητεία.

Το εγχείρημα καταγράφεται ως πρόωρο, καθώς, οι έρευνες της κοινής γνώμης, δείχνουν πως οι πολίτες περιβάλουν ακόμα με εμπιστοσύνη την κυβέρνηση Μητσοτάκη ενώ παραμένει ζωντανή η προσδοκία τους για τη βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης .

Στην ΝΔ σημειώνουν ότι  τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, που δόθηκαν προχθές στη δημοσιότητα , αποκαλύπτουν τη «μαύρη βίβλο» του ΣΥΡΙΖΑ και του κ Τσίπρα, σε βάρος της μεσαίας τάξης. Αποδεικνύουν την υψηλή φορολόγηση που επέβαλε η αριστερή κυβέρνηση του κ Τσίπρα, στα μεσαία στρώματα της κοινωνίας. «Δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ «έστυψε» σαν λεμονόκουπα τη μεσαία τάξη ,αφού το 43,3 % σε φορολογία  του 2014 ,εκτοξεύτηκε στο 51%, το 2018»

Ο κ. Τσίπρας, όμως  σ' αυτή την εκδήλωση, θέλει να πάρει το «αίμα του πίσω» και να απευθύνει στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, κατηγορίες για εξαπάτηση πολιτών.

Η πολιτική εξαπάτηση του ελληνικού λαού, ήταν και είναι, μια κατηγορία, που την ακούει πολύ συχνά ο ίδιος και όχι άδικα, ύστερα από την ιστορική «κολοτούμπα» που έκανε το 2015.

«Θέλει να ανταποδώσει την κατηγορία στη ΝΔ  και να «ξεπλύνει» το όνομα του, πράγμα δύσκολο, καθώς οι μνήμες είναι πολύ νωπές και οι επιπτώσεις της πολιτικής του, χειροπιαστές  στις άδειες τσέπες των φορολογούμενων», λένε στην κυβέρνηση και σημειώνουν, πως όλα αυτά, δεν γίνονται για τους πολίτες, για την κοινωνία, αλλά για τους «συντρόφους» στο κόμμα που  συγκρούονται, για τη διαμόρφωση των νέων συσχετισμών εξουσίας  εν όψει του συνεδρίου.

Η αλήθεια είναι πως ο κ. Τσίπρας, δεν περνά και τις καλύτερες μέρες στο κόμμα του. Υπάρχουν πολλές διαφωνίες, πολλές συγκρούσεις  και ο ίδιος με δυσκολία περνά προτάσεις του, ακόμα και για τη διαδικασία  που πρέπει να ακολουθήσουν, προκειμένου να αποφασίσουν  πια θα είναι η νέα σύνθετη ονομασία του κόμματος.

Έτσι η μόνη διέξοδος, από τις εσωκομματικές έριδες, ήταν  η επιλογή άλλου στόχου, η επίθεση στην κυβέρνηση,  για  την προστασία των προστατευμένων μαρτύρων , που ο ίδιος κάποτε είχε χαρακτηρίσει «ήρωες» -γιατί άραγε- και η κριτική της θητείας της, μέσω της παλιάς ιδέας της δημιουργίας μιας «μαύρης βίβλου».

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ : ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ

Ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του γνωρίζει, πως θα κριθεί από τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των πολιτών και από την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων στο μεταναστευτικό και τα ελληνοτουρκικά. Γι' αυτό και από τις Βρυξέλλες, από τη Σύνοδο Κορυφής, ζήτησε περισσότερα κονδύλια για το μεταναστευτικό πρόβλημα, αλλά και για την Πολιτική Συνοχή ώστε να υλοποιηθούν έργα υποδομών, εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού που ενισχύουν την απασχόληση, την ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών, όπως σημειωθούν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Δεν ανησυχούν για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ γιατί αντιλαμβάνονται το σκοπό της πρόωρης «μαύρης βίβλου» από τον κ Τσίπρα, ανησυχούν περισσότερο για όσα συμβαίνουν στις Βρυξέλλες, όπου οι χώρες που συνεισφέρουν στον προϋπολογισμό δεν φαίνονται διατεθειμένες να βάλουν το χέρι στη τσέπη και αυτό αν επιβεβαιωθεί θα είναι μια αρνητική εξέλιξη για τη χώρα.

Send this to a friend